ШЕСТИ КЛАС привършвам аз - тема № 35

• 44 908
  • 747
  •   1
Отговори
# 645
  • София
А разказите как ще ги четете само изучаваните или целите сборници с разкази на Елин Пелин , Йовков и Вазов.
И аз попитах същото дъщеря ми, при което ме погледна с толкова страшен поглед и ми отговори, че не е нужно да влага повече от необходимите усилия, така че ще чете само отделни разкази.
Иначе долкото разбрах пререшава задачите от сборника по математика за 6 клас.

# 646
А някой да има идея за математическите паралелки в НПМГ? Там нивото като в СМГ ли е? Или е втора спирка за неприетите в СМГ? Знам че много деца кандидатстват там, но предимно в останалите паралелки. Нашият иска да учи математика сега, мина му за френската.

Трудно е да се каже СМГ vs НПМГ. Като че ли НПМГ изостава в състезанието:
- като състезатели - почти липсват в националните отбори. Но това не значи задължително по-ниско ниво на деца и учители. Може да са по-академично насочени и състезанията не са им приоритет.
и като предпочитание на децата от София. Това е субективно усещане от избора на деца на мои познати, но в повечето случаи СМГ е училището на мама или тати.  Laughing А и транспортните връзки до СМГ са по-удобни.

Независимо от това, смятам че НПМГ е добра школа. Имат преподаватели от СУ. Запазиха многообразието (физика, химия, биология). Доколкото знам се събират деца и от страната (на времето имаха общежитие на Петте кюшета, не знам дали още е така).

Просто смятам, че и двете училища са много добри за деца, които "си падат" по Мат.

# 647
  • София
Просто за СМГ се шуми повече, също и защото имат прием след четвърти клас, организират курсове и др. Ако НПМГ се хване с една добра ПР-кампания, пластовете може и да се разместят много бързо. Най-малкото НПМГ има много по-добра база, национално училище е, а СМГ един ремонт на тоалетните не са направили за толкова години, а организират по сто групи курсове! За мен НПМГ е по-доброто от двете училища. В момента, в който го изтеглят от общото класиране, и нещата ще се променят.

# 648
  • София
А някой да има идея за математическите паралелки в НПМГ? Там нивото като в СМГ ли е? Или е втора спирка за неприетите в СМГ?

За мен НПМГ е по-доброто от двете училища.

За биология, химия, физика НПМГ няма аналог. Но за математика нещата стоят по-различно.
На мен покрай сисадмина им училището ми е изключително симпатично, може би и учителите по
математика са от много висока класа, нямам никакви наблюдения.
Но вече минах през една кампания и видях кои деца кандидатстват математика в НПМГ - децата,
които искат да учат математика и се презастраховат, ако не ги приемат в СМГ. Сигурно има и изключения. Просто СМГ обира най-добрите математици след 4 клас и така ги "вербува" и за
гимназиалния курс. Сигурно е комплекс от фактори, но голям процент от децата (около 70%)
от курса 4-7 клас остават в СМГ. Всички силни математици остават в СМГ, а ако изберат друго училище,
то не е НПМГ с математика, т.е. за силните математици НПМГ с математика (засега) не е по-добрият избор. Не вярвам засилена ПР-кампания да промени тази нагласа.

Нещата обаче се менят динамично, а по-големите випуски и засилената конкуренция през следващата година
сигурно ще спомогнат и за по-бързото и качествено запълване и на математическите паралелки
в НПМГ. На мен страшно ми харесва тяхната идея за опознавателна школа преди осми клас.

# 649
  • София

Пенсионирана русалка при вас ,като сте по две поне мотивацията трябва да е на ниво и да има опит за съревнование между двете , а не като при нас каката вижда как малкия само си играе и се демотивира да не говорим, че и той постоянно и пречи - тя чете или решава задачи ,а той ходи да я моли да играят заедно Joy

Оооо, нищо подобно не се случва с мотивацията им Mr. Green Тъкмо обратното  - гледат кака си, която необезпокоявано си седи на лаптопа, гледа си филми, слуша си музика, чати си  и  съответно мрънкат. А тя им изсъсква, че когато е трябвало е учила и сега е време за почивка.Страшно мотивиращо е, няма що.

Преди бяха убедени, че не искат да учат при кака си (не искали да я засичат по коридорите Joy), че приоритет  твърдо  им били английските гимназии. Когато обаче разбраха, че ако евентуално вземат  и  ги приемат при кака им , то половината  8 класове  и 12 клас не учат заедно ( в една смяна), запяха друга песен.Щом имало вариант да не се засичат, ставало. ooooh! Тоест  за момента пълна липса на ориентация и мотивация  при тях и често сменяне  на мненията. Онова, което  уж със сигурност знаят - никакво СМГ или НПМГ.

И са много изобретателни. Излязох на кафе и пазар  и като се върнах ми се похвалиха, че са готови с "Една българка". И какво да видя, те си я свалили като аудио книга, прослушали я в mp3 формат и шапка на тояга, знак за отметнато в направения график. Mr. Green

# 650
  • София,Младост 3

И са много изобретателни. Излязох на кафе и пазар  и като се върнах ми се похвалиха, че са готови с "Една българка". И какво да видя, те си я свалили като аудио книга, прослушали я в mp3 формат и шапка на тояга, знак за отметнато в направения график. Mr. Green

Joy Поне са проявили изобретателност.

...Онова, което  уж със сигурност знаят - никакво СМГ или НПМГ.

И ние сме така, само че с нея се разбрахме , че до 12 клас трябва много здраво да се труди по математика, защото за момента си е решила, че иска да следва архитектура и математиката до някъде ще и е необходима. Thinking

# 651

Все пак мързелът е двигател на прогреса  hahaha

# 652
  • София

...Онова, което  уж със сигурност знаят - никакво СМГ или НПМГ.

И ние сме така, само че с нея се разбрахме , че до 12 клас трябва много здраво да се труди по математика, защото за момента си е решила, че иска да следва архитектура и математиката до някъде ще и е необходима. Thinking

Хаха, девойките ни ще са "колежки". Имам 2 от 3 дъщери, които искат да стават архитекти. И ако за друго не са ориентирани (голямата и едната близначка), то точно това го мелят  убедено от години. Да, ЕГ не са математически гимназии и не дават кой знае колко задълбочена подготовка по математика , но който иска все пак си получава необходимата основа  и си наггражда и сам в гимназиален курс. И ако наистина е убеден в искането си да следва това , избира профил математика. Все пак в 11 и 12 клас  в паралелките с профил "Математика" дори и в ЕГ се учи по учебници за профилирана подготовка и часовете по предмета са повече.

# 653
И какво да видя, те си я свалили като аудио книга, прослушали я в mp3 формат и шапка на тояга, знак за отметнато в направения график. Mr. Green
Joy Joy Joy
Сега ще трябва да дебна детето да не наднича през рамото ми, докато сме на тая страница, че току-виж прихванал от изобретателността на твоите девойки.

# 654
  • София
Е, много архитекти станаха  Laughing И моят младеж, също супер неориентиран,
тази година реши, че ще става архитект.
А май бях чела, че пазарът за архитекти в Европа бил пренаситен  Thinking

# 655
  • София
Ми, пишете постове, мами,  за да се преместим на следваща страница... Joy Да не ми тежи, дето се казва,   на съвестта, че магариите на момите са заразни.

Е, много архитекти станаха  Laughing И моят младеж, също супер неориентиран,
тази година реши, че ще става архитект.
А май бях чела, че пазарът за архитекти в Европа бил пренаситен  Thinking
Аха, така е. Каката вече сериозно се замисля за лека смяна в курса - интериорен дизайн.

# 656
Аха, така е. Каката вече сериозно се замисля за лека смяна в курса - интериорен дизайн.
Таман ще си партнират с архитектката.  Grinning

# 657
  • София
Таман ще си партнират с архитектката.  Grinning

Ти да не си била у нас и да си подслушвала.. Joy Едната каза, че ще ни проектира  страхотна къща за старини , другата , че ще  проектира обзавеждането й, а третата изсумтя недоволно:
-Ей, много сте нахални и двете, нали не си  мислите, че аз ще заплатя реализирането на проектите ви? #Crazy

# 658
  • дядовата ръкавичка
Ти да не си била у нас и да си подслушвала.. Joy Едната каза, че ще ни проектира  страхотна къща за старини , другата , че ще  проектира обзавеждането й, а третата изсумтя недоволно:
-Ей, много сте нахални и двете, нали не си  мислите, че аз ще заплатя реализирането на проектите ви? #Crazy

Laughing Тъй де, то трябва и инвеститор да има.

Моето е съвсем неориентирано. На този етап за жалост или за радост, е: "Където ти искаш, мамо" Rolling Eyes. Догодина, предполагам, друга песен ще запее, като стане темата актуална в училище. В 4-ти клас искаше в НПМГ, защото всички от класа щели там да ходят, видиш ли. Та при нас малко на стаден принцип са нещата.

Последна редакция: ср, 10 юли 2013, 14:39 от Айяла

# 659
  • София
НПМГ ме заинтригува с изпита си, някои от задачите определно не са училищни и няма от къде да се научат. Е, може би Симеонов дава подобни на курсовете си, но едва ли са достатъчно.

Имате ли представа тази година с каква оценка от изпита по математика се е влизало там (с шестици от дипломата, разбира се)?

Общи условия

Активация на акаунт