В момента чета ... 18

• 37 267
  • 739
  •   1
Отговори
# 30
Мижка, и аз видях ниския рейтинг на "Отминали времена" в ГР, но това не може да помрачи радостта ми, че има нова книга на Кейт Мортън  Heart Eyes И "Изплъзване от времето" няма висок рейтинг, пък не е никак лоша, особено за такива като нас - любители на жанра  Flutter

Киф, аз си купих "Изворът" на Айн Ранд преди няколко години. Опитах да я чета, но не ми вървеше... И ми отлежава от тогава... Ще чакам да споделиш мнение.
Разбира се, Петя, само да я прочета, че не е никак малка..Не знам защо съм решила, че това е моята книга, имам големи очаквания ..пък времето ще покаже  Hug

# 31
  • Benelux / Varna
Изворът много ми хареса на мен и въпреки че е обемна си спомням , че я прочетох много- бързо, което става само със силно увлякли ме книги.

# 32
Интересно ми е да разбера, дали слушате музика, докато четете книги? Ако свързвате определен автор или конкретна книга, още по-добре. На мен лично не ми е достатъчно само едно сетиво, докато чета, искам повече. Ще се радвам, ако споделите.

От доста години не „използвам“ музиката за фон. Затова не чета и не слушам музика едновременно. Музиката ми е отделно „занимание“ с пълна концентрация, а понякога се доближава  до това, което предполагам наричат медитация.

Скрит текст:
Но поради огромния недостиг на време за любимите ми изкуства и особено след няколкото концерта на любимия ми пианист започнах да търся все повече възможности за слушане на музика. Затова се научих да слушам докато работя (и без това и двете „дейности“ са на компютъра). По-рано това беше невъзможно, но постепенно се научих, без едното да пречи особено на другото (и все пак не е 100-процентово възприемането на музиката). За предпочитане е музиката да е слушана друг път, защото ако е за първи път, тогава концентрацията в работата е по-трудна.

Мисля, че ако чета и слушам музика, вниманието ми ще се измести към музиката (или пък няма да я чувам, тогава няма смисъл от слушането й). Но ако примерно „домакинствам“, имам потребност да слушам музика, защото работата в кухнята не заема съзнанието ми и е губене на време, поне да го оползотворя някак… Wink  Но с четенето не съм се сещала за музика.

Чета „За писането“ на Стивън Кинг. На средата съм.
В началото се запитах защо повече автобиографии са в хумористичен или самоиронизиращ стил? Като четох „Черно мляко“ си помислих и аз да направя „животоописание“, защото „всеки може“ и се чудя дали би било „хумористично“…? Може би като се започва с детството то по принцип си е весело (дори и да е тъжно Wink ) и така си продължава книгата?

Още в предговора се усмихнах при споменаването на отношенията писатели-редактори. И макар да не съм писател, се зарадвах, че имам добри отношения с „моите“ редактори и се вслушваме взаимно в мненията си.

Не знаех, че книгата има автобиографична част (в смисъл от детството), мислех, че е изцяло за писането. Но ми хареса, че е кратка (но достатъчна). Явно и целта не е била истинска автобиография. Обикновено този тип книги са толкова подробни, от много-стотин страници, че се изненадах как С.К. е успял да предаде най-важното в по-малко от сто (дори майка му и жена му си представих много ясно). Липсваше ми само преходът от първото напиване до тежкия алкохолизъм и наркотиците… Ценното за мен от тази част беше мнението на Кинг за алкохола/другите стимуланти и творческия процес/възприемането на изкуството – и аз предполагам, че пристрастяванията са оправдание и замазване на други проблеми. Най-върховното възприемане на изкуството според мен е „на чисто“, самото изкуство е дрога.

Също съм се чудела при автобиографии – как помнят толкова назад в детството си хората – „помня като бях на 2,5-3 години…“  - според мен бъркат цифрата? Запитах се също има ли американско семейство, което да не се разнася от щат на щат (почти) всяка година. Това сигурно носи опит на децата, но предполагам и много повече негативни емоции…

Като цяло биографичната част не беше особено голямо вълнение за мен, примерно както не са вълнуващи биографии на рок-музиканти за хора, които нямат нищо общо с рока. Може би за да оценя тази книга, трябва да имам отношение към автора. А аз с 1-2 книги на Кинг, четени преди повече от 20 г., не мога да имам такова. Не мога и да се наканя да отделя време за него, защото има далеч по-привлекателни за мен жанрове. Досега при споменаването на негови книги в „За писането“ не ми се е приискало да чета някоя. Не знам до края как ще е.  А и нямам никаква потребност да изпитвам страх „насила“ (знам, че Кинг не е само това! Simple Smile ).

Сега започвам същинската част за писането. Първите страници ми бяха безполезни. А и винаги съм била доста крайна по отношение на изкуството (и това сигурно не е много добре). Май все още мисля, че не си струва човек да се напъва, ако няма доста талант (друг е въпросът как се определя това). Като цяло мисля, че каквито и съвети да се дават, основното си е дадено (или не е дадено) от природата… Очаквам да разбера какво ще нямеря във втората част и въпреки че знам, че съществува изучаване на творческо писане или композиране, нямам представа как се учи това. Може би книгата на Кинг е по-скоро споделяне, "мемоари", стимлиране на "младите", а не действителни съвети? Отивам да видя.  Laughing

# 33
  • София
Мижка, и аз видях ниския рейтинг на "Отминали времена" в ГР, но това не може да помрачи радостта ми, че има нова книга на Кейт Мортън  Heart Eyes И "Изплъзване от времето" няма висок рейтинг, пък не е никак лоша, особено за такива като нас - любители на жанра  Flutter

"Изплъзване от времето" на мен много ми харесва, наистина много. Различна е от градината, но има "онова", което й трябва на една такава книга. Прекрасна е просто. И наистина напомня на Абатството, поне на мен ми въздейства много подобно.

# 34
  • на североизток от Рая
  Записвам се и аз при вас.  Simple Smile

Преди малко дочетох "Сиви души".

Днес съм изморена, очите ми парят, но книгата ме дърпаше. Снощи я започнах, днес исках да разбера как ще се развият събитията и затова реших да я завърша въпреки умората.

Доста е мрачна книгата, няма нещо, което да радва, но пък така хубаво написана.

Авторът има страхотен език. Използва постоянно сравнения и ме накара да препиша доста цитати.
 Ще напиша някои от тях, да добиете и вие представа за езика му.

Иначе за историята: френско селце, Първата световна война, млада учителка отива на работа там, но се самоубива...Намерено е  удушено и десетгодишно момиченце. Води се разследване. Не всичко ми беше интересно. Доста тягостна атмосфера цари.

Прави се съпоставака между доброто и злото, между черно и бяло, и как винаги надделява сивото. Може би и оттам името на заглавието - "Сиви души".

Цитатите:

Скрит текст:
След малко позвъни, но не му отвориха. Тогава извика. Пак никакъв отговор. Изкрещя и се появи една болнава глава , напомняща спаружена ряпа. Главата кашляше на всеки трийсет секунди, такава кашлица идва от много далеч, за да извести, че щастливите мигове имат край и телата също.

...

Получи си го, няма що:след смъртта му всичките му пари отидоха в държавата. Страшна вдовица е държавата, весела  и никога не носи траур.

...

Той и кравата му спяха заедно в обора. В крайна сметка започнаха да си приличат по миризмата и всичко останало, с тази разлика, че кравата несъмнено имаше повече акъл и по-малко злоба. Laughing

Скрит текст:
Войната изтребва, омърсява, опетнява, изтърбушва, разделя, смачква, кълца, убива, но понякога сверява някои часовници.

...

Войник, загубил лявата си ръка, но запазил духа си.

Казва, че е доволен, дето изгубил само едната ръка и при това лявата, истински късмет, понеже бил десняк. След една седмица щял да си бъде у дома. Далеч от тази глупава война. Една загубена ръка, а колко спечелени години! Години живот.
 Намислил и име на изгубената ръка - Лала. Говори й постоянно, иска мнението й, подиграва я.

Щастието виси почти на нищо. Понякога на косъм, понякога на една ръка. Войната е свят с гъза нагоре: тя успява да превърне ампутирания в най-щастливия човек.

Последният цитат доста ме разтърси.

Ще започна "Животът пред теб" - Ромен Гари. Peace

# 35
  • Чукарландия
Благодаря за новата тема! Hug

Преди няколко дни започнах

Много, много ми харесва! Heart Eyes

# 36
  • София
И аз благодаря за темата  Hug.
В момента чета втори том от сагата за Ейглетиерови, благодарение на съфорумка  Hug. Отдавна я бях набелязала, но се оказа трудно да я намеря в семейните и квартални библиотеки. Обаче, който не е помолил за помощ в нашия форум, той не я е получил  Laughing.

Като бях тийн, преди х на брой години, пусках дека на баща ми, слагах едни огромни слушалки на ушите, пусках Dire Straits и четях Старогръцки легенди и митове  Crazy (имаше едно голямо луксозно издание с лъскави страници и много снимки).
И до ден днешен, когато ги слушам, се сещам за някой гръцки герой и обратното - гръцките герои ми вървят с Money for nothing  hahaha.

# 37
  • в илюзия
Докато се разпиша и привърших 2 книги  Crazy
"Други стаи , други гласове " на Труман Капоти , ами какво да кажа не беше моята книга . Иначе увлича , оставя отворен финал , но в по-голямата част на книгата се чудех какво чета !
"Да остана ли?" на Гейл Формън , много добра книга , несъмнено е Бестселър на Ню Йорк Таймс . Хубава книга , много човешка , много истинска , на няколко пъти поплаках . Има и продължение , ще го поръчвам !
Днес започнах "Роман с кокаин" на М. Агеев , ами на пръв поглед историята не впечатлява , обаче увлича и лесно се чете .

# 38
Благодаря за новата темата!  bouquet
Благодаря и за мненията, които ме ориентират какво да чета.

# 39

Това чета. Някой го беше препоръчал.

Харесва ли ти? Имам смесени спомени от тази книга...
Все още не мога да дам никакъв отговор.

# 40
Приключих "Дворецът на бълхите". През цялото време, докато четях, очаквах развръзка. Не я търсете, защото нямаше. В началото започна тежко с първите две глави, казвах си добре, добре и продължих. Нищо подобно. Най-слабата книга на Елиф според мен, въпреки таланта и на разказвачка. Както започна, така и свърши, с много боклук отвън и отвътре! Аз не открих нищо ценно, не Ви я препоръчвам.

# 41
Здравейте от мен!

Преди малко приключих "Пътят на лотоса".За тези,които не са я прочели и проявяват интерес към тематиката препоръчвам горещо!

Скрит текст:
Признавам, че още на първите няколко страници ми се искаше да захвърля книгата и никога да не се върна към нея. Началото, поне за мен, беше прекалено вулгарно. Нооо..насилих се и не съжалявам!

# 42
  • София, България
Свет, той и Кинг точно това казва, че както и ти си написала "не си струва човек да се напъва, ако няма доста талант (друг е въпросът как се определя това). Като цяло мисля, че каквито и съвети да се дават, основното си е дадено (или не е дадено) от природата…"
Като цяло тази книга не е типична за Кинг и е писана преди и след катастрофата, ако не си чела много книги от него, дай му шанс с още някоя, да кажем То, Сейлъмс лот, Гробище за домашни любимци, Сиянието, Гняв, Мъглата, Четири след полунощ ...

# 43
Аз продължавам със "Сенки"( нямам време да чета колкото ми се иска) - книгата е много завладяваща... и те побиват тръпки докато я четеш.

# 44
  • Пловдив
Благодаря на mijjjka за темата  Hug
Аз започнах "Панталеон и посетителките" на Льоса, с големи очаквания съм, още с първите страници ме усмихна  Laughing

Общи условия

Активация на акаунт