Строеж - къде, как, колко? Тема за взаимопомощ 26

• 57 136
  • 748
  •   1
Отговори
# 90
  • Софето
Благодаря Ви момичета   bouquet. Успех в строителството и къщи изпълнени с много щастие пожелавам на всички. 
 Ljuboznatelna наистина много добре изглежда тази - западна туя "Смарагд", ще по обиколим да я видим, благодаря за съвета.
Асансьор нямаме, но има място, може да сложим един   Wink.
Никой ли няма с подово отопление?
На лични за място и снимки.

Аз съм с водно подово отопление. Какво те интересува?
Дали топли добре (мислим се дали да извадим връзки за радиатори или да останем само на подовото) и каква настилка може да се сложи, казаха ни че с паркет няма да може.

# 91
Благодаря Ви момичета   bouquet. Успех в строителството и къщи изпълнени с много щастие пожелавам на всички. 
 Ljuboznatelna наистина много добре изглежда тази - западна туя "Смарагд", ще по обиколим да я видим, благодаря за съвета.
Асансьор нямаме, но има място, може да сложим един   Wink.
Никой ли няма с подово отопление?

Аз съм с водно подово отопление. Какво те интересува?
Дали топли добре (мислим се дали да извадим връзки за радиатори или да останем само на подовото) и каква настилка може да се сложи, казаха ни че с паркет няма да може.

При добра изолация си топли идеално, супер комфортно и равномерно топло. А ламинат може, аз имам на два етажа ламинати, не е проблем. Предполагам, че някои естествени паркети също стават.
Подовото е нискотемпературно, радиаторите няма да ти вършат особена работа освен ако не са конвекторни.
А щом вече има подово сложено, значи трябва да е сметнато да стига, има ли ОВ проект?

# 92
Малена, честито и от мен!  Hug
          Къщата ви е свързана към централно парно отопление, нали? Може би, с оглед отопляемия обем в случая е предпочетено подово отопление /в смисъл - подовото е нискотемпературно, т.е. по-малки сметки за парно  newsm78/
          Аз лично не съм фенка на подово отопление. Ако се интересуваш, мога да кажа защо  Wink

# 93

Давай  Hug

Аз лично не съм фенка на подово отопление. Ако се интересуваш, мога да кажа защо  Wink

На мен ми е любопитно  Simple Smile; и аз съм се чудила за настилка над подово-предвид, че дървото не е добър топлопроводник, ест. паркет не е удачен Rolling Eyes(ламината не мога да го харесам да му се не види Crossing Arms) Скоро в заведение видях теракот, имитиращ много добре дюшеме (паркет) 
Thinking

# 94
  • Русе
Наистина има гранитогрес, имитиращ страхотно паркет, но цената им е сериозна. За тоалетната като слагахме такъв, направо ме изумиха цените. Добре, че ни трябваха 7-8 кв,ч е ги прежалихме. Не, че за паркет дадохме много малко пари, даже повече на квадрат, но все пак е паркет.
Иначе предполагам, че с подово е супер и много комфортно, но не мога да преценя.

И аз на лични за снимки Simple Smile.

# 95
И аз лични за снимки.  Hug

До колкото на мен ми обясниха, единствения минус на подовото е ефективността, че топлиш на съседа тавана.  Laughing Ако обаче е в къща като на Малена на 4 етажа, може и да не е така. Иначе съм била на гости с подово и е много приятно и уютно.

# 96
  • София
И ние сме с водно подово, все още неизпробвано, така че за ефективност не мога да коментирам,  но изведохме връзки за конвектори само заради охлаждането. Всъщност има конвектори, които могат да се монтират в пода или на тавана, така, че да не заемат място.
А за настилката, за съжаление - само камък, гранитогрес или плочи някакви. Паркетът изолира. Ламинатът бива, но не можах да се прежаля дотам.

До колкото на мен ми обясниха, единствения минус на подовото е ефективността, че топлиш на съседа тавана.  Laughing
Под подовото се полага изолация, така че това няма кака да стане, макар, че за къща би било по-скоро плюс Simple Smile

# 97
И аз на лични за снимки, може ли.    Simple Smile

# 98
Вчера моят мъж се е срещнал с един строител. Той му е казал цена от 300Е/кв.м за строеж, като той си намира работници за всичко, само ние трябва да си вадим всякаквите документи, че иначе било много сложно. Това било пазарна цена и можело да се намери както малко по-ниска, така и по-висока. Как е според вас това - скъпо ли е, не е ли?

# 99
  • Русе
Какво включва тази цена? Много е относително така.

# 100
Ако е само за груб строеж, е много според мен. По - добре е да договорите отделно грубия строеж, отделно довършителните, за да имате опция да смените фирмата след грубия строеж, ако не ви е харесала. Колко е квадратурата на къщата и има ли мазе, на колко етажа е, има ли лесен достъп до строежа, от много неща зависи. Така на квадрат, малко бакалски звучи. Хубаво е да се опишат количества и видове работи, които се включват в тази цена. Искайте подробна оферта. Ако нямате количествена сметка, поръчайте си (при вашия архитект, ако не познавате подходящо техническо лице)- ще ви струва 200-300лв, но ще имате база за сравнение на офертите, и ще знаете какво включва цената.

# 101
Това, което разбрах е, че се включва и ламинат, прозорци, врати. Все още нямаме проект, не знам него дали същият този човек ще го изработи и дали е в тази цена. Според него било по-добре къща на един етаж 120кв примерно, вместо 2 етажа по 70-80кв., тъй като стълбището много квадрати изяждало. Но пък от друга страна то като сложиш двойно повече основи и покрив и сигурно ще дойде пак същото. Все още само проучваме и разпитваме. Просто исках да се ориентирам в цената, която даде. Далече сме още много, не ми се мисли просто какво ни предстои.

# 102
Не вярвам той да ви избира настилките, дограмата и вратите, а фирмите от които ще ги поръчате, си ги и монтират, така че, това е излишно. Но, доколкото разбирам, още сте на етап "предпроектни проучвания"  Grinning, затова и цената е такава - малко от въздуха... Първо си направете проект, количествена сметка, и тогава вече - оферти от изпълнители. Що се отнася до етажност, квадратура, и конфигурация на къщата, като цена наистина е горе-долу еднакво, но пак зависи от големината на парцела, и е най-добре да го обсъдите с архитекта (зависи и вие какво предпочитате - и двата варианта си имат своите предимства и недостатъци). Та, според мен, по-скоро си търсете проектанти, а строители - след като има какво да им покажете. Успех!

# 103
  • Русе
Ние сме с къща на 1 етаж - 132кв. Категорично два етажа излизат по-евтино от 1, но пък ние винаги сме искали къща на 1 етаж, пък макар и по-скъпо. Но е и вярно, че стълбището отнема не малко място. Зависи и колко ви е голям парцела, дали ще ви остане достатъчно място.
За цената - аз не бих се съгласила на вариант цена + врати, дограма, ламинати, защото ще ти включат вероятно най-евтиното. Както калитко ти казва, направете си количествена сметка и така търсете оферти.
По принцип с фирма е по-скъпо, но ние така строихме, защото мъжът ми нямаше възможност да обикаля и да търси всичко и да урежда. А и както казва Аз за това време ще изкарам парите с това, което разбирам. Следяхме обаче процеса изкъсо много.
Мисля, че строежът ни струваше около 60000 лв, а се нанесохме с всичко без изолацията при цена около 650Е. Това включва абсолютно всичко - от цената на парцела, разрешителни, проекти, смяна на статут, строеж, инсталации, настилки, обзавеждане на баня, тоалетна, кухня - хол- трапезария. Като цяло гледахме да не пестим за важните неща, които трудно и рядко се подменят. Винаги можем да си купим нови мебели.
Не знам дали ти е било от ползва, но се надявам все пак да съм помогнала малко.
Писах повече, защото явно става въпрос за сравнително малка къща. За големите цените излизат малко по-различни.

# 104
Благодаря много за насоките! Много са ми ценни.

Meggysan, правилно си се ориентирала, наистина няма да е голяма къща. Парцелът ни е тесен и дълъг, по-напред бях пускала една-две снимки от него. Искаше ми се къщата да е на два етажа е горната му половина - горе спалните, долу всекидневните помещения. Нямаме кой знае какви възможности, а и все пак после ще трябва да се поддържа тази къща.
И ние поради същите причини като вас предпочитаме строителна фирма, защото просто нямаме физическата възможност да правим нещата сами.

kallitko, много ценни съвети, благодаря! Всичко ще предам на мъжа ми и ще обсъждаме отново.

Общи условия

Активация на акаунт