Математически турнири - 22

• 84 978
  • 740
  •   1
Отговори
# 180
Благодаря, Laluni! Не ми е и хрумвало там да попитам.

# 181
Къде ще бъдат публикувани задачите и отговорите на Европейското кенгуру?

И на мен ми е интересно, за 5 клас по-точно. Не минаха ли вече 20 дни от провеждането?

# 182
Къде ще бъдат публикувани задачите и отговорите на Европейското кенгуру?

И на мен ми е интересно, за 5 клас по-точно. Не минаха ли вече 20 дни от провеждането?
Европейско кенгуру областен кръг 2013 - задачи и отговори

# 183
Дидева, благодаря много!  Hug

# 184
  • до реката
Със сигурност не са всички деца в тези списъци. В трети клас например има само едно дете от Русе с 85 точки, а имаше и със 120 едно момиченце.
Ето линк иначе. http://www.math.bas.bg/smb/kenguru/2013/kengouru_2013.htm

Със сигурност и от4 клас липсват децата от Русе.

# 185
  • София
Я малко помощ със задачка?

Имаме сумата на факториалите от 1! до 100!
Като от получената сума извадим един от факториалите ще получим квадрат на цяло число.
Кой от факториалите трябва да извадим...

...

Но първо, това е единствена възможност, но не доказва, че има точен квадрат, второ...

А къде пише, че трябва да се докаже, че има точен квадрат? Тове си е по условие: "Като от получената сума извадим един от факториелите ще получим квадрат на цяло число"

Така че, въпросът е да се намери при изваждането на кой факториел това би могло да се случи и да се докаже, че при другите това няма как да стане. Останалото си е по default.

Последна редакция: ср, 24 апр 2013, 10:29 от Elfi

# 186
Но първо, това е единствена възможност, но не доказва, че има точен квадрат, второ... без ексел... не мога да намеря втората цифра.
По-елегантна втора част на решението?
По първата част съм съгласна с Elfi. В условието се пита кой факториел трябва да извадим, за да се получи точен квадрат. След като изваждането на 4! дава единствената  възможност полученото да е точен квадрат, значи това е верният отговор.
По отношение на втората цифра, може и без Exel, но пак е повечко смятане.
От 10! включително числата ще завършват на две или повече нули. Значи втората цифра във сумата ще се определи от предходните факториели.
1!=1
2!=2
3!=6
4!=24
5!=120
Оттук нататък те интересуват само последните две цифри.
6!=120.6= _20
7!=_20.7=_40
8!=_40.8=_20
9!=_20.9=_80
Събираш полученото, като те интересуват само последните две цифри на сбора: 1+2+6+24+120+_20+_40+_20+_80=_13

# 187
  • София
Като за петокласник задачата е доста сложна.
Нямам представа дали в СМГ петокласниците са запознати с понятие като факториел /което само по себе си не е сложно/ и съответни задачи. Реших да я дам на младежа да се опита да я реши, но не се получи - отряза ме набързо като кисела краставичка с думите: "Много е сложно за моя мозък" Mr. Green
По-натам, като е по-настроен да решава нестандартни задачи, може пак да го пробвам.

Последна редакция: ср, 24 апр 2013, 12:24 от Elfi

# 188
Но първо, това е единствена възможност, но не доказва, че има точен квадрат, второ... без ексел... не мога да намеря втората цифра.
По-елегантна втора част на решението?
По първата част съм съгласна с Elfi. В условието се пита кой факториел трябва да извадим, за да се получи точен квадрат. След като изваждането на 4! дава единствената  възможност полученото да е точен квадрат, значи това е верният отговор.
По отношение на втората цифра, може и без Exel, но пак е повечко смятане.
От 10! включително числата ще завършват на две или повече нули. Значи втората цифра във сумата ще се определи от предходните факториели.
1!=1
2!=2
3!=6
4!=24
5!=120
Оттук нататък те интересуват само последните две цифри.
6!=120.6= _20
7!=_20.7=_40
8!=_40.8=_20
9!=_20.9=_80
Събираш полученото, като те интересуват само последните две цифри на сбора: 1+2+6+24+120+_20+_40+_20+_80=_13

Намирането на сбора до 9! решава проблема с втората цифра и изключването на 2! посредством нея на база факта, че всички от 10! нагоре завършват на минимум две нули и не променят последните две цифри, но според мен не е удачен вариант.
Нека изхождаме от формата - 10 задачи с подобна трудност за 60 минути.
Смятането на сбора 1! + ..+ 9! може да изглежда неангажиращо тук, във форума, но когато си под пара и имаш 6 минути да се сетиш какво да правиш и да го сметнеш... опитвам се да намеря по-лесен начин Simple Smile
Но.. май няма.
Тоест, всъщност има - на Дидева варианта, с намирането само на последни цифри, а не на точната стойност ми изглежда достатъчно бърз и удобен.

Като за петокласник задачата е доста сложна.

На мен ми е сложна, въпреки, че не съм петокласник... Да не се пресилваме - задачата просто си е сложна. Предполагам, че 90% от учениците, независимо в кой клас са не биха я решили.
Да не кажа над 90%, защото сигурно 30% от учениците се затрудняват със сметка колко е 6х7 Simple Smile

Последна редакция: ср, 24 апр 2013, 12:12 от kodbg

# 189
Аз залагам, че условието е сбъркано и задачата всъщност е тази на Ант12.

# 190
Аз залагам, че условието е сбъркано и задачата всъщност е тази на Ант12.

Възможно е. А е възможно да е имало и разлики между различните контролни в различните групи. Теоретично, задачата е решима и в двете разновидности.
То няма и значение, просто се изнервих, че дълго време зацепих на нея, изветрявам вече Simple Smile

А всъщност - какво е решението ако е с произведение, че вече я намразих тази задача и не ми се мисли Simple Smile

# 191
В 6-ти клас със сигурност е била с умножение. Снощи няколко пъти питах сина ми.

# 192
...
А всъщност - какво е решението ако е с произведение, че вече я намразих тази задача и не ми се мисли Simple Smile

97!  newsm78
/т.е. факториела на най-голямото просто число, по-малко от 100/

Мисля, че 97 няма как да се срещне втори път в произведението, че да образува квадрат /щото е просто/

Изобщо не се наемам да доказвам дали така се получава точен квадрат, както и да решавам в общия случай, а не при 100 /може би ще върви индукция ... /

# 193
Мисля, че 97 няма как да се срещне втори път в произведението, че да образува квадрат /щото е просто/
97 участва като множител във всички следващи факториели, значи по мои сметки се среща 4 пъти като множител в цялото произведение.

# 194
97 участва като множител във всички следващи факториели, значи по мои сметки се среща 4 пъти като множител в цялото произведение.

Пфу! И аз изветрявам ...  Laughing
Дидева   bouquet

Общи условия

Активация на акаунт