НВ-ВМХ - част 58

• 33 061
  • 752
  •   1
Отговори
# 270
Процент мазнини е най-добре да се измерва с калипер, и то от човек, който разбира Peace Мен калкулаторите ме изкарват с различни проценти - от 20 до 30 и няколко (това в момента Rolling Eyes), така че няма смисъл да се разчита на калкулаторите в нета.

И калориите смятам, че не са ми никак малко, а и никога не съм ги броила стриктно Peace Фитдей ми е служил, за да следя грамове В/М/Б и техните проценти, а също и за да придобия ориентировъчна представа за приеманите витамини и минерали, макар че по отношение на тях има много въпросителни и не знам дали Фитдей може наистина да даде вярна представа...

1000 ккал/ден е наистина ужасно малко, имайте го предвид.

От друга страна казват, че когато се влезе в оптимална кетоза, не се усеща никакъв глад и може да се кара с много малко храна, следователно и с малко калории от храна, защото организмът в много по-голяма степен оползотворява собствените си мазнини. Аз не знам дали за някакъв продължителен период съм била в кетоза. Не ми се вярва. Но със сигурност съм имала кратки периоди на лека кетоза (под оптималната), каквато се получава, когато въглехидратите се поддържат умерено ниски, а мазнините - умерено високи и организмът вече е кетоадаптиран. И предполагам, че всички, които се хранят по този начин поне от няколко седмици, имат такива кратки периоди (за по няколко часа примерно) на влизане в слаба кетоза според нуждите на организма Peace А състоянието оптимална кетоза било много хубаво, така свидетелстват всички, които са го изпитали. Тук май само Агнешко го е изпитала в пълна степен Wink

Скрит текст:
Питане към по-често пътуващите: Ако реша да си взема шоколад в самолета, дали ще ми го конфискуват на летището? newsm78 Имам предвид или 50 грама, или 80.

Вивиан, браво! Имаш голям напредък Simple Smile Според мен няма нужда да променяш нищо, особено пък да ограничаваш драстично калориите.

Последна редакция: пн, 13 май 2013, 13:13 от Cioccolata

# 271
Благодаря Шоколадка,

за калориите наистина не смятам да ги държа около 1000, но наистина режима вчера така ме засити и не можех повече.
Да уточня, закусих кафе със сметана около 8, около 13 обядвах 2 пържени в масло яйца с гъбки, лук, 1 л извара, 4-5 часлини и салата маруля и краставици!
За вечеря в 19 първо реших да хапна яйце и сметана 100 мл. от 20% една руска, от Бельозка, много вкусна! То се получи нещо като разтопен сладолед Simple Smile Другата половина скрих във фризера....да видим!
Малко по-късно ми се прииска солено и си откранах от храдилника 2 резернчета кашкавал около 40 гр. и домат-голям!
Бях пресита! В същото време сестра ми опустоши един пакет арменски сладки! И като й се отвори апетита хапна и сандвич с кашкавал и мен това ама хич не ме притесни или съблазни!
И днес се чувствам много сита , като идеално се чувствах без да мечтая за храна сутринта и отново пих кафе със сметана и ето сега в 13 хапнах пилешка пържола със зел.салата и маслинки без да се нахвърля на храната!
Така...режима върви добре, няма дискомфорт, направиха ми комплимент за кожата!може да съм я блеснала от мазнинките! Коремчето леко го чувствам събрано, няма разлика в сантиметри но чакам с МЦ и вярвам ще се пораздвижат сантиметрите!

Момичета , този режим може ли да се спазва при бременност!  не съм в момента, но планирам Simple Smile
Поздрави
М

# 272

Скрит текст:
Питане към по-често пътуващите: Ако реша да си взема шоколад в самолета, дали ще ми го конфискуват на летището? newsm78 Имам предвид или 50 грама, или 80.

Няма да ти го вземат - спокойно:) Не можеш да си взимаш течности, за храната не е проблем.

# 273
Маги, със сигурност може да се спазва при бременност, но често се появява отвращение към някои храни и това променя плановете Peace

Благодаря, Aprile!  bouquet Да, знам за течностите, ама храна досега не съм взимала с мен, та реших да попитам за всеки случай.

# 274
Момичета как ги правите скритите текстове!

мерси
М

# 275
  • SA
Цитат
Броенето на калории също е  грешка, според мен. По-добре е да броиш въглехидрати.
Ето с това и аз сьм напьлно сьгласна. При мен винаги по-стриктното ограничаване на вьглехидратите е имало по-добьр ефект, отколкото броенето и силно ограничаване на калориите.
За кетоза- сьс сигурност сьм достигала такава , обикновено след като намаля вьглехидратите за 2 дни под 40 г. Доколко е била оптимална, не знам, защото не сьм имала вьзможност да измервам точното ниво на кетоните в серума. Установявала сьм само качественото им присьствие в урината. В сьстояние на кетоза аз се чувствам много добре, изключително енергична и мозька ми работи на пьлни обороти.  Simple Smile Бях установила и един странен факт, който много ме озадачаваше - в сьстояние на кетоза сьм си отчитала ниска крьвна захар,  дори под 2 ммол/л, без да имам абсолютно никакви симптоми на хипогликемия. След последната лекция за кетозата на Питьр Атиа разбрах, че този феномен е отдаван проучван и кетоадаптирани хора с високи стойности на кетони са напьлно асимптоматични дори и при крьвна захар около 1 ммол/л , при каквито нива обикновено човек би трябвало да е в кома.
Вие сега ме накарахте да взема да се меря  Laughing . ИТМ ми е 19,5. Талия- 66 см ( точно колкото Меркола препорьчва за рьста ми  Shocked) . Но мазнинки си имам за изчистване сьс сигурност. Лошото е, че тези последни мазнини, поне при мен изискват много стриктност, за да се премахнат трайно и само няколкодневно прекаляване с вьглехидрати( или бира  Embarassed) отново ги врьща по местата им.
За шоколада и аз мисля, че няма да имаш проблем, Шоки.

Последна редакция: пн, 13 май 2013, 13:39 от kameloth

# 276
Аз като съм пътувала до Рим например, в ръчния багаж си носих варени яйца и сурови бадеми , а сестра ми шоколад и сладки!

Направиха проблем само за мин.вода.

Поздрави
М

# 277
Ами, не че нямам и други възможности освен шоколад - кокоски мога да си направя, да си сваря яйца или да си взема ядки. Но с шоколада ми е най-лесно Embarassed

Скритият текст се избира от менюто - това е осмото "бутонче" на горния ред Wink

# 278
Благодаря Камелот,
и аз се чувствам енергична, сутринта успях да правя и упражнения с гирички за около 15 мин.
Повече не можах защото имам мускулна треска от йогата, която си е динамична при мен.
Сега като си работя на компютъра имам едно усещане за енергичност като че ли протича процес, който е осезаем за мен! Комфортно е ! Надявам се това да е вътрешно горене Simple SmileБързо качвам по стълбите до 4ти етаж и мисля ,че е по-добре от преди 2 седмици, когато леко се запъхтявах.
Следя за аромати в дъха и промени в отд.система да "видя" някакви сигнали за кетоза , но няма промяна!
Преди време ми направи впечатлениe за един колега, с който работим от много години заедно и когато му показвам нещо на компютъра доста близо до лицето му усетих специфичен дъх на ацетоно- подобно  и той наистина в момента сваля много килограми...

Поздрави! Благодаря за споделеното!
М

# 279
Маги, колегата може и да е диабетик, тогава също се появява ацетонов дъх... Ако не спазва НВ-ВМХ или може би Дюкан, едва ли е в кетоза. Т.е. не съм много компетентна, но ако спазва класическа нискокалорийна диета с овесени ядки, трици, зеленчуци, плодове и постни меса, вероятно не е в кетоза.

Сетих се да постна нещо, което д-р Дейвис публикува тази сутрин: http://blog.trackyourplaque.com/2013/05/what-tests-are-more-impo … e-1#comment-14935 - кои изследвания дават по-точна представа за състоянието на организма, отколкото класическите изследвания на холестерола. Много се учудих, че по отношение на вит. Д казва, че са необходими около 3 години на ежедневен прием на 4000 - 8000 единици, за да се достигне оптималното ниво. Дали не става въпрос за месеци? newsm78

Последна редакция: пн, 13 май 2013, 14:11 от Cioccolata

# 280
  • SA
В кетоза се изпада лесно и когато се гладува. Колкото по-малко е количеството на резервния гликоген в тялото, толкова и по-бьрзо се достига до кетоза. Това е и причината малките деца , когато боледуват и нямат апетит, особено пьк ако поврьщат, бьрзо да достигат до кетоза. Това е много, ама много често явление и обикновено хвьрля в ужас всички като видят наличие на ацетон в урината.
Та ако този човек е гладувал повечко, нищо чудно да мирише на ацетон.

# 281
  • София
А всъщност как разбирате, че сте в кетоза? С някакви специални тестове или е общо усещането?
Аз никога не съм се замисляла за себе си, карам първосигнално, общо взето Simple Smile

Момичета , този режим може ли да се спазва при бременност!  не съм в момента, но планирам Simple Smile
Маги, аз съм бременна в момента и от НВ-ВМ храните изпитвам отвращение единствено към месото. Малко ми е странно това, тъй като съм чела, че обикновено проблемни са храни, от които организмът няма нужда, но не съм задълбавала особено. А и го замествам с достатъчно яйца и млечни, така че се справям без проблем Simple Smile

# 282
  • SA
Ами най-простият начин е да си изследваш урина за ацетон. Продават се и тест-лентички, които даже полуколичествено могат да отчитат ацетона в урината.
Иначе е вьзможно измерване нивото на кетотелата в серум, но в Бьлгария аз поне не зная кьде се прави това. Има дори и апаратчета за домашна употреба.

# 283
Asos,  Честито! и Браво!
Аз за оптималната кетоза прочетох от DietDoctor , накъде имаше линк със съвети а по-бързо горене на мазнини и линкове към неговия експеримент за 4 седмици и т.н
Настина той казва ,че има лентички за измерване на кетоните, като те били с приблизителна добра точност, разбира се за абсолютно измерване си има апаратчета. Той общо взето описва появата на дъх на развалени плодове не през цялото време, за някои хора се получавал подобен аромат на потта, забелязва се и промяна на аромата на урината с ясно ацетонов мирис.
Аз съм получавала на 2 пъти като съм била на диети  като тинейджър при диета на течности и помня ,че майка ме спираше веднага като ми усещаше ацетоновия дъх.
Иначе в статията пишеше още за усещане за енергичност, липса на апетит,...някакво изостряне на вкуса ...Ако четеш на английски пробвай optimal ketosis....
По спомен като ,че ли повече бяха положителните лични наблюдения на автора , а за дъха като минимален дискомфорт ,който отшумявал при адаптацията.

Споделям само по спомен от прочетеното...
поздрави
Маргарита

# 284
http://www.dietdoctor.com/final-report-two-months-of-strict-lchf … ketone-monitoring
ето тази и линковете към нея четох....
Интересното ми е ,че той , който счита за кетоно-адаптиран ,си направил и експеримент за пробва един уикенд да яде въглехидрати, които е изброил  и след това продължил да си мери кетоните като установил ,че сравнително бързо са се покачили отново в желания диапазон, но за около седмица се е върнал в състоянието на оптимална кетоза  , а за някои това отнемало повече време...
Така ,че вдигането на веглехидратките над 50гр. може да забави процеса седцица и повече.
Вироятно повечето сте я чели тази публикация , а за тези които се интересуват гугъл ще даде не-добър ,но все пак разбираем превод:-)

Общи условия

Активация на акаунт