кръщене

• 21 071
  • 128
  •   1
Отговори
# 75
"Аз вярвам, че детето взима част от характера на кръстника си-старо и бабешко вярване, но аз съм си консерва."

Много, много християнско изказване Grinning

# 76
  • София
Силни, но са си истина.
Не го казвам просто така.
Така че за мен това как хората си търсели духовни наставници, пък не знам какво си си е просто поза. И да търсят това, то са малко.
Друго е ако кръстника има определени възможности....
А празниците в календара, тях пък отдавна хората които познавам са спрели да ги спазват. Не че е и нужно разбира се.
По празници, и не само, сме с кръстниците. Аз търся компанията им, защото са близки приятели, а и детето се забавлява с тях. На Сирница първо от тях поисках прошка, на Бъдни вечер кръстника разчупи питката на нашата трапеза. Пак ще кажа - за мен това си е отговорност и тежък избор от страна на родителите. Ако е само за ритуала - всеки може да се цани.

# 77
  • където мечтите се сбъдват
Ох,не знам много тежко гледате на ролята на кръстника-то бива отговорности,то бива чудо,човек да го е страх да приеме такава покана  Laughing Аз изобщо не ги приемам така нещата и не смятам да изисквам каквото и да било от хората.Ако се получи връзка между нас получи,ако не-здраве да е  Simple Smile

# 78
"Аз вярвам, че детето взима част от характера на кръстника си-старо и бабешко вярване, но аз съм си консерва."

Никъде не съм претендирала, че е такова!

# 79

Никъде не съм претендирала, че е такова!

Да разбира се.

На мен от цялата тема само едно нещо не ми стана ясно,  защо хора, които не са вярващи християни си кръщават децата  newsm78  Ако те самите не възприемат християнстото като истинно какво смятат, че вършат когато си кръщават детето Thinking

# 80
Не знам какво целиш със заяждането, но ще поясня гледната си точка.
Моите думи бяха:"Аз вярвам, че детето взима част от характера на кръстника си...", а сега ще ти цитирам думи, написани под заглавие на материал за кръщене:
"Особено важен е изборът на този, който ще въведе новия християнин във вярата. Той става негов кръстник /възприемник/ и започва да се счита за духовен баща на детето. Заедно с родителите той се грижи за кръщелника си и се задължава да го напътства в праведен живот. Между него и кръщелника му има духовно родство от първа степен."
Т.е., ако кръстникът изпълнява своята роля чинно, както е описано, следва и детето да прилича на него, защото той ще е човекът, който ще го напътства.
А дали и доколко съм вярваща, мисля че си е лично моя работа и не дължа обяснения на този и онзи.

# 81

На мен от цялата тема само едно нещо не ми стана ясно,  защо хора, които не са вярващи християни си кръщават децата  newsm78  Ако те самите не възприемат християнстото като истинно какво смятат, че вършат когато си кръщават детето Thinking

Защо си мъчиш главата с въпроси, чиито отговори не ти се дължат?

# 82
На мен от цялата тема само едно нещо не ми стана ясно,  защо хора, които не са вярващи християни си кръщават децата  newsm78  Ако те самите не възприемат християнстото като истинно какво смятат, че вършат когато си кръщават детето Thinking
Защото така трябва. Колко неща в живота си правим без да мислим, просто защото Така трябва

Последна редакция: чт, 11 апр 2013, 17:24 от Gianna

# 83

Защо си мъчиш главата с въпроси, чиито отговори не ти се дължат?

Той,  въпросът беше риторичен   Grinning

# 84
Ние избрахме на мъжа ми братовчедка му. Като е бил малък, тя много се е грижила за него и до днес са много близки и много се "имат". Исках някой/я приятел/ка, но не успяхме да се спрем. Но на малкия му предстоеше операция и много исках да го кръстим преди нея.

# 85
Ние избрахме за кръстник нашия кум! Дребното го харесва и много му се радва! Когато го поканихме за кеъсник каза, че такава чест не се отказва и взе всичко присърце. Ние искахме да не го нароварваме с купуване на новите дрехи и другите необходими неща, но той категорично каза, че това е негова отговорност. За него било дълг да подсигури всичко, щял да има син след кръщенето! Той е готин човек, обича да общува с много хора, харесва дребния и е точен във всяко едно отношение! Много исках да родя дребното на неговия рожден ден, но се забавих с няколко дни Grinning
Имам много близка приятелка, но имаме много различия в някои житейски насоки. Обичам я, уважавам я, но не смятам, че е подходяща за кръстница!
За мен този избор е много важен и не трябва да се взима прибързано!

# 86
Здравейте,предстои кръщене на дъщеря ми.Поръчах и рокля с корсет в цвят пепел от рози и ту-ту поличка в комбинация от бяло с пепел от рози.Но днес прочетох,че роклята трябва да бъде бяла ConfusedЗадължително ли е роклята да бъде бяла?

# 87
  • Плевен
Здравейте,предстои кръщене на дъщеря ми.Поръчах и рокля с корсет в цвят пепел от рози и ту-ту поличка в комбинация от бяло с пепел от рози.Но днес прочетох,че роклята трябва да бъде бяла ConfusedЗадължително ли е роклята да бъде бяла?

Според мен не е проблем. След като се извади човек от водата се завива с бяло платно по канона. Иначе може да си е облечен с каквото си иска.

Всъщност, ако прочетеш темата, може и да стигнеш до извода, че можеш да правиш каквото искаш. Важното е да се отчете кръщенето и да има ядене, пиене и подаръци.

# 88
  • където мечтите се сбъдват
Аз бих облякла ту ту по скоро за рожден ден,а не за кръщене.За кръщене-нещо по-семпло  Peace

# 89
Аз знам, че трябва да се облече нещо бяло! Кръсникът на дребното му беше купи бяло боди и няла блузка! Ако имаш някаква възможност поне чорапките или гащички бели да има!

Общи условия

Активация на акаунт