КОЗУНАЦИ 2013г. - сезон пореден, тема 2

  • 67 893
  • 739
  •   1
Отговори
# 30
  • София, Младост
  • Мнения: 2 445
И аз си заплювам сметановия козунак, ама ще го правя поне след седмица-като се върнем от почивак. Тъкмо до тогава ще ми пристигне термоиглата, та ще експериментирам на воля.

# 31
  • Sofia
  • Мнения: 22 545
... Нямам обаче машина за хляб, та ми се иска да ме посъветвате коя рецепта  е за сполучлив, хубав, традиционен козунак на конци без машина.
Която и да е рецепта може разбира се да се изпълни на ръка. В хлебопекарна е по сложно, заради ограничения обем на съда в машината. 
Конците се получават от месенето (повече), вимавай с брашното, щом казваш, че ти стават "степани и твърди", а "традиционен козунак" са повечето рецепти, нищо че в заглавието им не го пише.  Брашно, пр. мляко, мая, яйца, захар и олио/масло/мас = традиционен козунак.

За Висящия козунак... някоя дама тук казваше, че домашните не обичали, та сама си ги ядяла... козунаците де... та висящият от там го виждам да дойде... евентуално.  Grinning

# 32
  • София
  • Мнения: 3 249
Леле, че сте бързи. Зарибихте ме и мен с този сметанов козунак Mr. Green
А козунаците при мен всички са висящи. В нас никой не ги яде, ама ламите в офиса - малеееей

# 33
  • БГ
  • Мнения: 1 262
Специални благодарности за новата тема на мама Цоцоланка!    bouquet

Този уикенд и аз съм планувала сметановият козунак, този път задължително ще пека във фурната, нямам термо игла, нямам функция "само долен реотан с вентилатор", та малко ми е притеснено.   Rolling Eyes  Моля, за съвет, фурната ми е Нарди, има достатъчно нива за скарите, но фунциите май са недостатъчно - на коя от следните да пека: горен и долен без вентилатор, горен и долен с вентилатор, горен без вентилатор, горен с вентилатор, има още две (осветление с вентилатор и размразяване), но те не стават за печене.   newsm78

# 34
  • Sofia
  • Мнения: 22 545
...горен и долен без вентилатор, горен и долен с вентилатор,...
На една от двете, ако избереш "с вентилатор"-  на по-слаба Т - 150°-160°.

# 35
  • София
  • Мнения: 4 180
Нареждам се и аз сред  тези с мераци тези дни да правят козунака със сметана. Продуктите са налични, само остана да запретна ръкави.
Маме, за  разкошната тема   bouquet

# 36
  • В една слънчева къща...
  • Мнения: 774
Маме, благодаря за новата тема  Hug
Страхотни снимки са показали Лабрекс и Хулиганка   bouquet
И мен много ме изкушава снимката на Пина, но все още не съм пробвала рецептата...
Искам да ви попитам две неща - в една книга с българска традиционна кухня рецептата за козунак беше с пудра захар - вие правили ли сте с такава досега? И като количество ми се видя доста, но в момента не мога да цитирам...
И пак да попитам - има ли някой предположение защо като изстинаха и на следващия ден козунаците ми станаха твърди като тухлички?  Embarassed

# 37
  • Мнения: 39
Моля Ви светнете ме откъде да си купя тази по едрата захар за поръсването,питах една мама и тя ми каза че си я купила от Варна,ама аз не съм от там.Ако мога да си я поръчам от някъде.

# 38
  • Мнения: 129
Още един въпрос за печенето - 160-170 градуса, долен реотан с вентилатор.
Добре и приблизително колко минути?

# 39
  • София
  • Мнения: 12 215
Още един въпрос за печенето - 160-170 градуса, долен реотан с вентилатор.
Добре и приблизително колко минути?
Максимум 40 мин, според мен и проверяваш до" суха клечка". дълга, не за зъби .

# 40
  • тук
  • Мнения: 510
Още един въпрос за печенето - 160-170 градуса, долен реотан с вентилатор.
Добре и приблизително колко минути?

аз пекох големия на 165 градуса долен ретуал с вентилатор за около 40 мин. Но за първи път не покривах с нищо, просто когато кората придоби златистия цвят, козунакът си беше изпечен отвсякъде.

# 41
  • Мнения: 129
Благодаря ви, момичета!
А кръглите, които са по-големи и дебели също 40 мин. ли?

О, Кери е писала "големия".
Аз обикновено пека едновременно или 2 кръгли или един кръгъл и един правоъгълен на една тава.

# 42
  • Sofia
  • Мнения: 22 545
Още един въпрос за печенето - 160-170 градуса, долен реотан с вентилатор.
Добре и приблизително колко минути?

Цитат на: Morena  http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=704313.msg24738230#msg24738230
Няма минути за печенето, наглеждаш козунака и след 30мин., ако ти изглежда готов, проверяваш с клечка и печеш до готовност.

# 43
  • Русе/София
  • Мнения: 1 838
Много се замислих с това печене на долен реотан с вентилатор,та през цялото време ли печете така?Не изгаря ли отдолу?

# 44
  • Мнения: 6 260
Записвам се и аз  -  Великден е далече , сега постя, но наближи ли ще пека козунаци та пушек ще се вдига.
Меджу другото - козунакът със сметана е у-н-и-к-а-л-е-н!! Щом и при мен се получи, и то на прима виста.
Да споделя - месих всичко в миксер - най-обикновен, с въртяща купа и бъркалки за тесто. Балоните сами започнаха да излизат от него. След втасването премесих с още малко брашно, ударих 100 пъти в масата , и резултатът беше - дълги предълги конци, прекрасен аромат и превъзходен вкус.

Общи условия

Активация на акаунт