(Био)зеленчукова градина - тема 22

  • 83 487
  • 735
  •   1
Отговори
# 60
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
  • Мнения: 41 749
Момичета, с моите репички е пълна мистерия!
Сложих лента, ама то пък пусти дъждове, нищо не хванах.

Сега взеха, че живнаха и имаме дин въпрос... Колко време след посяването може да се вадят?

в нашия случай, щом се зачерви нещо над земята Simple Smile
можеш да дръпнеш едно стръкче и да видиш до къде са я докарали  Hug

# 61
  • Пазете Гор
  • Мнения: 5 181
Късам цветоносите на лука, те пак поникват, от същото стебло Shocked Сях арпаджик пролетта, сега е точно зелен лук за салатка. Догодина ще намаля бройката на есенните балучки, дето вече се разцъфтяха, ще насея арпаджик да си го късам за зелен от тук нататък.
И аз не съм наясно с производството на стар лук. От арпаджик било, ама как? Rolling Eyes Зимува ли, кога прави глави....

Лукът е двугодишен, но хората сме се изхитрили да го направим тригодишен. Ще обясня, като започна от семе. :

Семето покълва през март и до края на лятото формира луковица. Луковицата зимува в почвата и на следната пролет изнася цветонос и дава семе през август.

Ако се намесят хорат обаче, в зависимост от гъстотата на засяване се формират различни по размер луковици. По-едрите луковици на следващата пролет изнасят цветонос. Тези луковици се наричат балучка или попски лук. По-дребните се наричат арпаджик. Арпаджикът се засажда рано напролет на следващата година и дава голяма луковица - обикновено в началото на юли. Голямата луковица ще даде семе на по-следващата , третата пролет. Това е изкуственият тригодишен цикъл.

Балучките, засети по същото време, през май изнасят цветонос.

С други думи - ако от забучените дребни лукчета израстват цветове - те няма да направят едра глава. Късайте цветовете и изяждайте в кратък срок всеки такъв стрък.

Време е за лозови сарми. Лозовите листа се консервират лесно и запазват вкусовите си качества и в консерва. Предпочитам ги стерилизирани в по-голям буркан - поне 800 мл, но идеални са от 1250 мл - събират 120-150 листа. Приготвям вряща марината от лимон, сол, джодженови стръкове, в която потапям за секунди подредени 10 листа. Изваждам ги и ги завивам на "пурика, която поставям в буркана права. попълвам буркана с пурички и заливам с марината. Горната част на буркана попълвам с нестандартни листа, щото хубавите да са винаги поне един пръст потопени в марината. Затварям и стерилизирам около 15-20 минути.

Последна редакция: ср, 15 май 2013, 20:52 от Куркума

# 62
  • Мнения: 6
Вчера насадихме разсад на домати, купен, който обаче престоя 2 дни преди да го насадим, защото валя много дъжд. Обаче сега растенията са доста увехнали, направо ми е жал да ги гледам. Дали ще се оправят с времето или да ги покрия със шишета например, за да стане като парник?  newsm78

# 63
  • Пазете Гор
  • Мнения: 5 181
Не, категорично не ги завивай. Опитай да ги поливаш по-редовно, поне първите 5-6 дни привечер. Независимо от това за десетина дни през деня ще изглеждат повехнали, а сутрин - по-свежички. За ваше съжаление с престоя на разсада сте отложили плододаването с десетина дни. Дано да е само това.

Историята с тора за зелени площи е култова!  Cami e подхранила буренака си, което е чудесно. Напомня ми как преди много години двама офицери от гранични войски решиха да морят тревата по телените заграждения с амониева селитра. Годината обаче се случи дъждовна, та като израсна един пирей с човешки бой... Без ръце остана редовата войска да скубе тая доморасла джунгла и без уста да псува военно-агрономическия гений!

Последна редакция: ср, 15 май 2013, 22:23 от Куркума

# 64
  • Мнения: 1 101
Чували ли сте за 9 годишен фасул  Thinking
Дядото (комшия) ми показа вчера и ми вика...ето този като го оберем не копаем и на другата година пак излиза и така до 9 г. Shocked

# 65
  • Мнения: 17 202
Имам първите шушулки от смилянски боб.
Не се учудвам за многогодишния боб, изкарах няколко стръка от същия смилянски боб, ако знаете какви гридки са направили, които грудки не изкарах - поникнаха отново.

# 66
  • Варна-София
  • Мнения: 428
И още нещо забелязвам - двата ми корена домати целите са покрити с едни дребнички черни мушички. Трябва ли да вземам мерки?

Скарлет, не чакай и секунда повече. Ще ти разболеят доматите от всякакви вирусни болести и ще ти снесат въшки.
Напръскай със зехтинено-сапунена емулсия. Ще ти дам пропорции за 5 литра: 5 с.л. зехтин, 1 с.л. течен сапун - разбъркваш добре да стане на емулсия и разреждаш с 5 литра вода. Пръскаш веднага (след половин час може да започне да се разделя емулсията). Рецептата е ТРЕПАЧ точно за черните мушички, които са впрочем летящи форми на зелена прасковена листна въшка.

Теди, крадено е мушкатото, затова е толкова хубаво. От Интендантската градина пред гроба на Наполеон е. Сортово.

Куркума, много вкусно звучи рецептата за лозовите листа.

Четох с леко неверие, че е добре грахът да се подхрани с азотен тор ЕДНОКРАТНО, но докато е около половин педя висок и толкоз. Имам 2 поленца - едното експериментално и го подхраних, другото е контролно без подхранка. Досега нямаше разлика в растежа и височината. Сега обаче видях, че подхраненият грах започна да цъфти с около 1 седмица по-рано и вече много от растенията имат шушулки по 1 педя дълги. Контролното поле върви по-назад. Като дойде време за бране пак ще ви кажа какво става, че да знаете за догодина.

Последна редакция: чт, 16 май 2013, 09:54 от amica1

# 67
  • Мнения: 1 456
Градината е посадена, няма място за нищо вече .
Ябълките са родили твърде много плод , да разреждам ли  или да изчакам още?

# 68
  • Варна-София
  • Мнения: 428
Градината е посадена, няма място за нищо вече .
Ябълките са родили твърде много плод , да разреждам ли  или да изчакам още?

През юни има едно естествено опадване на част от ябълките, така че изчакай непременно. После който има време и мерак, може да брои да останат 10 листа на 1 ябълка.

# 69
  • София
  • Мнения: 2 516
Момичета, с моите репички е пълна мистерия!
Сложих лента, ама то пък пусти дъждове, нищо не хванах.

Сега взеха, че живнаха и имаме дин въпрос... Колко време след посяването може да се вадят?

в нашия случай, щом се зачерви нещо над земята Simple Smile
можеш да дръпнеш едно стръкче и да видиш до къде са я докарали  Hug

Пробвах - стори ми се, че има нещо, но до никъде не са.... Дори зародиш на репичка няма. Чудя се дали да не ги бракувам... Живнаха, поизправиха се, свежи са им листенцата...Ама не знам.

# 70
  • Варна-София
  • Мнения: 428
Рози, ако ще бракуваш репички, зеленията я нарежи в супата.

# 71
  • Мнения: 26
Рози, ако ще бракуваш репички, зеленията я нарежи в супата.
Аз слагам в зелената салата само листата на дайконите и малките крушообразни репички. Листата на червените са доста груби и не ги ползвам.

Картофите ми цъфтят. Вие оставате ли цвета или го махате? Аз го оставях предишни години. Чудя се дали няма да се увеличи реколтата ако го махна.

# 72
  • Варна-София
  • Мнения: 428
При мен всякакви репи стават с груби листа и сурови в салата никога не съм пробвала. Така че - само готвено, така са чудесни. Ако ми е малко спанакът - допълвам с репи.

# 73
  • Лутаща се
  • Мнения: 915

skarlet71 , черупчестите охлюви обичат много млада зеленина, но също харесват и окосена, но не изсушена. Много харесват вестници, в смисъл за ядене, де.
Използвай тази им слабост - приготви на подходящо място примамка от окосена висока трева - да е вчерашна, но свежа и няколко влажни вестника. Рано сутрин събирай и готви. Само да помоля - не унищожавайте черупчести охлюви с диаметър на черупката под 3 см. Пускайте ги някъде надалеч от градината ви, но да остават в природата. Те са важна част от екосистемата.
А за едрите охлюви имам 7-8 невероятни рецепти   chef. Вкусно, евтино, полезно и шик.

Куркума, благодаря за съвета. Надявам се да не се наложи да го прилагам. Снощи напръсках с препарат, който имал гадна миризма за охлювите и ги отблъсквал. Та дано се пренасочат към друг двор.
Ако се наложи да се боря с тях не знам как ще се справя. Въдят се в съседно място на нашето като ни дели телена ограда и си минават необезпокоявано. А няма как да прескачам в чуждия двор  Rolling Eyes
Виж, колкото съм събрала довечера ще ги варя и панирам за мезе за мъжа ми.   chef

Все пак няма да откажа рецептите, ако не те затруднявам - напиши ми ги на ЛС, моля Simple Smile



amica1, благодаря, още довечера ще напръскам, че вече имам доматенца на единия корен. Но може ли да заместя зехтина с олио? Че нямам и не ползвам зехтин.

Последна редакция: чт, 16 май 2013, 15:22 от skarlet71

# 74
  • Мнения: 1 630
Вчера правих супа от бракуваните репички - целите растения с една тиквичка и 2 картофа.
Стана много вкусна.
Но се чудя защо спряха да растат  newsm78

Общи условия

Активация на акаунт