Монтесори - обучение у дома-2

• 90 569
  • 268
  •   1
Отговори
# 240
Sivamurti,благодаря! Ще започна с нея и после ще видим:) Аз относно градините на Монтесори имам малко колебания,но дано ми се разяснят нещата след време:) А тези градини скъпи ли са?
 Имам чувството,че майката познава най- добре детето си и тя му би била от най- голяма полза в развитието...Ако има време и не работи де:) Може и да бъркам:) Бих се радвала на взаимопомощ и споделяне:)

# 241
  • Пловдив
Мотесори градинките определено са скъпи в сравнение с останалите. Цената в Пловдив е около 500лв, в София скача още. На фона на стандартните градини- 30 лв грубо ,си е скъпо Peace

# 242
Мотесори градинките определено са скъпи в сравнение с останалите. Цената в Пловдив е около 500лв, в София скача още. На фона на стандартните градини- 30 лв грубо ,си е скъпо Peace
Благодаря! Точно за Пловдив се интетесувах!

# 243
За скъпо си е скъпо, особено в София. А и при Монтесори градините всяка е за себе си и трябва да се гледа и оценява конкретната градина, а не като цяло. Но според мен, ако човек може да си го позволи, не би трябвало цената да го спира да запише детето си в по-добра градина, където индивидуалните му нужди, интереси и възможности за развитие ще бъдат толерирани - дори и да не е Монтесори градина. Моето лично мнение е с много резерви спрямо държавните градини.
Относно майката и нейната роля в развитието, за което пишеш, eleaa - така е, съгласна съм, въпреки че както вече написах, изобщо не е от без значение и средата, в която детето ще се развива и ще прекарва по 8 часа, като тръгне на градина. А и ти тогава не би разполагала с достатъчно време, за да му дадеш всичко, което би искала. На мен за съжаление ми се наложи да се върна на работа по-рано отколкото ми се искаше, но въпреки това всяка вечер гледам да отделям време да се занимавам с детето и да му предлагам различни занимания спрямо идеито, които приветствам. Но това наистина е малко време спрямо цялото му ежедневие, затова за мен и средата е важна.
Има много добра фейсбук-група за Монтесори занимания вкъщи с доста материали за четене и креативни идеи, ако те интересува, ще дам линк в лично съобщение - не знам, дали тук трябва да се качва такава информация.

# 244
Sivamurti,ще съм благодарна за линка и за абсолютно всяка информация относно метода.Аз още  съм много в началото,тепърва започвам да го разучавам,но съм много заинтригувана и въодушевена.
Приемам всякакви идеи и насоки!:)

# 245
И аз ще помоля за линк към фейсбук групата!
При нас няма възможност за друга ДГ и ще разчитам на себе си. Simple Smile
Благодаря предварително! bouquet

# 246
Няма проблем, писах на всички, проявили интерес Simple Smile

# 247
И аз искам линк Simple Smile

# 248
Прочетох "Чудото на Монтесори" и в най-скоро време ще си набавя и на Наталия Боброва.
Междувременно си принтирах доста неща, които сте дали като идеи, кодирах детските програми в къщи и като се приберем започвам чистка на играчките.
Интересува ме как мислите, че ще се отрази "нормалното" училище на деца обучавани по този метод? Тоест в училище се учи по определена методика, която знаете няма нищо общо с това, заради което всички пишем тук. Притеснява ме това, да не би да се затрудни детето,като го обучавам по един начин, а после да се опитат да го набутат пак в "КАЛЪПА"?
И още нещо, къде мога да чета, с кои материали, как се работи? Понеже търся в чужди сайтове, материали втора употреба и искам да знам как се работи с тях, а не да си правя догадки?

# 249
Има една много интересна стара тема, където подробно се дискутира този въпрос, както и много други, касаещи Монтесори: http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=381243;topicrefid=4, аз лично я изчетох с голям интерес и удоволствие.
По принцип се счита, че Монтесори децата са достатъчно адаптивни, за да могат да се справят с предизвикателствата на една нова и различна среда. Но дали това наистина би било така според мен зависи първо от самото дете, второ и от Монтесори средата /градината/, където е било. Честно казано аз имах същите колебания, преди да взема решение да избера Монтесори градина за детето си, от познати чувах коментари, че ще го направя различен, аутсайдер и т.н. Но после мнението ми по въпроса се промени. Първо, различни деца и деца аутсайдери има почти във всеки клас и в повечето случаи нямат нищо общо с Монтесори - зависи си от детето, темперамент, възпитание, социални контакти преди училище и т.н. Второ, относно градината - според мен добре би било да има възможност за по-плавен преход на детето към това, което му предстои в едно обикновено училище. Например, в градината, която ние сме харесали за нашето дете, в предучилищната група се осъществява точно този преход - комбинация от Монтесори занимания, както са свикнали децата + въвеждане на занимания в класна стая с часове и междучасия по "чинната система". На мен този вариант много ми допадна и ме поуспокои по въпроса с евентуална бъдеща адаптация. Така че, според мен може да се мисли за някакъв такъв вариант. А и да не забравяме все пак, че освен в градината, детето би трябвало да общува и играе и с други деца както всички останали деца - на приятелски семейства, по площадките уикендите, на детски рождени дни и т.н.
Вече от доста време се говори, а до колкото знам и се работи и по въпроса за създаване на училище с алтернативни методи на обучение, било то Монтесори училище или не. Така че, ако имаме късмет може и да се появи нещо по-различно и добро, докато дойде време нашите деца да тръгнат на училище...
Относно материалите, книжките на Наталия Боброва дават доста добра представа, доколкото знам сега се подготвят още две, които предстоят да излязат - за материали по математика и език. Иначе във ФБ групата ако попиташ, смятам също ще ти дадат информация.

# 250
  • Юпитер- Сатурн
На мен винаги от полза ми е бил този сайт http://umeia.com/ периодично се публикуват нови статии. Има много материали.
Горещо го препоръчвам.

# 251
Да, много е хубав този сайт, и аз гледам там за идеи. Има и онлайн магазин за интересни развиващи играчки.
Днес попаднах и на още един интересен сайт, има подробно описание на английски как да се работи с много от материалите:http://www.montessorialbum.com/montessori/index.php?title=Main_Page 

# 252
Момичета, а вие от къде се учите на метода? На български не намирам много информация и книги. Изкушавам се да си поръчам на немски книги, тъй като ми е по-добър от английския. Иначе гледам клипчета и от там се ориентирам, но ми се ще да чета както се казва от "извора", защото на много  места вече се смесват нещата и всеки си ги интерпретира и нишката "Монтесори" се губи. newsm78

# 253
И аз по същия начин прочетох книгите на Тимошенкои Борова ,интернет статии и зациклих...Sad

# 254
Момичета, а вие от къде се учите на метода? На български не намирам много информация и книги. Иначе гледам клипчета и от там се ориентирам, но ми се ще да чета както се казва от "извора" newsm78

Детето ми ходи на Монтесори училище и от там черпя най-много впечатления и това аз наричам да пиеш от извора. Литература има на много езици, на български има 2-3 книги, които са преведени. И клипчета съм гледала, които много са ми полагали.

Общи условия

Активация на акаунт