Математически турнири - 22

• 84 937
  • 740
  •   1
Отговори
# 615
Е... какво да се споменава, ние окуражаваме децата с браво, браво, но все пак... всеки, който се е заинтересовал знае как точно са разпределени медалите и получаването на сребърен или бронзов медал не е това, което звучи Simple Smile
Досега имаме информация за един златен медал, което е... крайно недостатъчно.
А тази дума Казахстан... мсиля, че е добре да я забраним за седмица след вчерашния мач Simple Smile

# 616
Е... какво да се споменава, ние окуражаваме децата с браво, браво, но все пак... всеки, който се е заинтересовал знае как точно са разпределени медалите и получаването на сребърен или бронзов медал не е това, което звучи Simple Smile
А тази дума Казахстан... мсиля, че е добре да я забраним за седмица след вчерашния мач Simple Smile
И тук ли бронзовите медали ги дават на всички, които не са получили медал с по-благороден оттенък? Имам спомен, че се коментираше нещо подобно за едно състезание в Китай.

Левскар?  Grinning

# 617
  • Sumen, Shumen, Bulgaria
Струва ми се ,че май-май не са много златните медали за България. Но общо е мнението, че задачите са доста нестандартни. Говори се за някакво генийче от Индонезия втори за трети клас, което е с максимален сбор точки в "малката" група

# 618
И тук ли бронзовите медали ги дават на всички, които не са получили медал с по-благороден оттенък? Имам спомен, че се коментираше нещо подобно за едно състезание в Китай.

Левскар?  Grinning

Без да имам необходимата информация, почти съм сигурен, че да - сребърните и бронзовите медали са... за повдигане на духа най-вероятно. Че то има ли международно състезание, в което да има 3 медала, вместо 30 или 300...

Левскар, да Simple Smile

На миналото състезание, което споменахме, BMO_2013 са раздадени 67 медала!@!
Доколкото виждам регламента, всяка страна може да е представена максимум от 6 състезателя.
Участвали са общо с гостите 16 страни. Ако се приеме, че всички са с пълни отбори, което силно ме съмнява би следвало да са участвали 96 състезателя.
От които 67 са получили медали.
И... това е Балканиада.
Аз се старая да не съм особено обективен в духа на всички и да излъчвам положителни емоции, но нека все пак да си даваме сметка за приблизителната стойност на успехите, които постигаме. Че като се почне с браво, браво се пооливаме понякога Simple Smile
В общи линии... въпрос на настройка и гледна точка. Аз за себе си като че ли съм приел да броя за медали от подобни състезания само златните.

Последна редакция: пт, 05 юли 2013, 11:43 от kodbg

# 619
Малко се изхвърляте Mr. Green Нещата са горе-долу така:
- около 7% златни медали
- около 14% сребърни
- около 21% бронзови
- около 28% грамота

С други думи някакво отличие получават 70% от децата.

ОБАЧЕ, нека някой стигне до там, след това нека реши задачите, и чак след това да критикува Twisted Evil.

По принцип сребърен медал е много добро постижение, заслужаващо само похвали. Златният медал е супер постижение, но за да бъде получен трябва и добра доза късмет (да се паднат "твоите" задачи, да имаш ден, да си в топ концентрация). Бронзът вече си е малка издънка. Да получиш грамота вече си е провал, а да не вземеш нищо е катастрофа.

Освен това нека не забравяме, че това си е вид спорт, а спортът зависи не само от индивидуалните качества на спортистите. Китайците правят селекция измежду много деца, имат зверска подготовка в лагери, имат щабове за подбор на задачи и какво ли не. Нашите деца решават материалите от минали турнири и толкоз. Та те предния ден завършиха училище бре, хора. И на главите им до последно висяха изпити за кандидатстване ( 7 клас) или за оценките, влизащи в  дипломата. Така че нека сме по-умерени в критиките.

Цитат
Аз за себе си като че ли съм приел да броя за медали от подобни състезания само златните.

Ще те питам какви ще ги говориш, ако детето ти се прибере със сребро Twisted Evil

# 620
Едва преди няколко дни си дадох сметка, че това е по-скоро математически фестивал, отколкото сериозна олимпиада. Децата дефилираха, забавляваха се няколко дни и между другото единия ден решаваха и задачи. Аз не знам кои са били всички деца представящи страната ни, но мисля, че доста от форумските деца не биха имали по-лоши резултати например от тези на казахстанците.

# 621
Малко се изхвърляте Mr. Green Нещата са горе-долу така:
- около 7% златни медали
- около 14% сребърни
- около 21% бронзови
- около 28% грамота

С други думи някакво отличие получават 70% от децата.

ОБАЧЕ, нека някой стигне до там, след това нека реши задачите, и чак след това да критикува Twisted Evil.

По принцип сребърен медал е много добро постижение, заслужаващо само похвали. Златният медал е супер постижение, но за да бъде получен трябва и добра доза късмет (да се паднат "твоите" задачи, да имаш ден, да си в топ концентрация). Бронзът вече си е малка издънка. Да получиш грамота вече си е провал, а да не вземеш нищо е катастрофа.

Освен това нека не забравяме, че това си е вид спорт, а спортът зависи не само от индивидуалните качества на спортистите. Китайците правят селекция измежду много деца, имат зверска подготовка в лагери, имат щабове за подбор на задачи и какво ли не. Нашите деца решават материалите от минали турнири и толкоз. Та те предния ден завършиха училище бре, хора. И на главите им до последно висяха изпити за кандидатстване ( 7 клас) или за оценките, влизащи в  дипломата. Така че нека сме по-умерени в критиките.

Цитат
Аз за себе си като че ли съм приел да броя за медали от подобни състезания само златните.

Ще те питам какви ще ги говориш, ако детето ти се прибере със сребро Twisted Evil

Затова съм казал като че ли Simple Smile
То моето дете горкичкото... не сме го правили, когато трябва и с актуалните регламенти няма големи шансове за международни изяви в ранните години. Роден е през юни...

А за медалите, предполагам, че бъркам, но къде бъркам в сметките за BMO 2013?
Пише отбори от по 6 деца макс, участват 16 страни, раздадени са 67 медала.
Това са 70% са наградени с медали, а не 70% ненаградени...

kodbg, изобщо не му пречи на детето ти рождената дата - може и в 5-ти, и в 6-ти клас да отиде стига да пребори конкуренцията и да влезе в отбора на СМГ. Миналата година в Тайван имаха 5-токласник в отбора!

Неособено ясно как класиран, може би моментен късмет. С подтискащ резултат от състезанието. И като факт, в 6-ти клас беше изместен и не успя да се представи на нивото на най-добрите...
Като цяло, участие на 5-класник в подобни състезания е изхвърляне.
6-ти клас, да, но е ясно, че най-подготвени са 7-мокласниците. И че ако си се преборил като 6-класник, то няма причини да не го направиш още по-добре ако си и в 7-ми клас, стига да си роден по-късно.  Поне за мен, логиката с физическа възраст, закована по средата на календарна година е силно неправилна.

Последна редакция: пт, 05 юли 2013, 12:48 от kodbg

# 622
някой знае ли колко е бил минималния брой точки за бронз

# 623
  • София
kodbg, изобщо не му пречи на детето ти рождената дата - може и в 5-ти, и в 6-ти клас да отиде стига да пребори конкуренцията и да влезе в отбора на СМГ. Миналата година в Тайван имаха 5-токласник в отбора!

# 624
А за медалите, предполагам, че бъркам, но къде бъркам в сметките за BMO 2013?
Пише отбори от по 6 деца макс, участват 16 страни, раздадени са 67 медала.
Това са 70% са наградени с медали, а не 70% ненаградени...

Нали и аз това казах - около 70% получават някаква награда. Но доброто постижение е злато или сребро. Да се казва обаче, че само златните медали имат стойност е изхвърляне.
Има и друго - форматът на BIMC е доста различен от формата на балканиадите и олимпиадите. BIMC  е сметкаджийско състезание - много задачи като тест, като резултатът се получава със сериозни сметки за кратко време. Респективно много от грешните отговори обикновено се правят заради сметките, а не от незнание. Балканиадите и олимпиадите обаче са с описателни задачи и там се оценява решението. Вижте какво е казал и онзи тип от Казахстан:

Цитат
У всех ребят есть много задач которые они решили, но ошибка в ответе. Ответ, к примеру, 4012, а они ответили один 4013, другой 4011, еще один 4014  и так далее. В этом особенность именно этой олимпиады. Если бы читалось решение, то они все набрали бы нужные баллы.

Има и още - Китай готви едни деца за сметкаджийските състезания и други деца за описателните.  И ги готвят дълго и методично. Нашите деца се явяват и на двете с много по-малка подготовка. Нещо като състезание между аматьори и професионалисти се получава.

# 625
Едва преди няколко дни си дадох сметка, че това е по-скоро математически фестивал, отколкото сериозна олимпиада. Децата дефилираха, забавляваха се няколко дни и между другото единия ден решаваха и задачи. Аз не знам кои са били всички деца представящи страната ни, но мисля, че доста от форумските деца не биха имали по-лоши резултати например от тези на казахстанците.

Няма проблем да свалиш задачите и да тестваш децата, които се намират около теб.
А иначе няма как да не е като фестивал, защото един ден се избират задачи и се превеждат, после има състезание, после се проверяват, сравняват, решава се за какви точки какви медали да се дават. Това отнема време и децата трябва да правят нещо.

# 626

Няма проблем да свалиш задачите и да тестваш децата, които се намират около теб.
А иначе няма как да не е като фестивал, защото един ден се избират задачи и се превеждат, после има състезание, после се проверяват, сравняват, решава се за какви точки какви медали да се дават. Това отнема време и децата трябва да правят нещо.
Аз не казвам ,че е лошо , а  че си  го представях по друг начин, което никого не задължава да е на моето мнение

# 627
На Международната олимпиада (МОМ), която без съмнение е най-престижния турнир, разпределението на медалите е подобно. Ето го за 2012: http://www.imo-official.org/year_individual_r.aspx?year=2012

Но дори и бронзов медал от МОМ "отваря вратите" и "дава" стипендия в добър университет.

# 628
На Международната олимпиада (МОМ), която без съмнение е най-престижния турнир, разпределението на медалите е подобно. Ето го за 2012: http://www.imo-official.org/year_individual_r.aspx?year=2012

Но дори и бронзов медал от МОМ "отваря вратите" и "дава" стипендия в добър университет.

Точно така. Но МОМ е за големите (10 - 12 клас). А за по-малките няма по престижно световно състезание от тези, за които си говорим. И конкуренцията не е по-малка. та браво на децата, какъвто и медал да са взели. Жалко, че не знаем дали и какви медали има.

# 629

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=2124314

Последна редакция: сб, 06 юли 2013, 12:46 от One of you

Общи условия

Активация на акаунт