Строеж - къде, как, колко? Тема за взаимопомощ 26

• 55 933
  • 748
  •   1
Отговори
# 705
  • софия
Акси,благодаря ти,днес видях документите,старички са.
Ще ми се да се присъединя към вас но нещо за втори път ме спира.... Sad продавачи

Ще се присъединиш към нас, спокойно  Hug Даже вече всъщност си Simple Smile

отдели сега времето което ви е нужно да и намерите правилното, вашето си местенце! Ние сме си тук, къща  не се строи за един ден, така че няма къде да избягаме, а и вече построилите остават верни помощници и присъствие в темата.

Знам го това с продавачите, ние самите на 2-3 пъти бяхме пред превеждане на сумите и нещата се проваляха или вярвахме на съмненията си- продавачите разбира се бяха  в дъното на нещата!

Успех!  Peace

# 706
  • Варна
Здравей те момичета! Искам да попитам дали има някой от Варна който е подавал документи за ПУП и колко време му е коствал този ПУП ,че при нас много се закучи този ПУП .Благодаря

# 707
  • София
 Амели Hug
50/50 съм да правя ли предварителен договор за покупка.няма акт 14,дали ще могат да си изкарат акт-а за 1месец,аз не вярвам.
вик и ел проектите на кой етап са?

# 708
  • софия
Амели Hug
50/50 съм да правя ли предварителен договор за покупка.няма акт 14,дали ще могат да си изкарат акт-а за 1месец,аз не вярвам.
вик и ел проектите на кой етап са?
Поговори с някой "строителен надзор" за да може да те ориентират дали изобщо ти трябва този документ, ЩОМ ще правите реконструкции.

Да не се окаже че акта повече ще ви навреди отколкото да ви помогне. Не мога да говоря конкретно защото не зная какъв точно ви е случая.

Но мпога да ти кажа при нас какво се получи в общи линии.
Ако нямахме акт 15 щеше да ни е много много по-лесно!

Но това са тънкости във всяка професия които си ги нзае всеки в своето звено.

Вярно е, че аз на няколко пъти пропищях от надзора на "моята" фирма, но като цяло съм склонна да им дам висока оценка, защото разешиха неща, които си бяха меко казано "замотаващи" и ми обясниха това онова.

Консултирай се с някой, няма как да знаеш сама.А и нямаш време да започваш ново образование  Mr. Green

# 709
  • София
Утре сутринта точно това щях да направя.Няма да правя големи реконструкции,довършвам,оправям двора и естествено ще бутна две стени Laughingнямя да съм аз иначе

# 710
  • софия
Утре сутринта точно това щях да направя.Няма да правя големи реконструкции,довършвам,оправям двора и естествено ще бутна две стени Laughingнямя да съм аз иначе

Ей това бутане на две стени е мнооооого голяма заблуда!

Аз така "бутам" две стени за близо 80 000 лв  Crazy Просто защото се оказа че не мога просто така да ги бутна. Мислих си че колко му е - ще си затворя терасата и ще имам една стая в повече. Да ама не! Коснструктори, архитекти....

Идеята е, че заставаш пред въпроса  - може ли или не? Документацията  на къщата е повече от важна!

Груб строеж- ок, виждаш го - тухла, бетон...

ама основите!? колко е вкопано и т.н. ( спирам защото ще звуча смешно с моите непрофесионални изказвания) все важни неща.

И като го виждаш строежа то това гаранция ли е че всичко е според чертежите. Как ще го узакониш после.

Разбери защо го продават! Нищо чудно да са се оказали в ситуация в която ни напред ни назад от към документи. ( въпреки че няколко пъти чувах "спасителната" реплика : с пари всичко става. ми не не става. При нас не стана! Минахме си каналния ред и направих доста компромиси с идеите си, заради съобразяване с изисквания и закони ( така е и редно де))

При нас заради двете стени които исках да бутна  се оказаха такива промени. То в един момент човек си казва- абе като ще е така, дай и това, после айде като ще е гарга да е рошава.....

Минахме през цялата процедура като за нов строеж. До тук само за документация сме дали около 7000 лв.

# 711
Цитат
Груб строеж- ок, виждаш го - тухла, бетон...

ама основите!? колко е вкопано и т.н. ( спирам защото ще звуча смешно с моите непрофесионални изказвания) все важни неща.

Hug Амели, нали знаеш приказката - не питай старило, а питай патило! Изобщо не звучиш смешно.  Hug

# 712
  • София
Аз за това питам тука!  bouquet
Значи по добре без акт 14????
На ново почвам с документите,искам да знам дали с постройката ще е по трудно или от нищото.....

# 713
  • софия
Аз за това питам тука!  bouquet
Значи по добре без акт 14????
На ново почвам с документите,искам да знам дали с постройката ще е по трудно или от нищото.....

Не ,не казвам това! Казвам да се консултираш, защото има случаи и случаи!
Акт 14 ти дава сигурност че всичко е В правилата! От друга страна, ако ще правиш промени, и не е приет акт 14, има вероятност да минеш по-лека процедура, като не си вадиш разрешително за строеж, а направите "промени възникнали по време на строежа" и така да го озаконите заедно с предвидените от вас промени!

Ние от много искане на документи по близо до акт 16, се оказа че акт 15 ни затруднява и щеше да ни е по-лесно БЕЗ него!

Просто се консултирай!

ИНАЧЕ, аз като една от патещите си с това "налично" строителство в парцела не спирам да съветвам за изцяло НОВ проект, нова идея- тоест на чисто. Разбира се свързано е със средства, и наистина със налична къща е малко по-леко от към бюджет, но нервите и документацията са си същите.

пример:

където сме ние, най-евтиния парцел (около500 кв.м) е към 35-40 000 евро.
една нова къща (от нулата) за моите представи ( към 160 кв.м - а това значи малка) няма да ти е по-малко от 50 000 евро ( не луксозно изпълнение).
до тук- 90 000 евро.

От момичетата в темата вече съм наясно че това е детска и безотговорна сметка.Тоест парите ще са повече!

При нас:
разказвала съм и преди - къща слънце! ( ние и затова я купихме)
Но понеже и аз като теб- трябва да променя, иначе не съм аз, пък и действително някой неща просто не са добре измислени, та тръгнаха промените. Така нареченият ми ремонт, за който момичетатаме светнаха че си е чисто строителство, само дето моята психика не можеше да го приеме, ще ни струва минимум 80 000 лв. Плюс парите които платихме когато купихме парцела и къщата, уверявам те надминаваме мноооого примерната сметка за нов строеж!

Убеждавам се, че това, че имаш плочи и стени е най-малкия разход,който си спестяваш!

МНОГО е трудно да направиш това което си представяш според това което имаш и това което се позволява. Не/позволението може да произтича не само от конструкцията на къщата, а и от допустими норми според местоположението на имота.

Допустими нива на кота било- колко висока може да ви е къщата. Колко процента застрояване от парцела, се позволява според района.
За някой е 3 метра отстояние от съседите. За вилна зона обаче е 4 метра .И край не можеш да мръднеш. Например при нас, аз си представях че ей така от тук ще донастроя заради едни стълби. Еми не може! Може да си по-близо до съседите, но не може да е високо- тоест можеш да вкопаеш в земята за да имаш височина на помещението, която искаш, но от вън тя не трябва ( примерно) да е висока повече от 1,20 ( така е защото ватичката тук е да го обосновеш като барачка)

Трябват ти подписи от съседите- не посто подписи, ами нотариално заверени декларации! Ако хората са читави- нямаш проблеми!

Ел част, ВиК, Ови, вертикална планировка, все неща за които ти трябват проекти, ако ги нямате налични!

Затова колкото по-пълна документация ви представят , толкова по добре.

Надзорните фирми изглеждат като излишен лукс, но на мен определено ми е от полза, че си наех такава. ( не мога да преценя дали са добри, защото а единствените с коит си имам взимане даване и нямам база за сравнение)

tetka, и за теб прегръдка Simple Smile

Успешна седмица момичета!

При нас, както е видно и тази седмица няма багери Sad

Последна редакция: пн, 18 ное 2013, 09:40 от Амели

# 714
  • Някъде Там
Здравейте,
Може ли и аз да питам Simple Smile Колко време трябва да стяга плочата преди да продължат нагоре - чета 28 дни? Вие толкова ли чакахте Simple Smile

# 715
  • София
Говорих с моя човек от стр.надзор.Има срок до 26.11.2013 да се подават заавления за стари незавършени строежи.след тази дата стават незаконни,процедурата ще е сложна а аз ще съм дала пари за нещо което ще ми излезе двойно.
много ви благодаря,незаменими сте.
отивам да гледам един парцел стискайте палци,не се отказвам

# 716
  • София
Здравейте,
Може ли и аз да питам Simple Smile Колко време трябва да стяга плочата преди да продължат нагоре - чета 28 дни? Вие толкова ли чакахте Simple Smile
Толкова.
Ако не разреждате подпорите и не декофрирате, може след 3-4 дни да продължавате. Надзорника или техническия ще каже, дали бетона и добил твърдост и якост по изисквания.

# 717
Здрвейте  Wink

Цопвам се в темичката.
Нашето семейство е поставено пред дилемата дали да стегне старата къща, която е строена от прадядото на съпруга ми/на два етажа е с обща площ около 80кв, или да я съборим и да постройм нова на нейно място. Ако решим да я съборим и постройм нова, няма да искаме да е голяма.....най-много 100кв на един етаж. Но колкото и да смятаме и пресмятаме не можем да решим най-вече дали финансово ще се справим с направата на нова. Най-голямата сума, която можем д си позволим за всичко/строеж, обзавеждане, парно/като повечето неща ние ще си ги правим/ е 40 000лв......дали ще стигнат, като отделно сме приготвили и за двора 10 000лв за лятна кухня с барбекю, външна баня и евентуално басейн???? Не искаме нещо супер модерно, по скоро да е уютно ни е по-важно.... Rolling Eyes

# 718
  • софия
Киковица,

не се сърди, ама някоя нула ли пропусна в написана от теб сума, с която мислите да се справите!?

Понеже в началото и аз мислих, че ще е ОК с точно същата сума, най- приятелки ти казвам да преосмислите старта!

# 719
Киковица,

не се сърди, ама някоя нула ли пропусна в написана от теб сума, с която мислите да се справите!?

Понеже в началото и аз мислих, че ще е ОК с точно същата сума, най- приятелки ти казвам да преосмислите старта!

E, аре стига де...  Stop 400 000 за 1 етаж от 100 кв.м. ли каза? Или 100 000 за двора с басейна...  Crazy То да се изхвърлим, да се изхвърлим, ама да не си минем границите  Wink

Общи условия

Активация на акаунт