МАШИНА ЗА ХЛЯБ-50-та тема

• 51 714
  • 755
  •   1
Отговори
# 450
Незнам в БГ колко е. Аз слагам 45 - 50 гр мая. Зависи от коя опаковка съм си купила.
За брашното немога да ти кажа, не съм го мерила, сипвам постепено докато преценя, че е достатъчно, но е по-малко от кило със сигурност!

# 451
Незнам в БГ колко е. Аз слагам 45 - 50 гр мая. Зависи от коя опаковка съм си купила.
За брашното немога да ти кажа, не съм го мерила, сипвам постепено докато преценя, че е достатъчно, но е по-малко от кило със сигурност!

Преди да си купя машина, нямах реална представа колко мая е необходимо за 1 кг брашно, примерно. Сега знам, че тези 50 г мая ще ми стигнат за около 4-5 кг брашно. Вярно е, че ако се бърза, може да се сложи повечко мая, но не повече от 2 г прясна мая на 100 г брашно. За питките най-вероятно ще стигне около 500 г брашно.
Деси, щом ти се струва дълго месенето в машината, можеш да я спреш, когато пожелаеш. Ама да месиш на ръка...  newsm78... тесто с мая - направо ме уби  Wink (при наличие на машина).

# 452
  • София
И на мен ми се струваше много тази мая - все пак месих козунаци с толкова мая за кило брашно  Thinking Ще пробвам с четвърт кубче, а с брашното е по-лесно. Струва ми се, че ще отидат към 700 гр, но ще се опитам да измеря точно.

# 453
Не е много маята. Вече стрети път ги правя и стават идеално меки. Аз не бих рискувала с друго количество мая...можби и за това да остават меки няколко дни, знам ли  newsm78
Иначе машината меси  30 минути, губя още 5 в наблюдаване на тестото, колко брашно да сложа..ми аз на ръка за 15 минути и ще съм го измесила Simple Smile

# 454
Мекици с тесто от хлебопекарната.

330 мл вода
1 ч.л. сол
3 с.л. олио
600 г брашно
2 и 1/2 с.л. захар
1 ч.л. мая

Продуктите се слагат в описания ред в хлебопекарната. Аз слагам по-малко брашно и при нужда добавям. Брашното в рецептата ми идва повече.
За начало може да сложите 450 г и при нужда да добавяте. На мен около 500 г брашно ми идват достатъчно.
Трябва да се получи меко, еластично и съвсем леко лепкаво по пръстите тесто. В никакъв случай твърдо! Трябва да поеме добре брашното, което сте добавили, да не е посипана топката тесто с брашно и самото тесто да остане меко и да не полепва по контейнерчето на хлебопекарната.
Забележете, че захарта се слага отгоре със сухата мая. Ако решите да ползвате жива мая ( около 21 г ), то разтворете я във водата, заедно с мазнината и солта направо в контейнерчето, но захарта отново добавете отгоре, след брашното.
В последно време правя мекиците само с жива мая ( от калъп и слагам по 10 г, защото според мен е по-силна от тази, която купувам от магазина), но доста дълго време ги правих със суха мая на Йоткер и се получаваха страхотни мекици.
Мекиците оформям с намаслени ръце. Късам си топче тесто директно от контейнерчето, разтеглям с пръсти и слагам мекицата да се пържи.
Мекиците се пържат в маслена баня. Хубаво е да има повече мазнина. Стават буквално за секунди.

Рецептата е от книжката на хлебопекарната. Моята е Мулинекс с една бъркалка, за хляб 700-900 г. Получават се страхотни мекици. Меси се на програма тесто - 1 час и 30 мин. Първите 20 мин. пекарната меси тестото, а в останалото време втасва.

Последна редакция: пт, 10 май 2013, 18:10 от Merelenda

# 455
  • София
  У нас много се ядат мекици, но забелязах, че на другия ден ,след престой на тестото в хладилника стават по-хубави.  Днес правих пак козунаци, но не ги пускам тук,защото ги бърках с миксера за по-бързо.

# 456
 У нас много се ядат мекици, но забелязах, че на другия ден ,след престой на тестото в хладилника стават по-хубави.  Днес правих пак козунаци, но не ги пускам тук,защото ги бърках с миксера за по-бързо.
Моят миксер не издържа да бърка тесто за козунаци. Веднъж пробвах преди години и започна да мирише на изгоряло.  Laughing Евтинийка.
Не съм пробвала с престой на тестото в хладилник. Само по този начин, както е втасало тестото, изобщо не го вадя от контейнера, а късам на малки топки, разтеглям с ръце и пържа. Много съм доволна от резултата.  Simple Smile

# 457
  • София
  А при мен машината се мъчи, та затова с миксер.И нали не правя с мерки, като наслагам всичко, излиза около кило и половина тестото.До кило се справя, иначе пак се справя де, но се мъчи и да не я разваля, давам с миксера.

# 458
 А при мен машината се мъчи, та затова с миксер.И нали не правя с мерки, като наслагам всичко, излиза около кило и половина тестото.До кило се справя, иначе пак се справя де, но се мъчи и да не я разваля, давам с миксера.
Явно ти е хубав миксерът.
Аз го взех на промоция от Лидъл преди години, за някакви 30 лв май беше. newsm78
Но пък бъркалките за тесто само тогава с козунаците ги пробвах ( мисля по рецепта на Венета бяха), иначе карам с машината.

# 459
  • София
Merelenda, страхотни мекици! Лигите ми потекоха!   bouquet

# 460
Merelenda страхотни мекици! Приличат на мамините, месени на ръка. Като ги раздърпаше с пръсти и изпържи същият вид...със сиренце и сладко са чудесни. Копирах си рецептата и ще ги правя някоя съботна сутрин

# 461
Тестото става невероятно когато втасва в хладилника - и хляба така правя, и мекици и козунаци - втасване за една нощ в хладилника Peace

# 462
Аз също замесвам тестото за мекици вечерта и оставям в хладилника, пържа ги сутринта и стават страхотни.

# 463
Благодаря  Simple Smile

desi_go, ако ги опиташ, сподели после резултата.  Simple Smile

# 464
Задължително само да видим кога ще им дойде редът!

Общи условия

Активация на акаунт