Отговори
# 405
Здравейте, аз се включвам по темата със стволовите клетки.
Ние май няма да имаме възможност да запазим, но още се двуомим за това се посъветвах с моята АГ. Тя ми каза, че към момента доказано лекуват само някакъв вид левкемия, нищо друго за съжаление. Също така ми каза че е ходила в crio save, май така се казваше, в Белгия и наистина съхраняват качествено. За другите не може да ми каже нищо, защото не е била. Тя лично не е поддръжник на съхранението поради редките болести, които лекуват, както и поради високата цена. Но каза, за който има възможност, е много добре.
След това говорихме за дарението в обществените банки. За там ми каза, че въобще не е трудно извличането. По скоро проблем е, че обществените банки не си пращат екип в болниците и трябва таткото да вземе вероятно същия ден от банката съда, в който израждащия лекар да сложи кръвта и после да я закара веднага до банката. Каза, че за съжаление само едно момиче за момента е правило при нея това дарение, понеже банките нямат пари за реклама и хората не знаят и не даряват стволови клетки, а ги изхвърлят. При дарението ти даряваш пъпната връв безвъзмезно за хора, които имат нужда от нея. Тя го обясни като дарение на органи. Те постват в световната банка, че имат тази кръв, и когато някой има нужда от нея я взима. Не се пази за тебе или за бебето ти. Аз още не съм звъняла на обществените банки, за да видя и от там какво ще ми кажат. Ако имате въпроси давайте, може да съм прескочила нещо.Дано съм била полезна. Ние лично решихме, че ако нямаме възможност да съхраним за нас, то със сигурност ще направим всичко възможно за дарение. Дано помогнем на някой.

# 406
А знаеш ли кои са обществените банки които работят в България? Мен лично ме интересува за София, но за другите ще е полезно и из страната. В google намирам предимно статии по въпроса, но не и конкретни имена, контакти и т.н. където да си зададеш въпросите.

# 407
Здравейте , мами   bouquet
Да ви се оплача, не можах да спя тая нощ  Shocked
За многократните пелени и аз се навивам, но наистина как ще съхнат зимата, нищо не им разбирам, ще ровя из нета  Rolling Eyes
А аз банките ще е интресно да научим повече, не съм се замисляла  newsm78
Лек ден , аз ще се отдам на мързел  Mr. Green

# 408
Здравейте и от мен мами   bouquet, днес съм много добре , явно вчера и онзи ден напрежението ми е дошло вповече и затова се чувствах така зеле  Embarassed
Връщам се да ви чета  Hug

# 409
А знаеш ли кои са обществените банки които работят в България? Мен лично ме интересува за София, но за другите ще е полезно и из страната. В google намирам предимно статии по въпроса, но не и конкретни имена, контакти и т.н. където да си зададеш въпросите.
Не съм много сигурна, върти ми се в главата Александровска болница. Ако някой знае със сигурност да каже.
Ето какво намерих от мама, която е дарявала:
"Инфрмацията в интернет наистина е оскъдна, но който търси намира Wink с радост ще споделя с теб какво научих, докато издирвах инфо за банката.
У нас има една действаща обществена лаборатория за стволови клетки:
1. Ако се ражда в МД, ге като университетска болница подпомагат проекта и имат екип, който може да вземе стволовите клетка при раждане в тяхната болница
http://---спам---/news-2887-v-majtchin-dom-30-majki-sa-darili-stvolovi-sletki-ot-pupna-vruv.html

Тъй като не раждах там, продължих с ровенето в интернет

2.http://dete.bg/n/bezplatna-banka-za-stvolovi-kletki.3366.html

Така стигнах до повече информация за:
3.
УНИВЕРСИТЕТСКА МНОГОПРОФИЛНА БОЛНИЦА ЗА АКТИВНО ЛЕЧЕНИЕ ”АЛЕКСАНДРОВСКА”
Клиника по клинична имунология
Национална референтна лаборатория по тъканно типизиране и имунологичен мониторинг
EFI Акредитирана от 1998г.
            Началник: Проф.д-р Е.Наумова
София 1431, ул.”Георги Софийски” № 1, тел/факс:9230 496; тел: 9230 690, 760, 450
      e-mail:immun@alexandrovska-hospital.bg

4. Свързах се по телефона и установих контакт с доц. Анастасия Михайлова, тя ми предостави мобилния си, ако възникнат  повече въпроси:
0887319645 и e-mail - mihaylova_ap@abv.bg

5. Доц. Михайлова ми изпрати набор от документи, които попълних, а също и т.нар. кит - сакчето за събиране на стволовите клетки, което носех в себе си последните дни от бременността

6. Съставих следното писмо до д-р Илиев, защото Токуда и Лабораторията имат договор за 2012, но изцяло от добрата воля на лекаря-гинеколог зависи дали ще се вземат клетките или не, все пак Токуда не е университетска болница. Писмото бе одобрено и подписано от проф. Наумова
7. Д-р Илиев бе така добър и отдели време, което е около 5-10-на минути, за да събере стволовите клетки

8. На 24-я час след раждането оторизирано лице на Лаболаторията дойде да събере в отделението материала"

9. След тестовете той беше одобрен и станахме донори

# 410
Добър ден,

Раясветлина, радвам се, че си по-добре и си мисля, че точно се е разтягала матката, както мислехме. Тези 2-3 дневни болки бяха същите и при мен. Почивка му е майката  Mr. Green

Много я мисля Сонка, дано всичко да е наред   Praynig

За многократните пелени идеята е примамлива, ама като знам, че бебка ще тръгне рано-рано на ясла и там надали някой ще се занимава, ми се вижда безсмислено да почвам. ще ги питам за всеки случай, но не мисля, че ще има тази възможност. Иначе моят прословут синковец беше в същата ясла и съм страшно доволна. Сменяха им много редовно памперсите, задължително на 2-3 часа и ако разбира се подушат нещо, пак сменят. Никога не се е подсичал дребният. Сега повече му се зачервява дупарата, че не може още да се избърше като хората, а никой не се занимава. Кой колкото може, толкова се бърше  Mr. Green После вкъщи маймунче с червен дупник  Mr. Green

# 411
А сега разбрах, че във Варна в Майчин дом могат да се дарят клетки също.

# 412
Най-накрая да се включа и аз днес.Толкова работа днес, че...свят ми се вие.Ще се изцедя преди уикенда, а съм го запланувала да ходя на изложението за цветя и да си озеленявам терасата. Ще садя, пресажадам... цапаница ми чака, но много ми е кеф  и нямам търпение.
Това с даряването на стволови клетки и мен ме заинтригува. Чакам Pampers да сподели информация Simple Smile
И Сонка да се появи с добри новини!
За многократните пелени- сестра ми си купи няколко чифта, но поради каква причина не знам, но май не ги ползваха много. Гледам племенника ми е с обикновени памперси.
Трябва да си изготвя списък с покупки за бебо, че сестра ми ще ми даде доста неща, някои от които чисто нови, неупотребявани и...още не знам от кое ще имам нужда. Доста от нещата на бебо ще са от братовчеда  Mr. Green

# 413
Здравейте мамита  Hug
аз няма с какво да се похваля освен че вече толкова силно ме рита моята буболечка ,че чак се вижда  по коремчето ми и мъжа ми е много щастлив  Mr. Green Започвам вече лека полека да си стягам багажа за България ,че то не остана още седмица и се разделяме с мъжа за доста време ама ще се справим в името на бебка  Heart Eyes

Boyanova.90, koalla,добре дошли  Hug

_Ninka,mirencetoblg,Diadra356,Шамс,rosita pencheva,честити ви госпожици   bouquet

-Petia-,аз също имам пъпки ,ама моите са много ситни и са по цялото лице(добре че поне не са зачервени) и аз съм станала много усилна ама какво да се прави ще ме търпи ММ  Mr. Green

Мая 191,и на мен са ми взимали кръв само 2 пъти ,по принцип аз знам че правят изследвания всеки месец на проблемните бременности(като моята с тази таласемия) а иначе на всяко тримесечие  Peace

mamma*sissi, добре дошла

Amelly,здравей липсваше ни  Hug

Лече-Буболече,дано да е била болката от този корен и вече да не те боли  Hug

Ох едвам ви изчетох ,уморих се  hahaha
Лек ден ви пожелавам ,ние с ММ излизаме на разходка малко  Heart Eyes

# 414
здравейте,ходих да си вземам болничен-уф,голяма жега.Докторката ми я нямаше но акушерката ми попълни болничния лист,мери кръвно,корем и килограми.....ииииии от 01.04 до днес съм качила 5 кг,и сега съм 55,което значи че от началото на бремеността съм + 8  Embarassed Rolling Eyes Shocked а видимо сякаш не съм наедряла....
незнам до септември какво ще ми се случи.
утре сутринта ще ходя за още някои изследвания и да видим бебето  Laughing

# 415
Ден добър, момичета!   bouquet

Ние бяхме на сутрешно-обедна разходка, сега ще отморим вкъщи два часа и пак Simple Smile

Сохо Дол, ние съхранихме клетки на Стела в Булген. Съхраняват ги тук в София, което на нас ни се видя голям плюс. Освен това ни направиха отстъпка, защото имат договор с Щерев, където раждахме, та ни беше съвсем удобно. Ето сайта, там си пише всичко. Гледам, че правят и дни на отворените врати. Като цяло бяха много мили и са коректни като администрация. За другото не мога да кажа - надявам се наистина добре да ги съхраняват двата вида клетки. В тази връзка, Йоана, не са само за лечение на един вид левкемия. Двата вида клетки се използват за различни болести. Пействам това, което пише в сайта на Булген за клетките от пъпна връв:

Групи заболявания при които се прилага трансплантация на стволови клетки от кръв от пъпна връв (плацентарната кръв):

Хронична левкоза;
    Миелодиспластичен синдром;
    Болести свързани с патология на стволовите клетки - апластична анемия, анемия на фанкони, пароксизмална нощна хемоглобинурия;
    Болести свързани с нарушения в пролиферацията на миелоидния растеж - -остра и идиопатична миелофиброза, полицитемия вера, есенциална тромбоцитемия;
    Лимфопролиферативни разстройства - Хочкинов лимфом и нехочкинов лимфом;
    Фагоцитарни дисфункции;
    Хистиоцитарна дисфункция;
    Наследствени нарушения на метаболизма;
    Наследствени аномалии на еритроцитите - бета таласемия, сърповидноклетъчна анемия;
    Наследствени разстройства на имунната система;
    Тромбастения на Гланцман;
    Макроглобулинемия на Валденщрьом;
    Други наследствени заболявания

Наистина мисля, че си заслужава да се съхраняват такива клетки независимо дали като дарение или за лично ползване. Винаги може да се помогне на някого, който е съвместим! Praynig
http://www.bulgen.com/

Аз да се оплача и същевременно да дозакопая количките Хаук  Laughing Вчера ми се прекърши рамата при влаченето на количката надолу по стълбите от асансьора към изхода. Една година и няма и месец изкара Малибу-то. Сега ще я мислим и ние какво да правим, на Стела и без това мислех една лятна да и вземем около 4-5 кила, че да не я вдигам лятото с корема, но и за новия беб ще трябва да се измисля нещо. Тъкмо се радвах, че няма да ми се налага да се занимавам, ама ей на - честитка! Ново бебе, нов късмет, нова количка.  hahaha

Ани, за съжаление нямам идея в тази сфера, дано се изясни въпроса.

Успешен ден на всички!

# 416
  • София
Ние запазихме стволови клетки в Cryo Save.  Препоръчаха ни ги приятели, мен ме спечели това, че са чуждестранна банка и са едни от първите.  Нещо нямам доверие на българските такива.  Неудобното е, че трябва лично да си носиш комплекта с теб, отивайки да раждаш, но не е чак такава болка за умиране.
Имайте предвид, че в Токуда например има такса за това лекар от съответната банка да присъства на раждането и да вземе материал.  Ако не се лъжа, беше 300 лв.  И не всяка болница работи с всяка банка.

И аз се замислям за многократните пелени, но не съм убедена в практичността им.  Не можах да разбера добре - на всяко пишкане ли се подменят?  newsm78  Защо се смята, че еднократните се подменят рядко и какъв е критерият за рядко/често?
Лулу, и аз размишлявах по въпросите, които си повдигнала, но ти си ги систематизирала много добре  Peace

# 417
Много мами не сте спали добре тази нощ. Хванало ви е пълнолунието. При мене пък точно обратното, наспах се 2 пъти повече. Чак не е за вярване, до 10:30 здрав сън. Това не е било поне от 3 месеца Grinning

# 418
 Здравейте мами! Времето е чудесно за разходки. Преди малко се прибрах, излизахме с приятелка и открихме страхотен магазин, от който си купих две туники за никакви пари. Днес имам рожден ден.
 Насочила съм се към еднократни пелени.
 Коткинчо, преди четях теми за колички и имаше много мами, които споделяха за този дефект при количиките Хаук.

# 419
Честит рожден ден, Веселото!! Да си жива и здрава!  newsm67
Изглежда съм го пропуснала този дефект като съм се информирала, но карай да върви... Пак свърши доста работа, а си остава столчето за кола, така че не сме съвсем за жалене Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт