НВ-ВМХ - част 58

• 33 188
  • 752
  •   1
Отговори
# 600
Сега преглеждам основните блогове, които следя, за да видя какво съм пропуснала за тези няколко дни, докато не влизах в нета. Та попаднах на ето тези рецепти:

http://authoritynutrition.com/101-healthy-low-carb-recipes/

Може да сте ги видели вече, но определено изглеждат супер, а и така, събрани на едно място, улесняват Wink

Cioccolata ,

много ти благодаря за помощта, аз ще трябва да чета още малко докато се ориентирам по-добре.
Целта ми не е сваляне на килограми.
Изморявам се бързо, боледувам често от настинки.Липсва ми сила и издържливост.
Водя сравнително спокоен живот, затова мисля, че не е  от стрес.
Бях на лекар.Направиха ми пълен чек, на щитовидната жлеза също.
Всичките ми изследвания са в норма, затова се сетих, че преди години четейки из темичката си я отбелязах като много балансирана и здравословна, която  в случай на нужда да  опитам.
Знам че и ЕГН-то  има роля,и тъкмо затова не искам нискомазнинна диета.
На 45 години съм,наближавам критическата и не би било хубаво да си изтощавам организма.
Купих си сусамено олио заради калция, много е вкусно.Ще включа за закуска яйцата(с  броколи, карфиол, други зеленчуци).
Имала съм преди висок холестерол, затова се бях образовала по въпроса за мазнините.

Тази вечер ще  правя пилешко филе с пресни зелени аспержи с масло и зехтин и за мен само един варен картоф-около 100 грама.
С времето ще гледам да откажа картофите.
За накрая оставих най-големия си грях да  призная -шоколадът и бисквитките. Embarassed Embarassed Embarassed
Много ми се иска съвсем да ги откажа, но знам, че трябва да имам търпение.Засега намалих количеството и ще ги избягвам вечер.

Благодаря за линковете.
Закуската е най-сложното, но видях, че има рецепти за солени вафли и ще ги опитам още утре.
Успешен старт в новата седмица ви пожелавам!

# 601
Кам, сигурно става въпрос за уасаби (лютото зелено нещо, което се прави от хрян и се поднася към суши). То всъщност си било японски хрян. Аз не бях опитвала хрян преди, чак сега в Чехия хапнах Embarassed Обаче в Чехия е под формата на едрозърнеста бяла паста или понякога го поднасят като настърган корен. И винаги върви заедно с горчица към печени наденички или месо Sunglasses На едно място пък ядох тяхното кисело зеле (което е нещо като зеле от туршия, но настъргано като за салата и леко сладни, т.е. сладко-киселичко), овкусено така с хрян - вярно, че си беше лютичко, но ми напълни душата Embarassed А уж съм от хората, които не обичат люто.

Това за фруктозамина за първи път го чувам, заинтригува ме Wink

Млечните явно не се отразяват добре на никой, въпреки че много хора ги понасят сносно Embarassed И аз в Чехия по стечение на обстоятелствата ги бях ограничила силно, макар че не ги бях спряла съвсем. За сметка на това наблягах на мазни меса и яйца. И май този вариант е по-добър, определено бях доволна. Но тук пък не смея да ям колбаси и много страдам от това Cry

Шоки, това е централноевропейска кухня. Унгарската е почти същата с киселото зеле и хряна. При тях това са деликатеси. Simple Smile

Аз опитах една страхотна комбинация: яйца + риба тон + зеленчуци. Уникално вкусно е!

Аз също съм късогледа и късогледството ми избуя точно в тийнейджърските години, когато имах най-големи проблеми с килограмите. 9-10 клас имах едно много рязко напълняване и рязко окьоравяване. После сложих очила.  Laughing И досега съм така, но откакто спрях да раста, т.е. от университета, не съм качвала диоптри. 5-та година съм с едни и същи очила.  Sunglasses

И аз съм убедена, че късогледството е пряко свързано с инсулина и напълняването. Когато бях девойка се оказва съм имала следните проблеми във връзка с ненормално високи нива на инсулин: късогледство, преяждане, затлъстяване, хормнален дисбаланс на женските хормони. Тогава не съм се изследвала, но реално сега разбирам, че съм имала сериозни проблеми, заради някои неприятности, които ми се случиха.

Аз сега малко съм зарязала режима посл. седмица, но смятам да се завърна в него победоносно. Освен това разбрах за някакъв клуб по салса в Русе, където откривали група за начинаещи и реших да опитам дали ще ми хареса. Много ми се прави нещо танцувално!  Twisted Evil

# 602
  • Пловдив
Добър вечер и от мен!От известно време ми се иска да огранича млечните,но всяка сутрин закусвам с 12%сметана на Пилос(замествам с нея кис.мляко за по висок % мазнини),в която добавям ленено семе и сусамов тахан.Страхувам се обаче,че ако спра тази комбинация ще имам проблеми с ВЦ-то.Има ли др.като мен,които ядат ленено семе и ако да с какво?Или не е чак такъв проблем ако това са ми единствените млечни за деня,изключвам маслото разбира се.

# 603
Аглика, подозирах, че е така с чешката кухня Simple Smile Определено има сходства с унгарската, а и с немската, предполагам, че и с полската ще има някакво сходство... Но като изключим кнедлите (аз ги опитах - разочароващи са Peace), общо взето традиционните ястия, които опитах, ми харесаха. Да, имат и някакъв козунак под формата на цилиндър, и палачинки, и други някакви печива, но те не ми бяха интересни, честно казано Sunglasses

По отношение на късогледството е възможно да има влияние от захарта и инсулина, кой знае... Специални увреждането на очите при диабетици е пряко свързано с неконтролираната захар, но това е друго, не е късогледство. Аз също съм с късогледство от сравнително рано, т.е. първо бях далекогледа, после минах към късогледство Rolling Eyes Но при мен със сигурност влияят гените, а и многото четене и писане в детските и юношески години, а и след това всъщност - на практика цял живот, откакто съм се научила да чета Peace Така че си мисля, че това е от най-голямо значение за късогледството - ген в комбинация с много натоварване на очите.

Комбинацията риба тон с яйца и зеленчуци ми харесва и на мен - и на салата, и под формата на фритата Peace Разбира се, харесва ми да има и авокадо, но вече не виждам хубаво авокадо в магазините Sad

И идеята за танците подкрепям горещо! Щом имаш желание, давай! Hug

Жижи, не знам какво да ти кажа за лененото семе, просто не съм достатъчно запозната. Аз не го консумирам редовно, макар че миналата година имах такъв период, но сега вече не. Не мисля, че трябва да се консумират редовно ядки и семена и човек да става зависим от тях, но ако ти действа добре и си доволна, си продължи. Проблем при семето може да бъде от една страна фитиновата киселина. От друга страна може да привикнеш към действието му и да не можеш после без него...

liana_2, към промяната в храненето е добре да добавиш и прием на витамин Д Peace Или поне излизай по-често на слънце в обедните часове.

# 604
  • София
Добро утро момчета!

Аз си карам нещо средно в/у НВХ и ВМ-НВХ, махнах всички млечни (освен два пъти дневно по 1 с.л мляко в кафето) и си карам на месо, яйца и салати и то само вечер, по едно хранене,но не ям филета и обезмазнени меса.  Mr. Green
 Да видим какво ще стане с моите кг.
Днес ще си купя ел. кантар, че искам да хващам финното в кг.

Хубав ден на всички   bouquet

# 605
Вивиан, според мен няма смисъл от електронен кантар, дори точно обратното Peace За мен по-точни и надеждни са старите кантари, макар че и аз самата имам електронен. Но ако стъпя малко по-назад, показва едно, а ако съм малко по-напред - друго. Ако съм леко приведена назад, показва по-малко, ако се приведа леко напред - повече. Ако го поставя на едно място в стаята, виждам една цифра, но на друго място в стаята - друга. Така че си имам резерви към електронните кантари, както и към електронните термометри между другото Wink

Скрит текст:
Аз изживях един много емоционален момент вчера - попаднах на снимки от 2009 г., от морето точно преди да започна постепенно да си променям начина на хранене. И ми дойде наистина като шок да се видя на онези снимки Sad Променила съм се наистина много от онова лято досега. И не трябва да го забравям Peace Много, много съм благодарна и щастлива, че успях с тази промяна, макар и да не стана бързо. И все си ме е страх да не изпусна нещата и да се върна назад... А и ми стана много жал за онова мое предишно "аз". И се замислих на какво е било подложено тялото ми тогава и до какво е можело да стигна, ако не бях започнала да взимам мерки Cry Много се развълнувах вчера по този повод Embarassed

# 606
Вивиан, според мен няма смисъл от електронен кантар, дори точно обратното Peace За мен по-точни и надеждни са старите кантари, макар че и аз самата имам електронен. Но ако стъпя малко по-назад, показва едно, а ако съм малко по-напред - друго. Ако съм леко приведена назад, показва по-малко, ако се приведа леко напред - повече. Ако го поставя на едно място в стаята, виждам една цифра, но на друго място в стаята - друга. Така че си имам резерви към електронните кантари, както и към електронните термометри между другото Wink

Скрит текст:
Аз изживях един много емоционален момент вчера - попаднах на снимки от 2009 г., от морето точно преди да започна постепенно да си променям начина на хранене. И ми дойде наистина като шок да се видя на онези снимки Sad Променила съм се наистина много от онова лято досега. И не трябва да го забравям Peace Много, много съм благодарна и щастлива, че успях с тази промяна, макар и да не стана бързо. И все си ме е страх да не изпусна нещата и да се върна назад... А и ми стана много жал за онова мое предишно "аз". И се замислих на какво е било подложено тялото ми тогава и до какво е можело да стигна, ако не бях започнала да взимам мерки Cry Много се развълнувах вчера по този повод Embarassed

И аз имам резерви към електронните кантари. Към кантарите изобщо, защото ако не нацелиш да ги сложиш на абсолютно равна повърхност и получаваш различни резултати.

Скрит текст:
Относно промяната, напълно те разбирам, Шоки! И аз след като направих голямото ми отслабване първоначално и не се бях гледала на абитуриентските ми снимки много отдавна и като се погледнах един ден, примерно 4 год. след и се ужасих колко състарена съм изглеждала, а съм била само на 18 години!!!  #2gunfire Сега въпреки че пак съм пълна, не изглеждам така както тогава, слава Богу. Но човек като се види на снимки и му става неприятно да се види в реален вид и това действа и мотивиращо да се поддържа.

# 607
По отношение на кантарите да допълня също, че разликата в показанията на моя е от порядъка на 300 - 400 грама, до половин килограм, според това как съм стъпила и къде е поставен Rolling Eyes Но тези грамове са в рамките на нормалното вариране на теглото по принцип Peace И дори още по-големи вариации може да има, които въпреки това са нормални, например заради овулация или цикъл, заради много солена храна и подобни. Така че е важна тенденцията в по-дългосрочен план, а не разликите в грамовете от ден за ден. А още по-определящи са мерките - талия, ханш, бедро и т.н. - всички обиколки, които ви интересуват. Peace

# 608
  • София
И аз съм много резервирана към ел. кантари, пазех се години от тях, защото се познавам и знам, че това ще ми вкара допълнителен стрес относно кг, а това не ми е нужно. Но пък сега съм толкова ядосана на моя кантар, че ми иде да го изхвърля през балкона със засилка  Crazy
А и има и още един тънък момент, че моя механичен кантар е много скапан, някаква куча измислена марка, която си бях купила преди 5-6 г. от Т-маркет, и е същата работа, веднъж се качвам - показва едно, втори път, като го преместя една педя на ляво - показва друго, по сто пъти се качвам и слизам, докато уцеля някакво средно ниво на кг.  и много се изнервям.
На мерки си се меря, задължително ми е, че проблемните области ме вълнуват как се движат.

Скрит текст:
Шоки, стана ми много мило и мъчно как си се почувствала  Hug Прекрасно е да осъзнаеш и да констатираш, че си се променил към добро. Според мен, всички момичета, тук, в тази тема, (и себе си също слагам в това число), са истински късметлийки, заради това, че по някакви неведоми пътища са повярвали на този "безумен" режим. Според мен това е наистина най-най-правилният начин на хранене и колкото повече се информирам, толкова повече се убеждавам.

# 609
  • Пловдив

Жижи, не знам какво да ти кажа за лененото семе, просто не съм достатъчно запозната. Аз не го консумирам редовно, макар че миналата година имах такъв период, но сега вече не. Не мисля, че трябва да се консумират редовно ядки и семена и човек да става зависим от тях, но ако ти действа добре и си доволна, си продължи. Проблем при семето може да бъде от една страна фитиновата киселина. От друга страна може да привикнеш към действието му и да не можеш после без него...

То това вече имам чувството,че стана и направо не знам как да се справя с този проблем,защото лененото семе го ям само заради това(WC-то).Спра ли да го ям и започват проблемите.

# 610
Добро утро ,момичета.

Относно късогледството,не зная дали имат влияние кг,захар,инсулин,защото аз съм зле с очите,откакто бях на 12 години. Cry
Предполагам,влияние оказаха късното четене/писане на полутъмно,отделно и майка ми е късогледа ,както и отказът ми да нося постоянно очила/срам ме бе от съучениците Tired/
Но просто ми вдъхвате надежда,че ,благодарение на режима,очите ми могат да "заздравеят" един вид.

Аз също съм с ел.кантар,не го местя,като преди да се кача, слагам тежест,която съм сигурна колко тежи /да речем гира от 3 кг/ и дали я измерва правилно.
Но веднъж в месеца вече се качвам,не трескаво ,както преди-всеки ден.

Вчера прекалих с череши,но днес ще съм само на яйца и масло.

Cioccolata,много ми бе интересно да прочета малко за прехода ти/на ума и тялото/,през тези години  bouquet

liana_2, добре дошла и от мен.Успех!

За лененото семе,бадемите и т.н.,тези дни попаднах на статия на Милко,защо не трябва да се консумират  Confused.
Като я намеря ,ще пусна линк. Както винаги,бе ясен и категоричен ,макар и кратък.

# 611
Жижи, дай да уточним какво означава проблем в случая Wink Защото е много масова заблуда, че трябва да се ходи до тоалетната всеки божи ден, иначе лошо Rolling Eyes Организмът се задръствал от токсини Rolling Eyes Нищо подобно. Има организми, за които е нормално ежедневно ходене до тоалетната, но има и такива, за които е нормално веднъж на 3-4 дни. Ако нямаш никакви симптоми (тежест, подуване, дискомфорт), значи нямаш и поводи за притеснение, поне според мен. Пак ще дам майка ми за пример: цял живот се оплаква от запек, сега също продължава, макар че има известно подобрение с магнезия. Но въпреки това откакто мина на НВ-ВМХ, е свалила 25 кг без усилия. Така че явно работата на организма се е подобрила, метаболизмът се е подобрил. Затова ми омръзна да повтарям, че отслабването на става в тоалетната, защото механизмът просто е друг. Но ако имаш дискомфорт и физически (не психически) ти пречи да не ходиш до тоалетната всеки ден, тогава значи нещо не е наред и трябва да се потърси решение. Ако обаче нямаш никакви физически симптоми, не се притеснявай.

# 612
  • Пловдив
Шоколата,ти ме накара да се замисля,защото ми е набито в главата,че трябва всеки ден да се ходи.Дори имам позната,на която майка и(лекарка),вечер не и е позволявала да си легне докато не отиде до ВЦ-то.А при мен проблемът е,че като не ходя 2-3 дни и ми се подува стомаха и ми тежи.

# 613
  • София
Жижи, извини ме, че се намесвам, но ако не си опитала, пробвай сутрин по една чаша гореща вода и 1-2 лъжици зехтин. Аз лично, така се поддържам в кондиция.

# 614
Да, много хора установяват, вкл. като преминат на този начин на хранене, че мазнините им действат по-"регулиращо" от фибрите Peace Аз многократно вече забелязвам, че на мен запичащо ми действа кашкавалът - ако ям кашкавал дори и по 50 грама на ден 2-3 поредни дни, проблемът е налице. Така че кашкавал почти не ям. А мисля, че и по-голямо количество други сирена, особено в поредни дни, има същия ефект. За сметка на това повече мазнинки действат много положително Peace Но мазнини под формата на мазен сос или храна, сготвена с достатъчно мазнина, или пък салата с авокадо и зехтин.

Общи условия

Активация на акаунт