НВ-ВМХ - част 58

  • 33 191
  • 752
  •   1
Отговори
# 585
  • Мнения: 6 425
Между другото, за печено месо открих страхотна комбинация в Чехия - горчица и хрян Peace Много върви с наденички Embarassed (аз там използвах случая да се наям с наденички, че в България не смея да купувам). Но върви и с месо.

И още едно любопитно мое наблюдение за качеството на храните в различните държави... Ами, влязохме в един магазин в Стария град, наречен "Музей на шоколада" Embarassed Пълен с всякакви видове шоколади и сладки неща, но пишеше, че е оригинален белгийски шоколад. Купих три вида за черпене и проба - бял, млечен и тъмен със 70% какао. Ами, оказа се, че и трите вида са по-малко сладки от съответните разновидности в България, дори този бял шоколад спрямо белия Линдор, който се продава у нас и би трябвало да е качествен шоколад ooooh! Включително ме удиви, че този 70-процентов шоколад е по-горчив от 85-процентовите, които се продават у нас. Така че явно се потвърждава едно нещо, което съм чувала от хора в "бранша" - че една и съща стока се произвежда различно за различните пазари. В случая тъмните, а сигурно и всички останали шоколади се правят по-сладки за българския пазар Crossing Arms

Рейни, за кръвната захар различните лаборатории дават различна горна граница - най-често май дават 6,1, но съм виждала и някаква по-висока стойност - може би 6,5. Във всички случаи е добре да не е чак на горната граница. А за стойностите след хранене мненията малко варират... По начало референтните стойности са дадени по-високи за след хранене и се смята за нормално захарта да се повиши и отново да спадне в рамките на 2 часа. Така че обикновено препоръката е да се мери чак 2 часа след нахранване. Да, но Ан Фернхолм пък, а и други автори, вкл. д-р Бърнстайн по отношение на диабетиците, поддържат становището, че високата захар в никой момент не е полезна за организма, т.е. винаги е вредна, дори и да е след хранене. Специално Бърнстайн е много стриктен в това отношение - неговият хранителен режим за диабетици е насочен към поддържане на нормални, т.е. невисоки нива, през цялото време, включително след хранене. А Ан Фернхолм казва, че ако половин час (не два часа) след хранене кр. захар е над 8,5, това означава, че е прекалено висока и представлява потенциален проблем.

Аз не съм се интересувала много подробно още Embarassed Но и аз си мисля, че едва ли е нормално дори и след хранене да се поддържа висока захар, пък макар и за 2-3 часа. Защото в крайна сметка високата захар е вредна - тя уврежда тъканите. Така че не би трябвало да се приема за нормално това да се случва, си мисля аз Embarassed

Ан Фернхолм засне един експеримент със себе си преди 1-2 години, предаването е излъчено по шведската телевизия, но не намирам линка. Тогава тя изяде някакво количество "гумени бонбони" (не знам как се казват този тип бонбони: http://www.google.se/url?sa=i&source=images&cd=&cad= … =1369632552557418) и после й премериха захарта и инсулина. Същото направи и някаква лекарка, която се занимава с научни изследвания и която обаче беше доста по-възрастна от Ан. Оказа се, че нито захарта, нито инсулинът на Ан се повишиха. За сметка на това обаче при лекарката се повишиха доста, а тя не подозираше, че ще стане така и изглеждаше доста стресната. Тя го обясни с това, че Ан е в по-добра физическа форма, защото спортува повече - тогава организмът усвоява по-бързо захарта и не се получава опасно повишение. Така че явно е възможно след хранене и захарта, и инсулинът да не се повишат, а да си останат нормални. Затова ми се струва неправилно да се приема, че също така е нормално да има повишение на захарта и инсулина в определени граници - не, моята лична логика, а и тази на някои автори, е, че всякакво повишение на захарта, дори и след хранене, не е нормално, защото уврежда организма. И следователно трябва да се съобрази храната.

Последна редакция: нд, 26 май 2013, 08:33 от Cioccolata

# 586
  • Мнения: 200
Аз, свински гърди и други меса, ги варя първо, понякога с корен хрян (има във фантастико). После запичам, евентуално, във фурна. Тези меса, които ги продават и са обявени като деликатеси за скара или крехки за печене, са шприцовани с разтвори за окрехкотяване. Не купувам такива. Ако месото не е обработвано предварително, не става за скара. Аз предпочитам да го посваря малко, не правя и маринати. Въпрос и на вкус.

# 587
  • Мнения: 6 425
Свинските гърди ми се услаждат много, ако постоят първо няколко часа, намазани с балсамов оцет, може и малко зехтин, а може и да не се слага. Подправки освен балсамикото - по желание. И после изпечени на фурна, с или без зеле Peace И хубава кайма става от тях Wink

# 588
  • Мнения: 200
За кайма, задължително. Аз варя тези с кост, заради хрущялите, обичам ги.

# 589
  • Мнения: X
...
И аз съм от късогледите, с малък диоптър, който не се увеличава... Буквално "ослепях" за един ден. Никой в семейството не е слагал очила, преди да напредне с възрастта.. При мен мисля, че се получи от стрес..

привет-мривет набързо
от стрес също се качва инсулинът, явно затова оказва влияние и на очите

някой питаше за %В в сушени продукти
в сушените зеленчуци %В е доста по-висок спрямо пресните поради липсата на вода в тях
все пак една прясна чушка ако тежи 200гр, то половината е вода и В са само 8гр
но същата чушка изсушена тежи само 20гри тогава тези 8гр са почти 50%

Шоки, супер идейка за месото
ще я пробвам, мерси

различните марки храни наистина произвеждат вкус, нагласен за съответния пазар
тук на север всичко е супер подсладено, даже хлябът
иначе скъпите марки шоколад са наистина доста по-горчиви от обикновените като Линд
ама и цените им са тройни и нагоре

днес ще правя маслинена паста, че после е по-лесна за добавяне към салатите
тук нещо цените за салатите скочиха страшно само за седмица-две
едва намираме нещо нормално
шашава работа


св. гърди пека на фурна
най-често върху ориз или зеле (ако сме в БГ, че тук зелето не става)
те са ми супер мазни и щом ги изпека, гледам веднага да ги извадя, иначе попиват отново пуснатата мазнина
иначе тази мазнина за ориз или картофи за мъжете е супер, манджата става много вкусна

кам, този менталитет го срещам непрекъснато
цъкат ми съжалително
но въпреки съсипаното си здраве хлябът, сладкишите, картофите са им по-скъпи
всеки си решава сам за себе си все пак
аз спрях да се втелявам и впечатлявам
споделила съм, не съм скрила
щом е в сила ГГЗ (г.з глава затрива) нищо повече не мога да направя

Шоки, тази сметана към сьомгата може да е била нещо подобно на тукашния gräddfil, дето на англ е sour cream
не съм пробвала тази комбинация, но и това ще стане някой ден
иначе с бри или лека горгонзола е моят фаворит засега
и напук на теориите за алергични реакции към комбинациите риба+млечни нищо ни няма
а хапваме доволни количества

хехе joya , а къде криеш крилцата  Mr. Green
аз казвам същото по отношение на  кафето
това  ми е единственото грешно удоволствие, с което прегрешавам с удоволствие  Laughing



# 590
  • SA
  • Мнения: 3 350
joya, честито ви барбекю, сьс здраве да си го използвате! Не го броя аз за прегрешение барбекюто.  Simple Smile На мен прегрешението ми е някоя чаша хубаво червено вино.
W'A'S'P'  Hug
Скрит текст:
Сега видях линка, който си дала кьм темата за зьбите  Laughing Брей, да й се ненадяваш на тази Адриана! Чак на хората е започнала да препорьчва нашия режим. Браво, браво!
Rain*, нормите за кр. захар са различни, в зависимост от лабораториите и източника на информация, но нормата на гладно най-често се посочва - между 5,6 ммол/л и 6,1 ммол/л. След хранене, или на 2 час след обременяване с глюкоза, не трябва да надвишава 7,7 ммол/л. Над тези стойност се говори за нарушен глюкозен толеранс. Аз обаче сьщо като Шоки мисля, че в колкото по-тесен диапазон се дьржи крьвната захар, без да надхвьрля 5 ммол/л, толкова по-добре. При ВМ-НВХ кр. захар не се променя сьществено след хранене ( тествала сьм се лично). Добьр показател за това какво е било нивото на крьвната захар през последните 2-3 седмици е изследване нивото на фруктозамин, което показва степента на свьрзване на глюкозата с плазмените белтьци ( което се получава при високи нива на кр. захар за по-дьлго време).
Заинтригувахте ме с това уасави, това някакьв корен ли е? Не сьм го срещала в магазините.
Да ви кажа, при мен комбинацията от спиране на млечните и алкохола ( с изключение на 2-3 чаши червено вино през последния месец) дава много добри резултати. Не сьм се теглила, че нямам работещо кантарче, но видима промяна има и то в най-проблемните ми зони.

Последна редакция: нд, 26 май 2013, 16:09 от kameloth

# 591
  • Мнения: 6 425
Кам, сигурно става въпрос за уасаби (лютото зелено нещо, което се прави от хрян и се поднася към суши). То всъщност си било японски хрян. Аз не бях опитвала хрян преди, чак сега в Чехия хапнах Embarassed Обаче в Чехия е под формата на едрозърнеста бяла паста или понякога го поднасят като настърган корен. И винаги върви заедно с горчица към печени наденички или месо Sunglasses На едно място пък ядох тяхното кисело зеле (което е нещо като зеле от туршия, но настъргано като за салата и леко сладни, т.е. сладко-киселичко), овкусено така с хрян - вярно, че си беше лютичко, но ми напълни душата Embarassed А уж съм от хората, които не обичат люто.

Това за фруктозамина за първи път го чувам, заинтригува ме Wink

Млечните явно не се отразяват добре на никой, въпреки че много хора ги понасят сносно Embarassed И аз в Чехия по стечение на обстоятелствата ги бях ограничила силно, макар че не ги бях спряла съвсем. За сметка на това наблягах на мазни меса и яйца. И май този вариант е по-добър, определено бях доволна. Но тук пък не смея да ям колбаси и много страдам от това Cry

Последна редакция: нд, 26 май 2013, 16:42 от Cioccolata

# 592
  • Мнения: 13 441
 А, лютото от хрян е друга бира Simple Smile то е бомба, ама след секунди го няма, докато лютото от чушки за мен лично е непоносимо.
Като бяхме малки зимата към супите слагахме настърган хрян с оцет за профилактика на настинки Simple Smile

# 593
  • Мнения: 267
Здравейте,
за мен това е най-логичната диета - да не се забраняват мазнините и да се намалят въглехидратите.
Започнах днес да се ограмотявам .
Не можах да намеря примерни менюта. Някой ще ми даде ли линк, моля?

# 594
  • SA
  • Мнения: 3 350
Да, уасаби , обьркала сьм  Embarassed, но и аз не сьм особен почитател на суши и сигурно затова не сьм го срещала. Но люто обичам, макар и не изгарящо люто. Между другото знаете ли как е хрян на английски? С горчица вече се снабдих.  Simple Smile
За млечните, ами те не са привична храна за вьзрастните хора ( и животни). Вьпросьт при тях пак опира до поносимост ( така както при глутена). Аз си карам чудесно и без тях. Единствено масло ям от тази група.

# 595
  • Мнения: 13 441
horse radish е хрян.

# 596
  • SA
  • Мнения: 3 350
иглуб , златна си!   bouquet

# 597
  • Мнения: 6 425
liana_2, добре дошла! Що се отнася до примерни менюта, на първата страница има информация кои са предпочитаните и съответно избягваните храни. Най-общо може да се каже, че се ограничава значително общото количество приемани въглехидрати. На практика това означава, че силно се ограничават тестените, сладките храни, картофите, оризът, а до голяма степен и плодовете. Колко точно ще ограничиш, решаваш ти според твоите нужди.

Храната, която се консумира, е месо/риба, яйца, зеленчуци, пълномаслени млечни, ядки, кокос. Добре е млечните да не са основата на храненията (или поне не на всички). Ядките също не трябва да бъдат основно хранене, а допълнение - горе-долу една шепа за деня, ако държиш да консумираш ядки. Основата на повечето хранения да бъде месо/риба/яйца + зеленчуци.

Използва се масло, зехтин, кокосово масло, свинска или друга мас (патешка например). Храната се приготвя с мазнина, за овкусяване също може да се добави. Но целта не е всичко да плува в мазнина, а просто да се готви с нормални количества, без страх от мазнините.

Най-трудно на повечето им е да си измислят подходяща закуска. Може да се хапват яйца под някаква форма. Може салата. Също може да се дояжда готвено, ако е останало от вечерята или обяда предишния ден. А може и да се хапне високомаслено кисело мляко - с или без ядки/кокос или някакво друго допълнение. Някои слагат малко горски плодове в киселото мляко.

Проблемът при млечните (като изключим непоносимост към лактоза) е, че при много хора пречат на отслабването. Но ако целта ти е просто да се храниш здравословно, а не да отслабнеш, и ако понасяш добре млечните, си ги хапвай. Само гледай да са максимално качествени.

Постепенно с времето може да се правят промени, за да си намериш твоя личен хранителен режим, който ти пасва най-добре Peace

Първоначално е добре да използваш някой сайт от рода на Fitday, за да следиш процентите и грамовете на въглехидрати, мазнини и белтъчини. Най-общо е важно мазнините да са над 60% от приеманите калории за деня. Въглехидратите е добре да бъдат под 50 грама, ако имаш повечко килограми за сваляне. Но ако просто искаш да си поддържаш теглото, могат да бъдат и повече - до 100 или 150 грама, зависи от твоя организъм и нуждите му. Белтъчините най-грубо казано е добре да не са повече от 20-25% от общите калории за деня.

Последна редакция: нд, 26 май 2013, 18:07 от Cioccolata

# 598
  • Мнения: 6 425
Сега преглеждам основните блогове, които следя, за да видя какво съм пропуснала за тези няколко дни, докато не влизах в нета. Та попаднах на ето тези рецепти:

http://authoritynutrition.com/101-healthy-low-carb-recipes/

Може да сте ги видели вече, но определено изглеждат супер, а и така, събрани на едно място, улесняват Wink

# 599
  • Мнения: 13 441
Чудесен линк, Шоколата, благодаря.

Ето един и от мен, като foodgawker, но палео Simple Smile
http://chowstalker.com/

Общи условия

Активация на акаунт