КОЗУНАЦИ 2013г. - сезон пореден, тема 2

• 68 092
  • 739
  •   1
Отговори
# 285
  • София
Здравейте,
по принцип за колко време Ви втасват козунаците преди плетката?И случвало ли Ви се е да не иска да втаса Simple Smile

Различно време. Значи по някой път стоят и не мърдат и после за отрицателно време скачат.

# 286
  • БГ
Eх...  вече официално мога да кажа че първия ми козунак е пълен провал Simple Smile)
за 2 часа във фурната не мръдна и грам и аз се ядосах и го сплетох и го сложих пак във фурната .... и смятам да го държа там докато не реши да се надигне поне малко, а след някоя друга седмица ще се въоръжа с повече търпение и ще пробвам пак Simple Smile

# 287
  • София
Eх...  вече официално мога да кажа че първия ми козунак е пълен провал Simple Smile)
за 2 часа във фурната не мръдна и грам и аз се ядосах и го сплетох и го сложих пак във фурната .... и смятам да го държа там докато не реши да се надигне поне малко, а след някоя друга седмица ще се въоръжа с повече търпение и ще пробвам пак Simple Smile

Странно е това да не помръдне хич, дай подробности какво си го правила това тесто?

# 288
  • София
Здравейте,
по принцип за колко време Ви втасват козунаците преди плетката?И случвало ли Ви се е да не иска да втаса Simple Smile
Зависи. Ако е по-топло, по-бързо. Включвам фурната на 30 градуса и за около час, час и нещо.
Само веднъж не ми втасаха, когато бях мноооого млада и незнаеща. Ама то беше влез- излез от кухнята, но въпреки това ги сложих да се печат, но нищо не излезе и ги хвърлих. Повече не ми се е случвало. Козунака е елементарен сладкиш, но си му трябва време и търпение и...топлина.  Peace

# 289

Маята беше ли годна? Дай повече инфо за нея.....

Здравейте,имам спешна нужда от помощ hahaha
Замесих тестото на Пина.Оба4е сега се 4удя дали да оформям 1 по-голям козунак или гледам 4е Алфа-Бета от тесто  замесено с 500 гр брашно е оформила 3 плетеници?
Какво ще ме посъветвате?

Бих направила 2 козунака....

# 290
  • plovdiv
Благодаря много -имам 2 продълговати форми -там ще са
  bouquet  bouquet

# 291
  • БГ
Така.... разбих трите яйца + захарта, отделно втасах половин кубче мая с прясно топло мляко. След това омесих всичко с около 700-800гр. брашно.Може би брашно да съм сложила в повече, но месих докато спря да лепне. Сложих във фурната на минимални градуси - под 75 и зачаках. Срока на маята е до края на месеца... В момента от час стой вече сплетено тестото пак във фурната и пак не мръдва Simple Smile Много бих искала да разбера къде ми е грешката, за да мога да я поправя.

# 292
  • София
one love, Под 75 градуса, но ако е 70 е много, да не си убила маята?
Аз втасвам на 50 градуса, със суха мая работя.

Златина, аз спазвам правилото оформен козунака да заема 1/3 от съда, пък колкото излязат толкова.
Тесто с 1 кг брашно на мен ми е доста голямо, и фурната ми няма да го побере, трябва да го пека на 2 пъти. Всъщност не съм гледала рецептата на пина, предположих, че е с 1 кг брашно.

# 293
  • Балчик
Така.... разбих трите яйца + захарта, отделно втасах половин кубче мая с прясно топло мляко. След това омесих всичко с около 700-800гр. брашно.Може би брашно да съм сложила в повече, но месих докато спря да лепне. Сложих във фурната на минимални градуси - под 75 и зачаках. Срока на маята е до края на месеца... В момента от час стой вече сплетено тестото пак във фурната и пак не мръдва Simple Smile Много бих искала да разбера къде ми е грешката, за да мога да я поправя.

Колко захар и колко мазнина сложи на тия 700 гр, брашно? Половин кубче мая е малко за това количество. Освен това при над 60 гр, дрождите умират, може да си ги уморила тотално.

# 294
  • plovdiv
Алфа -Бета
Ами рецептата е за 450-500 гр брашно.
Благодаря много на вси4ки ви -ориентирах се и сега заминавам да видя какво става в кухнята -да не тръгнало да ме търси тестото  hahaha

# 295
  • Sofia
One_Love, не че съм го чела някъде официално, но от опита на други съм заключила за себе си, че във фурна максимум до 60градуса може да е втасването. Аз лично до 50 съм включвала.
И пак да кажа, ако можеш да си позволиш да оставиш тестото да си втасва само, без принуда, по-вкусен става козунака.
Не би трябвало причината да е в брашното, но каква мая ползва? Ако е Юва ти е добре 800г брашно на 1/2 кубче мая, но ако е била Виво, ще да е дошло повече брашното.
Захарта по рецептата ли е или си я увеличила?

Златина, Мама Цоц ти е писла вече и аз само бих я повторила.

# 296
  • тук
Аз замесих традиционен, разделих тестото на две - едната част втасва изплетен вече, а другата веднага след като омесих, сложих в хладилника, за да го пека утре сутрин, че ме мързи да чакам два броя днес. Утре ще информирам за другите мързеливи какъв е бил резултатът.

# 297
  • Sofia
Кари, с голям интерес или иначе казано с особенно люЛЮпитство (по записки от Андреа, щерка ми Simple Smile ) ще очаквам озиви за нощувалото тесто. Simple Smile
При мен тази нощ ще преспи в хладилника едно маслено тесто за закуската утре, пък да видим.  Thinking
Та и двете ще експериментираме явно.  Laughing

# 298
  • БГ
часа и половина захар  Embarassed и 100гр. разтопено малко
Снощи след 3 часа във фурната го пуснах да се пече и той взе че  бухна.. напълни формата - даже  се напука малко отгоре Simple Smile Но иначе  е малко сбит, но вкусен Simple Smile
Не го намазах отгоре, защото не предположих че ще го бъде Simple Smile
Цък
Цък2
Благодаря Ви за съветите  Hug взех си поука Simple Smile

Последна редакция: нд, 07 апр 2013, 09:11 от One_Love

# 299
  • софия
да ви слледя  bouquet

Общи условия

Активация на акаунт