Математици, тук се спрете, моля бързо помогнете и задачата решете!

• 59 272
  • 754
  •   1
Отговори
# 450
  • София
Задачата, както казва кодбг,  наистина е неопределена в този й вид. Следва да има още разяснения по условието, за да има еднозначен отговор. 

# 451
Задачата е за деца.В условието е казано всичко.Всяко допълнително обяснение води до подсказване.Прочетете внимателно условието и ще разкриете картината.Като жокер ще кажа само ,че ключова е 4-тата дума в условието, следва малко логика и готово  Wink

# 452
Прочетете внимателно условието и ще разкриете картината

XiXibg, моето решение на задачката си седи в миналия ми пост в тази тема. ..
Това, че не се вижда го приеми като закачка за наблюдателност, поуката е, че както условието, така и отговора трябва да се чете внимателно. Ха сега, открий къде е отговора в миналия пост Simple Smile

Викам да идва девети септември ( не че го свързвам с определено историческо събитие, ами австралийците уж за тогава са обещали резултати от АМС  Grinning), че липсата на състезания и сериозни домашни през лятото е на път да ни превърне във философи.

Дамм. На 9-ти почва и състезанието в Созопол, не го забравяй, интересно е.

ПС - Има раздвижване - публикуван е предварителен списък на отборите и състезателите в тях:
http://mathfestsozopol.wordpress.com/%D1%81%D1%8A%D1%81%D1%82%D0 … 5-09-2013-%D0%B3/
Отборът на ПЧМГ е неверен - само 3 от посочените деца ще участват в него, за другите не знам дали са коректни.
Също така, едно дете от СМГ е включено едновременно в отбор на СМГ и в отбор на Академия 21

Последна редакция: пт, 06 сеп 2013, 07:45 от kodbg

# 453
XiXibg, моето решение на задачката си седи в миналия ми пост в тази тема. ..
Това, че не се вижда го приеми като закачка за наблюдателност, поуката е, че както условието, така и отговора трябва да се чете внимателно. Ха сега, открий къде е отговора в миналия пост Simple Smile

Решението ти е правилно

А ако все пак някое дете на олимпиада реши да проверява логиката на проверяващия написвайки решението по подобен начин (да речем с бял молив), не мисля че ще го оценят добре  Все пак се оценяват само видими решения

А това е рецензия и оценка на отговора 0 точки от 7 възможни Grinning.На скритото решение 7 от 7 , но скрити 7.А в списъка с класирането ще са видимите

Последна редакция: пт, 06 сеп 2013, 10:08 от XiXibg

# 454
Решението ти е правилно

А ако все пак някое дете на олимпиада реши да проверява логиката на проверяващия написвайки решението по подобен начин (да речем с бял молив), не мисля че ще го оценят добре  Все пак се оценяват само видими решения

А това е рецензия на отговора Grinning

XiXibg не задълбавай.  Както се разбрахме, така зададена задачата няма отговор - възможни отговори са и тримата. Така че, на олимпиада не може да се падне подобна неопределена и недобре формулирана закачка.
Отделно... човек, тук не сме на Олимпиада, а си чешем езиците в опит да покажем на събеседника, че собствените разбирания за начина, по който е най-удачно да се обучават децата не е общовалиден за всички и не е лошо да се научиш да възприемаш и чуждия опит / мнение Simple Smile
Карай го малко по-лежерно, много безгрешност и вяра в собствените разбирания вкарваш в написаното.

ПС - Лично мнение за рецензията - не ставаш за оценител  Mr. Green

Могат ли мъдреците да се спасят?Ако да, как?
vs
Кой от тримата мъдреци е пощаден?

Ето как дребна грешка в изказа може да обезмисли една задачка Simple Smile

Последна редакция: пт, 06 сеп 2013, 10:12 от kodbg

# 455
XiXibg не задълбавай.  Както се разбрахме, така зададена задачата няма отговор - възможни отговори са както тримата, така и нито един от тримата.
Тъй като знам, че съм срещала задачата, си направих труда да я намеря отново. Ето как е зададено условието.

Едно племе индианци хванали трима мъдреци.И като разбрали, че са мъдреци, направили следното:
Завързали ги за 3 стълба един зад друг, така че всеки мъдрец вижда само онези пред себе си.На главата на всеки сложили по една шапка.Казали им,че от общо 5 шапки - три сини и две червени - на техните глави има общо 3. Другите 2 не се виждат.
Предложили им, разбира се, ако някой познае каква шапка има на главата си, да ги пуснат и тримата.Ако ли не - очаквали ги мъчения.
Могат ли мъдреците да се спасят?Ако да, как?

http://www.math10.com/forumbg/viewtopic.php?t=1928

# 456
Не се различава драстично от моето условие  Simple Smile

# 457
За мен разликата е в думата " някой". За да бъдат освободени мъдреците, е достатъчно някой от тях да познае, т. е. да е изпълнен един от възможните варианти. В твоето условие се пита кой точно е пощаден.
Сега виждам, че и  kodbg го е отразил.

# 458
За мен разликата е в думата " някой". За да бъдат освободени мъдреците, е достатъчно някой от тях да познае, т. е. да е изпълнен един от възможните варианти. В твоето условие се пита кой точно е пощаден.
Сега виждам, че и  kodbg го е отразил.

Не съм съгласен защото ако се каже " някой" то и тримата отговарят черна шапка и поне единия познава тъй като има само 2 бели.......

# 459

XiXibg не задълбавай.  Както се разбрахме, така зададена задачата няма отговор - възможни отговори са и тримата. Така че, на олимпиада не може да се падне подобна неопределена и недобре формулирана закачка.
Отделно... човек, тук не сме на Олимпиада, а си чешем езиците в опит да покажем на събеседника, че собствените разбирания за начина, по който е най-удачно да се обучават децата не е общовалиден за всички и не е лошо да се научиш да възприемаш и чуждия опит / мнение Simple Smile
Карай го малко по-лежерно, много безгрешност и вяра в собствените разбирания вкарваш в написаното.

Далеч съм от мисълта да давам тон в живота на хората.Всеки има право да възпитава и обучава собствените си деца , както пожелае.Написъл съм какво зная от собствен опит , а дали ще вземете предвид опита/мнението ми си е право на личен избор.

Последна редакция: пт, 06 сеп 2013, 17:43 от XiXibg

# 460
С наближаване на учебната година, май страстите отново се нажежиха,а?
Ganis, драго ми е да те срещна!  bouquet
Може ли да ми помогнете с една задачка, като стана дума за комбинаторика: В числото 9876543210 зачерквали цифри( от 1 до9), така че оставащото число се дели на 3. Колко такива различни числа може да се получат?
Така.. Ясно е, че числото 9876543210 се дели на 3, защото сборът от цифрите му ( 9+8+7+6+5+4+3+2+1+0=45) се дели на 3. Трябва да задраскваме цифри (според условието без 0), така, че полученото число да се дели на 3.
1) Задрасканата цифра да е 3 или сборът от цифрите да е 3. (значи 3 или 1 и 2)
2) Задрасканата цифра да е 6 или сборът на останалите да е 6. ( значи 6 или 1+5;1+2+3; ; 2+4; ))
3) Задрасканата цифра да е 9 или сборът  на останалите да е 9( значи 9 или 1+8 или 2+7 или 3+6 или 4+5), или производните на събираемите. 1+3+5; 1+2+6; 2+3+4) и т.н. по тази логика.

Благодаря!

# 461
Да се реши параметричното уравнение:

x/n=x/m , където n и m са параметри.

# 462
  • София
Да се реши параметричното уравнение:

x/n=x/m , където n и m са параметри.

За да има смисъл задачата, трябва m, n =/0
Тогава mx-nx=0=>(m-n)x=0
1)m=n=>0x=0=>всяко х е решение

2)m-n=/0=>m=/n=>x=0

=/ означава различно.

Последна редакция: ср, 11 сеп 2013, 17:21 от ganis

# 463
Благодаря.   bouquet
Детето е получило твоите отговори, но в сборника при втория случай пише, че няма решение, а той получи х=0, та имахме нужда от компетентно мнение.

# 464
  • София
Благодаря.   bouquet
Детето е получило твоите отговори, но в сборника при втория случай пише, че няма решение, а той получи х=0, та имахме нужда от компетентно мнение.

Тъкмо изпаднах в чуденка, за теб Дидева  Grinning, защото задачката е лесна. Явно има грешка в сборника.

Общи условия

Активация на акаунт