КОЗУНАЦИ 2013г. - сезон пореден, тема 2

• 68 054
  • 739
  •   1
Отговори
# 330
  • Sofia
LoveIsTheAnswer,  увеличаването на захарта, може да забави или изобщо да възпрепятства втасването.
А количеството мая се преценява спрямо брашното, няма отношение към захрата.

# 331
мерси, морена   bouquet
няма да увеличавам следващия път захарта, тогава. по-скоро ще направя плънка със стафиди и захар и пак ще докарам сладост.
мога ли да сплета със захар? това дали ще попречи на втасването?

# 332
  • София
Здравейте, момичета. Абсолютно начинаеща съм в областта на козунаците, но ми се иска да опитам. Моля да ми подскажете коя от рецептите на първа страница е подходяща за начало? Благодаря!

# 333
  • В една слънчева къща...
LoveIsTheAnswer, правих козунак с кисело мляко, но не по определена рецепта. С 400гр брашно, 2 яйца, 100гр кисело, 110гр захар, 50мл мазнина, нямах прясно и разтворих малко сухо във вода, та там забърках маята /5гр суха/ с малко захар и брашно. Малко есенция, лим. корички, стафиди /накиснах за 5мин в топла вода и есенция ром/. Месих в машината, втасвах след сплитането до печката, пекох на долен реотан на 170, 20мин след слагане във фурната намазах с малко смес от яйце, сухо мляко, водичка и олио, наръсих със захар. Накрая включих за малко и горния реотан, колкото да се зачерви. Стана много мекичък, днес си нося да хапвам на работата. А, и забърках малко захарен сироп и го намазах след изваждане, за да е още по-сладък. Това е Simple Smile

# 334
  • Балчик
Здравейте, момичета. Абсолютно начинаеща съм в областта на козунаците, но ми се иска да опитам. Моля да ми подскажете коя от рецептите на първа страница е подходяща за начало? Благодаря!

Няма никакво значение, всички са едни и същи, с незначителни разлики.

# 335
А мен точно сиренето ме привлича.

Микеланджела, последно на 140 или на 200 градуса пече.Как така хем си пякла на 140, хем още при слагането си усилила на 200 гр? 200 гр е прекалено много за козунаци. Конците са от месенето и брашното, не от печенето.

Заграх фурната на 140 градуса, когато бяха достигнати 140 градуса сложих козунаците вътре и усилих на 200 градуса. Предполагам, че 200 градуса е достигнала температурата във фурната около 10 минути след слагането на козунаците вътре. Пекох 45 минути.

Месенето и втасването беше както казах в машината за хляб - общо програмата месене и втасване е 2 часа и 20 минути, две втасвания, второто 50 минути.

# 336
  • Бургас
Лелеее големи тренировки голямо чудо LaughingИ нали сте подстрекателки,днес ходих до Джъмбо,за Бургаското.Имаше книжни форми,но не от високите, тези които са за кекс....купих.Ще мисля как да оправям височината им ,най вероятно с фолио.А мажат ли се с мазнина или направо се слага козунака.

# 337
  • тук
тази тема трябва целогодишна да я направят, много ще ми липсва след Великден Simple Smile

Сега малко полезна информация: ето кифлите от тестото за Традиционен, което спа в хладилника

Според моето семейство "безупречен резултат". Но за мързеливите, които ще опитат - след изваждането от хладилника му трябваше около час да се отпусне, след това като ги навих още 30 мин да втасат и така пеках. Изпекокох, изядохме, малкият пак вика "къде са кифлите, аз защо не ядох повече, пак прави"  hahaha

# 338
  • София
Кари, може ли да разкажеш подробно кое как в каква последователност.
Като го омеси веднага ли във фризера или го остави да втасва?
Като го извади от фризера на стайна температура да се отпусне и да втаса или само да се отпусне и оформяш?
Всъщност за дълбоко замразяване ли говориш или за хладилник?

# 339
  • Sofia
Кари, значи към два часа отиват до кифлите поднесени за закуска. Благодаря за споделения опит! Чудни са станали кифлите, чудни... и снимката също!  Hug

Алфа, тя писа (ето тук), че веднага е прибрала омесеното тесто в хладилника, където си е втасвало до сутинта.

# 340
  • София
Алфа, тя писа (ето тук), че веднага е прибрала омесеното тесто в хладилника, където си е втасвало до сутинта.

Мерси Морена!   bouquet

# 341
Здравейте майстори на козунаци Simple Smile Hug

И аз съм много навита да започна да се тренирам или поне да се опитам да замеся един козунак,но не мога да се реша,все си мисля че е много трудна и пипкава работа Simple Smile Я ми вдъхнете малко кураж  bouquet
И ако ме опътите към рецепта коята да е хем проста хем и да е малка като количество тесто като за начало да не хабя продуктите. Виждам че има рецепти на 1 страница но те са много бееее.... само име ми кажете  Embarassed
Ще ви следя с интерес,поразрових се и по старите теми и ако се реша някой ден и стане чудо да успея да сътворя козунак ще се похваля непременно Simple Smile smile3525

# 342
  • тук
Като го извади от фризера на стайна температура да се отпусне и да втаса или само да се отпусне и оформяш?

Месих в машината късно вечерта, сложих в хладилника, спа си там, на сутринта го извадих, оставих да се отпусне / отне около час, че беше студено у нас/, разточих, оставих в тавата да втасат още 30-40 мин, докато удвоят обема си, и пекох за около 30 мин., така че 2 часа за топли кифли сутринта Simple Smile , както Морена е сметнала чудесно Simple Smile

# 343
  • София

Месих в машината късно вечерта, сложих в хладилника, спа си там, на сутринта го извадих, оставих да се отпусне / отне около час, че беше студено у нас/, разточих, оставих в тавата да втасат още 30-40 мин, докато удвоят обема си, и пекох за около 30 мин., така че 2 часа за топли кифли сутринта Simple Smile , както Морена е сметнала чудесно Simple Smile

Благодаря Кари!

# 344
  • Sofia
...
И ако ме опътите към рецепта коята да е хем проста хем и да е малка като количество тесто като за начало да не хабя продуктите. Виждам че има рецепти на 1 страница но те са много...

Моля да ми подскажете коя от рецептите на първа страница е подходяща за начало?
Няма никакво значение, всички са едни и същи, с незначителни разлики.
Пък, ако ти се струва голяма дозата, делиш както да ти е удачно на теб - на 1/2, на 1/3, 2/3, 1/4, 2/4, 3/4 и готово.
Само докато не пробва човек си мисли, че е сложно. И аз така смятах, та от опит го казвам. Действай, за да добиеш собстено мнение по въпроса. Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт