Халит Ергенч и новата продукция "Великолепният Век"( Muhteşem Yüzyıl) тема 72

• 71 319
  • 742
  •   1
Отговори
# 495
  • Пловдив
И МАЛКО ЗА КОРКУТ ЗА КОИТО РАЗКАЗВА СУЛТАНА СРАВНЯВАИКИ ГО С ШЕХЗАДЕ МУСТАФА В 97 СЕРИЯ
ஜ══════════๑Ƹ̴Ӂ̴Ʒ๑══════════ஜ
Шехзаде Коркут е роден  в Амася в 1467 год, Тои е брат на Селим Явуз, т.е. чичо на  Султан Сюлейман. Тои получил отлично възпитание във  двореца на  Султан Мехмет Фатих в Истанбул. Говорил много езици .
Когато дядо му  Султан Мехмет Фатих умира (1481), тои заменя баща си на поста докато пристигне,. След това е назначен за  управител на Маниса(1491). В 1502 год бил преместен в санджак Теке ( днешна Анталия).
Когато дошло време за наследяване на престола,тои отново поискал , да го назначат за  управител на  Маниса. Но баща му  Султан Баязид и Великия Везир Хадим Али паша повече поддържали  Шехзаде Ахмед. В 1509 год Шехзаде Коркут заминава за   Египет, за да може след това да се отправи за  Хадж( за поклонение). Това че  че мамелюкския султан Кансу Гаври посрещнал Шехзаде Коркут по  великолепен начин ядосало  Султана. Но след това на  Коркут му било простено и  се върнал в Анталия през  1511 год. На връщане кораба на  Коркут се опитали да нападнат рицари-хоспиталиери, но нападението било безуспешно .
Знаеики за  действията на  брат си  Селим против баща им ,тои  таино идвал в Маниса и Истанбул. Коркут не получил исканата  поддръжка   от еничарите и разбрал , че Селим ще стане Падишах. Коркут бил назначен за  управител на  Маниса. Селим,за да  провери брат си , заповядал на няколко държавни мъже  да му изпратят писмо с предложение да стане  султан. Разбрал за положителния отговор на  Коркут, Селим заповядал да обкръжат  Маниса. В 1513 год Коркут бил хванат  около Бергама. Тои умира  по пътя към  Бурса,удушен по заповед на  Султан Селим и бил пограбан  в Бурса.
Селим Явуз много съжалявал за своята постъпка. Известно е че тои бил много  храбър и дързък човек, но същевременно и много ранима и чувствителна натура. Веднъж идваики на гроба на  своя  брат Коркут, които му се  наложило да екзекутира заради държавата, тои горчиво се разплакал с  думите: "Братко! Ах ако можеше ти да  не постъпваш така, както  постъпи, и ако аз не бях принуден да направя това което направих!". Селим отишъл при човек на име  Пиял, предан служител на  Коркут и му казал: "Ти си  му  бил много предан служител. Прощавам ти за твоята  преданност. Ще ти дам длъжност каквато поискаш. Бъди ми везир, ако искаш !". Пиял отговорил :"Благодаря , Господарю. Но сега ще се занимавам само с едно нещо  -  да охранявам гроба на  Шехзаде Коркут".
Шехзаде Коркут бил отлично обучен както на  религиозни науки , така  и  на светски, Тои бил  автор на  много  книги,  както  на османски, така и на арабском, и  персииски . Но още по-големи успехи имал  в делата свързани с  морския  флот  на османците.По  време на своето губернаторство в Анталия, установил дружески отношения с братята  Оруч и Хъзър Барбароса. Коркут дал на  Барбароса за построяването на голям  флот дървен материал от горите на  Анталия, и Барбароса с тези  кораби излязъл в Средиземно море. Дървения материал за направата на Суецкия канал, железните пътища, построяването на  кораби   по времето  на селджуците във корабостроителниците на  Анталия и Алания и домовете са били от тези гори
ஜ══════════๑Ƹ̴Ӂ̴Ʒ๑══════════ஜ

# 496
Линковете за достъп до файла ще бъдат активни до : Събота 18.05.13.
Файл : Muhtesem Yuzyil S03 E97 BG sub.avi

Линк за сваляне  : http://dox.bg/files/dw?a=2bf1036f21

# 497

Ани, Даpки - благодаpя за великденските подаpъчета! Hug

# 498
Пренебрежителното отношение на султана към Мустафа,както при посрещането,така и по време на лова,особено пръстена който предаде на Мехмет,постигна целта си,която Сюлейман явно искаше,
нарани Мустафа повече, отколкото острите думи ,които му каза,когато дойде да се извини.

.

# 499
По исторически данни Хатидже султан умира през 1538, т.е 2 год след смъртта на съпруга си Ибрахим паша. Много ми е интересно как ще го интерпретират във сериала... Rolling Eyes

# 500
http://ebox.nbu.bg/hometext12/view_lesson.php?id=16
Извинявам се, ако вече е пускано Simple Smile. Не го прочетох цялото, може би ще ви е интересно.
Хич не се извинявай и да е пускано все някой не го е прочел ...,така че споко ! Hug
Мерси Тренди Hug

# 501
Пренебрежителното отношение на султана към Мустафа,както при посрещането,така и по време на лова,особено пръстена който предаде на Мехмет,постигна целта си,която Сюлейман явно искаше,
нарани Мустафа повече, отколкото острите думи ,които му каза,когато дойде да се извини.

.
Наде,точно този момент ми остави най-горчивия привкус в серията! Да, султана наказа и нарани Мустафа,но всичко това се случи за сметка на Мехмет! Дори и да не иска султана настрои децата си (или поне едното) срещу другото. Мехмет е представен толкова чист, наивен и добродушен,че независимо от най-високия интелектуален капацитет,който е имал от всички деца на султана, аз смятам,че едва ли би се справил като султан!Неговата доброта е нямало как да остане ненаказана!
 Колкото до Шах зъбан ,тя само за 2-3 серии сътвори толкова гняс,колкото Хю не направи за толкова години! И то без да е заплашен нейния или живота на децата й! А само заради една болна амбиция и неначешана............(къде тук са антиХюремките,да питам аз как биха я оправдали)!?  Дори собствените си брат и сестра използва за  постигане на собствените си интереси!
Приятно впечатление ми направи Хюсрев паша.Независимо,че Лютви преди време го представи като човек,който каквото хване в ръцете си го троши, той ми изглежда умен и разумен! Надявам се скоро да се почувства в свои води в Дивана и да вземе ДРУГО решение относно обектите,които ще удостоява с подкрепата си!
Бали бея (вече ще му разплитам плетката май #Cussing out)още миналата серия изяде главата на Михи(като говори с Хю), така че и тази "удряната с лопатата" не може да го оправдае Mr. Green
Доскоро пустосвахме,че Рустем се жени за дете,защото е много по-голям от Михи,но в действителност Бали бея е бил на възрастта на султана #Crazy ,така че...

# 502

.
Наде,точно този момент ми остави най-горчивия привкус в серията! Да, султана наказа и нарани Мустафа,но всичко това се случи за сметка на Мехмет! Дори и да не иска султана настрои децата си (или поне едното) срещу другото. Мехмет е представен толкова чист, наивен и добродушен,че независимо от най-високия интелектуален капацитет,който е имал от всички деца на султана, аз смятам,че едва ли би се справил като султан!Неговата доброта е нямало как да остане ненаказана!
 Колкото до Шах зъбан ,тя само за 2-3 серии сътвори толкова гняс,колкото Хю не направи за толкова години! И то без да е заплашен нейния или живота на децата й! А само заради една болна амбиция и неначешана............(къде тук са антиХюремките,да питам аз как биха я оправдали)!?  Дори собствените си брат и сестра използва за  постигане на собствените си интереси!
Приятно впечатление ми направи Хюсрев паша.Независимо,че Лютви преди време го представи като човек,който каквото хване в ръцете си го троши, той ми изглежда умен и разумен! Надявам се скоро да се почувства в свои води в Дивана и да вземе ДРУГО решение относно обектите,които ще удостоява с подкрепата си!
Бали бея (вече ще му разплитам плетката май #Cussing out)още миналата серия изяде главата на Михи(като говори с Хю), така че и тази "удряната с лопатата" не може да го оправдае Mr. Green
Доскоро пустосвахме,че Рустем се жени за дете,защото е много по-голям от Михи,но в действителност Бали бея е бил на възрастта на султана #Crazy ,така че...
vvi съгласна съм с това, което си написала

# 503
Христос Воскресе! Бъдете здрави и благословени! Hug Hug Hug

# 504

ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ!

Two Hearts Two Hearts Two Hearts Two Hearts Two Hearts

# 505
Христос воскресе!
...Да споделя, че новата любовна история на Бали Бея хич не ме грабна. От къде я спуснаха, от къде я претупаха - както и да е Simple Smile Фаворити на сърдечни емоции са ми Ибрахим - Хатидже и Бали Бей - Армин - много истински емоции имаше ..

# 506
  • Пловдив
ВОИСТИНА ВОСКРЕСЕ
Здраве .Любов и Благополучие на всички ни Simple Smile
VVI много си права за всичко Жалко за това хубаво дете Мехмет- него поне го дават добър и чистосърдечен винаги  .Мустафа  не ми е симпатичен още от малък може би заради това че се опитваше да командери още докато ходеше прав под масата.За Михримах ше кажа "обичаш не обичаш наи накрая отиваш там където тебе те обичат"време и е да си седне на дупето хиенката:)) Джихангирчо е ангелче.....Интересно как се завърта съдбата че от петимата братя непокорния ,кроткия.куражлията,умния и амбициозния наи- накрая остава да царува наи- неподходящия( по мое мнение)....Но и това на Хюрем не е живот ексик ти и сарая и богатствата и положението дето ще му плащаш такава цена.....

# 507

Честит Великден,дами! Пожелавам  ви
много здраве, отлично настроение и усмивки.Весел празник!

.

# 508
  • на кой му пука, майна
Христос Воскресе ! Честит Великден !

# 509
Честито Възкресение Христово!Светлина и хармония в душите!

Скрит текст:
Великден

Пролетта дойде отново
и донесе на света,
Възкресение христово,
слънце, птички и цветя.
Бият радостно камбани
в градове и във села,
отекват разлюляни
над гори, нивя, пиля.
И зове ни тази песен
да си подадем ръце,