Малки сме родени , но ще станем силни и големи :)

• 93 326
  • 753
  •   1
Отговори
# 510
Мен ме попитаха кое избирам на 2кг да я изпишат или да я пратят за доотглеждане и аз избрах да ни изпишат. Нелинка също задържа на 2кг беше четери дена но ми казаха ,че е нормално от прехода сонда-биберон първо свали ,а после задържа. Като ни изписаха казаха 70мл/7 хранения но тя пиеше 50-60. Постепенно и ги увеличихсега пие 120 с 4 лъжици АМ и пак понякога не го изпива цялото и сега сме на 6 хранения.

# 511
Мен не ме попитаха,малкия беше 2200 ,когато го пратиха за доотглеждане и адаптация. Sad  Мен продължава да ме гложди съмнението,че го направиха само за да използват клиничните пътеки

# 512
Здравей те , обръщам се с молба към всички майки,на които бебетата са били преместени от АГ-Варна в дома за до отглеждане,да споделят информация относно престоят им там , споделите всичко,за което се сетите - даваха ли ви да виждате бебетата си,кога ви изписаха и т.н.

# 513
Ние сме в дом зa медико социaлни грижи.Тук децaтa ги гледaт глaвно сестри.Вчерa говорих с докторкaтa, понеже вече е кръвопрелян и не ми кaзa нещо опaсно дa имa.Aз явно им пречa тaкa кaто гледaм и въобще мaйките не ги искaт.Гледa се дa кaчaт кг децaтa и дa ги изпишaт.Зa нaшия кaзaхa,че предстояли изследвaния и след резултaтите,aко сa добри си тръхвaме.

# 514
Момичета разкажете за вашите малчугани имали ли са мозъчни кръвоизливи и как се преодоляват? Нелинка има ,доктора каза, че е малък и не е проблем но аз се притеснявам. Другата седмица сме на прегледа и много искам да ме зарадва с новината че е изчезнал  Rolling Eyes

# 515
  • България/Германия
katituu, не мога да помогна с информация, но силно стискам палци следващата седмица да те зарадват с хубави новини!  Hug

ДАН, как е бебчо, дали вече не си е вкъщи?  Praynig

# 516
katituu, щом са ти казали, че е малък, спри да се притесняваш. Почти всички недоносени имат мозъчен кръвоизлив, зависи вече в каква степен. На моето бебе беше трета група, което е изключително сериозно, но засега мозъка му се развива добре. Заведи Нелинка на ТФЕ, препоръчително е за всички недоносени, пък и ти да се успокоиш  Hug

# 517
 Привет!В къщи сме от цяла седмица  Simple Smile Започнах да го кърмя отново,зарязах АМ,с който го хранеха,дохранваха и твърдяха,че кърмата ми била рядка и тем подобни глупости и прочие остарели термини и схващания.Всъщност сега го кърмя,от гърда на поискване.Първите дни,докато се окопити с новия начин на хранене наддае по-малко,но сега качва по 30 гр дневно,което е нормално,а вчера 50 гр.Това показва моята везна.Джипката дойде вчера и се изненада приятно след прочетената епикриза,колко жив е той и дори си призна,че очаквала да види доста вяло дете.Преслуша го и не откри някакъв проблем с дишане или кардиологичен,но пък докторката от отделението за доотглеждане чуваше шум някакъв.Та тез шумчета всичките ги имали и после отшумявали.
 mimishok,аз писах по-горе за Виница.Детето ми беше там.Никой не ме е питал дали искам да си го взема срещу подпис.Гледат ги децата,малко персонал са пенсионерки предимно.Аз отидох там след като социалните от дома ми предложиха стая,в която да отседна и да слизам под час да го кърмя на три часа.Значи за кърмено бебе това е доста голям период,да не говорим за мъничко бебе,че е огромен.Вечер не слизах, хранеха го те на нощното хранене в 2 часа.Пробвахме само на кърма,задържа няколко дена,поради горните причини.После решиха да дават добавка АМ.Та теглих бебето преди кърмене,след кърмене и разликата пишех на лист.Ако е под 80 гр. тичаше сестра с шише в ръка да му давам още.Той повръща не ще и начина на захапка на цица и биба е различен и направо се побърках.Тогава чух доста упреци за кърмата и кърменето,което според мен не беше правилно,но изтърпях им вижданията.Последните два дни беше само на АМ,да наддадял хубаво и го изписаха 2500 гр.Не съм присъствала на нито едно тяхно теглене,че каквото ми кажеха такова.Едно не мога да разбера защо се тръби навсякъде,че кърменето е най-доброто,а в действителност се гледа да се набута АМа в устата на детето ми,защото е по-лесно и няма да съм наоколо да се пречкам.Но изпроводяк обърнаха приказките и започнаха да ме убеждават да съм капвала малко кърма в шишето на детето за имунитет.ДОкторката им пък ми забрани да смесвам двете и да давам отделно кърма и отделно АМ ,ако не ми достига кърмата:crazy:Направо дет си има една дума: колкото хора толкова и мнения.
  За кръвоизливите:Разбрах,че моя човек има първа степен и то си го има от утробата като плод.Така пише в епикризата.За щастие е започнал обратно развитие и се очаква всичко да се абсорбира до някакъв период.Ще ходя на е ТФЕ да го гледат и да се следи накъде отиват нещата,но младежа няма признаци на влошаване.
  Много дълго стана,но да напиша и това.Изписаха го с нисък хемоглобин 92,но след кръвопреливане и се очаквало да се покачи.Изписаха ни тотема да пиене и малтофер,който е  за по-късен етап.Та как се преборва това нещо newsm78 ?

# 518
  • offshore & overseas
Дани, добре дошли най-накрая у дома!! Много е сладък  малкия Теди Heart Eyes Каката дано и тя помага (или поне не пречи).

За кърменето хич не ща и да коментирам, за да не се ядосвам. Добре че всичко е минало и си се кърмите успешно. Нашият Нико даже наддава прекалено, оказа се (макар че аз не вярвам и на това).

...Та как се преборва това нещо newsm78 ?...
Изглежда никак. С времето или с възрастта, когато заработи костния им мозък.

Нико преди 45 дни беше с хемоглобин 126 (изписан е 10 дена преди това с 89),а вчера съвсем случайно му пуснахме едно ПКК (че после и още едно от венозна кръв) и излезе хемоглобин 65 (от венозната 60). Как е станало това, не знам (но казват, че е възможно и реалистично - то били депа, които се изчерпавали).

Не забелязвам никаква промяна в него, не е анемичен, не е вял, не реве прекалено, лигавиците му не са като за такъв хемоглобин (призна хематоложката), наддава като за световно (почти 5 кила е), ама хемоглобинът му е такъв, това е неоспорим факт. Желязото и то е ниско (3,6 при долна граница на норма 7).

Та ще се кръвопреливаме днес. Щели да му преливат 60 мл., каквото и да значи това. Ще го правим в хематологията на ИСУЛ, понеже наща ЛЛ там има връзки. След това ще пие малтофер (но може и да му давам моята любима тотемка, трябва да питам обаче в какви дози е подходящо за него). Може да се наложи след това пак да се кръвопрелива, както дойде.

Изглежда ще видим малко зор преди да се стабилизират мишоците, поне откъм анемия.

Последна редакция: пт, 30 май 2014, 12:56 от Мяуче

# 519
 Мяуче,на мен още в нашето родно АГ,където родих ми казаха неонатолозите,че е възможно кръвопреливане и след изписването.Влизало се пак в болница CrazyДано този път да ни се размине болницата,че не искам вече да лежа.Иначе на моя мишок последно му кръвопреляха 50 мл.Бях там като стана тази манипулация и за това знам.
 Та за тотемата да питам аз за някакъв ефикасен начин на даване.Сега давам със спринцовка 1,3 мл по предписание като впръсквам в бузката или под езика на малки порцийки и пак изтича някакво количество.
 Четох за NeoRecormon инжекционен разтвор,изполва се за анемии и то при недоносени.Някакви впечатления?Както и за водорасли уфа,стимулирали производството на костен мозък.

Последна редакция: пт, 30 май 2014, 13:33 от ДАН

# 520
  • offshore & overseas
Нико е третиран с НеоРекормон още в неонатологията, 2 пъти седмично в продължение на 3 седмици преди изписването. Уж никъде не се намирал, но аз успях да го издиря чрез познати и щяхме да го купуваме, ама пък се оказа, че няма нужда, защото хемоглобинът му беше висок (126). То ние даже спряхме и Малтофер-а. Това лекарство е бая скъпичко и се използва за стимулиране на костния мозък, но може би ефектът му се вижда след дълга употреба. За да се прилага обаче (и за да има ефект), е необходимо тромбоцитите да бъдат в норма.

Другият съвет, който получихме, е да го водим на висока надморска височина, това също стимулирало развитието на костния мозък. Вчера пък неонатоложката рече, че и самото кръвопреливане може да се окаже стимул (а друг път сме чували и обратното - че се омързеливял мозъка, да се чудиш и да се маеш на кого да вярваш по-напред, хахаха).

За ТотХемата не виждам по-удачен вариант, то аз и на големите така съм давала всякакви лекарства и давам и до ден днешен. Hug

Ние сега няма да лежим, само 1 час ще останем след самото преливане, което не знам колко продължава. Кръвта току що е пристигнала, така че излитам. Пожелайте ни късмет!

# 521
Ние вчера правихме ПКК на Нелинка и хемоглобина и е 146 ,ама вземаха кръв от пръстчето  Thinking ще видим какво ще каже доцента другата седмица като идем в Стара Загора. А за кръвоизлива на нашата епикриза пише 1-2 степен и него ще видим до къде е стигнал ,дано да е към намаляне. Дано бързо се възстановяват бебоците ни и да са все така борбени  Party

# 522
 Мяуче успех  Hug
 Що така при нас докторите все нещо недоизказано имат,всее трябва аз да откривам топлата вода и да се вра където не ми е работата.Ето сега този разтвор защо не казват,че го има въобще.
 Висока надморска височина добре,но колко висока?Нали въздуха се разрежда нависоко пък? newsm78
katituu,какво е ПКК?

# 523
след преместването от едната болница в другата колко дена минават и там по бързо ли качват

# 524
Ние бяхме  20 дни за доотглеждане ,качваше средно по 20 -30 гр на ден. По принцип изписват около термин и с тегло 2500 ,макар че моя го изписаха 2800гр и 15 дни след термина. Също зависи и от клиничната пътека ,състоянието на бебчо.
Успех ,дано по-скоро да се гушкате вкъщи

Общи условия

Активация на акаунт