ХИПЕРИНСУЛИНЕМИЯ - да я победим заедно! Тема №10

• 58 622
  • 751
  •   1
Отговори
# 630
Ами не консумирам 3 неща - захар, брашно и плодове ( последното често го нарушавам). Ям месо, млечни и тн продукти, ориз, картофи, боб, леща - всички такива, зеленчуци, ядки и шоколад със стевия Mr. Green
Всъщност бях 35 кг над нормата, техническа грешка имам в постинга по долу, не че разликата е голяма ooooh!
резултатати от огтт са:
захар - 5 преди и 5 след обременяване
инсулин - 18 преди и 48 след обременяване

# 631
Не знам защо хората си мислят, че плодовете са враг за ИР като захарта. А не е така.

# 632
mexicana___, права си, нещо грешен линк съм отворила явно. Сега видях, че е от групата на гестгените. Ами пий го, дано ти дойде от него.  Peace Но не очаквай да ти действа по-различно от Дуфастона.  newsm78  Иначе относно Каменов - той е много добър ендокринолог, но в твоя случай ти трябва аг-ендокринолог, тъй като проблемите ти са и от гинекологично естество. Такива са Тодорова, Коларов, Владимиров и други, които са в клиниките по репродуктивни проблеми.  Wink Това е моето мнение, а пък ти си прецени! Hug

# 633
Аз се замислям дали да не пробвам по 500 мг Глюкофаж вечерно време да приема и да видя дали ще имам предишните странични ефекти? Поне може малко да ми се увеличи отслабването, че бавничко става. newsm78 Ще рискувам.
Кой играе пичели, кой ни играе ни пичели  Laughing Sunglasses

# 634
Не знам защо хората си мислят, че плодовете са враг за ИР като захарта. А не е така.
Това не го разбрах.  Rolling Eyes
Какво означава, че си го мислят - човек не мисли, човек се информира, отива при лекар специалист, който му назначава нужното лечение и диета и той действа. Какъв е другия вариант?

# 635
Преди човек сляпо да се довери на каквото и да е, наистина е добре да се информира.
В книжките за диабетици наприемер се препоръчват подсладителите аспартам, цикламат и др.
В световната практика отдавна не е така.
Проф. Байкова например (диетелог), съветва диабетици да не ползват подсладители, тъй като в тялото си имаме рецептори, които дават обратна връзка единствено за захарта. Нямаме с какво да преработим аспартам, стевия, захарин  и пр. При вкарване на подсладители, твърди тя, количеството инсулин, което секретира панкреаса е дори по-голямо, организма се опитва да преработи подсладителя, но реално няма с какво. Излятият инсулин от своя страна стимулира апетита за въглехидрати още повече.

# 636
Преди човек сляпо да се довери на каквото и да е, наистина е добре да се информира.
В книжките за диабетици наприемер се препоръчват подсладителите аспартам, цикламат и др.
В световната практика отдавна не е така.
Проф. Байкова например (диетелог), съветва диабетици да не ползват подсладители, тъй като в тялото си имаме рецептори, които дават обратна връзка единствено за захарта. Нямаме с какво да преработим аспартам, стевия, захарин  и пр. При вкарване на подсладители, твърди тя, количеството инсулин, което секретира панкреаса е дори по-голямо, организма се опитва да преработи подсладителя, но реално няма с какво. Излятият инсулин от своя страна стимулира апетита за въглехидрати още повече.
Доктората ми обясни същото, когато обсъждахме подсладителите, като единственно за Стевия каза, че може да се консумира, основно за подслаждане на кафето сутрин.
Аз самата доста изчетох за подсладителите и действието им е такова, че по - добре да ползвам захар, отколкото подсладител. Tired

# 637
Това не го разбрах.  Rolling Eyes
Какво означава, че си го мислят - човек не мисли, човек се информира, отива при лекар специалист, който му назначава нужното лечение и диета и той действа. Какъв е другия вариант?
Точно обратното. Човек мисли и се информира за състоянието не само от лекар, но и от други източници или други лекари. Защото трима ендо досега различни неща са ми казвали. След като те не са на едно мнение как да им се доверя. Едно време лекарите твърдяха, че изведнъж маслото станало вредно и рекламираха "полезния" маргарин. И купища други примери за "всезнащите" лекари мога да дам, но няма смисъл. В ерата на интернета без инфо трудно може да останеш. А аз ако вярвах безрезервно на лекари да съм се гътнала досега.
Да се сравнява обикновената захар с тази в плодовете говори за неинформираност. Естествено има плодове, които трябва да се избягват като - банани, сушени плодове, грозде, мушмоли, круши сокове/в кутиите, който не е и сок за мен/ и т.н. /има в нета подробно/. Макар че аз като дойде есента си позволявам малко грозденце. Банани много не обичам. А круши обожавам, но гледам да ги огранича разбира се.
Разбира се не трябва да се прекалява.
Това което е довело до бума на диабета не са плодовете, а подсладители /фруктоза, аспартам и други/ и прекаляването с бяла захар.
Също така има огромна разлика м/у естествената фруктоза в плодовете и изкуствената. Да се твърди, че се пълнее от плодове е смешно. Ако беше това нямаше да сваля 15 кила за година, защото реално ограничих изключително много само сладките изделия, които са ми слабост Embarassed , а плодовете НЕ СЪМ
http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=1898694
http://www.medicine.bg/novini/nay-golemite-zabludi-za-diabeta

Просто е важно колко плодове да консумираме и как. Тоест не бива да ги ядем след хранене. Поне това е моето мнение. Фен съм на разделното хранене. Е не винаги успявам да се придържам към него  Rolling Eyes но пак си има ефект.
Ето още една статия за фрукозата, която обяснява разликата между естествената и изкуствената.
http://lubomirivanov.com/3094/
Пък аспартама просто няма какво да го коментирам. Grinning
Даже и стевията не ми вдъхва доверие. Изведнъж се пръкна това растение от някъде си newsm78

# 638
  • София
Здравейте на всички. Преди много време бях редовна в темата, но спрях да пиша покрай хилядите неща, които ми се случиха, от които моето прекрасно дете Simple Smile

Ще разкажа накратко за себе си. Всичко почна преди 4г, когато отидох за първи път на специалист за репродуктивни проблеми. Откриха ми СПКЯ и от там и лека(тогава) инсулинова резистентност.
Пих Сиофор, от който освен че ми ставаше много лошо, на всяко следващо изследване инсулиновата резистентност ставаше все по-голяма.
След това имах един период, в който спрях лекарствата и се чувствах много по-добре докато не реших да забременея, пак ги почнах, последва и стимулация и бременност, през която ми спряха Сиофора.
Само да вметна, че стимулацията и последните лекарства ми ги изписа д-р Владимиров.

Сега година и 4м след раждането, след като просто се оказа невъзможно да отслабна, каквото и да правя, реших пак да се изследвам и отново лош резултат (но аз си го и знаех).
-кр. захар на 0 и 60-мин - 5.95
-кр. захар на 120-та мин - 3.45
- инсулин на 0мин - 9.6
- инсулин на 60мин - 140.4
- инсулин на 120мин - 31.63
- Hama - 2.6

Следва да отида  при д-р Начев и да видим какво ще правим.
Изследвах и жлезата - в норма ми е всичко, ТХС е 1.16, но аз съм се изследвала много пъти преди да забременея и никога не съм имала проблем.

Много ме е страх да почна отново Сиофор, защото в месеците, в които съм го пила, така и не свикнах с него - постоянно ми се гадеше след ядене като пия хапчето, много често се е случвало да повръщам, направо от гадене и постоянно неразположение не исках и да ям. Този път съм се заредила с повече търпение и инат, защото ми остава още малко от майчинството и искам да се почувствам по-добре като отслабна. Поне малко да ми се размърдат килограмите....

# 639
Brayda а колко време го пи?
На мен страничните ефекти ми преминаха почти 4 месеца, след като започнах = наистина бяха тежки, на моменти бях на ръба да го спра, но сега няма и помен от тах, а продължавам със същата доза.

# 640
  • София
На няколко пъти не издържах по повече от 3м Sad

# 641
Да, доста е, явно на теб влияе по друг начин.

# 642
Аз глюкофажа не го издържах и седмица. Но не ми казаха за никаква схема и давах директно на 3000. После правих експерименти с по-малко, но пак проблем.
И след дълго време сега отново реших да експериментирам и започнах да взимам по 500 само вечер да не се товаря. Чувствам се издута, макар че другите ми казват, че не изглеждам издута. Трети ден и засега нямам болки в органите. Малко е 500, но мисля толкова да е, пък дано помогне. Ако пак се почне старата песен на нов глас спирам.
Интересното е, че повечето се оплакват от гадене и повръщане. При мен беше само тежест в корема и усещане за издутост, но не изтърпях и болките в бъбреци, жлъчка и черен дроб.

# 643
Имам въпрос към тези, които пият глюкофажа. Проблем ли е, че го пия 2 минути след ядене. Знам, че пише по време на ядене, ама всяка вечер забравям. Embarassed Не е нещо фатално нали?

# 644
  • София/Варна
Ако го пиш след ядене има риск за по-бурни странични реакции. Поне при мен беше така.

Общи условия

Активация на акаунт