НВ-ВМХ - част 58

• 33 199
  • 752
  •   1
Отговори
# 555
Фея Колко време си била на режима и какво точно си яла (какви мазнини - животински растителни), ако може по-подробно, може би ще успеем да помогнем. В началото на режима и аз бях вдигнала бая холестерола, а,а след година си спадна сам, пак ми е леко над нормата, но лекаря каза че съотношението между двата е добро, и да продължавам в същият дух. Демек одобри храненето ми.
За разширените вени. Баща ми беше с ужасни вени, изпъкнали, като топка седяха и на двете му колена и надолу, ужасно просто. той е със сърдечна операция, и един тон още други. Пие страшни лекарства, за да не му се образуват тромби. Намерихме един лекар израелец, който идва в Бг, на определен период. Той предложи технология, не за рязане а за пълнене на разширените вени с нещо. Не разбирам много, ако някой се интересува ще изнамеря инфото. Та след 3 процедури общо на стойност около 1500 лева, без болка, без лекарства без операция баща ми си е супер. Няма грам вена всичко се прибра. Като при него процедурите бяха 3 заради тежкия случай. Това само като инфо.

# 556
За д-р Галели говориш вероятно, четох за него, но не мога да разбера каква е разликата между неговия метод и склерозирането. Може би във веществото Thinking Обработените вени продължават ли да функционират, или кръвта се пренасочва по други пътища? Ще ти бъда много благодарна за всякаква информация по този наболял (във всякакъв смисъл) за мен въпрос.
Относно храненето, ядях много яйца и месо, но сухо, не обичам мазно. Но ядях много масло, зехтин, авокадо, маслини, сусам, млечни. Риба-много рядко.

# 557
  • София
И аз това се чудех, дали няма да се вдигне холестерола с тези повечко мазнинки, дето ги хапваме. newsm78 Но като знам една позната, която почти не яде месо и риба, какъв висок холестерол и триглицериди има от години... Дори пие хапчета и не може да влезе в норма...

Аз съм режимна, но не свалям почти нищо. Cry Сигурно е така, защото не издържам да ям само по 3 пъти на ден. Отначало 1 кг свалих и това ми е. Но пък се чувствам с не толкова подут корем!

# 558
  • София

Аз съм режимна, но не свалям почти нищо. Cry Сигурно е така, защото не издържам да ям само по 3 пъти на ден. Отначало 1 кг свалих и това ми е. Но пък се чувствам с не толкова подут корем!

Точно такова е положението и при мен, с разликата, че от 3 седмици съчетавам и с Интервалното хранене. 1 кг свален от месец и половина, на обиколки - може би по 2 см от талия и корем. В ханша - нищо.

Реших да мина малко на НВД, за скоростно отслабване (надявам се), че вече наистина се чувствам гадно. След това, отново се връщам към ВМ, защото това си е моя начин на хранене, а и много ме е страх от НВД, но ще е за кратко, само докато разбутам нещата и посваля поне дотолкова, че да се понасям. Стискайте ми палци да не пукна от глад  Joy макар че не смятам да ям сухо. Но спирам само масло и сланина, ще си ям обикновено месо и салатки, яйца и т.н.

# 559
Фея Hugдоволна съм,но моята вена не беше сериозно разширена
сега си слагам чорапки и пия "добавката" като се сетя Embarassed
ще бъда по-сериозна,щом Кам   Hugказва,че помага
мислех,че не помага защото преди касата я е плащала,а сега не Tired
сигурно се брои за "лукс" ooooh!
за холестерола не ми и пука Wink
Вивиан Hugстискам палци не за да не умреш от глад,а да не наваксаш след това с въглени

# 560
Здравейте Simple Smile

Имам един въпрос. Хапвам си вече както ми казахте с мазнинките, но май се поулях Grinning От няколко дена превишавам мазнините, които ми се "полагат".

Примерно днес, още е 18:00 и ще хапна най-вероятно до 20:00, но стойностите ми са следните:

Консумация    Протеини     Мазнини    Въглехидрати       Калории
    Планирана        97                 105            58                  1600
  Консумирана       86,0              120,0           37,0               1574
 Оставаща         11,0               -15,0             21,0            26

И сега не знам какво да вечерям  newsm78

Дали би било удачно да си направя пилешки бутчета на фурна + гъбки
(Много искам да сложа на гъбките малко гауда, ама май ще прекаля Wink

Та сега от както ям както ми казахте, не мога да се спра  Embarassed
И ме страх малко с тия надвишаванки.

Въглехидратите са добре, не ги  превишавам никога,
но проблеми ли е за Протеина и Мазнините?

# 561
Привет от мен! Завърнах се предоволна от екскурзията в Прага Simple Smile

Добре дошли на новите дами! Hug

По диагонал само изчетох и видях, че се коментират палачинки, та да кажа нещо, което ядох в хотела: казваше се омлет с кашкавал, но беше по-скоро във вид на палачинка, като кашкавалът явно беше настърган и в тестото. Резултатът беше с дебелина 2-3 мм и идеално ставаше за увиване на пълнеж Wink А в същото време с този кашкавал си беше и доста вкусно. От 2 яйца го правеха, но не знам колко кашкавал. Та мисля да пробвам този вариант. Не е като тънка палачинка, а по-скоро тип wrap, но според мен ще стане за увиване на пълнеж от зеленчуци или например шунка, бекон.

Между другото, понеже обикаляхме наистина по цял ден на крак, всъщност никога през живота си не съм ходила толкова много на ден за няколко последователни дни, вкл. качване и слизане, не само по равно, та да споделя, че режимът действа страхотно за издръжливостта Peace Не се изморявах изобщо, имах си енергия (е, вярно е, че аз тренирам, макар и не особено тежко), а и не огладнявах особено. Но закуската ми беше много обилна, нисковъглехидратна и високомазнинна Sunglasses Яйца с бекон и наденички и сьомга със сметана плюс по някое чери доматче - такава закуска държи много стабилно за дълго време Peace А от пражките специалитети си хапнах печен свински джолан и наденички с горчица, хрян и тяхното особено кисело зеле Sunglasses Бут от глиган също ядох два пъти, много ми хареса Sunglasses Но мисълта ми е, че на практика се храних дори по-нисковъглехидратно от обикновено, с повече месо и повече мазнини, а по-малко растителна храна, като в същото време се движих повече от нормалното. И въпреки това си имах съвсем достатъчно енергия и не прегладнявах Peace

Последна редакция: пт, 24 май 2013, 21:43 от Cioccolata

# 562
  • SA
Шоки, добре завьрнала се! Липсваше ни много!  Heart Eyes
Таня,  Hug, аз вьпроса за разширените вени сьм го пручвала доста подробно преди време, защото сьм силно фамилно обременена. Разширените вени могат да бьдат проява на сьединителнотьканна малостойност - това е вродено сьстояние, което се характеризира с несьвьршенна сьединителна тькан. При мен са налице някои от основните симптоми - плоскостьпие, халтави стави, разширени вени ( нямам видими такива, но краката ми отичаха при продьлжително стоене права) . Това сьстояние се повлиява добре при употреба на високи дози вит.С и биофлавоноиди ( това са витаминоподобни вещества, сьдьржащи се в някои растения - цитруси, семки от грозде, гинко билоба, арония и др.) По някакьв начин тези вещества укрепват сьдовата стена и я правят по-еластична. Подобен е и общият им ефект вьрху сьединителната тькан. Преди години с профилактична цел пиех в големи дози и от двете и реално сьм единствената от семейството ми без видимо разширени вени. Сега, след години на ВМ-НВХ сьм склонна да мисля ( макар да не сьм абсолютно сигурна), че като че ли ограничената консумация на вьглехидрати води и до намаляване на нуждите от вит.С и биофлавоноиди. Сега не пия никакви добавки ( само натурален лимонов сок) и вените са ми наред.
Другото много важно нещо като профилактика за разширени вени е физическата активност - бьрзо ходене, бягане - така мускулите на краката подпомагат движението на крьвта вьв вените и предотвратяват застоя, както се случва при статично стоене прав.
Ние тази вечер имахме гости, бях писала преди доста време за тези хора. Мьжьт е с диабет 2 тип и силно изразени симптоми на инсулинова резистентност - силно затльстяване, хипертония. Последно се виждахме преди повече от месец и тогава той сподели, че започва да се храни нисковьглехидратно, беше се впечатлил много от публикациите на Тим Ноукс. Е, днес направо се втрещих. За месец е свалил 16 кг, крьвното налягане му се е нормализирало... Не набляга на мазнините, но и не ги избягва. Много ми е интересно как ще продьлжат нещата при него, но мисля, че ако продьлжава така, може и напьлно да спре лекарствата за крьвно и диабет.

# 563
Камелот, страхотно е това, което си написала за диабетика Simple Smile Браво на човека, че се е престрашил да опита този начин на хранене (то всъщност това е основното - да преодолееш насаждания страх от животинската храна, мазнините, яйцата, холестерола). И страхотни резултати е постигнал наистина. Но и моите наблюдения са такива: колкото по-сериозна инсулинова резистентност е налице, толкова по-бързи и впечатляващи подобрения и в теглото, и в здравословното състояние.

И за нуждата от вит. С на няколко места срещам (аз съм писала за това), че повишената консумация на въглехидрати обуславя и по-голяма нужда от вит. С. И обратното. И се предполага, че това е причината да се съдържа в зеленчуците и плодовете. Принципът е като с млечните: съдържат лактоза, но от друга страна млечнокиселите бактерии способстват за разграждането й и така улесняват човешкия организъм. Но от друга страна в пшеницата, ориза и подобни не се съдържа вит. С, обаче също така вероятно не е и естествено за човешкия организъм това да бъде основната храна Rolling Eyes Знаете какво казват идеолозите на палеото - че всякакви семена и зърна са храна за птици, а не за хора, защото нашата храносмилателна система не е приспособена към тях, за разлика от храносмилателната система на птиците.

А по повод на този диабетик си мисля и друго (на базата на наблюденията ми): много хора просто не желаят да направят голяма и трайна промяна в начина си на хранене и на живот. И обикновено се казва "Ох, аз много обичам тестено/сладко/картофи/ориз, как ще живея без тях? Не мога, тази диета не е за мен." Rolling Eyes И всичко се редуцира до вкусови предпочитания, а се забравя всъщност ефектът от храната върху здравето, който е най-важният фактор. И винаги хората търсят начин за кратко да минат на някаква диета, да свалят максимално килограми и после да си се върнат към стария начин на хранене, но въпреки това да си запазят постигнатите резултати Rolling Eyes Не разбирам как е възможна такава наивност ooooh! Но всъщност и много от диетите обещават точно това Rolling Eyes И отделно, че хората са облъчвани непрекъснато колко са вредни мазнините, колко са полезни фибрите, колко е полезен за сърцето маргаринът ooooh! И че трябва да се яде от всичко, защото иначе се развивали липси на важни вещества Rolling Eyes Ох, тази тема ми е много болна Embarassed

Между другото вчера прочетох, но бях много развълнувана още от пътуването, та ми изхвръкна Embarassed Става въпрос за глюконеогенезата. Чела съм, макар и май само на едно място, че: 1) от една страна е много бавен процес и всъщност много малко влияе реално върху организма; 2) степента, в която протича глюконеогенеза, е константна; 3) степента на глюконеогенезата се определя по-скоро от потребностите на организма от глюкоза, отколкото от наличието на субстрат (аминокиселини, които не са необходими за други цели). Тук съм го чела това: http://www.ketotic.org/ - този блог, не е само една статия, но конкретната статия с тези твърдения май беше тази: http://www.ketotic.org/2012/08/if-you-eat-excess-protein-does-it-turn.html От друга страна казват (в една от другите статии), че при кетоза наистина белтъчините повишават темпа на глюконеогенезата. Но пък знаем, че кетоза се поддържа трудно за дълги периоди... newsm78 С две думи, не знам какво да мисля, просто статиите изглеждат добре проучени и аргументирани.

С всичко това искам да кажа, че не е страшно да се консумират и по 2-3 яйца на ден, и на друго хранене количество месо колкото една пържола. Но да не са сухи филета, а да си има мазнинка. Това според мен не е прекалено много протеин, че да обърка сметките Embarassed А за глюконеогенезата наистина съм склонна да вярвам, че, освен ако няма някакво нарушение в организма, тялото само си определя колко да бъде глюконеогенезата. И общо взето определяща е нуждата, а не фактът, че са приети повече от необходимите белтъчини. Peace

Последна редакция: сб, 25 май 2013, 08:27 от Cioccolata

# 564
Сутринта мернах по ТВ-то филм за масаите в Африка и порових в Уикипедия да видя каква им е диетата.  Като цяло е била много строго месна и млечна, дори в някои села не са ядяли никакви плодове. Но впоследствие се включват и зърнените, но не преобладават, поне аз така разбрах.
Започват да ги изследват, защото са им интересни Laughing - например се оказва че почти нямат кариеси и са доста здрави.

http://en.wikipedia.org/wiki/Maasai_people#Diet

Например едно изречение ми грабва окото- Further study with carbon-14 tracers showed that the average cholesterol level was about 50 percent of that of an average American.
Изследване показва, че средния холестерол е бил около 50% по-нисък от този на средностатистически американец.

Ще се опитам да я преведа тези дни цялата.

# 565
Масаите, наред с ескимосите, са сред типичните примери за ползите от нисковъглехидратното хранене Peace

А плодовете по начало са продукт на цивилизацията (овощни дървета и насаждения) и с напредване на времето стават все по-захарни, а в същото време все по-бедни на полезни вещества. Казвам бедни, защото от една страна по начало плодовете съдържат много вит. С, но малко друга полезност - това е за разлика от зеленчуците. Освен това се обработват все повече против вредители, т.е. намесва се и химия. От друга страна все повече консумираме плодове, отглеждани върху обеднели почви. А и все по-често плодовете ни са дошли от стотици или хиляди километри разстояние, нерядко са откъснати неузрели и са оставени да узряват по складове. Така неминуемо им се губи малкото останала полезност, но захарта си остава, защото са култивирани да съдържат много захар ooooh! А човешкият организъм не е приспособен към толкова висока консумация на захар - не и в големи количества и всеки ден през цялата година.

Голяма заблуда, но и много масова, е да се поставят плодовете и зеленчуците в една категория по полезност Rolling Eyes Плодовете съдържат значително повече захар, а по-малко полезни вещества. Освен това се смята, също крайно неправилно, че фруктозата в плодовете е безвредна. Това абсолютно не е така - не и в дългосрочен план, макар че в краткосрочен поне не довежда до повишаване на кръвната захар. (А и плодовете не съдържат само фруктоза всъщност, а различни съотношения фруктоза и глюкоза.) И въобще се шири мнението, че плодовете са най-полезната храна. Не е така ooooh! Много родители вярват, че след като дават и плодове на децата си, освен кроасани, шоколади, баници и подобни, така някак неутрализират вредата от бързото хранене. Голяма грешка Sunglasses

Последна редакция: сб, 25 май 2013, 10:21 от Cioccolata

# 566
относно холестерола - възможно е в началото на режима да е повишен
тогава се сваля все още и организмът се изхранва не само от приетите мазнини, но и от своите собствени
както и да не забравяме, че черният дроб продължава да произвежда големи количества холестерол, които преди са отивали за "ремонти" из тялото, а сега не са необходими
просто му трябва време за да се пренастрои

Шоки, добре дошла, липсваше осезателно
дано си си прекарала добре
тази тема и на мен ми е болна
но след години опити да повлияя на близки и познати се отказах
даже май и тук в темата се усеща спадналият ми ентусиазъм

добре, че си била в Чешко, а не тук, покрай тези размирици не се знае какво ще стане  Praynig

Кам, много успех на приятеля ви, дано си върне здравето

за вит. С съм виждала на няколко места, че е необходим на смесенохранещите си, особено ако преобладават омега6 храни, заради антиоксидантното му действие

Лурдес , традиционните мъже-масаи са с много красиви тела - високи и много слаби и мускулести
зеленчуци и подобни не ядат - смятат, че са храна за жени и крави
а жените им са трътлести и дебели - обичат чай с много захар и нещо като каша с царевица, подобие на качамак

относно очите, аз си запазих час за вторник следобед, да видим дали си въобразявам, или наистина имам промяна

иначе намерих обяснение защо се случва така
дълго време смятах, че виновник за късогледството ми е повишената кр. захар в храната ми
все пак съм отгледана със сладка и тестени и много малко месо, предимно манджи със зеленчуци и сос за топене с хляб

та при диабетиците се получава натрупване за захар из кръвния поток, което уврежда съответните органи
затова  им снимат всяка година очните дъна и отчитат колко все по-зле стават
при тези, минали на режима, всяка година се наблюдава подобрение и петната постепенно изчезват
темпото е различно и индивидуално, но се случва

д-р Еендфелд има статия относно връзката с късогледството
спред него няма как режимът да повлияе на късоглед човек, но в коментарите в различни форуми хората пишат и за това
така че явно става
а неговото обяснение защо човек става късоглед на традиционно, високовъгл. хранене е че инсулинът като хормон на растежа заедно с IGF-1 води до прекомерно увеличение на очната ябълка и съответното изместване на фокуса
http://www.kostdoktorn.se/mysteriet-med-narsynthet
за съжаление не мога да изкопирам само картинката, но като се скролне надолу и се вижда
горното е нормално око
долното е късогледо такова

за съжаление отгледах детето си, както и мен са ме отгледали и късогледството е факт и при него
гледам, че и той като мен обича тестено и все го ограничавам
Скрит текст:
(дано имаме късмет да поправим грешката с номер две някой ден)
но пък от друга страна тези около мен, които не пълнеят от високовъгл. хранене, или не развиват късогледство или го развиват в по-слаба форма
засега ще следя сестра ми, как ще се развие нейното като ме наближи по възраст, какот и дали вторият племенник ще остане с добро зрение, както досега

Вивиан  
Цитат
Боже, Уасп, тоя дюнер ми звучи убиец
С хлебчето, което каза преди няколко дни - от яйце ...  ...
или в листо от марула
или кат мен - в чиния, със салата и сос

някой пита тук за мисленето и режима
аз на режима изкарах 2 тежки години с тежки изпити, писала съм доста по темата
 нямах никакъв проблем
даже напротив - на режима може да се учи по 10ч без прекъсване
човек не усеща кога има нужда от почивка, защото кр. захар не му играе и няма нужда от паузи за въгл. зарежданем за да не заспи след високовъгл. обяд
това го усетих при първия изпит и тогава си правех вече нарочно паузи, за да не се чувствам толкова изморена вечер
да не говорим, че и на стрес се търпи повече
само вечер след изпита ми беше трудно да се отпусна и тогава си позволявах малко вино и нещо сладко за прспиване

все пак да не забравяме, че мозъкът предпочита кетоните за гориво

НО ако сега почваме режима, то в началото по време на адаптацията е трудно, докато мине времето на мозъчна абсистенция и мозъкът си "спомни" какво да прави с кетоните
затова ДА НЕ СЕ ЗАПОЧВА режима, ако предстоят сериозни умствени натоварвания
(това важи и за сериозен спорт)
нека да преминат и тогава
или да се почне, ако има поне месец до тях

да не збаравя, честит 24 май на всички и особено на тези, на които е и професионален празник

хубав уикенд
 Hug

# 567
Кам Heart Eyesхиляди благодарности  bouquet
за ходене (бързо) любим и практикуван спорт цял живот Grinning
Шоки,УАСП  bouquetблагодарности и на вас за богатата информация

# 568

Добре дошла на Cioccolata Simple Smile Ах,Прага... Heart Eyes
Огромни благодарности и от мен !!! bouquet Почвам четене и осмисляне.

# 569
Абе, има си хора (въпрос най-вече на ген), които си ядат всичко по много, вкл. хляб, торти и подобни, и не напълняват. Какво евентуално би се случило с тях след 10-20 години - това предстои да се види. Но всички имаме такива познати. Чела съм обяснение, че при такива хора се ускорява усвояването на захарта, метаболизмът се ускорява, енергоразходът също, така че в крайна сметка всичко се оползотворява без натрупване. Това е нормалното положение при здрав организъм - при повече приета храна да се увеличи и изразходваната енергия (организмът намира как да оползотвори и калориите, и приетите вещества). Но виждаме, че все повече хора имат проблеми с теглото и метаболитни заболявания. При тях приемът на повече храна, особено ако е с много тестено или сладко, не води до ускоряване на метаболизма, а води само до натрупване на излишното под формата на мазнини Rolling Eyes И не е въпрос на калориен баланс, а е въпрос на настройка на организма и на дефекти в настройката.

Аз наблюдавах хората в хотела - феноменът на закуската ми е много интересен Laughing Има богат избор за всякакви вкусове. Аз наблягах на яйцата, бекона, наденичките, а когато имаше и сьомга и сметана, също не пропусках. Повечето хора обаче първо си пълнят чинията с препечени филии и кроасани плюс я течен шоколад, я сладко, плюс сирене/кашкавал/салам/шунка. Или другият вариант е кисело мляко с мюсли, ядки и подобни. Като изядат тази чиния, пълнят още една чиния - или с плодове, или си взимат торта или някаква пита или сладкиш ooooh! А не им личи да имат особени проблеми с теглото - не и повечето Rolling Eyes Естествено, в хотел закуската е включена в цената на стаята, така че всеки се изкушава да опита от всичко и да яде до пръсване Embarassed И аз закусвах доста по-обилно от обичайното. Но ме изумява този стремеж към тестено и сладко в закуската, и то в комбинация с плодове (това е най-често срещаният вариант).

Скрит текст:
WASP, да не би да си бременна? Hug

Общи условия

Активация на акаунт