Математици, тук се спрете, моля бързо помогнете и задачата решете!

• 59 230
  • 754
  •   1
Отговори
# 240
  • София
МАД, след малко ще направя решение с чертеж. Simple Smile Докато се включа с решение ( че сега готвя), построй средата на ДС. Имаш два правоъгълни триъгълника с обща хипотенуза, Построй медианите:) Нали съм ви пускала ОЗ с правоъгълни триъгълници и обща хипотенуза Simple Smile

# 241
  • Вече на светло в София
МАД, след малко ще направя решение с чертеж. Simple Smile Докато се включа с решение ( че сега готвя), построй средата на ДС. Имаш два правоъгълни триъгълника с обща хипотенуза, Построй медианите:) Нали съм ви пускала ОЗ с правоъгълни триъгълници и обща хипотенуза Simple Smile
Първо това построение направихме, но нещо не можахме да "видим" решението.  Не е спешно, не оставяй фамилията гладна Wink

# 242
  • София
МАД, няма да я оставя гладна, Ще пратя обогатено решение на една от ОЗ, вие ще свършите останалото:) Знам, че ще успеете.   bouquet   chef

# 243
  • София
И от мен едно по-различно (може би по-тромаво решение и без чертеж  Embarassed)
ъгъл ECB е прав (от успоредността на BC и AE)
Продължаваме ЕМ и BC до пресичането им в точка P.
Получаваме триъгълник EPC - правоъгълен.
ъгъл AEP = ъгъл EPC (кръстни)
триъг. АМЕ еднакъв на триъг. PMB
(AM=MB и прилежащите й два ъгъла - равни съответно като кръстни и връхни)
=> ЕМ=МP => CM е медиана в правоъгълен триъгълник =>
равна е на половината от хипотенузата, т.е. MC = MP =>
ъгъл MPC = ъгъл PCM, но ъглите MPC = AEM (кръстни), a ъглите PCM = CMB (от MB=BC) =>
ъгъл AEM = ъгъл BMC

Последна редакция: пт, 17 май 2013, 19:47 от Carmela Biscuit

# 244
# 245
  • София
И от мен едно по-различно (може би по-тромаво решение и без чертеж  Embarassed)
ъгъл ECB е прав (от успоредността на BC и AE)
Продължаваме ЕМ и BC до пресичането им в точка P.
Получаваме триъгълник EPC - правоъгълен.
ъгъл AEP = ъгъл EPC (кръстни)
триъг. АМЕ еднакъв на триъг. PMB
(AM=MB и прилежащите й два ъгъла - равни съответно като кръстни и връхни)
=> ЕМ=МP => CM е медиана в правоъгълен триъгълник =>
равна е на половината от хипотенузата, т.е. MC = MP =>
ъгъл MPC = ъгъл PCM, но ъглите MPC = AEM (кръстни), a ъглите PCM = CMB (от MB=BC) =>
ъгъл AEM = ъгъл BMC

Калармелена бисквитке, страхотно седмокласно решение Simple Smile  bouquet

# 246
  • Вече на светло в София
 Carmela Biscuit, Hug
Много елегантно решение! Напълно го разбрахме без чертеж и нямаше да се сетим Blush  bouquet
Сега ще погледна и на ganis подсказката, че я мъчихме  с двата правоъгълни триъгълника с обща хипотенуза ...

# 247
  • Пловдив
и аз да пусна една задача от състезание по математика за 5 клас.

Работник изработил определен брой детайли. Първия час направил 3/11 от всички, втория час - 7/20 от останалите, третия час - 5/13 от детайлите, останали след втория час, а четвъртия час - останалите 320 детайла. Колко детайла всичко е изработил работникът?

Аз получих 1100 бр. /детето не я е ришило/

# 248
  • София
dundi73, и аз получавам 1100 детайла. Щом детето е в пети клас,
спокойно можеш да му обясниш решението с дроби.

# 249
  • Пловдив
dundi73, и аз получавам 1100 детайла. Щом детето е в пети клас,
спокойно можеш да му обясниш решението с дроби.

Мерси за потвърждението. То е ясно, че е с дроби, ама мозъчетата им още не са достатъчно тренирани /за деца от неспециализирани паралелки има предвид/, за да съобразят кое е изработено и кое остава.
Аз я реших с едно доста сложно решение с много пресмятания, ако някой може да предложи нещо по-кратко и рационално, ще съм му благодарна.

# 250
  • София
Задача за 7-ми клас, от втори модул на ПИ:
Даден е квадрат АВСD. Точките L, M и N са съответно от страните му  AB, BC и CD, като AL=BM=CN и  AL:BL=2:1
Да се докаже, че DM=CL; DM   I CL; <DMC=<LNC и че лицата на триъгълник AON и на четириъгълник LBMO са равни, където O е пресечната точка на AM и NL.

Първите три ги доказахме, обаче лицата newsm78

# 251
  • София
Задача за 7-ми клас, от втори модул на ПИ:
Даден е квадрат АВСD. Точките L, M и N са съответно от страните му  AB, BC и CD, като AL=BM=CN и  AL:BL=2:1
Да се докаже, че DM=CL; DM   I CL; <DMC=<LNC и че лицата на триъгълник AON и на четириъгълник LBMO са равни, където O е пресечната точка на AM и NL.

Първите три ги доказахме, обаче лицата newsm78
Да построим височината на триъгълник ANL към страната AL. Да я означим като NF.  Очевидно NF е равна на страната на квадрата. От еднаквостите следва, че AL=BM.
=>S{ANL}=S{ABM}=1/2.AL.AB=S
S{AON}=S-S{AOL}
S{OLBM}=S-S{AOL}=>S{AON}=S{OLBM}

# 252
  • София
ganis   bouquet
За благодарност ще те почерпя с още една Wink
7 клас, ІІ модул

в равнобедрен триъгълник АВС височината СD и ъглополовящата AL на <BAC се пресичат в точка М. През точка В е построена права, успоредна на AL, която пресича правата СD в точка О. Ако мерките на ъглите <ACB и <ABC се отнасят съответно както 3:1, да се докаже, че четириъгълникът  AOBM е ромб и AL=2CD.

и тук се справихме с частта за ромба, но на втората част запънахме.

# 253
  • София
Сега ще я погледна, че в момента цивря, като гледам "Предай нататък". Стана ли ясна поредната задачка:)

# 254
  • София
Сега ще я погледна, че в момента цивря, като гледам "Предай нататък". Стана ли ясна поредната задачка:)

Няма повече, обещавам Embarassed А ти си циври, действа пречистващо Peace

Общи условия

Активация на акаунт