Математици, тук се спрете, моля бързо помогнете и задачата решете!

• 59 233
  • 754
  •   1
Отговори
# 165
MAD65, много благодаря, това е отговора!

# 166
Най-лесно е с таблицата за умножение по 7 -  би трябвало да се знае наизуст Simple Smile

# 167
Представете като произведение от прости множители полинома/шести клас/:

x^3.y^2 - x^2.y^2 - x^2.y - x^3

Нещо не се справяме. Според мен може да има печатна грешка. newsm78

# 168
  • София
Представете като произведение от прости множители полинома/шести клас/:

x^3.y^2 - x^2.y^2 - x^2.y - x^3

Нещо не се справяме. Според мен може да има печатна грешка. newsm78
Има грешка, Фран Simple Smile

# 169
Благодаря, Гани!  bouquet

# 170
  • София
Не ми благодари, защото не е вярно. Ама петък вечер не е момент за математика:) Тук обаче, за да се разложи, се ползва формула за съкратено умножение, която се учи в 7 клас. Затова и аз се оплесках, като погледнах задачата. Нали детето ти е 6 клас?

(x^3y^2-x^3)-(x^2y^2+x^2y)=x^3(y^2-1)-x^2y(y+1)=x^3(y-1)(y+1)-x^2y(y+1)=

=x^2(y+1)[x(y-1)-y]=x^2(y+1)(xy-x-y)

Последна редакция: сб, 11 май 2013, 18:28 от ganis

# 171
Ха така! Това е отговорът. Пак благодаря.   bouquet

Иначе и аз те подведох без да искам.  Embarassed Девойката е в шести клас, но подкараха сборника за седми/учи в СМГ/.

Поуката за мен е, че в петък вечер не се пускат и не се решават задачи. Grinning

# 172
  • София
Фран, все забравям, че девойката е в СМГ Simple Smile

# 173
Те да не учат по материали за 7 клас?

# 174
  • София
СМГ винаги са с едни гърди напред:) Все пак е профил.

# 175
Те да не учат по материали за 7 клас?
Да, приключиха с шести клас преди известно време и започнаха задачи от седми, но то това е традиция в СМГ.
Сега като гледам решението, задачата ми се вижда лесна. Ама то винаги е така.

Гани, още един път се извинявам, че не споделих, че става въпрос за седми клас.
То и аз късно се усетих. Embarassed

# 176
  • София
Споко, Фран, вече ще знам:) И аз имах семегейка у дома, но от 8 клас:))) Сега си спомням, че в края на всеки клас взимаха неща от следващия.  Simple Smile

# 177
Я да видим дали ще ми се помогне тука.
Дъщеря ми не е малоумна, а и аз има право да преподавам мат, въпреки че не го правя. Въпреки общите ни усилия има 5 за първия срок. Мъчим се уж да сме отлични, но все не се получава и май не е само от нас. Да добавя, че е в 8-ми клас.
Та! Конкретния въпрос:
Имаха последно едно контролно, което трябваше да е на окръжност и ъгъл. Не бяха взели окръжност и триъгълник. В час... почти няма смисъл от това, което се прави. Решавахме доста от книгата за ученика, която купихме по препоръка на г-жата. Беше си подготвена според мен. Да ама не.
Контролното е с 12 задачи, като 9 от тях са с отговори а,б,в, а 4 от тях са с неизвестен отговор. Но всичките 12 отговора трябва да се попълнят в бланка като на изпит за шофьорска книжка Simple Smile. Проверяват се само отговорите.
И всичко това е за 35 мин., защото 5 мин. се раздава и обяснява. Ето я само първата страница на контролното:
http://handhobby.com/wp-content/uploads/2013/05/t.jpg
Оглеждайки в интернет сборници попаднах на подобно изписване на номер на задачите: http://www.book.store.bg/cgi-bin/pp-page.cgi?p=larger_image& … amp;imageid=20399
Ето този сборник:
http://www.book.store.bg/cgi-bin/pp-page.cgi?p=larger_image& … 74&template=2
Има ли го някой и има ли въпросните задачи там? Или просто да знаете откъде са тези задачи? Искам да разбера дали им е дала контролно за ниво ЗИП, а не ЗП както би трябвало да бъде, при положение че не в математическа паралелка. Виждате ли нещо нередно в това контролно или повредата(преценката) е само в моя телевизор?
Благодаря много, дори и само ако ме прочетете.

Последна редакция: пн, 13 май 2013, 11:03 от пРостО кИриЛизАциЯ

# 178
Здравейте,
Връщам се на 24 зад от майския пробен на Междучасие, която е решавана напред, а именно: Външно за успоредника ABCD, в който ьгъл А е по-малък от 90 гр са построени квадратитеABPQ  и BCRS а правите DQ и AS се пресичат в точка О
А) Да се докаже че триъгилниците QAD и ABS са  еднакви и че ъгъл        AOD = 90 градуса – ето това не е доказвано в решенията,  а  ми убягва.
Б) Ако правата  QD минава през средата на отсечката АВ, да се докаже, че правата AO минава през средата на отсечката  BP и че триъгълника QPO е равнобедрен

Nixe, понеже решението на задачата напред е твое, там с едно уточнение (друг начин ) от друг участник- Elfi, да попитам за това доказателство на правия ъгъл в първото подусловие....

# 179
  • София
Стефане, то следва от еднаквостта на триъгълниците. Установете съответно равните ъгли с х и у и вижте какво следва.

Общи условия

Активация на акаунт