НВ-ВМХ - част 58

• 33 196
  • 752
  •   1
Отговори
# 570
хехе Шоки, не съм
ама сме си дали шанса за още един опит след като си направя ехо на щит. жлеза
дано имаме късмет

относно храненето
моят 1/2 не вярва на режима
въпреки, че е доста умен, вярва в калорийната теория
поне не се връзва на онази за мазнините
но яде всичко и засега е супер
ще видим след още 20год, живот и здраве, дали ще има все такъв метаболизъм и дали ще му стига инсулинът
сестра ми въпреки добрия си метаболизъм и визия на супер модел, почна да качва кр. захар вече
ама без картофи и хляб не може

да не говорим за широкоразпостранената заблуда, че захарта била полезна за сърцето
познавам доста народ, твърдящ тази дивотия

# 571
Захарта да е полезна за сърцето? Shocked Това за първи път го чувам newsm78

Дано да имате късмет с номер две! Hug

# 572
да, масово разни ми го обясняват, слагайки по 2 бучки в кафето
че и от лекари съм го чула

# 573
  • София
Всяка седмица купувам домашно мляко по 5 л. Като изстине, преди му изхвърлях около 1 см. каймак, за да го обезмасля и тогава половината го подквасвах. Откакто съм на режима събирам в камерата тези каймаци. Вчера се беше събрало едно добро количество и реших да си направя масло. Разбиването с миксера трая около 20 минути. Тъкмо като се бях отчаяла и стана!!! Сложих го в хладилника и днес гледам - много жълто и твърдо като камък, все едно е било във фризера... Това ми говори, че немското масло, което купувам, има някакви примеси -  размеква се бързо и е с по-светъл цвят.

да не говорим за широкоразпостранената заблуда, че захарта била полезна за сърцето
познавам доста народ, твърдящ тази дивотия

Аз пък съм чувала, че захарта е полезна за мозъка.

# 574
...Аз пък съм чувала, че захарта е полезна за мозъка.

това е другата дивотия
и я "доказват" като сложат доброволци на един ден НВХ и после ги подложат на тест за интелигентност и го сравнят с тест, когато са хапвали сладко и тестено
само че не им се харчат ресурси и време да правят такъв тест след поне месец на НВХ
то и д-р Оз прави някаква подобни дивотия - храни се така 1 ден  после обяви колко зле се бил чувствал, затъпял и ...  Joy

# 575
Ох, наистина има клетки и в мозъка, и в очите, и в надбъбречните жлези, а и червените кръвни телца, ако не се лъжа, които се нуждаят от глюкоза, защото не могат да използват друго за енергия. Но е заблуда, че абсолютно всички клетки в мозъка могат да ползват само глюкоза, а не мазнини, или пък че мускулите и сърцето не можели да минат без глюкоза. Напротив, съвсем добре си се справят с мастни киселини и/или кетони. Проблемът е, че има един начален период на адаптация - трябва да стане превключване, а то отнема известно време. И точно в този период на адаптация е нормално човек да има влошаване на общото състояние - по-малко енергия, главоболие, по-трудно да се концентрира. Но тези оплаквания преминават, защото организмът се приспособява към новия режим на работа с по-малко глюкоза и повече мазнини. Номерът е да не се уплашим на втория ден и да не се откажем Peace

# 576
че има, има, вярно си е
както е и вярно, че те си получават необходимото от приетите мечни, зеленчуци и протеини
да не забравяме, че това от което има нужда тялото, е точно 5гр глюкоза и че се стреми именно към това ниво

Скрит текст:
я каква приятна изненада имало тук (последеният пост най-долу):
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=673630.135#bot

явно въпреки препирните по време на пости, все пак сме ѝ повлияли поне малко
радвам се

# 577
  • SA
Шоки, много си права, че голяма част от хората просто не се замислят сериозно вьрху храненето си, независимо от здравословните си проблеми и основният им довод да не се отказват от дадена храна е, че видиш ли, едва ли не, не могли да живеят без нея. Аз сьщо не мога да проумея подобна логика, за мен няма храна, която да не мога да спра още утре, ако знам, че не ми се отразява добре. Просто здравето, това да се чувствам добре и изпьлнена с енергия, да изглеждам добре и да не страдам от всевьзможни хронични болежки ми е по-важно от това да си задоволявам вкусовите рецептори на езика.  Simple Smile
Иначе митовете, че глюкозата била полезна за мозька, сьрцето, черния дроб и т.н. и тези органи не можели без нея, не обясняват защо например в условия на по-продьлжителен глад от 2-3 дни ( когато се изчерпват всички резерви на вьглехидрати в организма), тези органи си функционират твьрде добре, стига тялото да разполага с мазнини за разграждане. Да, има клетки, които не могат да използват мазнините за енергия, но техните нужди изцяло се покриват от глюкозата, която се произвежда чрез глюконеогенеза от глицерола, който се освобождава при разграждането на мазнините (триглицеридите). Между другото ми прави впечатление, че доста хора не правят разлика между холестерол и триглицериди, които макар и да спадат кьм мазнините, имат сьвьршенно различна структура и роля в организма. Това, което ядем като мазнини - сланина,масло, мас и т.н. в преобладаващата си част е триглицериди, които са предимно енергетичен източник. Холестерольт се сьдьржа в животинските продукти, но неговите функции са различни - за изграждане на различни телесни структури, за производство на хормони, вит.Д... Яйцата например са много богати на холестерол, защото той е нужен за изграждане на тялото на пиленцето, което ще се излюпи. Защо един толкова жизнено необходим структурен елемент за организма все още продьлжава да се счита едва ли не за отрова... не зная. Самият факт, че черния дроб го произвежда в големи количества, ясно говори, че това вещество е необходимо за тялото. Човешкият организьм е една перфектно функционираща система, която не е никак логично да произвежда в големи количества вещества, вредни за нея.
Лурдес, да , много интересни са наистина тези описани случаи с изолирани групи от хора, които столетия са се придьржали кьм ВМ-НВХ, каквито са масаите, ескимосите, хората по някои тихоокеански острови.  Simple Smile
W'A'S'P', не бях срещала тази теория за развитието на кьсогледство, но звучи доста логично. Интересно би ми било да намеря информация за това дали ВМ-НВХ има влияние вьрху пресбиопията, катарактата - изобщо очните изменения, които се появяват сьс стареенето. 

Последна редакция: сб, 25 май 2013, 17:58 от kameloth

# 578
  • гр.Бургас
Привет на всички,
искам да споделя ....и влиянието на режима върху  мисленето.

Имам чуството, че определени храни ме правят чуствителна и доста изнервена. Общо взето
имам сериозен проблем с пред-менструалния синдром. Направо откачам....отне ми много време да разбера за него и в последствие да го контролирам. Стигнах дотам, че започнах да избягвам работни срещи когато съм в този период.

Не казвам че режимът е някакво решение, но тази седмица се чуствах доста по-устойчива и спокойна даже и без анти- депресанти до които прибягвам в краен случай. Явно че мозъкът се храни с кетони също, защото не ми действа на концентрацията , даже напротив ....Незнам може да е "плацебо" то ще си проличи.

............Отделно някой по-горе писа че има хора които ядат всичко и нямат проблем с теглото. Е моят мъж е такъв ....меша всички храни , спи по 3-4 часа в денонощието, на 44 години е, абсолютно обездвижен е  - от офиса в колата, от колата във вкъщи на компютъра и при височина 180 см тежи 67 кг. Направо незнам как го прави, защото знам че аз не мога да правя грешки в храненето. Всичките му колеги са с шкембета  

# 579
  • гр.Бургас
Момичета, моля кажете как да правя свинските гърди. Притеснявам се защото, ги пека на скаричката, но тъй като са много мазни и се получава нещо като пържене. Така може ли? Милко говореше нещо че трябва да се внимава с температурата на готвене независимо, че свинската мазнина е наситена мазнина.

# 580
Фея,  не мога да съм много полезна по отношение на вените. Мога само да кажа какво се случи при татко. Значи обиколихме всички болници, отказаха операция, отказаха склерозиране. Беше страшно представи си на двете колена да ти стърчи нещо като топки от оплетени червеи, синио червени, ужасно. Болката само той си знае ни може да ходи, ни нищо. А лекарите пък за сърцето му казваха ходи по 5 км на ден. Та така намерихме този доктор той го прегледа, каза че е един от тежките му случаи но и по-зле е виждал. Направи първата процедура, чак след две седмици вените се прибраха, след още месец нова процедура и така три. Има още какво да се желае е но е толкова леко,с прямо преди, че на баща ми не му се занимава. Това което разбрах (може и абсолютно да не съм разбрала правилно) е че тези вени не функционират, един вид той ги запълва с някаква пяна, кръвта вече не минава от там, и с времето те се свиват. До колко е без вредно в дългосрочен план не знам, но вече няколко години баща ми е добре, не пие лекарства и ходи многоо над 10 км на ден, да не говорим другата работа която върши.

Проповядвах за режима много в къщи. Баща ми яде много месо с филийка хляб да речем , редовно маже филийки с мас, яде много сланина, килограмово е добре и е доста пъргав за възрастта си, особено след 5-6 операции. Но хляба не отказва, хубавото е че е макс 2 филии на ден. Майка е разумен човек, ама не отказва плодовете и преобладаващо яде въглехидрати. И въпреки че сме изцяло дълголетно семейство по женска линия (поти няма починала жена под 90) мама има доста болести, и ме притеснява много, ама не слуша. Хубавото е е не преяжда, и поддържа здравословно тегло за годините си.
Аз пък съм се наканила да живея до поне 100 и то физически активна, здрава и права, така че има върху какво да работя Simple Smile)))
Цел за тази година ми е да преодолея различните желания към не режимни храни и да си намаля нивата на хормоните без лекарства.

kameloth много ми харесват всичките ти постове, хем са обосновани, хем са някак си нахъсващи  Hug
Шоки, добре дошла! Я кажи как ядеше сьомгата с сметана, аз напоследък закусвам пушена с авокадо и уасави, по рецепта на УАСП, и ме държи доста, хем изяждам максимум 100 грама с зор.
Muphina Delphina , аз правя пръжки с тях ама пак е на висока температура. Както бях писала преди ако откажа и скарата трябва да ми поникнат и крилца, то па грам удоволствие да няма човек в тоя живот не може Simple Smile)) Отказах мъжете щото се влюбих и ожених, отказах цигарите, заради децата, отказах алкохола, щото някак си не върви без мъже и цигари,  отказах съня щото имам малки деца и е невъзможен на моменти, отказах до голяма част въглехидратите, е барбекюто ми остава запазена територия Simple Smile))))

# 581
Както бях писала преди ако откажа и скарата трябва да ми поникнат и крилца, то па грам удоволствие да няма човек в тоя живот не може Simple Smile)) Отказах мъжете щото се влюбих и ожених, отказах цигарите, заради децата, отказах алкохола, щото някак си не върви без мъже и цигари,  отказах съня щото имам малки деца и е невъзможен на моменти, отказах до голяма част въглехидратите, е барбекюто ми остава запазена територия Simple Smile))))
joya,  Hug развесели ме.
 Hug и на всички останали.
Аз купих една голяяяяяма, прясна риба и много сглупих, че не помолих да ми я почистят. В скоро време няма да се сетя да ям риба, определено.  smile3537
Освен това ми е топло и не ми се върти около печката.

# 582
joya, в хотела слагаха пушена сьомга и до нея в малка чинийка (т.е. очевидно за консумация към сьомгата) сметана, която според мен беше крем фреш - като заквасена, но по-течна Embarassed Просто си сипвах и от двете и си мацвах по малко сметана върху парченцето сьомга Laughing Но слагаха съвсем малко от сметаната, та ми беше неудобно да си взема повече и си сипвах по една супена лъжица в чинията Rolling Eyes

# 583
Та по случая да се похваля с ново барбекю. Много съм доволна, че старото сдаде багажа.
Тук съседите много ни се чудят че през зимата палим ББКю, бил минал сезона. Аз основно така си карам ВМ хранене.
Шоки, мерси, ще пробвам.
Точно намерих и уасаби на прах, че предишното беше някакво в тубичка съмнително. Сега ще мажа рибка с сметана и уасаби Simple Smile

# 584
  • В Балкана
Шоки, добре дошла!  Hug

Момичета, моля кажете как да правя свинските гърди. Притеснявам се защото, ги пека на скаричката, но тъй като са много мазни и се получава нещо като пържене. Така може ли? Милко говореше нещо че трябва да се внимава с температурата на готвене независимо, че свинската мазнина е наситена мазнина.

Не използвам скара, защото нямам. Всичко пека във фурната.
Свинските гърди са често купувани и приготвяни в къщи.
Една от любимите ми храни Peace

joya
, честито ти барбекю!   bouquet

W'A'S'P', за мен също е интересно, какво ще се установи на очния преглед.
И аз съм от късогледите, с малък диоптър, който не се увеличава... Буквално "ослепях" за един ден. Никой в семейството не е слагал очила, преди да напредне с възрастта.. При мен мисля, че се получи от стрес..

Бихте ли ми казали, какъв е здравословният диапазон на кръвната захар на гладно? И колко след хранене?
Известни са ми референтните стойности и горната граница от 6-6.1-6.5.

Общи условия

Активация на акаунт