На екскурзия в Малта?

• 141 161
  • 845
  •   1
Отговори
# 30
  • София
Автобусите ги стопираш, а когато искаш да слезеш, натискаш копче "Стоп".

# 31
  • София
да ви чета, но и да питам. Не е ли скъпичко изхранването там..четох по напред, че салатка 10 евро, паста 7-10 евро...за тая скромна страна цените ми се виждат пресилени. Вие къде хапвахте и какви бяха цените?

# 32
  • София
Порциите на повечето места са огромни, върху пиците има поне 2 сантиметра плънка, лазанята е 3 пъти по-голяма, отколкото тука по пицариите. Направи ми впечатление, че за основно ястие се считат и бъргърите, само че ги сервират с огромни порции салата и пържени картофи, така че като количество си е наистина цяло ястие, пък и по същество това си е телешко кюфте с хлебче и много гарнитура. Относно цените, има и доста по-скъпи ястия, така че 7-10 евро си е направо евтино на техния фон, но на малтийците явно основният им поминък е да доят туристите и високите цени никак не ме учудват. Ако искате храната да ви излезе по-евтино, препоръчвам да отидете на почивка с All Inclusive, като предварително проучите хотелите - за някои съм чела, че храната им била отврат, за други има добри отзиви. В нашия хотел (Paradise Bay Resort Hotel) храната беше добра и разнообразна, ние имахме само закуска и вечеря, за да може необезпокоявани да обикаляме острова, а не да се налага да се прибираме за обяд. От наблюденията ми върху ресторантите, често националната им кухня (с не особено богат асортимент) е по-евтина, обаче не е особено добра в сравнение с италианската, на която там се набляга много повече.

# 33
  • София
със салата за 10 евро можеш да я преядеш...порциите са меко казано огромни...направо са като за двама

в повечето случаи има допълнение една или няколко гарнитури

Ние специално след закуската, която ни се полагаше в хотела, ядяхме по още веднъж на ден и вечер някой плод...то като се сетиш каква порция ще ти сервират и не ти се преяжда  hahaha

Аз за 15 евро си поръчах пилешка пържола с гъбен сос получих: 4 пържоли с големина на дланта ми (средна ми е ръката), доста гъбки, гарнитури - пърж.картофки, зелена салата, сирене със сушени домати.

Във Валета бяха по-скъпи, но ние седяхме на пъпа на центъра, а порциите пак бяха огромни..ММ имаше половин заек в спагетите  hahaha

Така че с две ръце подкрепям казаното от Jarrita!

А и още нещо...на повечето менюта не пише грамаж, но това да не ви притеснява, няма да ви сервират нюню порции както често се случва в БГ.

# 34
  • София
със салата за 10 евро можеш да я преядеш...порциите са меко казано огромни...направо са като за двама

Това, честно казано, не посмях да го кажа, въпреки че го мислех, защото не знам хората с какъв апетит и възможности са, а не исках да ги подвеждам. Но наистина с една порция спокойно могат да се наядат двама души.  Laughing

Все пак попаднахме и на ню-ню порции - в ресторанта на уличката, водеща към Цитаделата на Гозо. За там да знаете, в никакъв случай да не поръчвате местната пица - има буквално четири парченца сирене и пак толкова чери доматчета, разрязани на половинки, и нищо повече. И с обслужването не бяха добре, първо ги мързеше да вземат поръчката, после ги мързеше да я донесат, после се наложи пак да чакаме да дойде сервитьорката, защото забравила да поръча на готвача половината от поръчката, и хайде после още чакане за сметката. Най-лошото беше, че забрави да ни донесе водата, а жегата беше неимоверна.

# 35
  • София
ние принципно избягваме да се храним на централни и претъпкани места.
В Гозо специално хапнахме в едно градче по пътя за Ghj. Temples и бяхме повече от доволни. Месните спагети гозитани на ММ му харесаха, аз там бях на телешко бифтеченце от 500 грама Simple Smile

Но, да. Определено хората консумират различно количество храна. Ние първата вечер също бяхме притеснени леко как ще сме с храната, защото сме доста претенциозни, още повече с липсата на грамаж в менюто  Joy

# 36
Малтийците май хапват доста. Били сме на гости в семейство на българка и малтиец. Наядохме се само с ордьоврите - поне 6 вдса, вкл. кюфтенца. После сервираха лазаня, и помислих, че това е основното. Но не би - последва огромна свинска пържола  Mr. Green

# 37
Как стои въпроса с разплащането с карти в Малта? Навсякъде ли може или като в България, предимно в брой?

# 38
  • София
Не знам, бяхме си приготвили достатъчно пари в брой. Виждала съм тук-там по някой банкомат, и в хотела можеше да се плаща с карта, но понеже не ни се е налагало, не съм обърнала внимание как е на други места.

# 39
  • София
и ние бяхме с пари в брой, предпочитаме го като сме в чужбина...

# 40
  • София
Малко късничко виждам темата, но все пак да предупредя тези, на които им предстои пътуване до Малта - гледайте си сметките преди да платите, когато хапвате на вън, а пък и сметката в хотела. Първата вечер седнахме в много приятно ресторантче в St.Julians. Храната беше вкусна, обслужването ок. Донесоха ни сметката, платихме с кредитна карта, оставихме и бакшиш отделно. Не знам защо реших все пак да я прегледам по-обстойно и какво виждам - маркирана някакъв кейк. Извикахме сервитьорката казахме ѝ че не сме поръчвали кейк, показахме ѝ и чиниите на масата, защото още не бяха отсервирали. Тя само каза, че се е объркала и ни върна сумата за кейка.
В хотела (5*) - плащаме си нощувките, рецепционистката ни дава фактурата - гледаме някакви кафета. Питаме -"Какво е това?"
"Ами от лобито"- казва рецепционистката
"Ама ние не сме сядали в лобито, 3 дена бяхме на семинар?"
"А така ли, ок." и ги приспадна.
Отделно, след като се прибрахме, наши познати ни казаха, че са им надписали доста солидна сметка за мини бар в същия хотел, но за съжаление не са успели да докажат, че не са консумирали нищо.
Иначе малтийците ми се сториха любезни.
Котките наистина са в изобилие по улиците и пред къщите.
Бих препоръчала музея на рицарите, ако на някой му е интересно да гледа рицарски брони и бални зали (е, и не очаквайте нещо супер грандиозно, така както Ви го препоръчах, но е интересно), в центъра на Валета, срещу общината или до общината(не помня) - има и едни фонтани на площадчето отсреща (това за ориентир).
За да се стигне до където и да е, трябва да се отиде до Валета и от там да се хване автобус. Ние се шегувахме, че всички пътища водят до Валета  Laughing.
Много е красиво вечер от стените на Мдина - светлинките на цяла Малта се виждат (е почти Wink)
Май прочетох, че някой ще ходи през октомври - миналата година в края на октомври времето беше страхотно, слънчево и топло. Плажуваха само скандинавци в хотела  и то от рано сутринта, но иначе за разходки времето беше страхотно.

# 41
  • София
За да се стигне до където и да е, трябва да се отиде до Валета и от там да се хване автобус. Ние се шегувахме, че всички пътища водят до Валета  Laughing.

Това не е съвсем така, автобуси има до всяка точка на острова, без да се налага да се минава през Валета, трябва просто предварително да проучиш маршрутите, за да си планираш ефективно обиколката. Понякога не може съвсем без прекачвания, но ако си на другия край на острова, използването на Валета за точка на прекачване е загуба на време.
Автобусни маршрути - http://www.arriva.com.mt/routes-locality?l=1

Доколкото знам, може да се изтегли разписанието на автобусите за смартфон, това значително облегчава координацията.

# 42
  • София
така си е...ние обиколихме целия остров и само за една дестинация нямахме избор да не се прекачим през Валета.

Има и един друг момент обаче. Много от автобусите са с разписания на 1ч и понякога ти излиза по на оферерта да отидеш до Валета и там да имаш 4 опции и да се надяваш да не чакаш повече от 10минути следващия автобус.

Абе като цяло най-добре с кола, спестява доста време, но паркинга си е скъпо удоволствие.

# 43
  • София
Пък и малтийците карат малко като камикадзета, а ние както не сме свикнали с лявопосочното движение като при англичаните, си е доста опасно, поне според мене.

# 44
Ха, това с обратното движение не знаех, че го има и в Малта. Ще бъде голяма забава...

Общи условия

Активация на акаунт