МАШИНА ЗА ХЛЯБ-50-та тема

  • 51 007
  • 755
  •   1
Отговори
# 150
  • София
  • Мнения: 15 847
            Как да се маха?За дупката ли питаш или за перката?Ако не искаш дупка, вадиш бъркалката, преди последното втасване и ще имаш само дупка от оста!

# 151
  • Мнения: 3 714
Искам да ви питам какво количество суха мая ползвате за различните грамажи хляб - 500 гр., 750 гр. и 1 кг. В книжката ми за всички грамажи пише едно и също количество 1 ч.л. суха мая. Това малко ме усъмни дали рецептите не са грешни. Не трябва ли количеството на маята да се променя спрямо количеството на другите съставки  newsm78

# 152
  • Мнения: 3 429
Ами трябва, ама и аз слагам 1 чл суха мая . В единя случай ми втасват малко по бавно, в другия малко по бързо, но не ми се занимава и затова карам тъй. Хляба си става .
Иначе пропорцията е 1-1,5гр жива мая на 100гр брашно

# 153
  • София
  • Мнения: 15 847
    Нямам представа за нито един хляб колко е тежал.Винаги си слагам пакетче мая.Всеки път грамажа ми става различен.На мен лично по книжки и рецепти никога не ми се е получавало, винаги внасям някакви промени.С времето ще си изработиш навика да преценяваш и усещаш тестото и да работиш  на око.

    Да се оплача, онзи ден замесих на ръка, с половин кубче прясна/замразена мая,  фокача,с по-редичкото тесто, изобщо не пожела да втаса!Съсипах брашното. Ще изхвърлям останалите 4 кубчета мая,няма да рискувам.

# 154
  • Перник
  • Мнения: 5 075
...    Да се оплача, онзи ден замесих на ръка, с половин кубче прясна/замразена мая,  фокача,с по-редичкото тесто, изобщо не пожела да втаса!Съсипах брашното. Ще изхвърлям останалите 4 кубчета мая,няма да рискувам.

Според мен маята се е прецакала от замразяването... или и е изтекъл срокът на годност.  newsm78

Аз пък сухата мая я меря според марката и и марката на брашното. Например, ако меся с брашно "София мел" и френската мая "Саф инстант", слагам около половин малка мерителна лъжчика.

# 155
  • София
  • Мнения: 15 847
  Ако ще пека в машината слагам маята на Йоткер, тя е 7 грама и бавно втасва.Френска сега купих няколко,че не намерих моята любима, сръбската.Повече прясна не купувам.

# 156
  • на Мелмак
  • Мнения: 12 218
Аз имам страхотно бухнал хляб точно от тукашните препоръки-1г.жива мая на 100гр. брашно.
Слагам си нещата по рецепта за 750гр.хляб и 7гр жива мая-Чудно си втасва Hug

# 157
  • Мнения: 22
А,кога се маже козунака с яйце?Нещо нищо не разбирам.Машината ми е Мулинекс.

# 158
  • Перник
  • Мнения: 5 075
А,кога се маже козунака с яйце?Нещо нищо не разбирам.Машината ми е Мулинекс.

Точно преди печенето.  Simple Smile

# 159
  • В една слънчева къща...
  • Мнения: 774
Тайна, а коя е сръбската мая?

# 160
  • Мнения: 22
А,то кога започва..?Нещо не разбирам.. newsm78

# 161
  • Мнения: 3 429
А,то кога започва..?Нещо не разбирам.. newsm78

Най-добре питай в козуначената тема  Peace
Ние тук хляб печем, от друго не разбираме Rolling Eyes

# 162
  • София
  • Мнения: 15 847
Тайна, а коя е сръбската мая?
Пише Suvi kvasac

# 163
  • Перник
  • Мнения: 5 075
А,то кога започва..?Нещо не разбирам.. newsm78

Както разбирам, ще печеш козунака в машината. В книжката има подробно описание на всяка програма по минути - кое колко време трае. Например, на най-използваната от мен програма, печенето е 52 минути. Поглеждам дисплея, виждам, че остават 53 минути, отварям капака, мажа с яйце, затварям и чакам да изписука, че е готово  Simple Smile Сори за идиотското обяснение  Embarassed

# 164
  • Мнения: 3 429

Страхотна е тая мая, не знаех че е сръбска, и аз такава купувам и слагам на около 600гр брашно по 1 чл и нямам гаф.

Общи условия

Активация на акаунт