Аутистичен спектър. Аутизъм - тема 22

• 60 018
  • 743
  •   2
Отговори
# 135
  • София

Както е била направена разликата м/у аутизма и шизофренията , би ми се искало да се направи същата м/у аутизма и психопатията .... (Ако има някой по-вещ , може би и м/у психотичното и психопатичното , че тук нещо се губя ....  Rolling Eyes )

Състоянието, което Аспергер описва, получава слабо внимание отвън от немско-говорещия свят по това време, когато той публикува своята статия “Аутистична психопатия при децата” /18/.

В своята първа статия Аспергер предполага също, че съществува вродена злонамереност при децата сред случаите, които той изследва /22/. Тази интерпретация е под въпрос и не се счита като свързана или присъща на синдрома на Аспергер.

Парадоксално, по-високото ниво на развитие на децата със синдром на Аспергер могат да ги направят по-изолирани чрез начините, по които те се различават от своите “нормални” връстници, и следователно ги поставят в по-голям риск от депресии и ниско самочувствие.

Това са три цитата от горната статия, която ти пуснах.

В други статии съм чела (разбрала )нещо подобно.Това са мои думи, не цитирам, а разказвам какво разбрах. Както знаете аутизма и шизофренията са братовчеди и преди години аутистите са диагностицирани като шизофреници. Ако аутистичния спектър има допирни точки с шизофренията, аспергерите са най близко долепените там. Много е възможно аспергерите да развият ОКР или психопатии заради спецификата на състоянието си.  И забележи втория цитата. И на други места съм чела, че в Аспергерите има осъзната агресия, която я няма при класическия аутизъм. И въпреки, че злонамереност не влиза като симптом все пак си е "разлика" с канеровия тип.

# 136
  • Варна
Може и да сме някакъв нетипичен случай, незнам. Примерно на дислексия не отговаря съвсем, защото може да учи, не се затруднява. Просто не иска да учи в градината.В къщи се интересува от всичко, пита и запомня веднага. Вчера на открития урок в градината не взе участие и се мръщи, но в къщи после ми изнесе цялото представление сам. Разказа ми за калинките и мравките, какво ядели, какъв цвят били, как си събирали храната и т.н. Примерно там не иска да апликира, но после в къщи вади пластелина и почва да прави това което е отказал там. Но го прави той ако иска. В никакъв случай или рядко с подходящия подход позволява аз да му кажа-направи това сега веднага. Ако някой дойде в къщи няма да забележи никакви проблеми с детето спрямо връстниците му, освен че не може да рисува така добре като тях. Но в градината наистина се държи много странно и прилича и на дислексия и на Аспергер и на незнам още какво......

# 137
*Pukanka* а дали самия проблем не е в самата градина т.е учители, персонал?

# 138
  • Варна
*Pukanka* а дали самия проблем не е в самата градина т.е учители, персонал?

Имам това съмнение отдавна и съм се разбрала с психолога от ресурсния център като им свърши ваканцията Септември месец да влезе в градината за няколко дни и да види какво става, защото другата психоложка която влезе за три часа в градината не сложи диагноза и наблюденията й бяха само че биел децата и пречел на занятията без причина. Но тя беше извикана от самите учителки и директорката, така че нормално е взела тяхната страна и на мене няма да ми каже какво го дразни там. Като казвам че сина ми се бие обаче, не е съвсем така, защото е по-скоро бутане и плашене.Не е имало брутални неща и оплаквания от родители. Ще ви цитирам обаче  психологическата й оценка:

- Интелектуално функциониране- Дава еднозначни отговори на зададени въпроси.Разбира послания с агресивен характер.При добронамерен тон , ако посланията са лице в лице се съобразява с казаното от възрастен. Реагира на повикване.Борави с играчки по предназначение, но бързо губи интерес. Нарушения качеството на внимание.

- Емоционална компетентност- При проведеното наблюдение в различни ситуации се установи, че емоционалната зрялост на детето не е в границите на нормата за възрастта. Изпада в полярни емоционални експресии, силно се фрустрира и изпада в афективни състояния, които демонстрира по различни начини - като плаши връстниците в групата, крещи и удря, прави жестове и мимики с цел прояви на уплаха у другия.

- Социална компетентност- Проявява нетърпимост и неразбиране на груповите правила и правилата за общуване. Затруднява се в задържането на столче. Изпитва потребност непрекъснато да бута или блъска децата в съседство до него. Демонстрира социално нежелано поведение  и социална незрялост. При отказ или ограничение от страна на възрастен лесно се фрустрира , като ляга на земята  или върху масата и започва да удря и крещи неистово.Това състояние трудно се овладява и стресира околните.

- Когнитивно поведенческа зрялост- Не се установиха умения за справяне в конкретна ситуация. Не  успява да приложи наученото в ежедневието.

Препоръка- Назначаване на асистент / силно наложително/ консулт и наблюдение от психиатър и невролог.

Това е от първата психоложка.Втория не е писал нищо и само направи устно предположение за Аспергера. Все едно че не пише за моето дете , а за друго. В къщи никога не крещи, не изпада в никакви истерии и не съм го виждала да бие дете като сме навън с много деца.Даже имаше случаи малките го биеха а той стоеше. Само признавам че обича да плаши, да се прави на мъж и перчи. Изумена съм просто че прави тези неща в градината.

Днес в 14.30 има педагогическа среща за детето ми, и представете си никой не ми каза за това , а сутринта съвсем случайно отворих тетрадката на ресурсната учителка която стои в гардероба на детето ми и на последната страница видях написано за срещата и че трябва да присъстваме и ние. ooooh!

Последна редакция: чт, 23 май 2013, 12:18 от *Pukanka*

# 139
Vlizam nabarzo samo da vmetna, che kogato deteto ne vliza v nikoi ot yasnite grupi na autisma, togava go slagat v PDD-NOS. V tazi grupa ima ot vsichko po neshto. Pri asperger znam ot nashiya psichiatar, che denyat na decata e mnogo specifichen: imat si izgradeni rituali i si gi spazvat. Pri PDD-NOS nyama nishto haracterno, zatova tam blaskat vsichko, koeto ne mogat tochno da klasificirat.

# 140
Пуканка според мен детето ти си е добре, но персонала го е нарочил по някаква причина. Да си се карала с тях?
Имаш ли възможност да смениш градината? Преди наистина да са докарали някой проблем на детето?

Според мен детската градина иска да си докара повече пари за дете със Соп. И като не могат да си намерят се опитват да си направят. Като изолираш едно дете, кажеш му че е лошо и започнеш да се държиш провокативно с него, ще постигнеш нещо. Бонус пари с други думи.

Тези дни попаднах на това в интернет и съм потресена. Не е във връзка с нашата тема, и ако сте със слаби нерви не отваряйте линка. http://amiablyme.wordpress.com/2009/02/15/children-taken-from-pa … y-our-government/

Последна редакция: чт, 23 май 2013, 13:51 от ednakaka

# 141
  Катина , благодаря за отговорите !   bouquet

ПУканка , защо не се обърнете в Карин дом ? Там ще ви консултират , може и терапевтична работа да ви предложат . Мисля ,че в тази институция може да се намерят доста компетентни специалисти особено за вашия случай .
   В описанието ти припознавам до голяма степен (не изцяло) и моето дете . Той е с ГРР- друго , което е нещо , като това , дето описва Жулиан22 :

Vlizam nabarzo samo da vmetna, che kogato deteto ne vliza v nikoi ot yasnite grupi na autisma, togava go slagat v PDD-NOS. V tazi grupa ima ot vsichko po neshto. Pri asperger znam ot nashiya psichiatar, che denyat na decata e mnogo specifichen: imat si izgradeni rituali i si gi spazvat. Pri PDD-NOS nyama nishto haracterno, zatova tam blaskat vsichko, koeto ne mogat tochno da klasificirat.

Освен това и на хиперактивност ми намирисва . Но само от думите ти , нали не съм ти виждала детето все пак ...
     Не е чак толкова лесно да се осигури личен асистент на дете със СОП . На нас примерно ,като запитаме за такава възможност , ни отговарят ,че хора с много по-голям процент на инвалидност не успяват да получат асистент , какво демек да искаме ние !

# 142
  • София
*Pukanka* какво стана днес на срещата.
Аз съм доста объркана от това което пишеш. Първо казваш си го водила на психиатър миналата година, който е казал, че му няма нищо, а по късно на психолог, който е поставил диагноза синдром на Аспергер. А психолога е казал да не минавате на ТЕЛК - нали така. Третия психолог е описал детето - тоест той е обследвал детето. Това са въпросните тестове които те попитах дали са му правени - ти каза не. Напротив. Психолога е направил оценка за която трябва някой да му е платил. Кой му е платил. Детската градина има право да извика психолог от ресурсен център, който прави оценка на детето и му плаща ресурсния център. И в никакъв случай този психолог не е в комбина с детската градина, защото друг му плаща заплатата. Принципно ресурсните учители и редовите педагози не мелят брашно лесно и не вярвам да преиначи официалния документ, който ти ни написа, защото си рискува работата.

Видяла си в тетрадката на ресурсната за педагогическа среща днес. Как така детето ти работи с ресурсна. Аз доколкото знам ресурсен учител се назначава на дете с някаква диагноза и то по молба на родителя и се прилага някаква епикриза към молбата за ресурсен учител за да отпусне такъв ресурсния учител. Ако правилно съм те разбрала - значи все пак с някаква диагноза са ви отпуснали ресурсен учител  newsm78

# 143
  • София, Борово
[

Видяла си в тетрадката на ресурсната за педагогическа среща днес. Как така детето ти работи с ресурсна. Аз доколкото знам ресурсен учител се назначава на дете с някаква диагноза и то по молба на родителя и се прилага някаква епикриза към молбата за ресурсен учител за да отпусне такъв ресурсния учител. Ако правилно съм те разбрала - значи все пак с някаква диагноза са ви отпуснали ресурсен учител  newsm78
В детската градина, която Дари посещаваше временно си имаше ресурсен учител, логопед и психолог назначени от директорката. Тази ресурсна си работеше с децата, които имат нужда от подкрепа по тяхна преценка. За децата с някакви диагнози се назначваше допълнително от ресурсен център.

# 144
  • Варна
Ресурсния учител ни е назначен по преценка на детската градина и една характеристика от двете учителки, в която също пише че отказва да работи и се бие. Точно и заради това, а не заради диагноза му отпуснаха ресурсен учител. Има и логопед.

Днес срещата мина много весело. Психоложката Катерина Турлакова изпадна в истерия, взе да скача, жестикулира,крещи  и напусна стаята. И това защото съм говорела на учителките , а не на нея, тоест значи съм нямала въпроси към нея. Но това я подлуди, и  да ви кажа честно незнам допустимо ли е психолог да изпада в истерия и то за такава дреболия.  #Crazy newsm78 След поведението  й и нашите нерви малко се изпуснаха и признавам си, казах й че не е никаква психоложка, а истеричка а мъжа ми и каза да не доближава детето ни и й посочи вратата.
Учителките се почувстваха виновни, личеше им много, ресурсната и логопедката също ме подкрепиха. Според тях четирите детето е много умно, просто трябва да се намери начин да не бие децата и да са му приятни уроците. Понеже чак Септември ще мога да вкарам психолог от ресурсния център да го наблюдава в групата, до тогава ще наемем педагог, да се занимава индивидуално с детето в групата. И от това не им стана приятно, но това е положението.

# 145
  • София
Значи нещо са ви преметнали  Wink Няма начин да се назначи ресурсен без подадена молба от родител. Иска се и акт за раждане на детето - те имат ли? Я да видим сега в сайта на Ресурсен център - Варна си го пише как може да се кандидатира човек за ресурсно подпомагане. Чела ли си какви са стъпките? Ето ти ги
Скрит текст:
Какво трябва да знаят родителите на деца със специални образователни потребности

1. След като забележат някакъв проблем в развитието на детето си, да се обърнат към личния си лекар. Ако той констатира необходимост от специализирана помощ, детето трябва да бъде насочено към лекар-специалист или към Лекарска консултативна комисия.
2. Лекарската консултативна комисия изготвя документ/протокол/, в който се описва проблема и се дават препоръки.Заедно с документа /протокола/ родителят подава молба до Началника на РИО-Варна за насочване на детето към подходящо обучение и подпомагане.
3. Явяват се с детето пред ЕКПО на насрочена дата за извършване на комплексно педагогическо оценяване. При провеждането му те участват в работата на Екипа и изразяват своето мнение.
4. В заключението на протокола, издаден от ЕКПО се дава препоръка как да продължи обучението на детето-интегрирано с ресурсно подпомагане или в специално училище, а родителят сам взема решение.
5. Директорът на общообразователното училище/детската градина/ със заповед определя училищен екип за педагогическо оценяване, който изработва индивидуална програма на ученика по един, по няколко или по всички учебни предмети.
6. В края на всяка учебна година Екипът за педагогическо оценяване в детската градина/училището/ определя как да продължи по-нататъшното обучение на детето/ученика/. Детето /ученикът/ може да е със специални образователни потребности през целия курс на обучение или частично.
7. Главната цел на интегрираното обучение на децата със специални образователни потребности е максимално проявяване на потенциала на личността /а не на нейните дефицити/, равни шансове за развитие и обучение. Тази цел може да бъде постигната само в партньорство между масовия и ресурсния учител и семейството.
8. Ученик, обучавал се по индивидуална програма, който не е постигнал държавните образователни изисквания за учебно съдържание, получава качествени оценки в края на учебната година и получава удостоверение за завършен клас.
9. Ученик, който е усвоил учебното съдържание за клас, етап или степен на образование, т. е. постигнал е държавните образователни изисквания по отделните предмети получава количествени оценки и завършва класа по общите правила.
От тук .

А в сайта на ресурсен център София са описани точно какви документи се изискват. Да ти ги покажа ли? Някой нещо послъгва май, а  Wink

# 146
*Pukanka*  защо не преместиш детето в ЛДГто?

# 147
  • Варна
Е, да, накараха ни да подадем документите.Нали уж е за доброто на детето. И аз не искам да бие другите деца. Точно тогава минахме и психиатъра, но той си писа че детето е в норми. Тоест незнам как без диагноза от психиатъра отпуснаха ресурсен. Може би е имало натиск от градината някакъв, защото първо отказаха ресурсен, но седмица след отказа отпуснаха такъв.

Цитат
*Pukanka*  защо не преместиш детето в ЛДГто?

Най-близката и единствена май ни е на около 25 километра, и после обратно още толкова да идем на работа , и вечерта пак, стават към 100 км. на ден.

Последна редакция: чт, 23 май 2013, 19:09 от *Pukanka*

# 148

Днес срещата мина много весело. Психоложката Катерина Турлакова изпадна в истерия,

Четях какво пиште но не съм писала по редица причини. За мен лично сте изчаквали прекалено дълго преди решите да предприемете наистина нещо. Имах да напиша много неща но е излишно пък и скучно. Според мен проблемите които описвате не са от сега . Просто те ще избуяват с възрастта на детето. На вашата възраст да приучаваш дете да се концентира и да работи  е много по- трудно отколкото ако бяхте започнали да кажем преди година. Не смятам че проблема е в персонала на градината. Смятам че отношението е такова заради това че синът ви е такъв ( не ви обиждам просто анализирам )  Аз като един лаик бих ви поставила диагноза ХАДВ и бих ви препоръчала работа с психолог в комбинация с консултация на родители от психолог защото ако искате ме олпюйте но много от подобните проблемни деца трябва да се терапевтират комбинирано с родителите си защото има някой "скелет в шкафа".

Вече звуча като латерна но ви предлагам да потърсите помощта на фондация "радост за нашите деца". От Карин дом имаме отрицателно впечатление и не бих ги препоръчала на родители които искат наистина комплкеса специализирана помощ.
сайта на Радост тук
http://fondaciaradost.org/

Най-близката и единствена май ни е на около 25 километра, и после обратно още толкова да идем на работа , и вечерта пак, стават към 100 км. на ден.

Логопедичната ДГ е в морската градина - това е в чертите на града. но там терапевтират деца настина със сериозни диагнози. Не смятам че е подходящо но пак си е мое мнение - не ангажирам никого с него.

Освен всичко друго тетрадката за ресурсно се чете след всяко занятие, а не епизодично, подписва се,  коментира се писменно каквото се случва или с еправи като домашно , обменя се информация  . иначе няма смисъл ... както и няма друг начин да ви съобщят за екипна среща.

# 149
  • Варна
Детето си говори, не е належащо ЛДГ наистина.Належащ е правилния психолог. Прави си сложни изречения и не млъква изобщо, просто изяжда някой съгласни когато са по две. И то не при всички думи. Например думата мокра става мока, а парцал става пацал. Но се опитва да се коригира сам, което е добре. Когато иска и говори по-бавно може да произнася правилно и благодарение на логопед Надя Узунова, която за мене е невероятно добър логопед, само за няколко месеца работа детето дръпна много с говора. Но стига с моите проблеми.Ще ви чета и следя с интерес и ако имам проблеми с идеята ми да вкараме педагог в групата, ще ви искам пак съветите. Защото и там очаквам контра от страна на градината или учителите, а след днес очаквам и опит за отмъщение от психоложката. Но това е просто защото търпението ни се изчерпа и си търсим правата и най-доброто за детето.  Разбира се няма да спрем работата с психолози, а може би и консулти с психиатри, защото има какво да се работи с детето за поведението.
Не се сърдя на никой _re_ge , аз обичам да казвам всичко в очите и обичам и на мене да ми казват всичко.  bouquet

Общи условия

Активация на акаунт