"Ревността е въпрос на самочувствие"

• 13 100
  • 174
  •   1
Отговори
# 30
Самочувствието има връзка с ревността, ама не зависи само от него. Един човечец познавам, който ревнува, не защото го е страх от изневяра, а защото е бил самотен толкова дълго, че се е вкопчил в жертвата като кърлеж и иска само на него да му обръща внимание и само той да бъде обичан. Като дете, което иска да отведе любимата си леля в другата стая и да не я пуска при възрастните.

# 31
Също така искам да добавя и че ревността се прихваща..т. е важи максимата: "с какъвто се събереш, такъв ставаш".. Била съм постоянно и жестоко ревнувана и накрая и аз станах ревнива.

# 32
На мен пък един ревнивец ми беше за урок никога да не се държа по подобен начин с любим човек. Егати копеленцето беше, тровеше ми дните най-безпощадно. Едни въпросчета постаянни, преминаващи в разпити и обвинения, едни сцени, заплахи със самоубийство. И като чуя, че ревността била здравословна за връзката, просто ми идва да повърна.

# 33
Е, ти си била ревнувана в някаква крайност.....

Също така искам да добавя и че ревността се прихваща..т. е важи максимата: "с какъвто се събереш, такъв ставаш".
Това, във вариант двама ревнивци не мога да си го представя.....    Laughing  , то сигурно ще са постоянни скандали кой ревнува повече и кой има повече поводи.
Аз съм забелязала, че в двойките обикновено има баланс-единия ревнува, другия не.
Поне при мен така се е получавало, или аз ревнувам, или той.

# 34
Не, изобщо не е така..Просто и ти ставаш подозрителен..Wink
Не е нужно да има скандали.

# 35
  • София
Винаги са ме ревнували.
Сигурно аз привличам някакви такива, но досега никога не съм попадала на мъж, опериран от ревност и без чувство за собственост.
Да не казвам, че и това важи не само за мъжете, с които съм в интимна конфигурация.

# 36
досега никога не съм попадала на мъж, опериран от ревност и без чувство за собственост.

Хаха..аз и това съм преживяла..
Но дори и той, когато видя че истински ме губи - изведнъж стана нервен и ревнив..Wink

# 37
  • Бургас
Ревността никога не е въпрос само на едно нещо ... Whistling
Да, има общо със самочувствието, но не само. Зависи и от характера, от обстоятелствата, липсата или наличието на реални поводи от отсрещната страна и т.н.

# 38
Може и така да е  Crazy Всеки път като ми тръгне това чувство заради поредната лепнала се и гледаща го като улично куче, прибрано на топло.... си казвам "Ма ти луда ли си, виж я колко е по-зле от теб" и верно ми минава  Mr. Green (Не знам ако не успея да го констатирам това, какво ще стане  Laughing)

То и той ги реже бързо де, обаче мен ме дразни самото им лепване и да ви кажа доста време подтичват услужливо, я класьорите да му носят след него, я нещо друго, ама щом ги влече.... Но ако той се връзваше сигурно и на най-грозната щях да ревнувам бруталистично, предполагам  Crazy

# 39
  • София
Според мен, изказванията за липсата на самочувствие касаят патологиите, по-скоро, отколкото нещо друго.
Тук съм забелязала склонност към залитане в крайности.

# 40
Може и така да е  Crazy Всеки път като ми тръгне това чувство заради поредната лепнала се и гледаща го като улично куче, прибрано на топло.... си казвам "Ма ти луда ли си, виж я колко е по-зле от теб" и верно ми минава  Mr. Green (Не знам ако не успея да го констатирам това, какво ще стане  Laughing)
Не че искам да ти развалям душевното убежище, но не е никакъв критерий това.
Твоят поглед първо може да не е обективен, неговият поглед да не е обективен, и изобщо хората не изневеряват задължително с някой по млад, по хубав, или по умен.
Чела съм, че са разпространени модели на поведение, в които изневерява по малко привлекателния във връзката, като вид търсене на себедоказване. Както и че има хора, които в изневярата търсят противоположност на настоящия партньор- били физическа, интелектуална, като поведение, като житейски модел.
Иначе по темата не мога да дам еднозначен отговор, защото ревността е въпрос на много неща, вкл. може би и на ниско самочувствие, ан това, че се възприемаш като недостоен за партньора ( което освен до ревност може да те доведе и до това да изневериш първи, както писах по горе).
А може и просто да не разсъждаваш по този въпрос, както е писала Белинда- ако си нямал предишен опит, било твой, било като семеен модел, който да те е запознал с ревността едва ли ще седнеш да се тревожиш без повод за нещо, което евентуално някога има шанс да ти се случи.

# 41

Твоят поглед първо може да не е обективен, неговият поглед да не е обективен, и изобщо хората не изневеряват задължително с някой по млад, по хубав, или по умен.
Чела съм, че са разпространени модели на поведение, в които изневерява по малко привлекателния във връзката, като вид търсене на себедоказване. Както и че има хора, които в изневярата търсят противоположност на настоящия партньор- били физическа, интелектуална, като поведение, като житейски модел.

Личният ми опит сочи, че обикновено не се изневерява с някой "по-", а напротив. И този опит е двустранен - на мен са ми изневерявали с по-грозни, тъпи и т.н., а с мен са изневерявали на по-красиви, умни и т.н. И в това има логика - не само за себедоказване, а и ако човек чрез изневярата търси малко релакс от свръхпретенциите на партньора с нещо не толкова блестящо, но пък проявяващо разбиране Simple Smile

# 42
Ужас! А бях убедена, че съм по-готина от жена му!

# 43
О, определено почти винаги е обратното..Wink
Бившият ми мъж казваше по този въпрос - не може само торта, трябва и боб от време на време..Wink

# 44
  • София
на мен ми прави впечатление, че когато започне изясняването на отношенията относно някаква изневяра, изневерилият казва в своя защита "ти си властна/властен, а той/тя е мек", "той/тя ме изслушва, а ти не", но го има и обратното "той/тя е силен и инициативен, а ти не", "той/тя ме завладява, а ти чакаш аз да те завладея". Извод - всеки си мисли, че в любовника/любовницата намира това, което според него не достига в постоянния партньор, но много често, когато им се наложи да живеят с "другия", се оказва, че не е баш така.

Общи условия

Активация на акаунт