Математически турнири - 21

• 77 052
  • 752
  •   1
Отговори
# 390
Maggypan и аз отправяме предложение към родителите на третокласници да съставим отбор за отборното състезание в Шумен, включващ нашите момичета и желаещи деца. Ако някой има интерес, моля на лични на нея или на мен.

# 391
  • Варна
Благодаря, lorenca !
Моята логика е сходна, но не знам как един първокласник ще се сети ако няма условие.

Ето и моята логика: събрах първите 3 числа и извадих четвъртото, така получих това, което е на опашката на зайчето. Действията са еднакви при двете зайчета, следователно 3-тото ще се реши по същия начин.

# 392
  • София
Maggypan и аз отправяме предложение към родителите на третокласници да съставим отбор за отборното състезание в Шумен, включващ нашите момичета и желаещи деца. Ако някой има интерес, моля на лични на нея или на мен.
Аз щях да пиша същото. Само че моят иска с момчета.  Embarassed Ако има желаещи, пишете ми.  Hug

# 393
Ирина, ние точно за теб се чудехме, но имахме подобни подозрения.

# 394
  • София
Joy
Той човекът и на курс беше казал, че няма да ходи, ако не му "измисля" мъж.

# 395
  • София
Joy
Той човекът и на курс беше казал, че няма да ходи, ако не му "измисля" мъж.

Joy Joy Joy

Уникален!  Laughing Laughing

# 396
Благодаря, lorenca !
Моята логика е сходна, но не знам как един първокласник ще се сети ако няма условие.

Ето и моята логика: събрах първите 3 числа и извадих четвъртото, така получих това, което е на опашката на зайчето. Действията са еднакви при двете зайчета, следователно 3-тото ще се реши по същия начин.

Тази задача се обсъжда всяка година май, наистина е малко шантава...

# 397
  • там някъде
Здравейте на всички! Моля за съдействие. Как да обясня на сина си, който е третокласник, следните два типа задачи, без да го обърквам допълнително.

1зад. Мария купила за елхата 1камбанка и 1гирлянд, които струват 65ст. Една камбанка и 1звезда струват 50ст, а 1гирлянд и 1звезда струват 85ст. Колко струват общо 1камбанка, 1звезда и 1гирлянд?

2зад. Ива искала да купи 4картички, но не й достигнали 90ст. Тя си купила 3картички и й останали 50ст. Колко струва една картичка?

Благодаря ви предварително!
Лека вечер!

# 398
  • София
Здравейте на всички! Моля за съдействие. Как да обясня на сина си, който е третокласник, следните два типа задачи, без да го обърквам допълнително.

1зад. Мария купила за елхата 1камбанка и 1гирлянд, които струват 65ст. Една камбанка и 1звезда струват 50ст, а 1гирлянд и 1звезда струват 85ст. Колко струват общо 1камбанка, 1звезда и 1гирлянд?

Благодаря ви предварително!
Лека вечер!

2 камбанки + 2 звезди + 2 гирлянда = 65 + 50 + 85 ст. . 200 ст.
1 камбанка + 1 гирлянд + 1 звезда = 100 стотинки или 1 лв.

# 399
  • София

2зад. Ива искала да купи 4картички, но не й достигнали 90ст. Тя си купила 3картички и й останали 50ст. Колко струва една картичка?

Ива имала х стотинки.

4 карт. = х ст. +90ст.
3 карт. = х ст. -50 ст.

Изважда от 1-вото уравнение 2-то уравнение и получава:

1 карт. = 140 ст. = 1,40лв.

# 400
Моето предложение, съобразено с това, че детето е в трети клас, е следното:
Събираш недостига и остатъка:    90+40= 140
Намираш разликата на броя на предметите, хората и т.н. ( в случая картички) от първия и втория случай: 4-3=1
Делиш първото на второто. 140:1= 140 ст струва една картичка.

Ще илюстрирам начина на решение с още една задача.
Ако Иван си купи 3 молива, ще му останат 60 ст. Ако реши да си купи 5 молива, няма да му стигнат 40 ст. Колко струва един молив?
остатък+недостиг:  60+40=100
разлика на моливите от двата случая:  5-3=2
Делим първото на второто. 100:2=50 ст струва един молив

# 401
  • там някъде
Много ви благодаря момичета, знаех си, че ще ми дадете бързи и лесни отговори. Втората задача и аз се опитах да му я обясня с х, но мисля, че не ме разбра. Дидева - страхотен начин, аз самата не го знаех досега. Още веднъж благодаря и се извинявам, ако съм ви досадила  Hug

# 402
Може ли някой да ми прати задачите от Европейско кенгуру за 3-4 клас на лични! Предварително благодаря!

# 403
Има ли някъде публикувани или пък някой има ли в личния си архив задачи от "Ак.Кирил Попов" за години,различни от 2011 и 2012?И ако-да,може ли да ми изпратите?Конкретно се интересувам от задачите за 3 клас.

# 404
  • Sumen, Shumen, Bulgaria
Има ли някъде публикувани или пък някой има ли в личния си архив задачи от "Ак.Кирил Попов" за години,различни от 2011 и 2012?И ако-да,може ли да ми изпратите?Конкретно се интересувам от задачите за 3 клас.
Задачи "Академик Кирил Попов"http://www.pmg.icon.bg/index.php?page=turnir&action=akp-

Общи условия

Активация на акаунт