Суровоядство

• 61 455
  • 740
  •   1
Отговори
# 465
Завъдих незнайно как тученица ( от някаква почвена смеска тук) и си я пазя като очите. Бях готова да застрелям един от мексиканците като слагаха мълч, че ми изкорени лапат-а. Три години се мъча да го захвана, както и куп др горски треволяци домъкнати от Бг ( имат по специфичен вкус) а и като дете баба и майка много ги използваха.

Днес за пръв път ядох сасми с риба тон ( използва се тиган само да се печата месото- по рецепта 30 секунди) поръсена с бял и черен сусам ( след запечатването са си сурови семената) с васаби майонеза.

# 466
Дори не ми е хрумнало да търся диви полезни зеленища... Само веднъж видях коприва, но нямах с какво и в какво да набера.

Днешният ми зелен нектар е от спанак, пшеничени поници, ябълка, грозде, лимон и портокал. Ще приготвя шоколадов мус без захар и сладолед от авокадо.

Направих тема за сухото четкане. Засега е постничка, но ще я допълвам с полезна информация.

Заповядайте!

# 467
За диви зеленилища разчитам само на познати. Ние не сме брали, защото е хубаво да се разпознават тези неща.

# 468
Коприва тук само сушена, върти ми се еретичната мисъл да посея малко в сеседен парк и да се снабдявам от там.

# 469
От бг нося подарък семена тученица и коприва.  Laughing

# 470
Благодаря за отговорите! Аз днес си направих сок от краставица, целина, зелена ябълка, спанак и лимон и сложих малко листа щир. Разбрах, че дивия лапад не трябва да се яде суров. А тученицата ще я сложа утре в зеления шейк и ще си направя салата. Наистина трябва да се внимава с дивите растения, защото човек може и да си навреди. Трябва да се чете доста по въпроса.

# 471
Наистина трябва да се внимава с дивите растения, защото човек може и да си навреди. Трябва да се чете доста по въпроса.

Това важи не само за дивите растения. Например ако имаш проблеми с жлъчката такава криза можеш да си докараш с една чаша сок от диня...та да те откаже завинаги да ядеш дини.

# 472
Титина е права по въпроса.
Не всичко сурово е полезно за всеки и винаги.

Деси, провери си и за щира. Мотае ми се, че и то не е хубаво сурово.
Гърците много го ядат. Аз го знам от тях и от доста време присъства в менюто ни, но го обработвам топлинно.

Покрай сухото четкане и козметика, се сетих се за още един аспект - босоходството.
Моите деца често така ходят през лятото от няколко години насам. Сами си го търсят. Аз по-рядко се сещам. Но като го направя, съм или боса или с петопръстките.

Последна редакция: пн, 05 авг 2013, 23:06 от Вери

# 473
  • София
Босоходството и аз го харесвам, а половинката лятото при първа възможност захвърля джапанки и обувки, но през последните години не мога да го практикувам - започнаха много да ми се изсушават петите и след един бос ден на вън после цяла седмица не мога да ги оправя.
Имате ли идеи, защо става така?

# 474
Едва ли е от босоходенето, според мен по-скоро е липса на достатъчно мазнини. Кожата ми е много по-хубава откакто пия есенциални мастни киселини.

# 475
Съгласна съм!

# 476
  • София
Добре, ще си потърся. Предполагам дори да не е това причината, приемът им няма да навреди?

# 477
Фрози, не би трябвало да навреди, но би могла да увеличиш приема на храни, богати на тези мастни киселини:

Риба и морски дарове
Пъпеш и папая
Тъмно зелени зеленчуци (броколи, кейл, спанак, брюкселски зелчици, лозови листа, китайско зеле, магданоз) и карфиол
Ленено олио и зехтин
Ядки и семена (тиквени семки, макадамия, лешник, кашу, орех)

Можеш също да мажеш петите с жожоба или някакво друго подобно олио. Минавай петите с пемза при всяко къпане, а след това - мажи.

# 478
  • София
Ами аз минавам петите всяка сутрин с пемза, когато зазлеят мажа с крем с висок процент урея.
Забелязала съм, че с какаовото масло стават по-рошави (объркано е с жожоба и зехтин), не знам защо.

Проблема се появи, когато напълнях, сега е по-добре от както съм обърната повече към суровите храни, но не е елиминиран, съответно винаги когато съм боса на вън проблема се обостря.

# 479
Фрози, а пробвала ли си с глицерин?

Ето ги моите суров сладолед от авокадо (авокадо, лимонов сок, кокосова сметана, стевия) и суров шоколадов мус (айриш мос, бадемово мляко, какао, стевия, портокалова есенция, кокосово масло; какаови нибс и кокосов пулп за поръсване):

Следващият път ще ползвам суров мед за муса. Не става добре със стивията, защото сладостта някак полепва по устната кухина.

Общи условия

Активация на акаунт