С колко пари живеете на месец

• 38 635
  • 519
  •   1
Отговори
# 150
  • София
Жилището си ни е направо подарено, купихме го с кредит преди предната инфлация за 20 хил лева, пък го изплатихме с половината едноседмична заплата на мъжа ми , която тогава беше 50 хиляди лева.
Но кредита ни е за друго и месечната ни вноска по него е 800лв, та се събираме точно в 2/10
Кредитът ви е 800 лв и е 2/10 от общия ви доход, правилно ли разбирам?! И спестявате само 1/10. Признавам ви - еваларка.  Laughing
Но може би са малко такива като мен, които гледат да спестяват и заделят пари. При нас 1/4 от общия ни доход отива в спестяванията.

# 151
  • софия

ащото аз си го представих. Просто бях в същата ситуация. Имаше период, в който, когато сама съм си гледала детето, дето готвех единствено каша. Това знаеш ли какво е? Запържено брашно в олио, с червен пипер, добавяш вода и става супер супер вкусно! Понякога слагах и сирене!

Нищо ново не казвам за темата. Сега, последните години, си признавам, че ме хваща срам като дойде края на месеца и видиш ли,не ни стигат. Защото на фона на повечето тук са много по-високи!

тъй че и да искаш и да не искаш, като нямаш, нямаш!  Rolling Eyes Аз никога не съм имала помощ от никъде! Един лев не ми е даван! Живеех със заплатата от почасова преподаване на английски език в детски градини - 70-80 лв. Взимах майчинство 85 лв. Наема на стаята в студенстки град беше 85 +20 лв. Да смятам или можеш и сама!?
Сигурно има и такива случаи, но явно аз съм по-амбициозна, или по-късметлийка, съжалявам. На мен също никой не ми е дал 1 лев, живях сама, с издръжка от БНД 40лв и под наем, във възможно най-мизерната квартира, която може човек да си представи, със  заплата която ме е срам да кажа колко малко беше, но 1/2 от нея ми беше наема. Просто вдигнах глава един ден, взех се в ръце и си казах, детето ще прекарва по-малко време с майка си, но аз няма да мизерствам, намерих си втора работа, в интерес на истината имаше една година в която имаше и трета - уроци в една частна гимназия. Но третата ми дойде в повече, така че до човек, до късмет бих казала.

Браво на теб,поздравления  smile3501 Така и трябва, да не се увесва нос. Но също така моля те свий малко перките !
на колко години беше детето ти когато заживя сама!? Кой го гледа когато беше на работа?

Моето беше на година и два месеца, когато се вех в ръце. За сведение в яслите много рядко взимат деца под 1и 6 месеца. Да не кажа под година и 8 м. Да са ми живи и драви приятелите, които сами си правеха сметката кой кога ще гледа малката, за да мога да си иработя и малкото дето взимах. И не можех да изисквам повече.Преместих се на квартира - с още 6 човека в апартамент - ама наема ми беше 35 лв, вместо върпосните 105.

Работа! ама разбира се, заповядайте,нищо че сте  с малко дете, дведето го на работа с вас, ама предлагаме ви 2-3 пъти в месеца да излизате в болнични. Ама не се притеснявайте ако закъснявате......

Толкова за работата! какво си мислиш, че е само амбиции!

Така, че за амбициите- не ме разсмивай. Много по-бързо се измъкнах от мизерията- беше въпрос на обстоятелства и време малката да поотрасне. И до ден днешен не разчитам на никаква издръжка, която се полага от БНД. Дори ми се струва абсурдно да разчитам на нея!

И като казвам сама, имам предвид САМА? това можеш ли да го приемеш в абсолютния вариант!

Късмета е хубаво нещо! Пожелавам го на всеки, но преди всичко не трябва да се увесва нос!

И сега си стоя вкъщи, не ми се налага да работя! Развивам си таланта и си губя времето по форуми. Тук вече заслугата е на човека с когото живея, но сама се изправих навремето!

И точно защото съм минала през трудните времена, не си позволявам да бъда цинична, като упрекна някой (защото на мен така ми звучи изказването ти) че явно не е достатъчно амбициоен, или пък виждаш ли късмета, та накрая пък циничното "съжалявам".

Ма не съжалявай, просто не бъди грубо нахакана!

# 152
Не разбирам защо всички считате, че е нормално човек да изплаща постоянно кредити, т.е. смятате че разходите за вноски по кредити са нещо нормално и са задължителни. Поне около мен семействата изплащащи кредити са по-скоро изключение, отколкото нещо нормално. Самото вземане на кредит е нещо в пъти по-лошо отколкото да спестяваш сумата на вноските всеки месец. По-добре 5г. работи и спестявай, отколкото 10г. да го правиш за същата сума като цяло като махнеш лихвите и таксите.
Вчера гледах една новина по телевизията, за някаква жена ипотекирала апартамента си в Ботевград, спряла да плаща вноските преди 5г. и поръчителя платил всичко. А сега жената не искала да излезе от апартамента, че поръчителя със съдия-изпълнител си търси правата, а някакъв искал да се самозапалва отвън че да защити жената ... Не е нормално всичко това.

# 153
Дъщерята беше на 8 години, пращах я на училище и занималня. Случвало се е да е болна, и да я вземам с мен на работа, иначе с инструктаж, докато се прибера да не отваря на никого. Не се гордея с това. Не съм от града, и нямаше никакъв вариант за помощ от страна на баби. Не знам защо ме нападате, просто ви казвам, че за себе си съм намерила и друг вариант, не вярвам да съм единствената работохоличка. Все още работя на  две места, просто в момента съм болнични, иначе не бих си губила времето тук.

# 154
На половината от вас не доходът не им е достатъчен, а им липсва планировката и мисълта при харчене.
И с 500, и с 5000 доход винаги съм имала пари на страна, хранила съм се с качествена храна и съм мазала задниците на децата си с хубави кремове. При първата сума обаче падаше тройно повече обикаляне и премисляне от къде какво да се пазарува.

# 155
Ами не не стигат за абсолютно нищо. Всеки месец избираме от какво да се лишаваме и пак не стигат. Доходът ни до скоро беше 600-700лв, уж сега ще е към 1200, но не вярвам и тогава да стигат. С малък кредит сме от 111лв месечно (добре че остават само 2 вноски). Живеем при свеки на жилфонд...... е не стигат....

# 156
  • софия
Дъщерята беше на 8 години, пращах я на училище и занималня. Случвало се е да е болна, и да я вземам с мен на работа, иначе с инструктаж, докато се прибера да не отваря на никого. Не се гордея с това. Не съм от града, и нямаше никакъв вариант за помощ от страна на баби. Не знам защо ме нападате, просто ви казвам, че за себе си съм намерила и друг вариант, не вярвам да съм единствената работохоличка. Все още работя на  две места, просто в момента съм болнични, иначе не бих си губила времето тук.

не те нападам!  Peace
карам те да видиш разликите- някак си нали - между дете на 1 и два месеца и дете на 8 години.... разликата е огромна, а  да кажеш за някой че не е амбициоен и предпочита да си седи в мизерията или пък че говори глупости като се справя с това което има, е меко казано грубо!

и няма място за вина- децата рано или късно трябва да се научат да стоят сами! Не е въпрос на гордост/негордост, а на обстоятелсва както казах по-горе!

А пък ти прави с времето каквото и както намериш за добре! Не обръщай внимание, че и да се извиняваш, когато някой те попита какво правиш във форума- ми седиш си, твоя воля!

Отдалечихме малко центъра на темата, извинявам се на авторката!

# 157
Жилището си ни е направо подарено, купихме го с кредит преди предната инфлация за 20 хил лева, пък го изплатихме с половината едноседмична заплата на мъжа ми , която тогава беше 50 хиляди лева.
Но кредита ни е за друго и месечната ни вноска по него е 800лв, та се събираме точно в 2/10
Кредитът ви е 800 лв и е 2/10 от общия ви доход, правилно ли разбирам?! И спестявате само 1/10. Признавам ви - еваларка.  Laughing
Но може би са малко такива като мен, които гледат да спестяват и заделят пари. При нас 1/4 от общия ни доход отива в спестяванията.

Ами така сме решили, но догодина като приключим с кредита 3/10 ще се спестяват. Така че за месечните разходи ще си останата 70% пак от доходите ни.

# 158

Ами така сме решили, но догодина като приключим с кредита 3/10 ще се спестяват. Така че за месечните разходи ще си останата 70% пак от доходите ни.

Процентът на спестяванията от доходите зависи от самите доходи. За някои 1/10 може да е месечния доход на някое семейство със средни доходи. Peace

# 159
azaf абсолютно съгласна.

# 160
По-скоро процентът на разходите от общия доход, Азаф. Защото спестявания на база 1/10 от дохода, винаги ги има, или може да има, дори при 200 лв. прихоз, но разходите често стигат до 9/10 от дохода.
И за това е редно да се започне  не със заделянето, а с разплащането.

# 161
При нас спестяването не е самоцел. При добър месец, когато докарваме към 5000лв. доходи, спестяваме 2000лв., при лош месец ако сме взели само около 3000лв. нищо не спестяваме.
Освен да спестиш, после трябва и да инвестираш някъде парите, в смисъл да ги сложиш някъде, било депозит, било да купиш нещо за инвестиция (ние вече сме купили няколко парцела с тази цел, но вече не мисля че това е добра инвестиция при постоянно намаляващото ни население).
От друга страна, вече ме е страх за депозитите ни, да не ни приложат някоя Кипърска пострижка и тук.  #2gunfire
Така че спестяването според мен не трябва да е самоцел.

# 162
  • София
Не разбирам защо всички считате, че е нормално човек да изплаща постоянно кредити, т.е. смятате че разходите за вноски по кредити са нещо нормално и са задължителни. Поне около мен семействата изплащащи кредити са по-скоро изключение, отколкото нещо нормално. Самото вземане на кредит е нещо в пъти по-лошо отколкото да спестяваш сумата на вноските всеки месец. По-добре 5г. работи и спестявай, отколкото 10г. да го правиш за същата сума като цяло като махнеш лихвите и таксите.
Вчера гледах една новина по телевизията, за някаква жена ипотекирала апартамента си в Ботевград, спряла да плаща вноските преди 5г. и поръчителя платил всичко. А сега жената не искала да излезе от апартамента, че поръчителя със съдия-изпълнител си търси правата, а някакъв искал да се самозапалва отвън че да защити жената ... Не е нормално всичко това.

Защото не всеки само си събува чехлите и влиза в подарения или наследствен апартамент/къща, затова повечето хора имат ипотечни кредити! В Бг кредитите са скъпи, доходите са ниски, и се получава така, че повече от половината доход на семейството отива в погасяване на ипотека. Ако ми обясниш как хем се плаща наем, хем се спестява десетилетие, ще те призная! Получава се нещо като хем да изядеш тортата, хем тя да е цяла.

# 163
Защото не всеки само си събува чехлите и влиза в подарения или наследствен апартамент/къща, затова хората имат ипотечни кредити! В Бг кредитите са скъпи, доходите са ниски, и се получава така, че повече от половината доход на семейството отива в погасяване на ипотека. Ако ми обясниш как хем се плаща наем, хем се спестява десетилетие, ще те призная!
Извинявай, но аз най-малко съм имала наследствен апартамент. Откакто съм излязла от дома си и отидох студентка сама съм се оправяла, все съм работила. Когато пестяхме за апартамент с мъжа ми, тогава наистина сме пестили, но поне знаехме защо го правим. Не е невъзможно едно семейство да спести за собствен дом, но трябват усилия и за работа (и на 2-3 места дори) и за пестене, вече съм го казвала няколко пъти тук, няма смисъл да повтарям.

# 164
По-скоро процентът на разходите от общия доход, Азаф. Защото спестявания на база 1/10 от дохода, винаги ги има, или може да има, дори при 200 лв. прихоз, но разходите често стигат до 9/10 от дохода.
И за това е редно да се започне  не със заделянето, а с разплащането.

Не е точно така. И за разходите са определящи доходите. Ако са такива, че разплащанията да гълтат една минимална част от тях, няма да ти е първа грижа да покриеш сметките. Peace

Общи условия

Активация на акаунт