МАШИНА ЗА ХЛЯБ-50-та тема

  • 51 026
  • 755
  •   1
Отговори
# 585
  • София
  • Мнения: 5 632
Мога ли да замеся тестото за пица, да я направя и да я оставя в хладилник, а след 1-2 часа да я изпека?
Предполагам, че в хладилника няма да втасва тестото или поне ще е забавено втасването

Когато имаме гости на пица, правим следното: опичаме пиците само с доматения сос. Подреждаме другите екстри, ако има (маслини, месо, краставички, царевица и т.н.), слагаме кашкавала най-отгоре. Като дойдат гостите, пускаме първата пица да се запече кашкавалът. Обкновено докато се настанят всички и е готова. Сервираме, нарязана на по-малки парченца, и слагаме следващата и така според броя на гостите Simple Smile По този начин пиците хем не изстиват много, хем не идват на масата "накуп"  Peace

# 586
  • София
  • Мнения: 8 535
Ами малца ми е за ръжен хляб с малц бе Дядо Хаджи!   Thinking Немците и Австрийците имат такива хлябове. Много са ароматни.  Joy

Ще ме накараш ся зорлем да направя малко малц да видя на какво мирише.
Апропо не мирише ли на бира ?

# 587
  • Мнения: 2
Ама то не е толко лесно да си направиш малц  Crazy Нали требе да покълне, па се суши, мели и т.н. Не мирише на бира щото не е от ечемик, а от ръж. Много често го слагат не заради аромата, а за оцветител. С него може хляб от бяло брашно да стане тъмен като ръжения  #Crazy
Мирише нааааа........ по скоро на кафе мирише и много цапа.  Tired Като много фино брашно е - като пудра.
Като стане хляба утре или в неделя ще докладвам резултата.

# 588
  • София
  • Мнения: 8 535
Ама то не е толко лесно да си направиш малц  Crazy Нали требе да покълне, па се суши, мели и т.н. Не мирише на бира щото не е от ечемик, а от ръж. Много често го слагат не заради аромата, а за оцветител. С него може хляб от бяло брашно да стане тъмен като ръжения  #Crazy
Мирише нааааа........ по скоро на кафе мирише и много цапа.  Tired Като много фино брашно е - като пудра.
Като стане хляба утре или в неделя ще докладвам резултата.

Ами не е много трудно. Оставяш зърната да покълнат, после им махаш корените и на фурната изсушаваш кълновете. Аз лично после съм ги ползвал за салата, ама иначе пивоварите го смилат и правят на бира.

# 589
  • Мнения: 507
Много съм далеко от правене на хляб в домашни условие като практически мои способности, но ще следя темата да понауча нещо....

# 590
  • Мнения: 660
Ама то не е толко лесно да си направиш малц  Crazy Нали требе да покълне, па се суши, мели и т.н. Не мирише на бира щото не е от ечемик, а от ръж. Много често го слагат не заради аромата, а за оцветител. С него може хляб от бяло брашно да стане тъмен като ръжения  #Crazy
Мирише нааааа........ по скоро на кафе мирише и много цапа.  Tired Като много фино брашно е - като пудра.
Като стане хляба утре или в неделя ще докладвам резултата.

Ами не е много трудно. Оставяш зърната да покълнат, после им махаш корените и на фурната изсушаваш кълновете. Аз лично после съм ги ползвал за салата, ама иначе пивоварите го смилат и правят на бира.

Ама малца от пшеница ли, или други зърна? Всъщност той само пшеничен ли е? bobson4e, ти какъв си намери? и хляба с него няма ли да покажеш? Wink

# 591
  • София
  • Мнения: 8 535
Ама то не е толко лесно да си направиш малц  Crazy Нали требе да покълне, па се суши, мели и т.н. Не мирише на бира щото не е от ечемик, а от ръж. Много често го слагат не заради аромата, а за оцветител. С него може хляб от бяло брашно да стане тъмен като ръжения  #Crazy
Мирише нааааа........ по скоро на кафе мирише и много цапа.  Tired Като много фино брашно е - като пудра.
Като стане хляба утре или в неделя ще докладвам резултата.

Ами не е много трудно. Оставяш зърната да покълнат, после им махаш корените и на фурната изсушаваш кълновете. Аз лично после съм ги ползвал за салата, ама иначе пивоварите го смилат и правят на бира.

Ама малца от пшеница ли, или други зърна? Всъщност той само пшеничен ли е? bobson4e, ти какъв си намери? и хляба с него няма ли да покажеш? Wink

По принцип трябва да е от ечемик, но аз съм го правил и от просо и от ръж, че дори и от нахут.

# 592
  • Мнения: 660
дядо хаджия, благодаря! Четох аз преди време, но ми е останало в главата за пшеничен малц предимно. Thinking Имам нахут и ръж, освен да взема да пробвам да видя какво ще ми се получи... newsm78

# 593
  • Мнения: 2
Ама сте нетърпеливи Crazy
Ето и Ръжения хляб с малц

Май прекалих с малца.  Whistling Сложих 2 с.л. и стана с много наситен аромат и малко по кисел от колкото трябва. На цвят е като, че ли съм сложил какао.
Като изям този хляб (защото в къщи само аз ям хляб  #2gunfire ) ще пробвам да направя бял хляб с малц. Мисля че добре ще се върже аромата.  bowuu
Давайте идеи някакви!  newsm78 нещо да разнообразим рецептите.

# 594
  • Мнения: 660
bobson4e, макло е по-черен хлябът ти отколкото би се ял у нас, но пък иначе изглежда точно като във витрините тук. Поздравления за постигнатото. Peace Очаквам и белият ти хляб с малц, че ще пробвам и аз такъв. Wink

Аз пък идвам да си покажа пицетите от препоръчаното тесто за пица "Верди", ама замесено с квас. Станаха приказни само с пасата  и моцарела - мисля, че ще ги правя често, защото дори и щерка ми, която не яде много неща ги хареса.

# 595
  • Мнения: 3 429
Тони, кажи пропорциите с квас Praynig

# 596
  • Мнения: 660
Тони, кажи пропорциите с квас Praynig

Едно към гьотере Simple Smile Всъщност сложих повече квас, отколкото за същото количество брашно когато правя хляб. На 500 гр брашно сложих една пълна мерителна чаша квас. Тя си е тази от машината ми - за среден хляб слагам 1 такава чаша вода; половин, или малко повече от половин чаша квас и 3 чаши брашно, което е 480-500 гр. Другите съставки са както в рецептата, пусната от Как` Сийка на предишната страница за 500 гр. брашно. Дано те ориентирах, но ако не съм успяла мога да сложа квас в чашата и да я измеря на везната. newsm78 Преди да ги изпека обаче, оставих тестото за около 2 часа да повтаса и тогава пекох...Втаса доста бързо, но тези дни тук е доста топличко и вкъщи е около 25-26 С

# 597
  • Мнения: 3 429
Благодаря ти Тони, значи аз ще сложа 100 гр квас за тези 500гр брашно. Ти тестото замесено ли остави за 2 часа да втаса или оформените пицети?

# 598
  • Мнения: 83
Здравейте!   bouquet

Не видях някъде да е обсъждано и затова да попитам, някой ползвал ли е био мая за хляб и ако да каква?

Благодаря предварително! Simple Smile

# 599
  • Мнения: 660
100 гр ми се струва, че може да е малко... аз като гледах рецептата си дадох сметка, че е необходимо малко повече квас от обичайно за такова количество брашно...моят сякаш около 300 гр дойде... newsm78

Иначе оставих тестото да си втасва...беше се понадигнало и леко оформих пицетите, сложих им пасата и моцарела и като ги сложих в загрятата предварително фурна много бързо се надигнаха и изпекоха. Обяснявам си го с факта, че след като е тръгнал процесът на втасване после бързо продължава... а и според мен тестото с квас се държи по различен начин от тестото с мая...и не пада така бърза като това с мая... Peace

Общи условия

Активация на акаунт