Борбата с рака - духовното оцеляване и физическото преодоляване - 34

• 88 176
  • 728
  •   1
Отговори
# 165
Луди пеперуди, не плащам здравни осигуровки след, като минах ТЕЛК.
Аз също Peace
Да, голяма бяла птичка съм си...След празниците ще подавам молба за връщане на паричките ми-дали, дали, ама надали...

# 166
  • пловдив
Аз също Peace

Миленке  Hug
Я изясни ми. И ти, и аз работим. Аз съм освободена от ДОД, но ми удържат за здравна . Ти пък не плащаш  newsm78
Някъде из нета прочетох, че здравната е задължителна за работещите   Rolling Eyes

Момичета, слънчево настроение  Hug

Доколкото съм запозната, според решението е плащането. Имам работничка пенсионер по болест, но с право на работа . Счетоводителката е категорична, че не се плаща ДОД, но осигуровките си и вървят заради пенсионирането по точки , защото сега е на минималната пенсия. Твърди, че освободените са само с високия процент по ТЕЛК. Мисля си, че най точно ще отговорят в НОИ при директен въпрос с точно описание на конкретното решение, знам ли  newsm78

# 167
  • Варна
Първо да внеса малко яснота:
Словосъчетанието "Минах ТЕЛК" включва два етапа в себе си:
1 ЕТАП > Получаване на документ от ТЕЛК
2 ЕТАП > Получаване на решение за пенсиониране на базата на този ТЕЛК.
Ако сме на етап 1 > Можем да ползваме всички предимства на този документ като данъчни облекчения и социални адаптации разни. Здравните осигуровки си се плащат, както и социални (ако има основание за това)
В етап 2 > с пенсионното решение лицето, което се самоосигурява като ЕТ, ЕООД или др. подобни може да прекрати внасянето на социални осигуровки след подаване декларация за самоосигуряващ се по образец. Здравните осигуровки остават дължими за този вид доходи.
Ако няма доходи, а само пенЦийка - тогава НЕ внася нито социални, нито здравни.

# 168
  • у нас - на брега на морето
Нани, да си питам и аз питането, че да не остана измамена от незнание! Laughing Аз като съм си на трудов договор с над 72% ТЕЛК, трябва ли да съм освободена от здравни осигуровки и колко % по-малко ДОД и ДОО се внасят? Като си гледам фиша, вземат ми и някакви други удръжки - фонд безработни и т.н. простотии.

# 169
  • Варна
Скъпа Амазонка,
Върху доходите от трудови правоотношения си се дължат осигуровки по стандартния ред - all inclusive, както му се вика. Само данъка се опрощава в определени граници на основание ТЕЛК документ.  Peace
По-горесъм споменала, че след налично пенсионно решение, само самоосигуряващо се лице /такова е ЕТ, ЕООД и др подобни / може да си прекрати внасянето на социални осигуровки и да си остане само на пенсийка, така както и ние можем доброволно да напуснем работните места и да си останем на пенсийки Simple Smile

Последна редакция: вт, 30 апр 2013, 17:52 от nanastef

# 170
  • София
Наде, браво - точно, кратко и ясно  Hug

Амазонке, някъде до 650 лв. заплата, ако взимаш, си освободена от ДОД! На мен така ми се вдигна заплатата с 50 лв.  Mr. Green

От счетоводството нищо не знаеха, но като им го доказах черно на бяло - дори със задна дата ме компенсираха!!!

# 171
  • у нас - на брега на морето
Цитат
Наде, браво - точно, кратко и ясно  Hug
Благодаря, Наде и мама Меца! Казала си, Наде, ама кой да чете!? newsm78 smile3538 Мама Меце, а този данък ДОО има ли намаление?
По отношение на данъка за колата, миналата година след като ми изтече телковото решение на 2.09., не си подадох заявление с новото решение и получих писмо за данък от 2012 и сега за 2013 год. Дали ще ми уважат сега като си занеса документа, че е валиден от 2.09.? Аз не съм ходила да плащам данъка все още.

# 172
  • София
Амазонке, ти пък много искаш  Laughing Във фиша ми полето за ДОД е празно, но на ДОО сумата не е намаляла. Да, ама благодарение на тези вноски май, всяка година ми преизчисляват пенЦийката и ми я вдигат с 6-7 лв.  Grinning Но нека кажат по-знаещите

# 173
  • Пловдив
Аз също Peace
Да, голяма бяла птичка съм си...След празниците ще подавам молба за връщане на паричките ми-дали, дали, ама надали...

Луди пеперуди не плащам, защото не работя. Имам пенсия и държавата е длъжна внася здравните на пенсионерите.

# 174
Здравеите, дами! Пет години след операция от РМЖ майка получи някакво вагинално течение. Разбира се, че трябва да се отиде на лекар, но може ли да дадете мнение докато минат празниците, че притеснението и е голямо. Досега не е имала подобни оплаквания, още повече няма менструация /при операция на миома е изчистена, но все пак са оставили част от единия яйчник/. Приятни почивни дни!

# 175
  • пловдив
radostd  и майка го получи, оказа се от хормоналното лекарство. Направиха и абразио, смениха хормоналното лекарство. Почувства се по добре, но и препоръчаха пълно изчистване, защото това било временна мярка, можело пак да се появи , обаче мама твърди, че докато не се появи пак, няма да ляга пак на масата и ... си чакаме  ooooh!

# 176
Благодаря Антом! Така се нуждаем от малко успокоение в такьв момент!

# 177
Мили момичета,Бог да Ви благослови и да Ви дари със здраве и дълголетие!Желая Ви прекрасни Великденски празници с любимите хора!!!

# 178
  • София

Амазонке, някъде до 650 лв. заплата, ако взимаш, си освободена от ДОД!

и аз да се включа по темата    Mr. Green
Меца,не си права,аз взимам над 650 лв с 80% ТЕЛК  и не плащам ДОД,но всички други осигуровки ми ги взимат
Пеперудке,опитай 90 дневната диета.Аз избрах нея ,зашото се яде всичко и не лишавам изтрадалия си организъм от нищо (дори и шоколад  Crazy).За 3 месеца свалих 7 кг( 5 от тях качих за 2 месеца след започване на хормоните) .Не е много,но аз   не съм много стриктна  Wink

Хубави празници,момичетаааа    bouquet

# 179
Дами, пак имам питанка- вярно ли е, че химиотерапията се правела по райони и можело да ни откажат? Ние сме от Русе, операцията беше в Дървеница и ще искаме следоперативното лечение да се прави там. Имат ли право да откажат или информацията ми е грешна? Хубави празници и много, много здраве на всички!   bouquet

Общи условия

Активация на акаунт