ШЕСТИ КЛАС привършвам аз - тема № 35

• 44 835
  • 747
  •   1
Отговори
# 135
  • Дива Индия
Я кажете, научиха ли вашите тийнейджъри "Хайдути" на Христо Ботев наизуст и как им се отразяват задачите с пропорции?

Или искате още да говорим за подготовката за кандидатстване след 7-ми клас?

# 136
  • София
 С триста живи зора го научиха.  С много офкане и пуфкане, с коментари защо било необходимо.. Mr. Green С пропорциите всичко е ок. Съвсем естествено е да е  така, щом срещу тях стои читав учител в училище.

И по този праграф свързвам нещата с описаното от Химикал. Да сведеш до минимум курсовете - ок. Но само, ако  в училище си получил базата от добър учител (какъвто е случаят при нас с математиката), над която просто  да надграждаш с правенето на тестове у дома. Но когато случаят не е такъв..какво правиш? Придобиваш основния набор от знания другаде, а после оттренирваш наученото у дома със самостоятелна работа.

# 137
Химикал, дано да си права  Praynig , че и мене започват да ме налягат едни песимистични мисли и ми се въртят всякакви планове за "спасяване на положението" в главата. Като гледам моята девойка си мисля, че оценка над 5 е мечта недостижима за нас. Дано догодина да й излязат всички пубертетски бръмбари от главата и да се вземе в ръце, както си беше преди да влезе в тази кофти фаза от развитието си  Mr. Green
Не съм чувала да имат да учат "Хайдути". Пропорциите май ги научихме. Вчера имаха контролно и каза, че било много лесно. Между другото дребният миналата седмица й смята задачите за пропорции от курса и ги беше сметнал вярно. Питах го откъде знае как се смятат, защото никой не му ги е обяснявал, а той ми каза, че просто си ги знаел, били елементарни  Shocked Ако приемаха по самочувстие в СМГ, щяхме да сме първи или поне в челната тройка  Mr. Green

# 138
Инди, не ми е известно да го е учил.
Идеята за чая е супер.  Simple Smile
Химикал, благодаря и за твоя пост.
Истерията около кандидатстването не е моята истерия. Надявам се и да не стане.  Wink За да не изперка и младежа.
За мен е много важно детето да расте като личност, не тикано от родителски амбиции.
В момента дори ми е приятно, че имам възможност да се свържа с хора, които отдавна значат много за мен и работят с курсисти и ученици.

Последна редакция: ср, 17 апр 2013, 17:31 от Люлин

# 139
  • София - Рим и обратно
По повод задачите с пропорции, нашата учителка на род. среща ги определи като "почивка и поемане на дъх" преди сериозната работа с многочлените.  Наистина контролното им се оказа лесно. Сега започнаха с едночлени и моята заяви, че засега всичко й е ясно.
Хайдути не съм чула да го учат. Нашата учителка по БЕЛ никак не струва Sad . Добре, че поне там мога да помагам, за разлика от математиката.
Миши-Тети, и аз по едно време се бях замислила сериозно за "спасителен вариант" частно училище, но после реших, че това не е никаква гаранция за спасение от средата (малко като да избодем очи, за да изпишем вежди) и няма смисъл.

# 140
И при нас е същото не са им казали да учат Хайдути и, че пропорции не са важни .

# 141
Дано догодина да й излязат всички пубертетски бръмбари от главата и да се вземе в ръце, както си беше преди да влезе в тази кофти фаза от развитието си  Mr. Green
Не искам да звуча песиместично, ното да те плаша, но бръмбърите тепърва ще влизат. Laughing

До " Хайдути" май не са стигнали още, освен пак да не съм в час. Rolling Eyes

# 142
С триста живи зора го научиха.  С много офкане и пуфкане, с коментари защо било необходимо.. Mr. Green С пропорциите всичко е ок. Съвсем естествено е да е  така, щом срещу тях стои читав учител в училище.

И по този праграф свързвам нещата с описаното от Химикал. Да сведеш до минимум курсовете - ок. Но само, ако  в училище си получил базата от добър учител (какъвто е случаят при нас с математиката), над която просто  да надграждаш с правенето на тестове у дома. Но когато случаят не е такъв..какво правиш? Придобиваш основния набор от знания другаде, а после оттренирваш наученото у дома със самостоятелна работа.

В нашия случай учителката ни по математика не беше добра. Преподаваше и изискваше абсолютния минимум, дваше домашни, но не ги проверяваше, и се заяждаше с всеки, за когото усетеше, че се опитва да получи или да покаже малко повече от минимума. Това ме правеше изключително неуверена и точно затова прибягнах до курс - за да видя как е "навън". Е, както и предполагах, "навън" изискванията бяха други и е имало смисъл от шестгодишния домашен индивидуален тормоз, който упражнявах по математика дотогава Laughing Трябваше просто да продължа, но вече и детето видя, че имам право. Откъде вземаше основните знания при толкова слаба учителка - започваше от лесни към трудни задачи. До обобщени тестове почти не стигахме. Като изрешим даден раздел от сборника, вече сме обхвананли всички нюанси по задачите и за курса оставаше да пошепне някой по-елегантен начин за решаване, да даде някоя по-оригинална задача, да провери и евентуално да коригира разписването и така  Simple Smile Възможно е да пренебрегвам факта, че в мое лице дъщеря ми реално е имала частен учител. Но, от друга страна, аз нито съм математик, нито математиката ми е била някога силната страна. Очевидно ролята ми е била подпираща и основното пак тя си го е изнесла с много решаване.

Миши-Тети, спокойно Grinning На страха очите са големи. Ще се справи детето Hug

# 143
Дано догодина да й излязат всички пубертетски бръмбари от главата и да се вземе в ръце, както си беше преди да влезе в тази кофти фаза от развитието си  Mr. Green
Не искам да звуча песиместично, ното да те плаша, но бръмбърите тепърва ще влизат. Laughing

Фран, недей така, нашите вече четвърта година са се загнездили трайно, та мисля, че им е време да отлитат.......... afwitch

# 144
  • София
За мен е много важно детето да расте като личност, не тикано от родителски амбиции.

Там е работата, че съм твърдо убедена, че ако му се наложи в осми клас да се върне в кварталното училище,
ще израсне съвсем различна личност от тази, която би се оформила в по-отбрана среда от
амбициозни и ученолюбиви деца.
Затова е и родителската амбиция да попадне в тази по-добра среда.
Дали ще се стигне чак до истерии - ще видим  Mr. Green, миналата година много ни се беше насъбрало на випуска -
хем земетресение, хем Милена Дамянова  Twisted Evil, дано догодина да няма такива външни фактори.

"Хайдути" не са учили наизуст, даже май са го прескочили  newsm78
Преразкази не пишат, да не говорим за есета, аз ли не съм в час или доста
лежерно го карат нашите хора по БЕЛ  Thinking
По математика днес се мъчих да обяснявам разлагане на множители (нали трети ден е вкъщи болен)
и двамата горчиво съжалихме, че не отиде на училище, не е толкова зле  Mr. Green

# 145
  • Дива Индия
Снковецът рече, че са им дали "Хайдути" наизуст и кандиса, че е нужно да го научи, след като му казах, че всеки българин трябва да го знае. Обаче, много интересно, държеше да ми го прочете изразително.  Grinning
Относно пропорциите, правили са контролно и чакаме резултата. Каза, че било лесно, ала ще видим.
Прочем, чакаме и резултат от Лингвистичното кенгуру, обаче кога? - Не знам. Grinning

Да ви споделя драмата от снощи на синковеца - неговият най-добър приятел (№1)е дал на друг техен приятел (№2) паролата за акаунта му в една игра. После №2 го препредал на някакъв №3, който влязал, сменил пароли, е-мейл адрес и детето е много разстроено.  Приятел (№1) си е признал, детето му прости. Та такива ми ти работи...

# 146
  • София
Химикал, нещата не подлежат на сравнение. Peace Самата ти казваш, че учителката е давала поне санитарния минимум. И да не ти се вярва, има учители, които и това не дават, особено сред младите попълнения на гилдията . Преди време бях пуснала един тест по БЕЛ на познато дете, интересно ми е какво би получило като минимум това дете от учител по БЕ, който не знае кога се пише И и кога Й и който поправя в тест верно написани думи. Thinking И дали, ако детето ти се падне при такъв, ще си още на мнението, че курсът е излишен.

Въобще не става дума за родителски истерии и напъни. Толкова ли чудно ви се струва, че и самото дете може да поиска да се окаже в среда с по-различни деца от гнездото на оси, каквото беше класът им в момичешката му част? И какво толкова показва това, че ще си продължи с треноровките  дадено дете?Нищо. Въпрос на организация. Всички деца, които познавам и които тук се определят като тикани от болна родителска амбиция, го правят - може да не е  баш с тренировки, а да е с пеене, с рисуване, с пиано, с китара, с  танци...  Peace Нещата са еквивалентни.

# 147
При нас пък сигурно ще е голяма драма като завършваме основното. Всички се познават, в много добри отношения са и трудно ще се разделят. Като си спомня миналата година как рева дни наред, когато завършваха седмокласниците, че нямало да може да ги вижда вече. Сякаш светът свършваше  Confused

# 148
  • София
Според мен трябва да се намери училището и начина за подготовка за всяко дете конкретно.

Спокойствието, което Химикал проповядва много ми харесва и много бих искала реалността при мен да е подобна, но Химикал, драга, попаднала си на дете, бе човек. Я ела у нас да видиш дали е толкова лесно.

От друга страна не бих искала все още да се залюлявам на люлката, която Tropical описва. Знам, че е истина тая истерия, но ми е малко рано още. Недейте така, сили няма да ни останат до края на 7 клас.

Явно истината е някъде по средата, освен това е различна за всяко дете. Както и да е, пожелавам успех на всички, както те си го разбират успеха.

И за да изляза от дискусията - да, Инди, учиха Хайдути, но явно не беше толкова задължително, защото моят син мина с няколко прочитания, без да го е научил наизуст и така си остана.
Колкото до пропорциите, учудващо е, че неща, които може би затрудняват другите деца на моето му са видяха ясни и ги разбра добре. Явно дислексията има и добри страни. След като разбра и научи кръстното правило вече нямаше проблеми с пропорциите. Сега учат кръгови диаграми, така актуални за предизборния период  Mr. Green.  Преди няколко урока бяха случайно скокнали до умножение на едночлени, но бързо се върнаха да си довършат пропорциите, явно даскалицата нещо се беше объркала Laughing. Моето мнение е, че има драстична разлика между материала по математика за 6 клас и за 7 клас (доколкото си спомням от големия син). Така че се готвя за истинските трудности чак догодина.

А по повод смяната на средата и на училището решаващо при нас е да има повече такива, които слушат рок.  
hahaha Нищо друго. Другите терзания човекът ми ги е оставил на мен.

# 149
Carmela Biscuit, моят и да иска няма къде да се върне, училището е до седми клас.  Simple Smile
Из района се наблюдава тенденцията в училищата с гимназии да оставят много лоши оценки на седмокласниците, с цел децата да останат при тях.

Скрит текст:
русалке, говориш за "болни" амбиции, нито съм писала за такива, нито мога да взема отношение по въпроса  :

Идеята да напиша за спорта е моята молба към родителите, която съм отправяла и в темата за спорта, да не спирате децата от любимите им занимания в седми клас.
В случая под "любимо занимание" имам предвид спорта.
Повечето седмокласници от отбора на сина ми тази година бяха спрени от тренировки. Не знам как ще се отрази това на успехите им на ВО, но може би повече изобщо няма да се върнат в отбора...

Последна редакция: ср, 17 апр 2013, 14:03 от Люлин

Общи условия

Активация на акаунт