НВ-ВМХ - част 58

• 33 019
  • 752
  •   1
Отговори
# 330
  • Бургас
kameloth,да помоля и теб да напишеш едно твое меню за 2-3 дни  Praynig
Трудно ми е да се ориентирам още,от Зоната а и по принцип съм свикнала с точни грамажи ,от това толкова грама от онова еди колко си,толкова на закуска и т.н.
А ти млечни консумираш ли?
От колко години си на този режим?
Каква сол консумираш?
Надявам се не съм нахална с въпросите си  Embarassed

# 331
  • SA
mis_val, разбира се, че не си нахална!  Hug
Аз сьм на този режим от 2005 година - тогава за пьрви пьт прочетох една книга на Аткинс и всичко в нея ми се стори много разумно, така че реших да опитам. Разбира се, през всички тези години храненето ми е претьрпявало известни вариации, пробвала сьм различни варианти на този режим, но винаги е било нисковьглехидратно ( в пьрвите години даже стриктно ги следях да не надвишават 50 гр.) и не сьм ограничавала мазнините ( с изключение на трансмазнините, които сьм ги изключила). Имало е периоди, когато сьм наблягала повече на растителни мазнини - зехтин, авокадо, та дори и ленено семе ядях  Embarassed. Грамажи никога не сьм мерила - горе-долу на око карам. Сол- не обичам прекалено солено, нито пьк сьвсем безсолно, сол слагам колкото да ми е вкусно. А сол - най-обикновена си купувам.
Млечни не ям от около 20-тина дни. Правя си един експеримент сьс себе си и ако предположенията ми се потвьрдят, ще ги огранича до минимум.
За менюто ми... ами вчера например беше:
З : палачинка с 2 яйца и 2 с.л. кокосови стьрготини с пьлнеж от 5-6 маслини и нарязано 1  парче бекон.
О: печени свински ребра ( не мога да определя колко грама), 1 пилешко крилце-печено, задушени с масло зеленчуци ( моркови, грах, гьби, зелен фасул)- 3-4 с.л.
В: Смес от половин авокадо ( но беше много голямо), 2 варени яйца, 5-6 доматчета чери, лимонов сок.

Днес:
З: Кьм 100 гр. печено агнешко ( имаше останали в хладилника няколко резена) и малко от задушените зеленчуци ( сьщо останали)
О: Запьржени в масло агнешки бьбреци сьс зеленчуци - гьби, моркови, тиквичка, чушка ( от едни замразени смеси)
В: ще е или пак като вчерашната, или консерва сардина с някаква салата.

А, и да добавя, че пия дневно сока от 4-5 лимона, разреден с вода ( ако се брои за плод това).

Преди да открия този режим бях пробвала и Зоната, но наистина меренето и тегленето в нея ми идваше в повече. Не мисля, че е нужно чак такова усложняване.
Шоки, наистина интересна хипотеза!

Последна редакция: вт, 14 май 2013, 17:08 от kameloth

# 332
Привет и от мен.
Да споделя - и аз едно време се бях запалила по суровоядството, добре че само с четенето си останах  Laughing
Аз си тегля храната - поне в началото докато свикна да си контролирам въглените. Вчера  според изчисленията съм изяла само 13 грама, а днес се очертават около 31, мазнините и двата дена ги надвишавам, дано да е за добро Simple Smile. Обаче от днес съм с главоболие, навярно от малкото въглехидрати, които приемам. Не изпитвам глад, не ми се прияжда сладко след като обядвам или вечерям, не ми се приспива следобед, даже снощи едвам заспах към 11.
Менюто за вчера беше
З: 2 сиренки (извара, сирене, яйца, масло), кафе с масло
О: яйчна салата - 2 яйца, 50 гр майонеза, кисели краставички
В: 2 кюфтета на грил-тигана, зелена салата
и между другото 20 гр. свински гърди пак на грил=тигана за проба как стават
     В: 13   М: 122   П: 64     Калории 1409
Днес
З: половин огромна опалянка(нещо не ми се получиха както трябва), гарнирана с майонеза, прошуто и кисела краставичка
О: 2 сиренки, 200 цедено мляко
СЗ: 90 гр маслини Blush
В: в момента се готви кашкавал на фурна, та планирам 1/3 от тавата Mr. Green
     В: 31   М: 147   П: 74      Калории 1996 - олях се днес

Последна редакция: вт, 14 май 2013, 18:57 от ^Angel^

# 333
  • София
Много е полезно така с менютата, благодаря момичета  Hug

Аз тази вечер съм планирала да хапна 200 гр ягоди. С техните въглени, общо за деня ще ми станат 30 гр.  Мисля, че е добре. Не мога повече да ги гледам тези ягоди, как минават пред очите ми а аз ги пропускам  Crazy Времето ще им мине, и ще ме е яд после цяла година.
Пък и въглените в тях са само 7,5 - 8 гр.   Blush
Така като меря въглените съм много по-спокойна, че не съм яла "лоши" неща Simple Smile
Оправдах се, олекна ми  Flutter

# 334
привет-мривет
исках нещо да ви казвам, ама се поувлякох в темата в клюто за Анджи и ...  Embarassed си забравих мислътъ

та освен едно мерси за пореден път на Шоки з аинтересните линкове (които също отиват за папка за четене)

и приятна вечер от мен

Hug

# 335
Да, лошото е, че все повече линкове отиват в папката "За четене", а другите задачки се трупат ooooh! Ама то аз съм си виновна, от мен зависи какво ще се трупа... Както и да е, не живеем в съвършен свят Laughing

Аз се включвам с инфо, че са установили, че бета клетките в панкреаса (тези клетки, които произвеждат инсулина), не се обновяват след 30-ата година, т.е. организмът не създава повече нови, а това довежда до намаляване на способността за производство на инсулин с напредване на възрастта. Каквото било, било. След това клетките явно могат само да умират. Така че това е още една причина да внимаваме с какво се храним, особено след 30-ата си година Wink Ето тук го прочетох, даден е и линк към оригиналния източник: http://thelowcarbdiabetic.blogspot.ca/2013/05/beta-cells-do-not- … te-after-age.html

И по другата тема, която много живо ме вълнува напоследък - за вит. Д: ето блога на един от основните учени в тази област: http://blogs.creighton.edu/heaney/ Точно в последната публикация обяснява защо няма опасност да се получи прекалено насищане на организма с калций. Всъщност и калцият, подобно на желязото, се регулира от организма: когато е усвоено достатъчно, повече не се усвоява, дори и да продължава прием във високи дози. А функцията на вит. Д е само да позволи да се усвои калцият, когато е необходим, а не да направи задължително усвояването му до опасни нива. Или поне това твърди д-р Хийни на базата на научната литература. Но ако се дава направо калцитриол (активната форма на вит. Д, която се получава при трансформацията в организма), тогава наистина се нарушава естествената регулация в организма и явно може да се стигне до опасно високи нива на калций (хиперкалциемия се нарича това състояние май). Но не и ако се приема неактивната форма.

(Разбира се, необходимо е и достатъчно магнезий, за да може вит. Д да се трансформира в активната си форма и да изпълни функциите си в организма.)

Последна редакция: ср, 15 май 2013, 08:58 от Cioccolata

# 336
  • Бургас
kameloth,огромни благодарности за споделеното меню   bouquet   Hug
А това с лимоните всеки ден ли  Shocked  ?
Не ти ли се качват много въглехидратите така?
В Зоната ги дават въглехидрати,особено на фреш пък,според Папазова би трябвало да се вдига много инсулина
На мен Зоната много добре ми действаше,но това мерене и 5 кратно ядене живота ми се превърна в готвене и мерене  Sad
Ако успея тук с този режим да се чувствам постоянно заситена и да хапвам по на рядко и да не преяждам,ще съм много щастлива
Сега хапвам на 3 часа,доста съм зависима от храната по принцип  Embarassed

# 337
  • SA
mis_val , за лимоните- аз по принцип пия вит.С , но напоследьк реших да го заменя с лимони (тук им е сезона сега и направо в чували ги продават). Добавям сока вьв водата, която пия през деня. Не мисля, че повишават вьглехидратите кой знае колко много. Доколкото сьм правила справки, в 30 мл сок се сьдьржат 2 гр. вьглехидрати, а от един лимон горе-долу толкова се изцежда. Така че, чак пьк и инсулиньт да се завиши от 2гр вьглехидрат... Но не ми се отразяват никак зле, така или иначе.  Simple Smile
Шоки, при отравянията с вит.Д се получава хиперкалциемия ( повишено ниво на калций в крьвта)не защото в организма постьпва повече калций от храната, а защото калция се извлича от костите и циркулира в крьвта и оттам се отделя чрез урината и по този начин се натрупва в бьбреците. Поради тази причина  се препорьчва тези интоксикации да се лекуват с бифосфонати - лекарства, които се използват при остеопороза, за да намалят преминаването на калция от костите кьм крьвта.

Последна редакция: ср, 15 май 2013, 11:41 от kameloth

# 338
Ами, въпросът е защо се получава това отравяне. Хийни говори на базата на някаква литература все пак, която показва, че след даден момент излишното се изхвърля. Тоест вит. Д не може, поне според него, да се обвинява за хиперкалциемията. Коя е тогава причината калцият да се извлича от костите? newsm78

# 339
  • SA
Причината е повишеното ниво на вит.Д. Ето едно кратко проучване:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8548936

# 340
  • Бургас
тъкмо мислех да пия отново вит.Д под форма на вигантол и вие сега ме притеснихте,че мога да предозирам,а си мисля че имам недостиг,но да взема да се изследвам първо ли  newsm78
kameloth,до колкото разбрах това количество лимони ти е за цял ден,аз помислих,че си ги изтискваш и ги изпиваш наведнъж.Аз до колкото съм чувала количествата вит.Ц в портокалите са повече от колкото в лимоните,не знам до колко е вярно

# 341
  • SA
Да, за цял ден са ми тези лимони, но и наведньж да ги изпия, пак едва ли ще се сьберат повече от десетина грама вьглехидрати. Аз преди с млякото приемах повече. За портокалите, не знам дали сьдьржат по-голямо количество вит.С , но са си доста сладки и вьглехидратите сьс сигурност са доста повече в тях.
За вигантола - не е чак толкова притеснителна употребата му. Не са известни случаи на интоксикации при дози 6-7000 единици дневно. Но ако може да си изследваш нивото на вит.Д, си е най-добре.

# 342
  • Бургас
 kameloth   Hug    bouquet

# 343
Да, ясно, че е от високо ниво на вит. Д. Но за да възникне това високо ниво, значи нещо някъде в регулацията не е наред. Защото казват, че спасителите в края на сезона имали наистина доста високо ниво, без нищо да им става. Патологично ниво се получава по принцип от добавки, не от слънцето. Но и това пак е много рядък случай. И сигурно има нещо друго не наред в организма, за да стане това. От друга страна има и случаи на предозиране, защото производителите са писали примерно 5000 единици на опаковката, а реално вътре има по 50 000 единици в капсула. Така че е станала грешка при производството. И тогава става предозиране на витамина. Това ми е мисълта - че нещо явно не е наред или в конкретния организъм, или в дозировката.

Но при всички положения е установено, че токсичност настъпва при прием на минимум 30 000 единици на ден за продължително време. А до 10 000 на ден е напълно приемливо.

Както и да е, не е толкова важно. Важното е да се види нивото в кръвта - то е определящо всъщност.

# 344
  • София
Момичета, само по 3 пъти на ден ли ядете? Аз до сега свиквах да ям по 5 пъти на ден и сега ми е чудно. Пък и не отслабвам  Embarassed  може там да ми е грешката?
Правих от темата с рецепти няколко десерта - сладолед и шоколадов мус. Много вкусно изглеждаха и миришеха, ама без никакво сладко или подсладител ли ги правите вие? Че аз добавих от течната Стевия. Нали не е грешка. Иначе много горчиво...

Общи условия

Активация на акаунт