С колко пари живеете на месец

• 38 629
  • 519
  •   1
Отговори
# 180
Чувам един разумен глас- на Касита, но като че ли повечето са глухи. Rolling Eyes

# 181
Преди да изтеглим ипотечния кредит, седнахме и се разписахме колко пари сме дали за квартири оказаха се 19000 лева, което си е половин жилище на тогавашните цени. По добре е ако можеш ипотека, поне да знаеш къде отиват. Друг е въпроса, че банките не отпускат кредити на 100%. Отделно, знаете един нотариус колко взема.
красива белла точно така е, но не знам защо някои тук изкарват, че всеки втори тук е разсипник, който не може да се направи сметката.
Не е толкова проста сметката, може да са толкова дадените пари за квартира, но зависи каква е била квартирата. Отделно, собственото жилище влече допълнителни разходи: данъци, поддръжка, ремонти, и т.н., които също не са за пренебрегване. Прехвърлянето на имот е скъпо нещо.
Тук хората изкарват другите че са разсипници, защото гледат само от своята си точка, а има хора които са свикнали да живеят по възможно най-икономичния начин. Предполагам, че всеки го е правил, но за известно време. Да живееш цял живот по най-икономичния начин, според мен не е живот, а наказание.
Е какво зависи, 80 квадрата необзаваден, старо строителство на около 15-20 години, беше една от най-евтините възможни квартири.  Собственото е ново строителство имахме лек козметичен ремонт преди 2 години, когато се нанесохме, оттогава нищо не сме ремонтирали, а в квартирата пак си го ремонтирахме сами. Данъка е 60лв годишно не е като наема 200 на месец, така че пак съм за ипотеката. И когато си е твое правиш каквото си искаш, имам впредвид, сега се отоплявам с климатици, докато в квартирата хазяина не беше съгласен, и мъкнахме дървата, отделно не можело да прекараме парно, та и конвектори - хем ток, хем дърва плащахме. Последното изречение е Peace нали това ви обяснявам.

# 182
  • София
Тук хората изкарват другите че са разсипници, защото гледат само от своята си точка, а има хора които са свикнали да живеят по възможно най-икономичния начин.
О, моля те. Доста хора са с високи доходи, но се вижда, че са свикнали да живеят нашироко (не че е подсъдно). За мен е грехота при доход от 4000 лв на месец, примерно, да не заделя поне 1500 лв. Разбира се, после част от спестените пари отиват за екстри. Но всеки месец да харчиш по 3-4 хиляди и да не спестяваш, това, за моя начин на живот, е безумие.  Peace

Чувам един разумен глас- на Касита, но като че ли повечето са глухи. Rolling Eyes
Разумен е, да, но понеже и нашето семейство е имало период от година, когато е живеело бедно (при доход от 1000 лв, но с ипотека по онова време и бебе), не мога да дам съвет на хората в това положение. Защото при нас нямаше оправия. Понякога за храна не ни стигаха парите. Какъв съвет да дам при това положение, то си беше жива драма...

# 183
Дами с високи доходи, разбирам ви. Но със доход от 500-700 лв. първо се започва с плащането на разноските по жилището, купуването на трайни хранителни продукти. И после остава, ако остане изобщо, за глезотии!

Смея да не се съглася, когато доходите ни бяха 500лв, първо заделяхме 50 лв да платим на нас си и с останалите 450  правехме така, че да се поберем. Е , малко повече мислене и обикаляне, но човек се справя.
Сега може сумата , която плащаме първо на себе си да е по-голяма , но гледаме да е поне 10%.
Това коя година? Колкото и да мисля и да обикалям/ всъщност къде да обикалям?!/ не мога да се справя с 450лв. нищо че сме само аз и сина ми, който е на 13г. Ами само извънкласните му занимания са 150-200лв на месец.И това не е каприз, а неща които са важни за развитието му и бъдещето му.И дори да не ходеше на извънкласни занимания, пак  450лв няма да стигнат. То само сметките за ток, вода и телефон са  200-250лв особено зимата.Колкото и да караме икономично ,минимум 10лв си вървят за храна..най-малко... Ами това е 300лв на месец.

# 184
  • София
бебе можеш да отгледаш с дреххи, количка и всичко втора ръка. Ама, я обясни на дете в училищна възраст как трябва да доизносва чужди дрехи! Колкото по-големи стават децата, толкова повече стават и разходите. Гледането на бебе е най-евтино.

# 185
  • Бургас
"Ами само извънкласните му занимания са 150-200лв на месец.И това не е каприз, а неща които са важни за развитието му и бъдещето му.И дори да не ходеше на извънкласни занимания, пак  450лв няма да стигнат."
Много точно казано! С дете на няма и 5 години приоритетите са други и 1500 лв. може да отидат в банката, да. След 10 години, ТонкаБонка, ела пак да си говорим. Че и след 4-5.  Peace

# 186
  • София
Гледането на бебе е най-евтино.
Мдааа... И сега ако ме убедиш, че трябва да се купуват от най-евтините памперси и най-евтините гнусни пюрета. Точно гледането на бебе ми е най-скъпият период до момента.

# 187
бебе можеш да отгледаш с дреххи, количка и всичко втора ръка. Ама, я обясни на дете в училищна възраст как трябва да доизносва чужди дрехи! Колкото по-големи стават децата, толкова повече стават и разходите. Гледането на бебе е най-евтино.
Гледането на бебе МОЖЕ да е евтино, а реално не е. Както казах, най-скъпо ни беше гледането през първата година, после разходите намаляха значително и в момента са на много приемливо ниво. Предполагам, че като тръгне на училище би трябвало да се увеличат, но през първите класове пак би трябвало да са по-ниски от тези през първата година като бебе. Още повече, че с бебе трудно се работи, а с ученик няма такъв проблем, т.е. поне ще има и приходи.

# 188
Гледането на бебе е най-евтино.
Мдааа... И сега ако ме убедиш, че трябва да се купуват от най-евтините памперси и най-евтините гнусни пюрета. Точно гледането на бебе ми е най-скъпият период до момента.
Чакай да стане ученик и да му купуваш учебници, униформа , да даваш джобни, да купуваш всеки сезон дрехи и обувки, да плащаш извънкласни занимания, лагери..и т.н. А да не говорим как си хапват тийновете Simple Smile
С това не искам да кажа, че гледането на бебе е евтино.То вече няма нищо евтино.  Но и аз си мислех, че като е малък и са много големи разходите...Ама съм се била в заблуда... Simple Smile
Полина, а спри да се изказваш неподготвена!  Peace

# 189
  • София
Полина, хич не си в час, душко! Ще си говорим като дойде време да изпращаш първолак! този път, дето ти сега си го подхванала, аз вече съм го минала.

# 190
  • София
Чакай да стане ученик и да му купуваш учебници, униформа , да даваш джобни, да купуваш всеки сезон дрехи и обувки, да плащаш извънкласни занимания, лагери..и т.н. А да не говорим как си хапват тийновете Simple Smile
Аз затова казах "до момента".  Wink Колкото до дрехите - изобщо не можеш да ме уплашиш. Маниачка съм на тема дрехи и дъщеря ми има тонове, при това не какви да са, тъй като пазарувам само определени марки.  Peace Дай боже просто да имаме работа с мъжа ми и да сме здрави всички. Нищо друго не ме притеснява или плаши.

# 191
Аз затова казах "до момента".  Wink Колкото до дрехите - изобщо не можеш да ме уплашиш. Маниачка съм на тема дрехи и дъщеря ми има тонове, при това не какви да са, тъй като пазарувам само определени марки.  Peace Дай боже просто да имаме работа с мъжа ми и да сме здрави всички. Нищо друго не ме притеснява или плаши.
Абсолютно! И дай Боже за такива неща да даваме парите си, а не за болести. Peace

# 192
Да беше само първи клас, понеже голямата ми дъщеря е 12 клас, няма да ви казвам какво ви чака, като разходи, за да не ви стресирам. Но никога вече няма да се оплача от малки деца и техните разходи. Хем сме намерили евтин вариант за уроци. Само джобните са 50-60лв на месец, рождените дни на приятелките вече са по 10, храната си е отделно, не е като на бебе, а като на голям човек. А пък това, че не икономисва от ток, вода изобщо си е друг въпрос.
Поли  детето ти е малко още, сега наистина за себе си, си права, но един ден ще разбереш за какво става въпрос, а вие няма за какво да и се карате, все пак няма откъде да ги знае тези неща.

# 193
Купуването всеки сезон на дрешки и обувки, на учебници веднъж годишно ( не са ли безплатни), джобните... може и да са финансов шок за някои, на които се случва изведнъж и по принуда така да се каже, щото детето тръгва на училище сред други деца, но за други такъв разход си върви от раждането на детето - расте бързо, всеки сезон му се купуват дрешки и обувки едно за да има, второ - за да е модерно, разнообразно облечено, за да се приучва на избор и стил, книги - постоянно различни, за да му е интерсно, джобните - ми моят син е на две годинки и половина и си има в джобчето за бонбони и каквото си хареса, за да се приучва към самостоятелност и финансова култура.

При такъв избор бебето освен всички други разходи има и разходите за памперси, пюрета, АМ, медицински услуги и т.н. т.е. и излиза, че е по - скъпо гледането на бебе. Казвам при такъв избор, при избор да се гледа с дрешки от други деца, с инвентар от по - големи дечица, беза да се обзаведе нова детска или без да се плати раждането - вероятно е  значително по - евтино от по - голямо дете.

# 194
  • София
Със сигурност в училище разходите са много по големи.
Дъщеря ми е на 4 и сега не са кой знае колко по малки.Пак и се купуват дрехи и обувки всеки сезон.Да не говорим че аз съм луда на тема дрехи и и купувам много.
Разбира се за сметка на нас с баща и.
Според мене споровете са абсолютно излишни.Няма значение  човек с какви доходи е .Важно е как си ги разпределя.
Ние от както имаме определена сума за пазар на седмица ни стигат много повече парите.

Общи условия

Активация на акаунт