кръщене

• 21 083
  • 128
  •   1
Отговори
# 30
Няма как да не съглася с Лизет 33 - нашенската вяра опира до кръстчето+банкетът !
Ролята на КРЪСТНИКЪТ е духовна и съпътстваща младия човек,но в момента за такъв
се избира на произволен принцип.Преди всичко кръстникът е духовен наставник,духовна майка.
Много от младите родители не са наясно със светотатството.Трудно е да се намери
достоен човек отговарящ на критериите,но и това не е толкова важно.
По-важна е вярата,но осъзнатата,не налаганата.

# 31
Не се впрягайте в такива "стресиращи страшни отговорности"... Mr. Green Кръстникът е преди всичко приятел.

Аз кръстниците на своите бъдещи деца съм ги избрала. Те мен още не ме познават но като дойде времето ще се запознаем. Laughing Надявам се че ще се съгласят да станат кръстници, всъщност сигурна съм, че няма да откажат. Това са хора, които могат да бъдат закрилници на детето и да му бъдат много полезни в живота. Не искам от тях подаръци. Искам да бъдат до детето ми когато то проима нужда от тяхната помощ.

# 32
  • София
Natali_, ще повторя думите на Лизет - не се впрягай толкова много Peace
Най-важното според мен е да си намериш кръстник на детето. От там нататък е лесно. Изобщо не е задължително всичко да се купи от кръстника.
Когато поканих моята приятелка, да стане кръстница на малкия и казах да не се притеснява за покупките, предложих ние да купим всичко необходимо. Тя не се съгласи и съответно купи всички дрешки, обувки, кърпа и златно кръстче. Но това си беше по нейно настояване и защото имаше възможност, разбира се.
Времената са трудни в момента и няма лошо и не е обидно, ако предложиш ти да поемеш разходите, вместо кръстника Peace

# 33
И за мен и църковните сватби и кръщенетата в БГ напоследък са една голяма мода.
То човека не влизал в църква през живота си, освен на собственото си кръщене и евентуално сватба....но мноооого важно детето да е кръстено, да се избират подаръци, ресторанти и т.н.
И се започва да се говори за едни "духовни наставници" от страна на кръстника, пък избиране, пък подбиране....

Аз лично не познавам достатъчно "духовен" човек, или такъв, който да въведе децата ми във вярата по онзи начин, по който аз го усещам. В тази връзка никога не би трябвало да ги кръстя, ако не го срещна...Но ако все пак реша да го направя, а кръстника не е точно от този тип, нямам никакво намерение да му вменявам някакви отговорности, или др. подобни. Не живеем в такава страна, в която религията да е важна, или изобщо някаква част от живота. Дори напротив...

Ако не можеш да намериш човек, когото смяташ подходящ за кръстник, избери от своите роднини. Ако и там няма такъв, или правиш компромис, или не кръщаваш...

# 34
  • Не от София.
Когато си приятел с родителите на детето и присъстваш на повечето техни празници,съвсем естествено се създава връзка между тебе и детето.Когато му станеш и кръстница,започваш да му обръщаш и по-специално внимание.То усеща това.Добър и отговорен човек,почитащ основните християнски закони-това искам аз и хич не мисля,че е трудно да се намери поне един такъв около нас.При мене има няколко такива и семейства,и приятели...
Не разбирам защо коментирате модата за кръщенета?Случаят с авторката не е такъв,тя съвсем отговорно и съзнателно търси точния човек за кръстник-не мисля,че го прави от желание да бъде модерна.

# 35
Аз се смятам за длъжна да предложа поемането на всички разходи. Самият факт да ти окажат честта да му бъдат кръстници е достатъчен подарък.
А аз за кръстниците на нероден Петко отсега съм им приготвила подаръчета. Simple Smile Надявам се че ще им харесат защото в тях е вложено много мисъл и любов.  Heart Eyes

# 36
Мирама,така е - в момента всичко се диктува от модата.
Светската част на нещата не ме вълнува .Когато реших да кръстя малкия ми син
се интересувах относно всичко това,за което се притеснява авторката.
Нямах подходящ кръстник и голямия ми син стана кръстник на брат си.
След кръщенето гостите / 6 човека/ поканих в близкото кафе и кой ,каквото иска.
Това беше преди повече от 10 години,но и сега пак бих го организирала така.

# 37

Laughing Това за да не излизат милиардите от кръвно-роднинската династия със синя кръв ли? Joy

# 38
За почерпката е ясно, но как да кажа на кръсника - ти трябва да купиш бели дрехи, кръстче и т.н., дори и да ми е близък, някак ми е супер неудобно.... newsm78 А пък, ако и той не е бил досега кръстник и не знае какво е нужно..... newsm78

Е,добре де...мен ако ме поканят за кръстница и хал хабер да си нямам-ще поразровя,ще разбера какво трябва да нося за детето.Не се притеснявай.Само го избери-другото ще се нареди,ще се разберете  Peace
Аз лично неверник за кръстник на сина си не бих поканила-кой,както ще да го разбира  Crossing Arms

По въпроса за кръстника и ритуалите. Ние избрахме най-добрият приятел на мъжа ми. Достатъчно близък е и с нас и с детето. Друго не ни трябва. Попита ни какво да купи, отговорихме му "Нищо". Човекът явно беше поразпитал и й подари един сак с играчки и две натъпкани рокли вътре.  Laughing Имаше и медальон, не кръстче, а някаква фея от Сваровски. Ресторанта и църквата ние си я платихме, друго не бихме позволили.
Това с духовния наставник в съвременни условия не го разбирам, но всеки си знае.

# 39
  • където мечтите се сбъдват

Почти сигурна съм,че близки роднини не могат да си бъдат кръстници  Peace Интересно как попа се е съгласил  Thinking

# 40
Той да не им иска удостоверение от ЕСГРАОН?

# 41
stefanel кръстник може да стане близък роднина, но трябва той да е кръстен преди това
За съжаление сте прави, че кръщенето е мода и повод за още една мини сватба ooooh!

# 42

Почти сигурна съм,че близки роднини не могат да си бъдат кръстници  Peace Интересно как попа се е съгласил  Thinking

Църковният канон не го забранява. Друг е въпросът че е изключително тъпо. Роднинската линия на кръстника е много особена и според мен не бива да се обърква с кръвната такава.

пс. Аз съм с две ръце ЗА мода на кръщавки. Peace Не виждам нищо лошо в това, точно обратното.

# 43
  • Не от София.
Това с духовния наставник в съвременни условия не го разбирам, но всеки си знае.

Аз пък продължавам да не разбирам защо изключвате близка,духовна и наставническа връзка между кръстник и кръщелник в днешно време?!?  newsm78
Чак ми става тъжно като чета подобни коментари...нищо лично.  Rolling Eyes

# 44

Аз пък продължавам да не разбирам защо изключвате близка,духовна и наставническа връзка между кръстник и кръщелник в днешно време?!?  newsm78
Чак ми става тъжно като чета подобни коментари...нищо лично.  Rolling Eyes

Защото е много трудно постижимо условие. Духовното наставничество подразбира духовни знания и мъдрост като базово условие. Сиреч, кръстниците ще трябва да си избираме от духовните семинарии като минимум... Laughing Ти как си го представяш това? Айде и без толкова патос! На духовност всеки ще си се учи в живота според собствените си виждания и разбирания.

Общи условия

Активация на акаунт