С колко пари живеете на месец

• 38 624
  • 519
  •   1
Отговори
# 165
По-скоро процентът на разходите от общия доход, Азаф. Защото спестявания на база 1/10 от дохода, винаги ги има, или може да има, дори при 200 лв. прихоз, но разходите често стигат до 9/10 от дохода.
И за това е редно да се започне  не със заделянето, а с разплащането.

Не е точно така. И за разходите са определящи доходите. Ако са такива, че разплащанията да гълтат една минимална част от тях, няма да ти е първа грижа да покриеш сметките. Peace

Аз пиша за това какво е редно да предприемат хората с ниски доходи. При тези с високи, честно казано е доста по-лесно.

# 166
  • София
о, Полина, добре че дойде ти, че да обясняваш за труда! Само ми отговорИ, каква е икономическата изгода да спестяваш десет години и да плащаш наем? Къде сте живяли през времето на спестяване, под наем ли? Горе-долу сметката излиза същата - или плащаш ипотека двайсет годии примерно, или десет години  спестяваш половината пари (евентуално), а през останалите десет изплащаш ипотека. това при равни други условия. Ако извадиш късмет с някаква инфлация е ок, но това са случайни събития.

# 167
АКтуална тема сте заформили, болезнено актуална...

# 168
  • София
И за това е редно да се започне  не със заделянето, а с разплащането.
Каси, при нас парите са строго разпределени. Когато взема заплатата си, разделям парите - за храна и неща от първа необходимост, за глезотийки и останалото - в сметката ми в банката. Мъжът ми когато вземе заплата, половината ми я дава и пак заминава в банката. С останалата сума плаща сметките, горивото на колата и му остават лични пари. Когато изникне нещо непредвидено, внасяме по-малко пари в банката или изобщо не внасяме. Мисля, че при нас този метод сработва добре вече години наред.
В момента съм поела работа върху един тежък проект, в който съм ангажирала и майка ми да помага, така че от време на време идват пари и от допълнителни дейности, пък и не само.  Grinning
Единствено се моля бизнеса на фирмите, в които работим с мъжа ми, да върви добре и занапред.  Peace

# 169
Дами с високи доходи, разбирам ви. Но със доход от 500-700 лв. първо се започва с плащането на разноските по жилището, купуването на трайни хранителни продукти. И после остава, ако остане изобщо, за глезотии!
Защото е тъпо, а доста хора го правят, да плющиш пържоли първите десет дни след вземането на заплата, да се поглезиш, а накрая да нямаш пари за пакет боб или сметката за телефон. И ето как се започна с кредитите и заемите.

# 170
Защото не всеки само си събува чехлите и влиза в подарения или наследствен апартамент/къща, затова повечето хора имат ипотечни кредити! В Бг кредитите са скъпи, доходите са ниски, и се получава така, че повече от половината доход на семейството отива в погасяване на ипотека. Ако ми обясниш как хем се плаща наем, хем се спестява десетилетие, ще те призная! Получава се нещо като хем да изядеш тортата, хем тя да е цяла.
Подкрепям  Peace
Да, живеем мизерно, заради ипотечния кредит, но ако трябва да чакаме да спестим за апартамент, то никога няма да имаме жилище. Ако ги даваме тези пари за квартира не е ли същото? Сега поне знаем за какво ги даваме тези пари, това жилище си остава за нас, а иначе даваш някакви пари на някой и за теб не остава нищо.
Относно разпределянето на парите, винаги първо си плащаме сметките, пазаруваме основните продукти и вече каквото остане, а за глезотии никога не остава.

# 171
Касита,ти от позицията на социален антрополог ли се изказваш ?
Не е необходимо някой да определя "какво,колко" - към днешна дата,
за нормално съществуване на човек са необходими  531 лв./официална статистика/,т.е.
за 4 членно семейство сумата е около 2300 лв.,съответно  авторката на темата живее
според официалната статистика и парите трябва да стигат.

# 172
  • София
Да, живеем мизерно, заради ипотечния кредит, но ако трябва да чакаме да спестим за апартамент, то никога няма да имаме жилище. Ако ги даваме тези пари за квартира не е ли същото? Сега поне знаем за какво ги даваме тези пари, това жилище си остава за нас, а иначе даваш някакви пари на някой и за теб не остава нищо.
Напълно съм съгласна. Всичките ни приятели си купиха апартаменти именно защото няма смисъл да хрантутят разни наемодатели, след като могат да си плащат вноски за собствено жилище.  Peace

за нормално съществуване на човек са необходими  531 лв./официална статистика/...
Да, горе-долу съм съгласна, че това е нормална сума, но без екстри.  Peace А всеки би искал да може да ходи поне веднъж годишно на море, на спа уикенди и на почивка в чужбина. А откъде за такива неща.

# 173
Авторката на темата ми е бeзинтересна, честно казано, на фона на препоръките на хора с четирицифрени доходи към хора с трицифрени, последните да заделят определен процент от дохода си, преди първо да са платили разноските си.

Последна редакция: чт, 28 мар 2013, 10:51 от Касита

# 174
Подкрепям  Peace
Преди да изтеглим ипотечния кредит, седнахме и се разписахме колко пари сме дали за квартири оказаха се 19000 лева, което си е половин жилище на тогавашните цени. По добре е ако можеш ипотека, поне да знаеш къде отиват. Друг е въпроса, че банките не отпускат кредити на 100%. Отделно, знаете един нотариус колко взема.
красива белла точно така е, но не знам защо някои тук изкарват, че всеки втори тук е разсипник, който не може да се направи сметката.

# 175
  • София
тая работа стана като с мита за пастите.

# 176
Дами с високи доходи, разбирам ви. Но със доход от 500-700 лв. първо се започва с плащането на разноските по жилището, купуването на трайни хранителни продукти. И после остава, ако остане изобщо, за глезотии!

Смея да не се съглася, когато доходите ни бяха 500лв, първо заделяхме 50 лв да платим на нас си и с останалите 450  правехме така, че да се поберем. Е , малко повече мислене и обикаляне, но човек се справя.
Сега може сумата , която плащаме първо на себе си да е по-голяма , но гледаме да е поне 10%.

# 177
Преди да изтеглим ипотечния кредит, седнахме и се разписахме колко пари сме дали за квартири оказаха се 19000 лева, което си е половин жилище на тогавашните цени. По добре е ако можеш ипотека, поне да знаеш къде отиват. Друг е въпроса, че банките не отпускат кредити на 100%. Отделно, знаете един нотариус колко взема.
красива белла точно така е, но не знам защо някои тук изкарват, че всеки втори тук е разсипник, който не може да се направи сметката.
Не е толкова проста сметката, може да са толкова дадените пари за квартира, но зависи каква е била квартирата. Отделно, собственото жилище влече допълнителни разходи: данъци, поддръжка, ремонти, и т.н., които също не са за пренебрегване. Прехвърлянето на имот е скъпо нещо.
Тук хората изкарват другите че са разсипници, защото гледат само от своята си точка, а има хора които са свикнали да живеят по възможно най-икономичния начин. Предполагам, че всеки го е правил, но за известно време. Да живееш цял живот по най-икономичния начин, според мен не е живот, а наказание.

# 178
Имала си, както се казва мегдан, мама Тин, да заделяш 50 лв. при 500 лева доход. Други нямат. И това не ги прави прахостници.

# 179
Какво значи да обикаляш и да мислиш?
 Thinking
Това означава, че разполагаш с доста свободно време.
 Thinking

Общи условия

Активация на акаунт