Истанбул - 22

• 49 273
  • 740
  •   1
Отговори
# 30
Здравейте момичета. Върнахме се и ние от нашето посещение в Истанбул. Както може да се очаква, беше много хубаво, особено след като е и самоорганизирано. Пътувахме с Къръджа Турс, но с тях се видяхме първия и последния ден Simple Smile Прорамата не беше максимум, но тъй като вече сме били в града, пропуснахме основната туристическа програма. Насладихме се на Принцовите острови, разходки по Истиклял, кулата на галата, Сапфир, Миниатюрк, парковете, гледките и сладостите, с които ни изкушава градът. Относно сладостите ще пиша допълнително Simple Smile
 Винаги ми е било по-вълнуващо да откривам сама потайностите на града и да се сливам с потока от местни жители, пред организираните туристически посещения.
Благодаря ви за насоките и съветите. Благодарение на вас си направихме незабравима разходката в любимия град.

По път минахме покрай българската църква "Св Стефан". Тя е една от забележителностите на града и особено важна за всички българи. Църквата е в ремонт от 2011 и не е ясно кога ще бъде отворена, тъй като доколкото знам средствата за реставрацията не са още събрани. А колко ли български туристи посещават града годишно? Ако агенциите даряват по 1 лв за всеки турист до Истанбул, средствата ще се съберат и ние пак ще имаме църква в този космополитен град. Стана ми много мъчно, особено като видях какви такси събират за организираните от агенциите програми.

Написах предложението си като препоръка към агенцията - дано някой ме чуе.

За съжаление даритеската кампания със СМСи е приключила и единственият начин да се дарят средства е чрез банков превод.

Споделям го с вас като се надявам по този начин идеята да достигне до по-голям брой хора и скоро тази забележителност в Истанбул да заработи отново.

# 31
# 32
  • София

Aaaa, на нашият телевизор се виждаше повече....  Wink  Имаше и цифрата 2 от номера, а не само маршрут.  Laughing

# 33
  • България, София
Шебече, прекрасна е и новата тема   bouquet  bouquet  bouquet
Особено с любимо на всички ни място в първия пост  Hug

И на мен ми беше попадала преди време, информацията, споделена от Ети за този музей.
Хелънче, поздравления, че си се справила с 2 романа на Орхан Памук. Аз само "Истанбул" успях да изчета, ама чок зор. Ако не беше за любимия ми град сигурно нямаше да го довърша  Mr. Green

Скрит текст:
Ето ви още малко снимки от моето пътешествие  Simple Smile
https://www.facebook.com/velina.velikova?ref=tn_tnmn#!/media/set/?set=a.10200402397476324.1073741827.1047367276&type=1

Шебече, хареса ми много това пътешествие. Красива природа, спиращи дъха гледки. Тъй като Дубровник си е много туристическо място, там беше същински Вавилон, нашествие от туристи от всички краища на света и някак местната атмосфера се губи малко по тази причина. Будва е чудесно морско градче, подобно на Созопол и Несебър със стара част. Палмите и жасминовите дръвчета внасят екзотика. Но може би най - приятен за мене беше престоят в Котор. Въпреки нашествието на български туристи там, се чувствах по - спокойна в сравнение с Дубровник, а и крепостта, до която почти се изкачих дава възможност за невероятен поглед от високо към града и залива. Но както писах и в предната тема, сърцето ми си остава в Истанбул. Когато си тръгвам от там изпитвам силна тъга и копнея онтого да видя любимияя град. Напускайки Черна гора си пожелавах някой ден пак да видя тези места, но без копнежа и нетърпението, с които очаквам Истанбул

# 34
Брезичке, мерси  Embarassed. Заслугата да съм толкова хубава, разбира се, е на Мимии   bouquet

Май сега е момента да ви кажа, че аз се изгубих пред около до на Пера палас  Embarassed. Не ме питайте как стана, но благодарение на това видях телевизията и радиото им  Laughing и други разни неща  Laughing

Тъз мома верно се таксува! Много реалистични тия филми, браво!

П.п. Вели, да си призная аз втория роман го прочетох щото любимия ми турски актьор Енгин Аuюрек го гласят да играе главна роля в предстоящ сериал по романа, та  за това, иначе Памук е ужасТен за четене Simple Smile))

# 35
b3, доволна ли си от туристическата агенция въпреки препоръките?

# 36

Шебече, тия сме ги чели  Grinning, или поне аз, да не говоря от името на всички списващи  Grinning.

# 37
По път минахме покрай българската църква "Св Стефан". Тя е една от забележителностите на града и особено важна за всички българи. Църквата е в ремонт от 2011 и не е ясно кога ще бъде отворена, тъй като доколкото знам средствата за реставрацията не са още събрани.

Средствата са отпуснати изцяло от Истанбулската община. Сумата е изписана на табелата пред църквата, там още пише, че общината обещава да завърши ремонта за 333 дни. Водачката на групата обаче каза, че имало проблем с изпълнителя - нещо обжалване ли, какво и това е забавило работата. Пловдивският Граждански клуб събираше средства за тази църква, обаче то беше май вътре за олтара...

# 38
  • София

Таз мома редовно се вози по автобусите и тук не се вижда, но в стари серии се видя, че използва Акбил, а не Истанбул карт.  Wink

# 39

Таз мома редовно се вози по автобусите и тук не се вижда, но в стари серии се видя, че използва Акбил, а не Истанбул карт.  Wink
Сигур щото сериала е от преди 2 години когато си вървяха акбилите  Simple Smile.
Относно "Св.Стефан" някъде бях чела инфо, че главната реставраторка била починала и за това се бавел ремонта. Версии всякакви. Иначе, да, Бг. не дава никакви пари за ремонта!

# 40
  • Част от тайното общество на К.О.Т.К.И.-те
Танче, аз хич не й усложнявам живота. Ще му се порадва, ще ми го поотгледа, и като го донесе и стане нещо - от шока е, аз вина нямам  Laughing Но да, ще намина наоколо да видя какво има, само трябва да проверя тука как му викат на това чудо. Че аз само по олеандрите зяпам (разбирай търся чепки) и не съм и забелязала да има.

Диди, много ти благодаря  Hug

Херънче, четящото ни то  Hug Може всички да сме ги чели, ама пак ми попаднаха и викам да ги тресна  Grinning Нещо пътепис.ком запада супер сериозно и няма нищо интересно за четене там. Памук има къща на Буюкада, показаха ни я от плажа.

Вели, аз още предишните снимки не съм гледала  Embarassed Но се радвам, че ви е харесало. Трябва с отворено сърце и душа да се пътува. Да Истанбул си ни е най, ама и други хубави места има и трябва да се видят. Пък той Истанбул си е наш и ще си ни чака винаги  Heart Eyes

До Пера се стига много лесно - ето го в реален вариант:
http://harita.yandex.com.tr/-/CVVZfMy~

По картата всеки може да се ориентира  Peace

# 41
Акбилите си вървят. Сега в края на април си заредих моя, който си пазя от предния път, и си карах с него.  Peace

# 42
  • София
Акбилите си вървят. Сега в края на април си заредих моя, който си пазя от предния път, и си карах с него.  Peace

Да, вървят, но не се знае докога. Затова издебнах момент когато имаше по-малко от 1 лира и го смених за Истанбул карт. Заменят ги безплатно. Мъжът ми още се тюхка, защото щял да му остане като сувенир.  Grinning

Шебек, години наред се опитвах да захвана бугенвилия с чепка, ама не успях. Сигурно има начин, но не знам какъв е. Затова накрая се прежалих и купих. Взех една и за снаха ми, че все въздиша по тях, но много бързо я умори. Впрочем, при всяка покупка на цвете от Гърция, виждайки, че сме чужденци предупреждават да пазим касовия бон за границата. Досега никога не са ни проверявали, за да видят, че носим цветя, но за да ни предупреждават, явно има защо.

# 43
  • Велико Търново

Доредих се и аз да се разпиша в новата тема, че мамата нещо ме изхвърляше сутринта.

Шебече, мерси за Истиклял.   Hug  Пожелавам на всички четящи и пишещи в най-скоро време да се разхождат лежерно там.   bouquet

Скрит текст:
Велина, много са ви хубави снимките.   Hug Аз също бях приятно изненадана от средновековните градчета в Черна Гора, но и в Дубровник ми хареса, въпреки стълпотворението, може би защото имахме повече време там.

# 44
вместо запис ...да попитам някой пътувал ли е с http://partner-travel.com/turkey/excursion/Weekend-v-Istanbul/ тази фирма до Истанбул  newsm78 че навих и още една двойка да тръгне с нас и ще е кофти да ги подведа нещо  Sick

Общи условия

Активация на акаунт