Отговори
# 90
  • София
има квартали, в които училищата се водят "елитни" и там кандидатстват деца от всички краища на София, т.е. училището може да е точно до твоя дом, но ти да не влезеш в него, за сметка на това да те приемат в училище, което е 5 квартала от дома ти и детето ти до 7-ми клас, че и по-нататък да пътува с градския транпорт например, за да отиде на училище.
В същото време в училището до теб да влезнат деца, които са от другия край на София само защото се води елитно - не виждам логиката тук, но всеки си има мнение, изчела съм достатъчно как всяко дете има право на образование в елитно училище и само местоживеенето не трябва да му го отнема. Не съм съгласна, естествено, защото особено от 1 до 4 клас важен е преподавателя, а не училището. От друга страна елитните училища си имат и плюсове, като по-добра организация и естествено - по-читави кадри в занималнята, защото каквото и да си говорим, организацията на занималните също далеч не е за пренебрегване.

Т.е. идеята ми е, че най-вероятно има училища за всички деца, обаче съществува шанс част от децата, кандидатствали за кварталното училище, обаче явяващо се елитно в очите на някои майки, да се наложи да ходят на училище в Бусманци например.

Идеи, идеи................Как е в другите държави? Не допускам, че може да има такава организация, меко казано.  Simple Smile

# 91
  • София
О, ние бяхме подали за каката само в 2 у-ща (най-близките), като до третото желано изобщо не стигнах (бях вече мн. бременна...). И след като се изтърсих няколко пъти на хълма м/у едното у-ще и нас (иначе е направо с/у блока, виждам го от балкона - всъщност построиха най-новия жилищен квартал на Сф "Южен парк", та леко ми го закриха  Laughing , ама вс. ден минавах покрай него, че беше до ДГ), нищо че са няколко десетки метра, с корем не е лесно, се отказах от него, въпреки че не планирам трета бременност. Та, дори и да не си няколко денонощия на палатка пред желаното школо, при всички положения си е улеснение подаването по електронен път, а не да препускаш като кон, пардон бременна кобила, из квартала  Peace

# 92
  • Beyond the Frontiers
Дзвер, така е. Но аз също не мисля, че трябва да се ограничава изборът по районен принцип. Да оставим настрана въпроса с елитното училище, ами ако от транспортна примерно гледна точка ми е по-удобно да е до работа. Примерно родител работи до 17,30 -18 -18,30. Как ще вземе детето навреме, ако е в другия край на града.....

Ясно е, че ще има недоволни, но пък когато всичко е оставено на шанса някак си ми е по-честно.

# 93
Да оставим настрана въпроса с елитното училище, ами ако от транспортна примерно гледна точка ми е по-удобно да е до работа.
Ясно е, че ще има недоволни, но пък когато всичко е оставено на шанса някак си ми е по-честно.

Аз по-напред бях подкрепила критерия за местоживеене, но  може да се формулира общ критерий или за местоживеене, или за месторабота - всеки да си прецени за себе си кое го устройва повече и да направи избор като точката е само една Peace
Иначе продължавам да си мисля че колкото по-малко са критериите, толкова по-справедливо ще бъде впредвид естеството на услугата. Така че в крайна сметка при мен се получава:

- Местоживеене на детето/месторабота на родителите в района на училището  
- Брат/сестра в същото училище    
- Жребий на всички, подали молби    
- Класиране по точки и жребий за граничните групи  
- Поредност на желанието при кандидатстване в повече от едно училище
- Деца със СОП

Последна редакция: ср, 24 апр 2013, 20:50 от ivi_81

# 94

Аз по-напред бях подкрепила критерия за местоживеене, но  може да се формулира общ критерий или за местоживеене, или за месторабота - всеки да си прецени за себе си кое го устройва повече и да направи избор като точката е само една Peace

Много добра идея  Peace

# 95
  • София

Много добра идея  Peace
И на мен много ми допадна..или едното или другото....не, да се печелят точки и от двета критерия...

# 96
  • София
И аз подкрепям такъв един критерий или местожителство, или месторабота, а не двете едновременно.

# 97
И аз подкрепям такъв един критерий или местожителство, или месторабота, а не двете едновременно.

Или още по-добре родител избира един единствен район за който получава допълнителна точка.

Предимството е, че се решава проблема със семействата, живеещи или работещи на границата на района и от гледна точка на близост и транспорт съседния район е по-удобен.

Това ще реши и въпроса, когато пък баба/дядо/роднина вземат вечер детето от работа, докато родителя мине и си го прибере (ако няма възможност да излиза, когато приключва училище) или случаите, в които дете със здравословен проблем се нуждае от човек на разположение наблизо.

Критериите, даващи предимство обаче трябва да са сметнати така, че да дават предимство в едно единствено училище на първо желание, за да се избегне спекулацията с многото точки, кандидатстването на няколко места с предимство пред останалите, които чинно чакат класиране след класиране, след класиране ще се запише ли това свръх нуждаещо се дете или не  Peace

# 98
  • София
Умишлено искам да пусна мнението си преди да съм прочела другите коментари, за да не се повлиявам от тях. За сега Simple Smile

На всички ни е ясно, че е необходимо е да има единна система за класиране по един цивилизован начин, но не смятам, че е редно тази система трябва да има единни критерии за всички училища. Училището за разлика от ДГ е образователна институция, а не забавачка. Разликите между отделните У са доста по-съществени и разнообразни по характер. Различните училища предлагат развитие на различни аспекти от образованието и респективно имат значителен принос в личностното развитие на детето. Да се приравнят всички деца по местожителство, месторабота, социални критерии и т.н. би било кощунство, нарушаващо конституционните права децата ни. Според мен критериите за кандидатстване и тяхната тежест трябва да бъдат определяни само и единствено от самото учебно заведение. Така всички деца ще имат равен шанс, а добрите училища, за които има много наплив ще могат да избират своите ученици.

Това за сега Mr. Green. Сега се връщам да ви чета и после пак ще пиша Peace

# 99
  • Beyond the Frontiers
Според мен критериите за кандидатстване и тяхната тежест трябва да бъдат определяни само и единствено от самото учебно заведение. Така всички деца ще имат равен шанс, а добрите училища, за които има много наплив ще могат да избират своите ученици.

Абсолютно не съм съгласна. Каква е гаранцията, че някое "елитно" училище, няма да въведе прием с предимство например на децата от съседните две улици? Какъв равен шанс има тогава?

Критериите, даващи предимство обаче трябва да са сметнати така, че да дават предимство в едно единствено училище на първо желание, за да се избегне спекулацията с многото точки.

Точно това е идеята ми - слага се само критерии за поредност на избора Peace

# 100
Според мен критериите за кандидатстване и тяхната тежест трябва да бъдат определяни само и единствено от самото учебно заведение. Така всички деца ще имат равен шанс, а добрите училища, за които има много наплив ще могат да избират своите ученици.

Абсолютно не съм съгласна. Каква е гаранцията, че някое "елитно" училище, няма да въведе прием с предимство например на децата от съседните две улици? Какъв равен шанс има тогава?

Също не съм съгласна  Peace Изхождам от различните критерии, действащи в момента за детските градини - част от детските градини са приели едни критерии по които дадено дете има предимство и съответно шанс за гранична група, в друга част, която е по-удобна примерно, не са.

Различните критерии създават и доста голямо объркване между родителите, а ако се оставят пък училищата да ги мислят кой знае на какви абсурди ще попаднем (това със съседните улици и на тазгодишната кампания го имаше от някои училища) ooooh!

Критериите би трябвало да са еднакви за всички (освен ако не се кандидатства с изпит).

# 101
Малина, ако ще се избира свободно район, то критерия се обезмисля - с първо желание, все едно и района си избрал и готово.

Колкото повече чета, толкова повече се убеждавам, че доволни от критериите нама да има, може би най-добре е точки за номер на желание, и после жребий - така всички деца ще имат равен шанс - както и следва да бъде - аз лично не бих могла да кажа на майка с деца с голяма разлика или с едно дете, че моето има повече право да ходи на училище от нейното. Както и не съм съгласна, че майките с повече деца е следвало да си правят сметката и да не ги раждат (грозно, но това е логичния извод от правенето на сметката).

Близнаците бонуса им да остане, че ако изтеглят едното дете, влиза и другото. Сираците, полусираците, децата на инвалиди, децата с ТЕЛК и СОП - с предимство и това е.

# 102
Малина, ако ще се избира свободно район, то критерия се обезмисля - с първо желание, все едно и района си избрал и готово.

Колкото повече чета, толкова повече се убеждавам, че доволни от критериите нама да има, може би най-добре е точки за номер на желание, и после жребий - така всички деца ще имат равен шанс - както и следва да бъде - аз лично не бих могла да кажа на майка с деца с голяма разлика или с едно дете, че моето има повече право да ходи на училище от нейното. Както и не съм съгласна, че майките с повече деца е следвало да си правят сметката и да не ги раждат (грозно, но това е логичния извод от правенето на сметката).

Близнаците бонуса им да остане, че ако изтеглят едното дете, влиза и другото. Сираците, полусираците, децата на инвалиди, децата с ТЕЛК и СОП - с предимство и това е.

Съгласна съм, че така би било най-справедливо. Притесняват ме само фалшивите телкове, а както доказаха живеещите от социални подаяния изкарването на ТЕЛК за здраво дете май не е толкова сложно  Crazy

# 103
Така всички деца ще имат равен шанс, а добрите училища, за които има много наплив ще могат да избират своите ученици.

Категорично не съм съгласна, че която и да е детска градина или училище трябва да имат право да си избират ученици. Това не са домати.

Не знам какво искате - сравнително високо базово ниво на образованието за всички деца или много високо ниво в няколко училища (които са си избрали учениците) и посредствена история във всички останали.

Като "елитните" посъберат мотивираните деца в своите паралелки, в останалите училища нивото пада драстично, защото децата се равняват едно с друго и не е все едно с каква стойност е шестицата. Истината лъсва при кандидатстването след 7-ми клас, което е доста далечна перспектива за повечето родители на деца в яслено-градинска възраст.

# 104
  • София
Съгласна съм с повечето критерии, които са изброени, но не мисля, че трябва да имат предимство деца със СОП. В крайна сметка изборът на по-близко или по-далечно училище по никакъв начин няма да им помогне или навреди.

Общи условия

Активация на акаунт