Автоимунен тиреоидит на Хашимото (28)

• 76 818
  • 740
  •   1
Отговори
# 495
Merelenda, благодаря! Много полезен отговор!
Тревожност е ли симптом на Хашимото или изобщо проблем с щитовиднта жлеза? (разбира се знам, че може да не се касае за ендокринологичен проблем) Но влияе ли щитовидната жлеза на емоциите? Аз имам някакви спомени, че на агресивността, но никак не съм сигурна.

Последна редакция: сб, 11 май 2013, 16:17 от Mika.

# 496
Merelenda, благодаря! Много полезен отговор!
Тревожност е ли симптом на Хашимото или изобщо проблем с щитовиднта жлеза? (разбира се знам, че може да не се късае за ендокринологичен проблем) Но влияе ли щитовидната жлеза на емоциите? Аз имам някакви спомени, че на агресивността, но никак не съм сигурна.
Депресия, тревожност, стрес, безпокойство, мрачни мисли, нервност, повишена раздразнителност, дори и агресия, обилни изпотявания, непрекъснато чувство на топлина, прилив на енергия след което следва бърза умора.
Не при всички - индивидуално е, но често се среща. Най-често при хиперфункция на щитовидната жлеза се среща безпричинно безпокойство и тревожност, страх, нервност, тремор, ускорен пулс, понижаване на телесното тегло ( но при тиреотоксикоза се среща и повишено телесно тегло).
Често пациенти с такива проблеми се насочват към невролог. Симптомите са сходни и се бъркат с невроза.
Разбира се, може и невроза да е, но може и причините за състоянието да се крият в промяна функцията на щитовидната жлеза.

При хипофункция, депресията съпътства заболяването. Симптоми са апатия, повишаване на телесното тегло, подпухналост, замаяност, световъртеж, залитане,  стягане, липса на концентрация, задушаване в областта на жлезата, шум в ушите, забавена сърдечна дейност ( понижен пулс), болки в стави и мускули, мравучкане в крайниците, нервност, раздразнителност.

Има и други симптоми, споменавам само част при двете заболявания. Не е задължително да ги има болният. Някои имат един, два. Други нямат никакви симптоми. При някои се откриват случайно проблемите с щитовидна жлеза и т.н.

# 497
  • Бургас

При хипофункция, депресията съпътства заболяването. Симптоми са апатия, повишаване на телесното тегло, подпухналост, замаяност, световъртеж, залитане,  стягане, липса на концентрация, задушаване в областта на жлезата, шум в ушите, забавена сърдечна дейност ( понижен пулс), болки в стави и мускули, мравучкане в крайниците, нервност, раздразнителност.

Аз имах всички подчертани преди да се установи случайно проблема. Бяха поизчезнали, сега пак се появи едно ужасно замайване и световъртеж... само не знам от недоспиване и преумора ли са или от хипофункцията  newsm78
Преди да ми се установи проблема ходих сума пъти на невролог за световъртежа, казаха ми, че всичко е ок, но никой не се сети, че може да е от щитовидната жлеза...

# 498
Затова писах и по-горе, че често симптомите се бъркат с неврологични. Обикновено насоките са към невролог. Почти не съм срещала някой с такива симптоми, който да го насочат към ендокринолог. Разбира се, неврологините заболявания не са изключени. Просто споменавам случаи, при които докторите не се сещат да изследват хормоните на щитовидната и да дадат насоки за консултация с ендокринолог.

Моя приятелка, която писа и тук в темата имаше няколко симптома като при хиперфункция на щитовидната жлеза.
Пращаха я на невролог, на кардиолог и при други специалисти, но не и на ендокринолог.
Тя сама се насочи и си иска направление.
Тя е на проследяване за сега - с леко повишен Анти тро.

И мен ме е пращал докторът при невролог, но когато хормоните са в норми и няма причина за по-горните симптоми.  Дори ме е питал, дали съм се разтревожила за нещо, за да има причина за симптомите. Било е рядко, но се е случвало.

# 499
  • София
Утре рано,рано съм при Тодорова и после ще пиша Peace
за капак на всичко цитонамазката ми е 3-та група ooooh!вече ми се реве....с глас Tired

# 500
Merelenda , беше изчерпателна, благодаря! Hug

# 501
Утре рано,рано съм при Тодорова и после ще пиша Peace
за капак на всичко цитонамазката ми е 3-та група ooooh!вече ми се реве....с глас Tired
Всичко ще е наред. Сигурна съм!  Hug Ще се овладеят нещата.
Да споделиш после.

Merelenda , беше изчерпателна, благодаря! Hug

За нищо.  Hug

# 502
Искам за попитам, на някой появявали ли са се синини по краката. На мен ми се появяват огромни, наситени, преди години ходих на хематолог, всичко беше ок, но не само че не спират, ами се появяват и повече. Накъде четох, че може да е при автоимунно заболяване.

# 503
Хайде, пак аз.  Mr. Green
На мен ми се появяват и в момента имам. Понякога са сини кръгове и като преминават променят цвета си към синкаво-зелено и изчезват. Не го свървам с автоимунно заболяване. По-скоро със заседнал начин на живот и липса на движение. Разбира се, не съм специалист. Изказвам мое предположение.  Hug
Пък може и да имам някое друго автоимунно без да знам.  Simple Smile

# 504
  • Бургас
На мен ми се появяват понякога без да съм се удряла синини по ръцете и краката, доста са болезнени някои. Дори и сега на секциото, което беше преди двайсетина дни, ми бяха излезли синини /бяха дори и повдигнати този път/ около разреза. Според лекарите се дължало на слабост на кръвоносните съдове... Майка ми има същия проблем цял живот, може и наследствено да е и това. Последно ме посъветваха да се консултирам със съдов хирург, но не ми е останало време и възможност.

# 505
И моята майка им.
Значи на съдов хирург?
На мен ми се появяват по краката - без да съм се удряла. Не са големи, но е факт, че ги има. Появяват се и изчезват след време.

# 506
  • Бургас
Да, на съдов хирург, така ми казаха сега докато бях в болницата. Евентуално, за да повлияе с някакви медикаменти на съдовете.
Преди време ми бяха изписали и пих Рутаскорбин, но не видях голям ефект, явно имам нужда от по-сериозни лекарства. Ама сега с това кърмене не ми е ясно кога и как ще стане.
Аз съм забелязала, че ми излизат често, когато съм притеснена и преуморена. Не знам каква точно е връзката, но при мен определено са свързани и със стреса синините.

# 507
От колко години имате това гадно заболяване?

# 508
  • UK
И моята майка им.
Значи на съдов хирург?
На мен ми се появяват по краката - без да съм се удряла. Не са големи, но е факт, че ги има. Появяват се и изчезват след време.

И аз съм така, още от малка Rolling Eyes майка ми, ме е водила на съдов, човека каза, че имам хубави крака Joy

# 509
И моята майка им.
Значи на съдов хирург?

И аз съм така, още от малка Rolling Eyes майка ми, ме е водила на съдов, човека каза, че имам хубави крака Joy

Joy

От колко години имате това гадно заболяване?

Всеки различно. Някои от години: 5-10-15, други от скоро.  Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт