Математически турнири - 21

• 77 082
  • 752
  •   1
Отговори
# 630
  • Варна, България

Ето и задачата, като не ми вярвате:
Иван+Борис=5 ореха
Иван+Антон=7 ореха
Борис+Антон=6 ореха
Колко ореха има всяко дете?

Има задачи от подобен тип, подкрепям!  Peace

# 631

Иван+Борис=5 ореха
Иван+Антон=7 ореха
Борис+Антон=6 ореха

Тази задача определено не може да се реши със знанията на първокласник.
Какъвто и да е подхода, все ще се стигне или до деление, или до прехвърляне на число с обратен знак след равенството, което в първи клас не се учи!

Точно същата задача (но с животни №25) я има и тук:
http://math-bg.com/wp-content/uploads/2011/07/AMC_MP_2009_3-4_Q.pdf
AMC - Middle Primary Division - 3ти-4ти клас!

# 632
Там е работата, че подобен тип задачи изобщо не се изучават в уч-ще.Като изключим някоя зад. от сборник, обозначена със звездичка WinkЗа да ги усвои детето, има 2 варианта:
- да посещава модулите на СМГ/Междучасие/, но те са от 2-ри кл-/тази уч.год., а преди това започваха от 3-ти кл./

-да му ги разяснява възрастен, който е наясно с метода им на решаване, но освен това, дете в 1-ви кл трябва да е усвоило освен действията "+" и "-", също така умножение и деление Peace
За 2-ри кл. ПО съм съгласна с този тип задачи, но за 1-ви ми се струва прекалено Stop

# 633
  • Варна, България

Иван+Борис=5 ореха
Иван+Антон=7 ореха
Борис+Антон=6 ореха

Тази задача определено не може да се реши със знанията на първокласник.
Какъвто и да е подхода, все ще се стигне или до деление, или до прехвърляне на число с обратен знак след равенството, което в първи клас не се учи!

Такива задачи ги няма в задължителната програма за 1 клас, но ги има по състезания...
Синът ми е 1 клас и ходи на школа по математика и там им я обясниха по следния начин.

Събират се всички числа
5+7+6= 18 ореха
Тъй като всяко име се повтаря по 2 пъти, оттам 18=9+9

Получават се общо 9 ореха.
И започваме да изваждаме
При условие, че И+Б = 5, то остава за Антон 4 ореха
9 - 5 = 4 ореха има Антон (този, който липсва в равенството/условието)
9 - 7= 2 ореха има Борис   (липсва в равенството/условието)
9- 6 = 3 ореха има Иван (аналогично)

Проверка: Като ги събереш се получават 4+2+3= 9 ореха

Дано съм била полезна!

# 634
Там е работата, че подобен тип задачи изобщо не се изучават в уч-ще.Като изключим някоя зад. от сборник, обозначена със звездичка WinkЗа да ги усвои детето, има 2 варианта:
- да посещава модулите на СМГ/Междучасие/, но те са от 2-ри кл-/тази уч.год., а преди това започваха от 3-ти кл./
За задачите си абсолютно права, но за вариантите разсъждаваш от гледна точка на София. Във Варна например има школа и за първокласници.  Grinning
voltage13 е дала примерно решение. Има и други възможности, които също не изискват детето да може да умножава, дели или да прехвърля числа от другата страна на равенството с обратен знак.

# 635
  • София
В интерес на истината, според мен е въпрос на време да "проима" школа и в София от първи клас. Нищо чудно и от следващата учебна година още...

# 636
В интерес на истината, според мен е въпрос на време да "проима" школа и в София от първи клас. Нищо чудно и от следващата учебна година още...

Според мен е много късно чак в 1 клас. Без съмнение още в детската градина децата трябва да ходят на школи и да им се организират състезания.

# 637
  • София

Според мен е много късно чак в 1 клас. Без съмнение още в детската градина децата трябва да ходят на школи и да им се организират състезания.
Хихии...
Права си, ама нали търсените определя предлагането...Та така "прогнозирам"  Laughing

# 638

И съответно в трети клас да са си минали материала за седми, за да могат в осми спокойно да си кандидатстват в университет, вместо да си губят времето и да тъпчат на едно място в училище.

# 639
Като ви казвам, че в София изоставате... Във Варна има и състезания за подготвителна група.  Mr. Green

http://www.thelittleprinceschool.com/school/news/19-school/139-m … ie-zadachite-2013

# 640

[quote ]

Като ви казвам, че в София изоставате... Във Варна има и състезания за подготвителна група.  Mr. Green

http://www.thelittleprinceschool.com/school/news/19-school/139-m … ie-zadachite-2013
[/quote]
 Joyа така!хак да им е Mr. Green
пп-
Скрит текст:
горките ни деца
Confused

Събират се всички числа
5+7+6= 18 ореха
Тъй като всяко име се повтаря по 2 пъти, оттам 18=9+9

Получават се общо 9 ореха.
И започваме да изваждаме
При условие, че И+Б = 5, то остава за Антон 4 ореха
9 - 5 = 4 ореха има Антон (този, който липсва в равенството/условието)
9 - 7= 2 ореха има Борис   (липсва в равенството/условието)
9- 6 = 3 ореха има Иван (аналогично)

Проверка: Като ги събереш се получават 4+2+3= 9 ореха

така представена задачата е елементарна за 1-ви кл. Crossing Arms
по този начин ще я разбере и дете на 3г. Crazy
 Mr. Green

# 641
  • София
Възмутена съм. Никой още не ми е предложил школа за 4-годишния ми син.  Crossing Arms А идеално смята до 10.  Mr. Green

# 642
Възмутена съм. Никой още не ми е предложил школа за 4-годишния ми син.  Crossing Arms А идеално смята до 10.  Mr. Green
Joy Joy Joy
Иринкааа, моят знае имената на пръстите, а е на 3. Сигурно е генийче! Местим се във Варна...

# 643
Joy Joy Joy
Иринкааа, моят знае имената на пръстите, а е на 3. Сигурно е генийче! Местим се във Варна...
Joy Joy Joy Joy Joy

# 644
Взехте я на майтап Варна.
Все пак, нали, нищо задължително няма... Simple Smile

П.С.Подобна на посочената по-горе задача за орехите има в състезанието за І клас 2007г-
 Зад.8 Три портокала и два банана тежат колкото един ананас. Два портокала тежат колкото
един банан. Два ананаса тежат колкото:
а) 14 банана б) 7 банана в) 10 банана г) друг отговор

Общи условия

Активация на акаунт