Q&A
Обобщени въпроси и отговори от темата *
Какво е хистерeктомия?
Какви са промените след хистеректомия?
Какви са препоръките за възстановяване след хистерeктомия?
* Предложените въпроси и отговори се генерират машинно от автоматизиран езиков модел на база потребителските мнения в темата. Генерираното съдържание може да е непълно, неактуално, подвеждащо или неподходящо. Вашите оценки спомагат за подобряване на модела и неговото усъвършенстване.
-
Какво е хистерeктомия?
-
Какви са промените след хистеректомия?
След хистеректомия настъпват промени като липса на менструация, невъзможност за забременяване и раждане на деца, липса на оплаквания, свързани с болки и нередовни или обилни менструации. Освен това операцията не води до промени в сексуалността, тъй като влагалището запазва своята дълбочина, а останалите ерогенни зони са извън обсега на хирургическата намеса.
-
Какви са препоръките за възстановяване след хистерeктомия?
Препоръките за възстановяване след хистерeктомия включват редовни упражнения, физическа активност, използване на болкоуспокояващи и избягване на тежки физически натоварвания. Важно е да се консултирате с вашия лекар за персонализирани съвети и насоки за възстановителни упражнения. След хистеректомия възстановителният период може да варира в зависимост от индивидуалните обстоятелства. Обикновено се препоръчва избягване на тежки физически натоварвания и сексуални дейности за определен период. Важно е да следвате инструкциите на лекаря и да не прекалявате. Пациентките трябва да се консултират с лекар относно подходящи дейности и поведение по време на възстановителния период.
-
Какво се случва с пикочния мехур след хистеректомия?
-
Защо е важно да се отстрани катетърът след операция?

Отдавна не съм писала в 'оная' тема.Станаха около 2 год. от моята х-я.Горе-долу-губят ми се известни периоди или май не искам да си спомням.Вярно,тежко е.Още повече за мен-много късно разбрах,че е можело да ми се размине с подходящо лечение,но...живота продължава.На 4 ден като се съфирясах ,цял ден плаках.Минаха ми през главата всякакви мисли-че няма да съм полезна,че съм половин човек....Но всеки човек има труден период и трябва да го преодолее.Аз съм силен х-р.Когато човек падне,трябва после да стане и с нови сили да продължи напред.Живота ми не се промени толкова,че да ми пречат някои неща.Имам семейство,за което трябва да се грижа.Дъщеря ми-мисълта за нея ми даде сили да се изправя.След х-я пак си оставаме жени.Пак сме си чаровни
,пак можем да сме полезни и трябва да гледаме позитивно.В крайна сметка щом Бог ме запази,значи има за какво да живея.Към тези ,които им предстои или вече имат х-я-съхранете се и бъдете силни,защото някой ви обича .
Предстои ми хистеректомия след три дни, на 05.04, и макар че вече преодолях голяма част от страховете си относно заболяването, ми останаха такива за възстановяването..