МАШИНА ЗА ХЛЯБ-50-та тема

• 50 527
  • 755
  •   1
Отговори
# 375
[quote author=Ferda Mravenec - Valkyriata Wink link=topic=714632.msg25064205#msg25064205  Ако бяха с керамично покритие не бих се поколебала, но за метала четох, че също изпуска вредни вещества (хром) в хранителните продукти и даже преди години това е била една от причините да се разработи тефлонът. Не зная как да постъпя, а трябва бързо да им отговоря - бихте ли ми дали съвет, моля?!

Лека вечер.
[/quote]
смяташ ли ,че ще им разрешат да произвеждат продукция (в случая контейнери) ако материала от който се изработват бълва отрови ??? неръждаемата стомана има толкова разновидности , че ни е бедна фантазията. ако се замислим малко май ще трябва да преминем на дървени лъжици и вилици защото и те са изработени от неръждавейка  Laughing
давай го малко по-скокойно - това е моят съвет   bouquet

# 376
  • 14°25´17˝ ... някъде по линията...
Абеее, "по-спокойно", но на този трябва нещо да му отговоря. Забравих да добавя, че неръждаемите ванички се продават само от въпросния техник-рационализатор, ужааасно скъпи са (естествено получих и няколко поучителни имейла от него колко вреден е тефлона и как металните съдчета са вечни). Даже в един момент се усъмних да не би това да е някакъв мошеник и се обадих да попитам в ЕТА, но потвърдиха, че работел за тях. Това, че иска да се отдели го е казал на мъжа ми.

# 377
Ferda Mravenec - Valkyriata, май в случая се касае да избереш по-малкото зло. Laughing Ако фирмата беше немска бих ти предложила да вземеш металните кошнички, защото знам, че там критериите за качество на метала и изпитанията с тях са завишени, обаче изобщо не знам как стои този въпрос в Чехия. Лошото е, че не само хром може да премине в храната, но и олово, никел, кадмий - зависи от състава на самата стомана - това са малки количества примеси, но е факт, че вероятността да се отлагат в хляба е реална, макар и малка. От друга страна тефалът е канцерогенен предимно при нарушаване на структурата му....но като се има предвид колко е издръжлив... Confused

Вероятно би било удачно да прецениш колко това би ускъпило машината ти и да прецениш заслужава ли си... за избиране на времето може и да има резон, ама пък аз какво ли се обаждам, след като ползвам машината предимно за месене... то пак зависи от това, което смяташ да правиш с нея, предполагам. newsm78

Последна редакция: вт, 30 апр 2013, 19:46 от Tony_st

# 378
По принцип, в Чехия уж има контрол (даже съм попадала на хвалби, че бил по-прецизен от този в ЕС), друг е въпросът, че негативните впечатления от ЕТА се отнасят предимно за слабите тефлонови ванички, поръчвани в Китай (както при почти всички уреди).

Машината и на този етап вече е доста скъпа, струва ми се, че даже някои печки са на по-изгодна цена, но този техник като ми праща разни статии и клипове как органите ни щяли да се увредят, ако потвърдя поръчката на тефлон... луднах.
Иначе как смятам да я използвам -  вече разбрах от вас, че вкусните тестени изделия ставали единствено във фурната... Така че вероятно там ще пека (макар че пекарната пестяла ток). Иначе са ми интересни функциите за подквасване на мляко, соево и т.н. сирена - поне да ги изпробвам веднъж, не че ще ставам производител. Според рекламата, в пекарната можело да се прави и шунка.

Между другото, при металните съдове продуктите няма ли да залепват по стените?

Извинявам се за паниката. Оказах се уязвима за манипулация, но нали става въпрос за здраве... Бонго е прав, че има норми, които сигурно се спазват.

... Лошото е, че не само хром може да премине в храната, но и олово, никел, кадмий - зависи от състава на самата стомана - това са малки количества примеси, но е факт, че вероятността да се отлагат в хляба е реална, макар и малка. От друга страна тефалът е канцерогенен предимно при нарушаване на структурата му....но като се има предвид колко е издръжлив... Confused
...

Даваш ми добра идея - ще го накарам да ми покаже сертификат, евентуално разрешение за патентоване и т.н.

# 379
... ЕТА и ми предложи разни новости и "подобрения" - освен във ваничките, също и в машината (напр. възможност да регулирам температурата и дължината на програмите), има 3 собствени програми по желание, възможност да се използва като печка... но май пък липсват програми за кексове и т.н.

ако няма да влияе върху крайната цена на машината хубави са предложените опции, няма да е от зле да можеш да сменяш/регулираш наличните програми, но всъщност ще разполагаш също така и със 3 home made програми които ще ти са предостатъчни.

за казанчето не се стеснявай, грабвай металното

Цитат
Между другото, при металните съдове продуктите няма ли да залепват по стените?

ако е със правилна консистенция тестото, няма да имаш проблем, ако не, при всички видове ще си залепва

или мани машината и грабвай такава, има си и стъклено решение.

Hug

Последна редакция: вт, 30 апр 2013, 19:29 от Ердинч

# 380
Имам въпрос - правя френски хляб по рецепта от книжката .Винаги е ставал сполучлив ,вкусен .Но е много ронлив. Къде греша и как да го избегна  това ?

# 381
Имам въпрос - правя френски хляб по рецепта от книжката .Винаги е ставал сполучлив ,вкусен .Но е много ронлив. Къде греша и как да го избегна  това ?

ако разполагаш със време прочети накъсо бележките ми за роненето и за аутолиза, за съотношенията и другите

Hug

# 382
...
или мани машината и грабвай такава, има си и стъклено решение.
 Hug

Абе, грабвам я веднага, ама като не е за мене...
Между другото, миналата година по това време уморих един робот при опитите си да го накарам да ми омеси козунак.  Joy Моторът му прегря, тестото пък от топлината бързо втаса и хукна да изтича от купата, влезе под пластмасовия плащ на робота... Ужас, втори път - не!  Naughty

... ако няма да влияе върху крайната цена на машината хубави са предложените опции, няма да е от зле да можеш да сменяш/регулираш наличните програми, но всъщност ще разполагаш също така и със 3 home made програми които ще ти са предостатъчни.

за казанчето не се стеснявай, грабвай металното ...

Машината няма да се оскъпи, само казанчето. Благодаря за съвета и на теб!   bouquet

Последна редакция: вт, 30 апр 2013, 20:04 от Ferda Mravenec - Valkyriata ;)

# 383
Здравейте отново.

Смятах, че вече ще мога да участвам в темата със собствена "продукция", да се съветвам или тюхкам над хлябове и козунаци, но машината ми още не е пристигнала (а я поръчах преди седмица)... За сметка на това пък ми се обадиха от магазина и ми предлагат замяната на тефлоновите ванички с метални, неръждаеми (които са и доста по-скъпи). Та, ми се налага отново да се допитам до вас - струва ли си инвестицията? Ако бяха с керамично покритие не бих се поколебала, но за метала четох, че също изпуска вредни вещества (хром) в хранителните продукти и даже преди години това е била една от причините да се разработи тефлонът. Не зная как да постъпя, а трябва бързо да им отговоря - бихте ли ми дали съвет, моля?!

Лека вечер.

На мен ми се случи миналата седмица когато правих козунак може би от това, че моята машинка няма функция само месене, а само месене и втасване. Аз я спирам след приключване на месенето и пускам отначало да меси втори път и когато на третия път исках да я пусна отново тя не искаше да тръгва  Whistling и направо се изнервих. Сигурно 10 минути включвах, изключвах, рестартирах и накрая я оставих включена и по едно време тръгна . Дано не се получи и в събота когато ще правя няколко дози козунак.

# 384
На мен ми се случи миналата седмица когато правих козунак може би от това, че моята машинка няма функция само месене, а само месене и втасване. Аз я спирам след приключване на месенето и пускам отначало да меси втори път и когато на третия път исках да я пусна отново тя не искаше да тръгва  Whistling и направо се изнервих. Сигурно 10 минути включвах, изключвах, рестартирах и накрая я оставих включена и по едно време тръгна . Дано не се получи и в събота когато ще правя няколко дози козунак.

Здравей!
Предполагам, че си искала да реагираш на този пост, а погрешно си цитирала моя:

машината ми спря да меси насред цикъл месене Sad...рестартирам, псукам различни програми, не тръгва и тва е  ooooh! бях почнала пак един козунак.. случвало ли се е при вас??

Този проблем не може ли да се разреши с рекламация, намеса на сервиза, подмяна... Ако не са минали 2 години от покупката защо да се мъчите?

# 385
  • София
Ето отговора за био-лимеца:

Цитат
Здравейте,

Разликата между всяко био и не био отглеждано растение е не само в методите на отглеждане , но и в контрола и гаранциите, които дава сертифициращия контолен орган. Био лимецът се отглежда по правилата за биологично земеделие, в съответствие с Регламент на Съвета (ЕО) 834/2007 и Регламент на Комисията (ЕО) 889/2008. Тези регламенти се отнасят до качеството и чистота на почвата, използваните семена, третиране на почвата и растенията, събиране, складиране, опаковане и т.н. Сертифициращият контролен орган проверява, изследва и гарантира, че при всички етапи от отглеждането на лимеца са спазени изискванията за биологично земеделие. Дори и едно единствено исискване да не е спазено, то лимецът няма да бъде сертифициран като био.
В посочената статия се изтъква, че лимецът не изисква допълнително торене и третиране с пестициди и хербициди. Но това не означава, че почвата не е била замърсена от третиране от минали сезони, ако там е било отглеждано друго растение или че не е използвано (купено) семе, което е добито от замърсена почва (без производителя да знае за това). В този смисъл разликата между био и не био лимеца е в контрола и гаранциите, които дават сертифициращите организации. В единия случай оторизиран контролен орган проверява и гарантира качеството и чистотата на продукта, а в другия случай може да разчитате само на честната дума на производителя.

Балев Био Маркет

Кажете сега вие какво мислите  newsm78

А ето и запитването:
Здравейте, дали е удобно тук да помоля за коментар относно този продукт: http://www.balevbiomarket.com/bio-limec.html
Предвид информацията в тази статия http://limec-bgagro.bg/limec/vsichko-za-limetc/otglezhdane/ не е ли на практика всеки лимец един вид "био лимец"? Какво е различното на предлагания от Вас?
Моля, имайте предвид, че отговорът Ви ще бъде споделен и коментиран с други потребители. В този смисъл надявам се да е аргументиран и подробен.
Предварително благодаря!

# 386
  • София
Ето отговора за био-лимеца:

Цитат
Здравейте, ...

Кажете сега вие какво мислите  newsm78

Лично аз нищо не мисля.

# 387
Прекрасен отговор - признава им се. Simple Smile
Аз, обаче, като Тома-неверни ми се ще да проверя тази информация. Регламентите на Европейската Общност вероятно са лесно откриваеми - ще ги потърся и ще видя точно срещу тези цифри какво пише, че ми е интресно. Wink
А що се отнася до ТОЗИ конкретен продукт на тази фирма ми се ще все пак да се каже кой е точно "сертифициращият контролен орган", който е проверил всеки етап от произвежданото био-зърно, защото на мен като потребител това не ми стана ясно, и още - дали може да се види някъде цялата, или част от документацията на същия този контролен орган издал разрешението за био-зърното. Защото на теория всичко е прекрасно, но ми се ще да вярвам, че практиката следва точно теорията, написана така хубаво...ама Тома-неверни... се съмнява. Wink

# 388
Здравейте момичета!

Имам малка машина, рецептите за козунак които намирам са все за големи машини.

Много искам козунак за този Великден и ако сама не си направя няма от къде да си купя около мен.

Моля за рецепта за малка машина ( оли сполучлива такава, която може да се раздели на две без да се развали козунака ) .

Благодаря ви

# 389
  • София
Здравейте момичета!

Имам малка машина, рецептите за козунак които намирам са все за големи машини.

Много искам козунак за този Великден и ако сама не си направя няма от къде да си купя около мен.

Моля за рецепта за малка машина ( оли сполучлива такава, която може да се раздели на две без да се развали козунака ) .

Благодаря ви

Ми хубаво де - избери си рецепта, па кажи обема на машината машината па ще я редуцираме. Това пък е най-лесната работа.

Общи условия

Активация на акаунт