Лична карта: Относно изписването на името на латиница?

• 30 963
  • 146
  •   1
Отговори
# 45
 Laughing, благодаря  Hug!

# 46
  • София
Nelly не се пише Neli за жена в англоговорящите страни, екскюз ми. За другите не знам и не ме интересува
Обикновено е Nellie, но при тяхното презрение към правописните норми няма причина да не го пишеш с у. Изобщо няма правила за женско и мъжко окончание. Щерката винаги я пиша Jessy, а не Jessie, както е по правилото - никой не е изпищял.
Такова правило официално няма, питах в момента хора, които се занимават с английски. Аз също съм живяла в Щатите и там няма правило Nelly да е мъжко име. Пък и познавам само един мъж с него Laughing. Както и да е, темата не е за това Peace

# 47
Има имена които се изписват предимно с y, има и такива които се изписват предимно с ie, но да се каже че едното е правило а другото не, при положение че има толкова много примери и от двете, просто не е реалистично. Не знам за кои англоговорящи страни говориш и за кой исторически период, но в съвременна Северна Америка примерно не може да се ползва изписването за познаване на пола, ама изобщо. Дори и самото име не може да се използва за такъв индикатор. Имена като Shirley, Sharon, Hillary, Ashley, Allison, Dana, Whitney, Morgan и т.н. само допреди едно-две поколения са били мъжки, но сега се използват предимно за жени. Ето по-дълъг списък, доста интересен. Да не говорим за изобилието от андрогенни имена които могат да бъдат както мъжки, така и женски. Ако някога е имало правило, то отдавна вече не важи.

П.П. Stacy също е било мъжко доскоро. И сега какво става с правилото?  Laughing

# 48
Има и мъжки имена, завършващи на i.

Последна редакция: вт, 02 апр 2013, 19:27 от miko15

# 49
  • Costa Rica
Джеси е типично женско име за това и не важи правилото Simple Smile
Както не важи за Cindy, Stacy, Molly, Holly, Amy Wink Забележи че това са имена които са само женски  Peace
Да, бе! Ами Jesse (произнасяно Джеси и тотално мъжко)?

В Англия са малко по-консервативни, но американците пишат Aimee, Amy, Aimy, Amie, Bayleigh, Bayley, Bailey, Emily, Emileigh, Emilie и каквото там се сетиш. Всеки си решава как да си изкилиферчи името, та да е уникален и неповторим.

П.С. Дидитка ме е изпреварила, но няма да трия. Embarassed

# 50
По население Америка и Канада (т.е. Северна Америка) представляват мнозинството от англоговорящия свят. Така че да се каже че в англоговорящите страни еди какво си, и да се визира Англия, е доста късогледа и ограничена гледна точка Wink Традициите/правилата не са това което бяха, и то от отдавна.

# 51
А името Валерия - Valeria или Valerie?

Valeria според вече цитирания в темата закон. Ако детето се казва Валери, тогава си я пиши както ти харесва.

Очаквам с нетърпение да видя правилото, споменато от Трой. От авторитетен източник, ако е възможно.

# 52
Дори и на короната на кралицата да е изписано, ако реално вече не се спазва в по-голямата част на англоговорящия свят, значи на практика такова правило вече няма.

# 53
  • Milano
Хора, защо се карате?...Бийте се Laughing.
Това в рамките на майтапа.

Какво общо има с темата?
Във всяка страна е различно. Тук напр. Андреа е мъжко име.

А пък Нели вярвам, че ще я познаят на границата мъж ли е или жена?

Разликата дали даден човек е от съответния пол в Италия се вижда от т.нар. кодиче фискале, нещо подобно на ЕГН.

# 54
Дидитка, съвсем съмнително е някога да е имало подобно правило - явлението с андрогинните имена е сякаш от 20 век, не по-рано.  Laughing

# 55
Nelly не се пише Neli за жена в англоговорящите страни, екскюз ми. За другите не знам и не ме интересува

Написала съм ти вече , женските имена завършващи на и се пишат с  i или ie Wink
Нели се пише Nellie.

Тая англичанка Емили Бронте е голяма неграмотница, пфу.

# 56
Оххххх....
Origin of Nelly: Variation of Nellie and Nell; Short form of Helen, Eleanor, Cornelia et al

Nelly or Nellie is an adorable nickname name that can be short for a wide range of more formal appellations or that can stand on its own, and is typical of the vintage nickname genre that is growing in popularity. While Nelly can be used for several different names, from Helen to Eleanor to Cornelia, it has stood on its own for more than a century. It was one of the most popular names --spelled as Nellie--in the U.S. at the end of the 1800s.

Origin of Nelly: English, diminutive of Cornelius, Cornell, Nelson
Meaning of Cornelius: Latin, "horn"

Naming a child Cornelius or Nelson might prove character building -- but naming him Nelly (even the rap star was christened Cornell) is just cruel.

п/с Николета от написването на романа до сега е минало много време ... сигурна съм че тогава е нямало рапър Нели и не е имало такова изкривяване на имената както сега !
Писането на мъжките имена с У а женските с i или ie eдва ли е от времето на Бронт Wink

# 57
Това, което си цитирала е описание на две конкретни имена. Няма нищо общо с явлението 'правило'.
Още повече, че в началото пише какво? Gender: F
Origin of Nelly: Variation of Nellie and Nell

Тоест едно и също име, с едно и също окончание, се ползва и за мъже, и за жени. Отново: правило няма. Ако позадълбая, ще подчертая и че мъжкото Нели е единствено и само умалително, а не кръщелно, според цитираното, за разлика от женското Нели, пак според цитираното.

Накратко, цитирала си нещо, което категорично опровергава това, което преди говореше.

Кой е тоя Бронт? Да не му викат така на брата на сестрите Бронте?  Laughing

# 58
от написването на романа до сега е минало много време ... сигурна съм че тогава е нямало рапър Нели и не е имало такова изкривяване на имената както сега !
Да, а от 1800-те когато според червения ти цитат се е пишело с ie изобщо не е минало много време  Rolling Eyes Значи да вярваме сляпо на нещо което може и да е било правило преди няколко стотин години, и да си затваряме очите за всички примери от съвремието на които не им пука за това правило? Аз живея в настоящето, не в миналото. В настоящето такова правило няма.

# 59
Това, което си цитирала е описание на две конкретни имена. Няма нищо общо с явлението 'правило'.
Още повече, че в началото пише какво? Gender: F
Origin of Nelly: Variation of Nellie and Nell

Тоест едно и също име, с едно и също окончание, се ползва и за мъже, и за жени. Отново: правило няма. Ако позадълбая, ще подчертая и че мъжкото Нели е единствено и само умалително, а не кръщелно, според цитираното, за разлика от женското Нели, пак според цитираното.

Накратко, цитирала си нещо, което категорично опровергава това, което преди говореше.

Кой е тоя Бронт? Да не му викат така на брата на сестрите Бронте?  Laughing

Правя последен опит и директно ви връчвам тиквените медали  Mr. Green
Има имена които са общи за мъже и жени и докато женския вариант  може има няколко начина на изписване то мъжкия винаги се изписва с У!
Например Nicky, Bobby, Nelly....
От там идва и това правило че мъжките имена се изписват с У а женските с i, ie ....

Общи условия

Активация на акаунт