Запазване на кърмата с цедене за месец-два

• 1 563
  • 6
  •   1
Отговори
Здравейте,
не видях подобна тема и за това си позволявам да отворя нова,ако не е уместно,моля модераторите да ме извинят...   bouquet
Родих преди 9 дни със секцио по спешност,в 27г.с. момченце с тегло 840гр,което е в кувьоз и наддава добре-сега е 1060гр... Simple Smile
Мъниче е,но ще порасне и след като достигне нужното тегло ще си го вземем в къщи.Кърмата ми дойде на третият ден,като първото ми цедене беше успешно и успях да замразя 80мл коластра,за да мога да му я дам когато си дойде у дома.От тогава се цедя редовно на 3-3,5 часа,но количеството,което успявам да изцедя от двете гърди общо е 20-40 мл.За сега това му стига (тъй като нося кърма в неонатологията да му дават),но ми казаха,че количеството е малко и скоро няма да му стига.На ясно съм,че гърдите не са съвсем готови в 7 месец за тази мисия,но съм твърдо решена,че искам да кърм момченцето си когато си дойде в къщи...успявам и да замразявам по минимални мл,но искам да увелича количеството на кърмата,за да има и занапред.На ясно съм също,че ще е много трудно да поддържам кърмата си с цедене за месец-два...трудна задача е,знам,но съм твърдо решена,че искам да кърмя сина си!!! Купих си чай на Хип за кърмачки,пия повече вода,взимам си горещ душ или налагам компреси,ям сурови ядки...каквото съм прочела-правя!!!  Praynig
Има ли начин да стимулирам или по-скоро да увелича количеството на кърмата си,за да успея да я запазя,докато мъника си дойде у дома?
БЛАГОДАРЯ!!!   bouquet

# 1
  • Германия
Здравей for girls who ride,
е на това му се казва предизвикателство, но според описаното всичси се справяте чудесно и малкият момък расте! Какво по-добро от това Flutter Изцежданите количества са направо завидни, имайки предвид буреносното начало. Не забравяй, коремчето на едно доносено новородено на 3 дни е голямо приблизително колкото топче за тенис на маса и побира между 22-27 мл. Та какво остава за коремчето на едно преждевременно родено..Разбира се, че и твоето бебе ще порасти и с него растат и нуждите му и щом успееш да го сложиш на гърда да засуче сам, тогава ще е още по-леко. Дотогава, ако ти позволяват в неонатологичното отделение да го гушкаш и прекарваш повечко време заедно с него кожа-до кожа контак /т.нар. кенгурова грижа/ това е идеално и за неговото развитие и за лактацията. Факт е, че при майките този контакт спомага за повишаване на количеството кърма, отделно ползите за новороденото са безспорни. Дотогава би могла да опиташ да цедиш редовно, времеспесятващо е с добра двойна помпа, ако ли не много майки се изцеждат и на ръка. Това ти ще си прецениш как ти е най-удобно.
Изключително важно е да се спазва абсолютна хигиена. Колкото по-малко странична намеса, толкова по-сигурно.
 Може би ще ти е по-лесно просто да пренаредиш приоритетите и да си направиш ритъм на цедене, така че когато цедиш да се чувстваш спокойна, никой да не те притеснява наколо или да ти звъни телефон и просто да се чувстваш под напрежение. Всичко, което те натоварва да остане на заден план или да преразпределиш задачките на близки и приятели. Нека те ти приготвят и донесат нещо вкусно за хапване, вместо ти да гощаваш и забавляваш гости  Mr. Green

Би могла да опиташ на всеки 2,5-3 часа , ако ти е възможно и нощем или поне рано сутрин. В ранните часове на деня нивото на добрият хормон пролактин е най-високо и това е една чудесна възможност да се възползваш и изцедиш повече майчино мляко за бебето си.
При много майки помага топло-влажен компрес преди кърменето /напоена с топла вода кърпа или еднократна пеленка например/, чаша с топла напитка преди и по време на цеденето и по-късно кърменето. Като ефективен метод се е доказало цеденето в ритъм 7-5-3: към 7 мин цедене, лек масаж на гърдата, към 5 мин. отново цедене, масаж и накрая към 3 мин. цедене.Като това е ориентировъчно време. Масажът на гърдата спомага за отключването на рефлекса на слизане на кърмата и за повече мазна кърма.
Когато майката е разделена от бебето, за по-лесно слизане на кърмата доста майки вземат снимка на бебето си пред себеси или негова дрешка, която мирише на него. Просто всичко е въпрос на хормони и именно те са в основата и на кърменето  Wink

Пожелавам ти възможно най-скоро да гушнеш своето бебче и да го посрещнете у дома. Чрез майчиното мляко му даваш не само храна, а и принос за развитието му и имунна защита.
Твоята кърма съдържа всички хранителни елементи в идеалното им съотношение за твоето бебе и е лесно усвоима. Храносмилателните ензими подпомагат още незрелите храносмилателни органи на бебчето ти и му помагат да усвоят приетата кърма. Хормоните и факторите на растежа помагат за узряванетона всичките органи, вкл. стомашно-чревната система и мозъка. Имунните фактори пазят бебето от инфекции. И най-вече съставът на майчиното мляко се променя постоянно, през първите седмици е различен и е нагоден към нуждите на преждевременно роденото бебе. Стискам палци да се справиш с всяко предизвикателство и да намериш подкрепа както у дома, така и от екипът на неонатологичното отделение.
Бъдете здрави и ако имаш още въпроси или искаш да споделиш нещо радостно, чувствай се свободна да питаш и споделиш
С приятеЛЛЛски поздрави
 Hug

# 2
Благодаря Ви от сърце,докато продължава да капе има надежда и няма да се откажа...   bouquet
Четох за кенгуру грижата доста,но се съмнявам от болницата да ми разрешат да докосвам мъника,може би по-натам...няма да се предам Simple Smile
БЛАГОДАРЯ  Hug

# 3
  • Германия
Благодаря Ви от сърце,докато продължава да капе има надежда и няма да се откажа...   bouquet
Четох за кенгуру грижата доста,но се съмнявам от болницата да ми разрешат да докосвам мъника,може би по-натам...няма да се предам Simple Smile
БЛАГОДАРЯ  Hug
Ти...питай. Винаги може да ти кажат *не*, но поне ще знаеш, че си питала поне. Някои лекари си мислят, че майките се притесняват да поемат едно мъниче и затова изобщо не им предлагат. И  newsm20 пред теб и майчината сила, която притежаваш!

# 4
Разрешиха ми да го докосна,беше невероятно усещане,сърцето ми щеше да се пъсне от щастие...  Hug

Исках да попитам още нещо...количеството на кърмата при изцеждане не се променя особено-варира между 20-40мл общо...ако успея да я запазя,докато си дойде това количество няма да му стига...дали има вероятност като започна да го кърмя,количеството да се увеличи?  newsm78

# 5
  • Германия
Ихаааааа, супер!!!!  newsm44 Виждаш ли! Стават чудеса!  Hug Ще се увеличи, при редовно слагане и ефективно сукане продукцията ще се нагоди към търсенето. Едно е помпа, друго е бебето да засуче, да го усетиш, да го имаш до сърцето си...При това докосване се отключват куп хормони спомагащи за кърменето и бондинга. От сърце ти пожелавам все по-често и по-продължително да можеш да го докосваш, гушкаш и да си го вземеш по-скоро  Hug

# 6
 Praynig Praynig Praynig Praynig
 Hug Hug Hug Hug

bouquet  bouquet  bouquet

Общи условия

Активация на акаунт