НВ-ВМХ - част 57

• 47 773
  • 733
  •   1
Отговори
# 525
ох, Влада, неприятно е, но се преживява. Не се влиза в болница, с местна упойка се прави и после си отиваш вкъщи. Мен ме болеше повече преди операцията, после май не толкова. Не се притеснявай, ще мине!

# 526
Влад@, не зная нищо по въпроса,но успех и от мен

Cioccolata ,ще го имам това предвид.
Но любопитното е,че сладко не ме влече от....Ми не съм се сетила откога. Докато преди ,само това ми бе в ума-шоколади,торти,вафли,филии хляб с мед. А хляб можеше да ям,много,ама много. НВ ми оправи разстроеното хранене Laughing

ГАЛИ_ГЕ,наистина погрешно се смята,че този режим е само месо,месо. Ще пробвам и аз сметана 12 пр.

Меню за деня
пържола от бут,настъргани краставица и морков ,маслини,яйца,гъби с масло

# 527
Добро утро!

За вчера отчитам режимен ден, но голям глад ме гонеше (може и заради предстоящия цикъл да е). Не искам да мисля колко калории съм погълнала.
Днес стартирах с кокоските на Камелот, само че добавих една лъжица какао. Станаха супер  Party
Те много добре ме засищат и до ранния следобед не мисля за храна, а това ми е важно сега като припна с малката по градинките. За обед планирам омлет, а за вечеря някакъв зеленчук с масло, може и нещо млечно да му сложа за разкош.
Миналия ден купихме от Лидл едно сирене "Качота", някой има ли впечатления от него? 45% масленост, но има малко повече въглени от кашкавала. Дано не ме разочарова на вкус.
Влад@, дано всичко мине по най-добрия начин  Hug

# 528
Влад@, стискам палци всичко да е наред.  Hug
Smile*S, купувам Качота, харесва ми. Това 45% е масленост в сухо вещество. Ето примерен състав Lidl Primo Prato Caciotta cheese.
Ето и един хубав сайт за сирена.

# 529
Благодаря, момичета.Успокоихте ме,че не се влиза в болница.Неприятно е , но няма друг начин Sad

# 530
  • София
Искам да благодаря на Шоки за търпението да ми обясни за отриц. калор. баланс и за калориите  Hug Благодаря ти мила!
Аз си копирам в уърд ваши постове, които ми дават информация, която я няма другаде, така че мога да помагам за книгата  Mr. Green

Влад, и от мен имаш стиснати палчета  Hug

# 531
Вивиан, то е по-дълго за обяснение, но това нахвърлях накратко. С две думи, организмът е доста сложна система и не борави с калории, т.е. калориите на практика нямат никакво отношение към процесите в него.

Освен това тези стойности на калориите за различните продукти, които са ни известни, са получени чрез изгаряне. А в човешкия организъм не се извършва такова изгаряне, така че процесите в тялото нямат нищо общо с това буквално, физическо изгаряне, при което са получени някакви стойности на отделена енергия и така - калории. Това, което се нарича "изгаряне на калории" в организма, всъщност е използването на дадено вещество като източник на енергия (това също е много опростено обяснение). Не става в никакъв случай въпрос за буквално изгаряне.

Има значение каква е храната, т.е. какво съдържа. Различните хранителни вещества се използват по различни начини в тялото. Белтъчините отиват за изграждане на тъканите (макар че могат да се ползват и за създаване на глюкоза, когато организмът има нужда от това, напр. за нуждите на мозъка, а също могат и да се изхвърлят белтъчини, ако нуждите са задоволени). Мазнините могат да отидат и за изграждане на тъкани, и за енергия, и да се складират. Въглехидратите имат също различна съдба: глюкозата може да отиде за енергия, може и да се складира като гликоген. Фруктозата първо трябва да се преработи от черния дроб - тогава, в зависимост от различни фактори, ще се определи дали ще се складира като мазнини, или ще се складира като гликоген.

Много важно е какво е състоянието на метаболизма. Ако е налице намалена инсулинова чувствителност, тогава организмът не оползотворява добре глюкозата, която се подава с въглехидратите, а голяма част се складира като мазнини. Също не може да оползотвори добре аминокиселините, които идват от белтъчините. Мазнините също в по-голяма степен ги складира.

С две думи, представата за калориите и калорийния баланс е свръхопростена и затова невярна. Човешкото тяло е много по-сложна система и това опростено разбиране е направо неприложимо към него.

Темата е наистина много обширна, а аз не знам откъде да я подхвана, а и не ми е ясно всичко. Но истината е, че от броене на калории наистина няма смисъл в повечето случаи. Единствено може да има смисъл, ако човек използва това средство като начин да си сложи спирачка на лакомията и да въведе някакъв ред в приема си на храна. Но ако става въпрос за силен глад и оттам склонност към преяждане, е добре да се наблюдаваме и да анализираме каква може да е причината за този глад. И ако гладът е специално за въглехидратни или сладки храни, което е много често явление, тогава значи трябва да се реши този конкретен проблем - гладът за сладко. А той се решава с нисковъглехидратно хранене, а не с броене на калории и ограничаване на мазнините. Напротив, мазнините са важни, за да се овладее гладът за сладко.

Ох, отново дълго и объркано, но се надявам общата идея да е станала по-ясна.

# 532
Влад@, стискам палци всичко да е наред.  Hug
Smile*S, купувам Качота, харесва ми. Това 45% е масленост в сухо вещество. Ето примерен състав Lidl Primo Prato Caciotta cheese.
Ето и един хубав сайт за сирена.

ГАЛИ_ГЕ, благодаря   bouquet Направи ми впечатление, че има разлика между хранителните стойности, отпечатани на опаковката и на хартиения етикет за България.
Момичета, от няколко дни ми прави впечатление, че ми се е променила миризмата на потта  Embarassed Дали е възможно това да има връзка с режима?
А сега да се похваля  Simple Smile Днес съвсем спонтанно докато се обличах взех, че си измерих мерките. В сравнение с преди две седмици имам -2 см от талията и -4 от ханша  newsm44 Хич не ме интересува кантара какво ще ми покаже.

# 533
Smile*S, браво за постижението! Simple Smile

Наистина може да се промени и миризмата на потта, и на урината - чела съм, че е свързано с отделянето на кетони Peace

Аз искам да попитам дали знаете какво ще рече "съдържание на ...% мазнини в сухото вещество", когато става въпрос за сирена и кашкавали, маскарпоне и др. млечни продукти newsm78 Защото ако ще рече, че са направени от сухо мляко, това не е добра новина #2gunfire

# 534
Здравейте, момичета!

Много сте ми полезни с информацията, която споделяте. Благодаря!

Аглика, Влада, стискам палци да се оправят проблемите ви!

Днес трима души ми казаха, че много съм отслабнала и се поинтересуваха какво правя. Реших да им кажа истината като в обяснението си не използвам думите ВМ-НВ. Обясних, че съм спряла хляба, сладкишите, картофите и ориза, че съм махнала олиото и съм преминала само на масло и зехтин. Видях леко недоверие в погледите им и тъй като не проявиха повече интерес, не дадох повече подробности. Мисля, че най-кощунствено им прозвуча спирането на картофите и ориза.  Mr. Green

Относно свалянето на килограми - освен всичко, което е писала Cioccolata, особено за търпението, аз си мисля, че има значение кой от колко килограма стартира. Едно е да си 55-56кг. и да искаш да свалиш онези три килограма, които си качил през зимата, друго е тръгнеш от 80-90кг., да си с инсулинова резистентност и да имаш мнооого килограми за сваляне. За себе си установих, че подхождам с търпение, не се тегля прекалено често, както и не се вманичавам, ако съм прегрешила леко. А истината е, че този начин на хранене ми помага да не прегрешавам, просто защото не изпитвам нужда. Или както една позната каза: "Прегрешаването при диета е като падането от колело, ставаш, изтупваш се и продължаваш". Така че, изтупвайте се и смело продължавайте!  Hug
Или казано по-друг начин - позволете си да отслабнете, без да чувствате излишно чувство за вина.

Последно исках да кажа, че като ви четях, установих, че ям доста голямо количество салата, но засега е така.  Laughing

# 535
Хубави резултати, браво на Кокиче и Смайлс!   bouquet
Влада, също стискам палци да ти мине безпроблемно интервенцията  Hug
Много е полезно всичко, което Шоки казва за калориите и веществата .. не мога да не отбележа обаче колко по-бързо отслабвам като не ям чак толкова много калории  Blush За една седмица ... уау, февруари месец за има няма месец отслабнах толкова. Наистина зима ли беше, какво беше, но такъв вълчи апетит, такова тъпкане ... добре, че храната ми беше чиста, защото при тия калории се дебелее и то много  Laughing (още едно доказателство, че калориите са по-маловажни от вида храна!).
Упорито се храня с накиснато ленено семе и гледам да имам някое друго авокадо/масло за деня, че се бях докарала до доста незавидно положение. Иначе смятам да си продължа по-лекия режим на хранене, сега като не ми се яде, защо да се напъвам. И бездруго такива чудеса траят кратко  Mr. Green Дет'се вика - so far, so good. Не меря мерки, ама едни дънки дето бяха на ръба вече се закопчават прилично лесно. Няяяякой ден ще бъда доволна от мерките си, ама да видим кога ще е  Sunglasses

# 536
Аз искам да попитам дали знаете какво ще рече "съдържание на ...% мазнини в сухото вещество", когато става въпрос за сирена и кашкавали, маскарпоне и др. млечни продукти newsm78 Защото ако ще рече, че са направени от сухо мляко, това не е добра новина #2gunfire

Шоки, сухото вещество включва белтъци, мазнини, въглехидрати, хормони, витамини, т.е. като се премахне процентното съдържание на водата. Например в млякото сухото вещество е около 15%, останалото е вода. Производителите дават 45% масленост на тези 15% сухо вещество. Иначе като цяло маслеността е около 20% на 100 гр кашкавал (защото има и вода). Дано ме разбрахте   bouquet

# 537
Ясно, благодаря!  bouquet Купих някакво маскарпоне от Лидл в неделя и на него пише 78% масленост - това на български, а на други езици пише, че теиз 78% са в сухото вещество. Та си зададох въпроса от какво е направено това маскарпоне. Но ще се пробва при всички положения, щом съм го купила. Аз не купувам и не ям често маскарпоне така или иначе Embarassed

# 538
Шоки, това ли е Mascarpone Lovilio. Реално в 100 гр. продукт са 35,5гр мазнините.

Ето данни и за други продукти на тази марка, защото невинаги ги има на етикета.

# 539
Да, същото е - Ловилио. Тези 35,5% не изглеждат чак толкова много Thinking Т.е. не толкова, колкото бих очаквала от маскарпоне. Но сигурно ще бъде ОК.

Общи условия

Активация на акаунт