Анджелина Джоли претърпя двойна мастектомия

• 56 332
  • 1 713
  •   1
Отговори
# 900
Имаме фамилно страдание, вероятността от появата му пак се установява с наличен ген.

Как става така,че в един род години наред няма никакво злокачествено заболяване и изведнъж в поколението "x" някой се уврежда,като се сдобие с дефектен ген? Въпросът ми не е конкретно към теб,но нe приемам отговори от рода:

....след като отговарях на ОМГ.
Ето това е нейната реплика:
Е,то и от болни зъби се умира.Като прибавим и това,че и всеки  зъб отговаря на определен орган,то нещата стават много сериозни.Та който има страх да вземе и да се обеззъби.Ако е известен,задължително да го каже на медиите,за да можем да го обсъдим тука,щото иначе няма да е интересно.
Това е моята:
Пропускаш най- важния момент в цялата дискусия: говорим за заболяване, предаващо се генетично на поколението. "Болен зъб" не е такова. Това, че някой е умрял от зъб, не означава, че децата му са застрашени, а само и единствено, че не е имал добра зъбна култура и хигиена.

Предпочитам отговoр на това,което аз почервених.Т.е. има връзка зъб-орган, има и обратна-орган-зъб.Т.е. ако някой орган  заболee генетично,каквото и да означава това за теб,зъба по тази логика също би създал проблеми.Тогава да се вади ли или не? Тази тема започва да прилича на "Има човек,има проблем,няма човек-няма проблем",само човека заменяме с орган(и)...

# 901
Проблемът е, че женствеността не е просто абстракция и бих предпочела
медицината да се замисли и да се промени, а не да разрешава проблема,
като премахне проблемните женски органи.
За момента такива са й възможностите, може би в недалечното бъдеще ще достигне етап, в който може да 'поправя' дефектиралия ген или нещо подобно.
Такава намеса също има свои противници, някъде напред в темата веднага се спомена 'Гатака' и т.н.

Не забравяй, че медицината освен наука е и практика, а там не е само
въпрос на възможности, а и на желание, което е обвързано с финансирането.

Иначе науката вече знае, че един ген може да се прояви или да не се прояви в зависимост
от средата. Има начини да "заглушиш" някой ген. Има и начини да разбереш кое
наистина намалява риска- като изследваш стил на живот. Със сигурност голям процент
от случаите имат такъв компонент.

Така че е малко безотговорно този подход да се пропуска, през октомври
и дума да не се казва за това какъв стил на живот намалява риска.

# 902
Ама моля ви се, как да не се казва дума, навсякъде се пише, говори, снима и т.н. за профилактика, здравословен живот, правят се изследвания, има секции Здраве и т.н.
И все пак въпросът не е колко био марули си изял в миналото, защо си ги изял или не си ги изял, а какво правим, когато часовникът тиктака и рискът днес и сега е 87%.

# 903
  • София
Можем да преименуваме темата на "Група жени си говорят за научна медицина на Женския пазар"

А една представителка на местното население на Женския пазар изобщо не разбира какво си говорят  групата жени.
При положение, че ракът на гърдата е едно от най-честите онкологични заболявания при жените, водещо до инвалидизиране и смърт, то разговорите, когато се водят доброжелателно и сериозно, пък дори пълни с повече въпроси, отколкото отговори, могат да се окажат полезни. Който не се интересува от подобни разговори на Женския пазар, може да си намери по-приятно занимание. Покрай случая с А.Д. сигурно всяка жена си е задала въпроса "ами ако..., какво бих избрала?". Един метод, който досега не е дал нито един фалшиво положителен резултат е много сериозна работа, ако човек осъзнава за какво става въпрос в твърдението. Бетон!

# 904
Съжалявам, че е на английски.

Here are seven things to know:

1. What is BRCA1 and BRCA 2?
They're genes everyone has. But those who have a bad copy or mutation are at increased risk for developing breast and ovarian cancer.

2. How common is it?
Less than 1 percent of people in the U.S. have one of these mutated genes, but the prevalence is higher among Ashkenazi Jews and among those with a personal or family history of breast or ovarian cancer. Still, only 5 percent of the 220,000 cases of breast cancer diagnosed in the U.S. each year are related to the defective genes.

3. What are the odds of inheriting the mutated gene?
If one parent has the gene mutation, there's a 50-50 chance of getting a bad copy of the gene. "Both your mother and father's side matters," say Dr. Susan Domchek, director of the Basser Research Center at the University of Pennsylvania.

4. What are the odds of developing breast or ovarian cancer if you have one of the mutated genes?
"They're dramatically higher than the general population," says Dr. Mehra Golshan, director of breast surgical services at Brigham and Women's Hospital in Boston.

Between 60 percent to 85 percent develop breast cancer and between 20 percent to 50 percent develop ovarian cancer. "That's why it's important to consider genetic testing if you have a family history," says Dr. Golshan.

5. What can you do about it if you're a carrier?
More women are choosing to undergo preventive mastectomies, as Jolie did. Women can also opt to be monitored closely for signs of cancer or precancerous red flags, undergoing more frequent mammograms and MRIs.

For those concerned about developing ovarian cancer, there are fewer options. "It's recommended that BRCA1/2 mutation carriers have their ovaries and fallopian tubes removed by age 40 as screening for ovarian cancer is not effective," says Dr. Domchek.

Others suggest it be done after child bearing, even though it can trigger early menopause. Jolie, who also revealed she has a 50 percent chance of developing ovarian cancer, has chosen to undergo surgery to remove her ovaries at a later date and will likely undergo a laparoscopic or minimally invasive procedure, which offers a quick recovery.

6. Who should be tested?
If you have a personal or family history of breast cancer under age 50; ovarian cancer at any age; breast cancer in both breasts; male breast cancer; multiple cases of breast cancer within a family; or breast cancer with Ashkenazi Jewish ancestry, genetic counseling is recommended to determine if genetic testing is appropriate. "The best defense is to talk to your doctor and develop a plan of action," says Dr. Domchek.

7. What does the test involve? And does insurance cover it?It's a simple blood or saliva test, but it can cost more than $3,000 for the genetic analysis. Insurance typically covers it for those deemed high-risk but some insurance plans, including Medicaid in some states, don't.

# 905
Имаме фамилно страдание, вероятността от появата му пак се установява с наличен ген.

Как става така,че в един род години наред няма никакво злокачествено заболяване и изведнъж в поколението "x" някой се уврежда,като се сдобие с дефектен ген?

Цитат на:  link=topic=719167.msg25179945#msg25179945 date=1368699140

Аз отговарям, когато ме питат, простичко и нормално. Не страдам от неврози, породени от питания.  Laughing

Точно този ген, при точно нашето заболяване е установен като наличен при голям процент от болните от него през последните 10 години в историята на световната медицина.
Преди това- кой да ти каже. Самото заболяване дори /говоря за нашето/ се диагностицира изключително трудно и понякога самата диагноза е спорна. Няма установена причина за появата му. От няколко години се правят изследвания за наличието на определен ген само. Но има болни, при които няма такъв ген. И не се знае изобщо колко от носителите на този ген боледуват.

Пък и аз не съм твърдяла никога, че генът не се изменя.
Напротив, търпи промяна.

Както и че той е виновникът за злините.

Цитат на:  link=topic=719167.msg25180807#msg25180807 date=1368703497
Можем да преименуваме темата на "Група жени си говорят за научна медицина на Женския пазар"

А една представителка на местното население на Женския пазар изобщо не разбира какво си говорят  групата жени.
...

Само една?

Цитат на:  link=topic=719167.msg25180807#msg25180807 date=1368703497

...когато се водят доброжелателно и сериозно, пък дори пълни с повече въпроси, отколкото отговори, могат да се окажат полезни. Който не се интересува от подобни разговори на Женския пазар, може да си намери по-приятно занимание. Покрай случая с А.Д. сигурно всяка жена си е задала въпроса "ами ако..., какво бих избрала?". Един метод, който досега не е дал нито един фалшиво положителен резултат е много сериозна работа, ако човек осъзнава за какво става въпрос в твърдението. Бетон!

Е, има и други пазари, и други сергии. Изборът е богат.

А... какво правим, когато часовникът тиктака и рискът днес и сега е 87%.

Това не е торта, нарязана на 100 парчета, от които някой ти е взел точно 78 и ти остава да се вредиш за останалите.
Дори за някои да е нещо толкоз просто, не за всеки е точно тъй.

Последна редакция: чт, 16 май 2013, 15:43 от Judy

# 906
Бояна, относно репликата на мой пост - може би не се изразих правилно. Идеята ми беше, че когато сме склонни да приписваме преимуществено положителни качества на даден човек, трудно приемам користност в мотивите.

Последна редакция: чт, 16 май 2013, 18:47 от Зилозавър

# 907
и сега до лечението на много заболявания се е стигнало и продължава да се работи на принципа "проба-грешка", защото всичко това се случва в съвсем реално (макар че Айнщайн би поспорил по въпроса) време, в което човек има един живот и не може да се рестартира едно изследване, че да се види тези същите хора дали биха или не биха се разболяли и как биха или не биха се излекували.

Много вярно!!

От всяка думичка изписана от Кристиян ми се  Sick - дъхат на сектанство и размътен ум.
Много се радвам,че ти се поврьща.

# 908

Как става така,че в един род години наред няма никакво злокачествено заболяване и изведнъж в поколението "x" някой се уврежда,като се сдобие с дефектен ген? Въпросът ми не е конкретно към теб,но нe приемам отговори от рода:

[/quote]

Някой каза да не сравняваме митологията задавайки такива вьпроси. Wink

# 909
А за да го стори, той следва да има информацията, която му е нужна, за да вземе решение. Каква е тя- пак е строго индивидуално. За някои е достатъчно, че АД е направила нещо при определени условия, на други- че в САЩ правят еди какво си, на трети- че в НЙТ имало някаква статия, за четвърти е нужно нещо различно и/или повече.

Ей това е истински притеснителното тук.

# 910

Ето ти алтернативен отговор:

Иначе науката вече знае, че един ген може да се прояви или да не се прояви в зависимост
от средата.

Моят шок от въпроса ти беше в предположението, че гените не се унаследяват ако не са проявени в родителя.

Никак не съм капацитет по генетика, но дори и аз се стряскам от подобно ниво на липси.

# 911
И все пак въпросът не е колко био марули си изял в миналото, защо си ги изял или не си ги изял, а какво правим, когато часовникът тиктака и рискът днес и сега е 87%.

Това е хипотетичен риск,не истински.Нещо подобно като изследванията на бременни за синдром на Даун.

# 912

Защо я даваш за пример тогава.Става дума за изрязване на здрави органи,а не за неообразувания.
ти буден ли си??? на жената и изрязаха матката защото имаше миома и някакви др. неща. Сега си е жива и здрава и изобщо не й липсва матката.

Ще посочиш ли кьде точно в поста ти се разбира,че е изрязана матката?

Цитат
етърва ми се оперира с голяма миома и сега е в идеално здраве.
е, има си деца вече...

Че и деца има после...Аз сьм буден,а ти?
пфу какъв досадник  Sick писах на стр 53 в 10.35ч, а децата си ги имаше 15-20г преди операцията.
пфу каква досадница.Цитирах те, а се вьртиш като лопата.
Кьде си написала,в пьрвия си постинг,че матката е изрязана?
"Оперира с голяма миома" са думите ти.
"е,има си деца вече"

Мисли не чета.

# 913
Ето хубав линк за връзката меджу унаследяване, рак и гени -

http://www.foundationmedicine.com/patients-dna-cancer.php

# 914
  • Варна
ОМG
Скрит текст:
Може ли да ми пратиш достоверно инфо за връзката между зъби и органи!При  положение, че една част от зъбите ми са увредени в зародиш( примерно липса на корона), аз трябва да съм труп досега! Заинтригува ме! Rolling Eyes

Общи условия

Активация на акаунт