Автоимунен тиреоидит на Хашимото (28)

• 76 817
  • 740
  •   1
Отговори
# 375
Merelenda,кръвно-захарен профил и обременяване с глюкоза едно и също ли е newsm78
Не.
При кръвно-захарния профил се измерва кръвната захар 3 пъти дневно след прием на храна, като не се ограничават въглехидратите, за да се добия по-ясна картина на състоянието.
Взима се кръв на гладно ( да кажем в 8 часа сутринта). След това веднага закусваш, пиеш си кафето и т.н., нормалните за деня неща. Следва изследване на кръвната захар примерно в 12 часа, после обядваш и към 17 часа се измерва последната кръвна захар за деня.

При обременяването с глюкоза се дава кръв за изследване на гладно. След това се изпива глюкозата ( най-често 75 г) разтворена във вода и се правят още 2 измервания на 60-та минута и на 120 минута на кръвната захар. На много места вече правят само на 120 минута, което е достатъчно.
След като изпиеш глюкозата не трябва да се разхождаш, да извършваш физическа работа, да ядеш, пиеш, пушиш - разрешена е само вода, докато не се приключи с изследването .

Ако нещо те съмнява и тревожи сподели с доктора си. Ако сметне, че тревогите са основателни ще пусне изследвания. Simple Smile

# 376
  • София
Ами ....да си призная,Тодорова ме прати на обременяване с глюкоза...преди 4 години,ма аз не отидох Rolling Eyes
а може би преди 5 години ми е правен кръвно-захарен профил...всичко беше наред  Mr. Green

# 377
Ами ....да си призная,Тодорова ме прати на обременяване с глюкоза...преди 4 години,ма аз не отидох Rolling Eyes
а може би преди 5 години ми е правен кръвно-захарен профил...всичко беше наред  Mr. Green
Ехе, години са минали...
А кръвната захар как е на гладно и при какви референтни стойности?
Тодорова защо те е пратила тогава? Имаше симптоми, повишено тегло или?

# 378
  • София
Да,заради повишено тегло ме прати....
за кръвната стойност трябва да погледна довечера...преди 3/4 месеца ми взимаха кръв,по спомен е на горна граница Rolling Eyes

# 379
Мереленда, и от мен мерси, отивам да ги гледам. Рутера се развали и сега имаме нет само на 1 комп и се редим на опашка за него #2gunfire  Laughing

# 380
Да,заради повишено тегло ме прати....
за кръвната стойност трябва да погледна довечера...преди 3/4 месеца ми взимаха кръв,по спомен е на горна граница Rolling Eyes
Ами за бой си.  Naughty
Ще ти дърпам ушите - аз. Simple Smile
Именно повишеното тегло и горно-гранична стойност са индикатор за изследване.
Ето, при мен ОГТТ ( обременяването с глюкоза) излезе в норми, ама другото показа, че има проблем.
Захарта веднъж на граница, после в норми месеци наред, после пак веднъж показа гранична стойност и едокринологът предприе изследвания.
Не е шега работа.

Lemy , гледай.  Simple Smile
Вероника, откакто и следя блога - първо хапваше всичко, после стана вегетарианка и спря цигарите, а сега е веган. Евала ѝ за упоритостта и грижата за здравето.  Simple Smile
Че и време отделя да просвети всички нас.
Аз без месо не мога. В смисъл... обичам месото - да ме прощават вегетарианците и веганите, но някои неща поне мога да огранича.
Филмчетата са полезни, статиите на Вероника също.

# 381
  • София
Добре де,взимам си бележка Embarassed
сега какво да направя профил ли?Че трябва да се появя на 12-ти при Тодорова,искам всичко да ми е готово,а не тепърва да реши да ме праща на кръвен профил и да чакам 2/3  месеца преди следваща среща с нея :

# 382
k@li къде ще преглежда Тодорова на 12?
Аз вчера ходих до Плевен и ми казаха че е в отпуск до 15.
И така или иначе даже и да ме приемели за изследвания нямало нея да я има ...
Та решиха да не ме приемат.

# 383
Добре де,взимам си бележка Embarassed
сега какво да направя профил ли?Че трябва да се появя на 12-ти при Тодорова,искам всичко да ми е готово,а не тепърва да реши да ме праща на кръвен профил и да чакам 2/3  месеца преди следваща среща с нея :
Ами, да ти кажа и аз не знам.
При мен първо поиска доктора ОГТТ и след 5-6 дена каза да направя профил, да е минало време от ОГТТ.
Единия вариант е да направиш само ОГТТ и да и го занесеш и ако има нещо тя ще каже, или ако се нуждаеш от други изследвания.
Другата опция е - единия ден правиш захарен профил, а на втория ден правиш ОГТТ и носиш и двете.
Първо профила, защото там нямаш натоварване с глюкоза, което евентуално би се отразило на резултата ако ги правиш обратно. ( поне така мисля)
Тук в различните лаборатории са различни цените. На едно място струват по 4,50 лв ( ОГТТ или кръвно-захарен профил) едното изследване, на друго място по 6 лв.
Такса взимане на кръв отделно - според цените на лабораторията. Около 2 лв, или 2,50 за цялото изследване.
Един вид към 8 лв ще ти излезе ОГТТ и още 8 за кръно-захарен профил.
Или правиш едното, или и двете.

# 384
Момичета, как се справяте с излишните кг...Знам, че при нашето състояние не е препоръчително да се гладува.
Имам да свалям около 20 кг., качих и след бременноста  Sad Някой може ли да препоръча диетолог, която да е наясно и със заболяването и да състави план, примерно  newsm78 Sad

# 385
И аз и аз. Laughing

Най-много ме е яд за 70-те лева които дадох за преглед при Катя Тодорова, направо се чудя как може да има толкова много доволни от нея  Thinking

# 386
  • София
sun&clouds ,Тодорова е в София на 10/11/12 май в кабинета на Пенчо Славейков Peace
Мереленда,ще те държа в течение Heart Eyes
Lemy ,така малко обидно звучат думите ти...за един доказан доцент,освен това бих искала да те попитам за какво си платила 70лв. при нея няма такава цена.?

# 387
За преглед и ехограф, не помня точно, там някъде и отгоре беше. Както ще да звучи, аз лично изобщо не съм доволна, колкото ще да е доказан доцент!

# 388
  • София
Преглед+ехограф е 50лв при нея Peace
и да,може да не си доволна,но това е твоето мнение...можеш и да се обосновеш,ако искаш!

Най-много ме е яд за 70-те лева които дадох за преглед при Катя Тодорова, направо се чудя как може да има толкова много доволни от нея  Thinking
аз съм от доволните...но не мога да рзбера,защо се чудиш Wink

# 389
Преглед+ехограф е 50лв при нея Peace
и да,може да не си доволна,но това е твоето мнение...можеш и да се обосновеш,ако искаш!
Най-много ме е яд за 70-те лева които дадох за преглед при Катя Тодорова, направо се чудя как може да има толкова много доволни от нея  Thinking
аз съм от доволните...но не мога да рзбера,защо се чудиш Wink
Виждам, че сте доста. Wink Аз съм от другите, не може всички да са доволни.  Peace

Общи условия

Активация на акаунт